8 tips om vaker jezelf te zijn

Jezelf zijn.

Jarenlang heb ik me aangepast aan anderen. Hoe ik dacht dat anderen mij graag zouden zien. Om maar niet op te vallen, uit schaamte voor mezelf, of uit angst om afgewezen te worden. Mijn aanpassingsgedrag zag er meestal uit dat ik me beter voordeed dan dat het met me ging. Ik zei dat het goed met me ging, terwijl ik het van binnen heel anders voelde. Ik hield vaak mijn mond dicht, omdat ik bang was voor de reactie van de ander. En ik ging over mijn grenzen heen, omdat ik mijn grens niet durfde aan te geven. 

Bij wie kun jij jezelf zijn? 

Vaak passen we ons aan en cijferen we onszelf weg. We vinden onszelf hiermee (onbewust) minder belangrijk.  Je continu aanpassen kost je veel energie en doet je eigenwaarde geen goed. Stop met jezelf wegcijferen en ga op zoek naar jezelf.

Lees deze blog om te ontdekken wie jij bent.

.ez

Jezelf zijn bij anderen, of jezelf aanpassen?

Een mogelijke reden waarom jij je gemakkelijk aanpast, is dat je er graag bij wil horen. In de ‘jagen en verzamelen’ periode was er een grote kans op sterven als je de groep kwijtraakte. Je had elkaar toen nodig om te overleven in verband met veiligheid, voeding en je identiteit. Wie was je zonder anderen?

Nu is de kans een stuk kleiner om te sterven als je buiten de groep valt. Toch dragen we onbewust deze angst met ons mee. In meer of mindere mate. De angst zit in ons familiesysteem. Je past je aan om erbij te horen en wilt niet buitengesloten worden. Je schikt je naar de ander en leeft de normen en waarden van de ander.

In hoeverre pas jij je aan aan een ander? Leef jij jouw leven? Ben jij eerlijk naar jezelf? Klopt wat jij doet met wie jij werkelijk bent? Leef jij jouw normen en waarden? Hoe kun jij jezelf zijn bij anderen? Lees onderstaande tips.

Lees over jouw drijfveren, normen en waarden.

.

8 tips om vaker jezelf te kunnen zijn

De oranje zinnen kun je aanklikken.

  1. Stop met je vergelijken met een ander. Weet dat jij uniek bent en dat je daar trots op mag zijn. Jij bent goed zoals je bent en je hoeft je niet anders voor te doen. Jouw mening, visie of manier van leven, jouw ZIJN is helemaal oké. Wat een ander er ook van vindt. En onthoudt dat je niet overal goed in kan en hoeft te zijn. Niemand is perfect.
  2. Ga werken aan je zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Onderzoeken wat maakt dat jij jezelf zo aanpast hoort hier ook bij. Dit versterkt het gevoel dat je je niet anders voor hoeft te doen. Eerlijk naar jezelf zijn en jezelf hierin serieus nemen maakt het leven zoveel makkelijker.
  3. Ga onderzoeken wie je werkelijk bent. Wat vind je leuk?  Welke kijk heb jij op het leven? Wat vind je belangrijk in je werk / thuis / vriendschappen. Welke hobby’s spreken jou aan? Wat vind jij een leuke kleding,- of muziekstijl? Wat is typisch jij? Wat maakt jou bijzonder?
  4. Denk niet voor een ander. Je past je mogelijk aan omdat je denkt dat een ander dit gedrag prettiger vindt. Ik geloof er in dat je nu juist op zijn leukst bent als jij helemaal jezelf bent. Check het bij de ander als je je er onzeker over voelt.
  5. Ga kritisch stil staan bij de mensen om je heen. En vraag je af of je energie van deze persoon krijgt of dat de omgang met deze persoon je energie kost. Hoe komt dit? Wat maakt het dat het lastig voor je is om jezelf te zijn bij hem of haar? Wil je je nog omringen met hem of haar of hen?
  6. Kies voor jezelf! Als je er achter komt dat een relatie (vriendschap, collega, familielid) je energie kost, durf dan eerlijk naar jezelf te zijn. In welke mate wil je deze persoon blijven zien? (je hoeft iemand niet gelijk helemaal uit je leven te bannen). Daarnaast kun je ook gaan ervaren hoe het is als je wel jezelf kunt zijn. Hoe reageert de ander dan op jou? Is het alleen iets wat in jouw hoofd zich afspeelt?
  7. Onthoudt dat het oké is om een andere mening te hebben. Jouw mening en kijk op het leven doet er toe.
  8. Als je afgewezen wordt, kijk dan of je er anders tegenaan kunt kijken. Wil je een relatie met iemand die jou niet respecteert om wie je werkelijk bent? Je kunt ook onderzoeken wat jij uit die situatie of relatie kunt leren.

.

Het gaat om zelfacceptatie. Je kunt en bent zoveel meer dan je denkt.

.

Wil jij inspiratie om meer jezelf te zijn? Vraag hierboven een mini cursus aan waarin ik je inspireer met schrijfoefeningen om jezelf beter te leren kennen. Stop met jezelf wegcijferen en ga ontdekken wat voor moois je in jou hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *