21 tips voor meer energie

tips voor meer energie

Moe wakker worden en ‘s avonds uitgeput op de bank zitten, zonder energie om iets te ondernemen. Het kan heel uitputtend zijn om te worstelen met voortdurend gebrek aan energie. Met een burn-out op de loer.

Stress is niet meer weg te denken uit ons leven. Vooral voor vrouwen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die altijd paraat staan voor anderen, lijkt vermoeidheid een vast onderdeel van hun leven te zijn.

In deze blog deel ik 21 tips om jouw energieniveau te verhogen.

Energieniveau verhogen

Om inzicht te krijgen waar jouw energie naar op gaat, is het waardevol om een energie-balans te maken. Wat kost jou energie en wat geeft jou energie? Hoe kun jij je energie verhogen?

Bekende energievreters zijn: stress, ongezonde voeding, je over-verantwoordelijk voelen, piekeren, perfectionisme en scrollen op je telefoon. Maar je kunt ook denken aan pleasegedrag en je altijd aanpassen aan de ander. Of denk aan niets willen missen, of onverwerkte pijn en ingehouden emoties en verdriet.

En wat zijn jouw energiegevers? Waar word jij blij en enthousiast van? Wat doe je met veel plezier? Waar krijg je een goed gevoel bij?

Neem dit heel serieus, want een burn-out staat op de loer als je teveel tijd opmaakt aan activiteiten die je energie kosten. Wil jij meer energie krijgen? Lees verder hieronder waarin ik andere tips deel om je energieniveau te verhogen.

21 tips voor meer energie

Hieronder deel ik de 21 tips voor meer energie in je leven. Ik heb ze onderverdeeld in de thema’s stressmanagement, gezonde gewoontes en zelfcompassie. Lees ze een voor een door en voel met welke tip jij aan de slag wilt.

Stressmanagement

1. Grenzen stellen: Leer ‘nee’ te zeggen en grenzen te stellen om overmatige stress en uitputting te voorkomen. Over je grenzen gaan is een grote veroorzaker van energie tekort. Word je bewust van je grenzen en neem deze serieus door ze uit te spreken. Je lichaam laat niet voor niets zijn grens voelen. Lees meer inspiratie over leren nee zeggen.

2. Vermijd energievreters: Vermijd mensen, activiteiten of gewoonten die je energie naar beneden halen. Wie of wat kost en geeft jou energie? Stop even met lezen. Pak een pen en papier en ga hier over schrijven. Schrijven draagt enorm bij aan het vergroten van je bewustwording, waardoor jij weer betere keuzes maakt, afgestemd op jouw energieniveau. 

3. Ademhalingsoefeningen: Neem regelmatig de tijd voor diepe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en je energieniveau te verhogen. We ademen namelijk vaak veel te oppervlakkig en te snel, zodat de zuurstof weer uitgeblazen wordt, voordat het je cellen heeft bereikt. Dit moment is meteen een goed moment om een check te doen, wat je nodig hebt.

4. Mindfulness: Leer effectieve technieken om met spanning in je lichaam om te gaan. Zoals meditatie, yoga of mindfulness, om je hoofd te kalmeren en je energie te herstellen. De stress in ons leven neemt enorm toe. Er wordt veel van je verwacht (wel of niet door jezelf), het moet allemaal sneller en meer. Het lijkt wel of het nooit genoeg is. Hoe kun jij je stress verminderen? Bewegen is ook een mooie manier om stress te verminderen. Let op, actief bewegen kan je ook uitputten. Beweeg wat je aankunt op dit moment.

5. Lichaamsbewustzijn: Luister naar je lichaam en neem rust wanneer dat nodig is. Overbelasting leidt tot uitputting. Leer je vermoeidheidssignalen herkennen. Je lichaam geeft het vaak super goed aan, je vergeet alleen vaak te luisteren. Als je een signaal krijgt, vraag aan je lichaam wat het nodig heeft. Is het stoppen met iets, is het bewegen, of is het aandacht geven aan je emoties bijvoorbeeld door van je af te schrijven? 

Gezonde gewoontes

6. Zorg voor voldoende rust: In onze huidige maatschappij verwachten we tegenwoordig dat we bijna altijd aanstaan. We moeten heel de dag door presteren op het werk of thuis in je gezin. Zorg voor voldoende rust door je bewust te worden van je activiteiten en daarin bewust ook momenten in te plannen om even niets te doen. Vind de juiste balans, zodat je energie niveau toeneemt en creëer een ritme wat bij je past.

7. Een goede nachtrust: De nacht is er om uit te rusten van de dag. Doe je dit niet voldoende, dan put het je uit. Je mentale, emotionele en fysieke energie gaat hierdoor achteruit. Goed en voldoende slapen is nodig om je energie niveau op peil te houden.

8. Beweging: Beweeg dagelijks, zelfs al is het een korte wandeling. Beweging stimuleert de bloedsomloop en geeft een natuurlijke energieboost. Daarnaast ben ik een voorstander voor krachttraining naast wandelen, fietsen of trimmen. Dit helpt om je kracht en je spieruithoudingsvermogen te vergroten, wat je energielevel doet toenemen. Dit heeft voor mij een groot verschil gemaakt, nadat ik genezen ben van kanker. Een ontspannen wandeling voor het slapen bevordert ook een goede nachtrust.

9. Eet volwaardige voeding: Kies voor voedzame, volwaardige voeding die je lichaam voorziet van de benodigde brandstof en voedingsstoffen. Denk aan de juiste vetten, koolhydraten en eiwitten. Begin bijvoorbeeld met het verminderen met producten met toegevoegde suikers en pakjes en zakjes. Dit heeft voor mij een groot verschil gemaakt, toen ik herstelde van een burn-out.

10. Water drinken: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven en vermoeidheid te verminderen. Heb bijvoorbeeld altijd een flesje water bij de hand om je er aan te herinneren, want vaak wordt water drinken vergeten. Ik hoorde ooit een verpleegkundige zeggen: “Wij hebben echt geen tijd om water te drinken op het werk.” Maak daar echt tijd voor. Als jouw hersenen en andere cellen uitgedroogd zijn, functioneer je ook minder goed op je werk. Ontdek wat werkt voor jou.

11. Gezonde routines: Vind je het bijvoorbeeld fijn om je dag te starten met een verfrissende (koude) douche? Of sluit jij liever je dag met een warme ontspannen douche af? Of zet je telefoon bijvoorbeeld elke avond uit vanaf 20 uur en zet hem pas aan na jouw me-time moment. Wat past bij jouw ritme? Wat geeft jou energie, of draagt bij om je energiebalans te herstellen?

12. Minimaliseer digitale afleiding: Beperk je schermtijd en creëer digitale pauzes om mentale vermoeidheid te verminderen. Lees meer over tips om minder op je telefoon te zitten / telefoonverslaving.

13. Zonlicht en frisse lucht: Zoek regelmatig de buitenlucht op en geniet van zonlicht om je humeur te verbeteren en je energie te verhogen. Als ik moe ben, dan neig ik om op de bank te gaan liggen. 9 van de 10 keer word ik daar niet fitter van. Nu juist even naar buiten, voor beweging en frisse lucht geeft weer energie.

Zelfcompassie

14. Ontwikkel dankbaarheid: Oefen dagelijks dankbaarheid om je focus te verleggen naar positieve aspecten van je leven. Ervaar maar eens het effect op je emotionele energie bij het voelen van dankbaarheid. Lees meer over de kracht van dankbaarheid. Dit werkt ook door in je fysieke energie.

15. Positieve relaties: Omring jezelf met positieve en ondersteunende mensen die je energie geven in plaats van de energie uit je trekken. Durf hierin eerlijk naar jezelf te zijn. Lees meer inspiratie hierover in het blog over Omring jezelf met mensen die geloven in jou.

16. Betekenisvol leven: Wat wil jij met je leven? Wat is echt belangrijk voor jou? Streef naar doelen die in lijn zijn met je normen, waarden en passies, omdat dit je energie en motivatie verhoogt. Denk even aan iets wat je heel graag wilt en voel alsof het al gebeurd. Voel je de energie in je lijf al stromen? Door dingen te doen waar je heel blij van wordt, neemt je energie toe. Lees inspiratie over jouw drijfveren.

17. Creativiteit en spelen als een kind: Vind een creatieve uitlaatklep die je vreugde en voldoening geeft, of het nu schilderen, fotograferen, schrijven of dansen is. Of ontdek wat spelen met je doet! Een vrouw die ik begeleide, kwam erachter hoe heerlijk het was om lekker met haar nichtjes en neefjes met waterballonnen rond te rennen in de tuin. Het spelen had een grote shift gegeven in haar energie.

18. Zelfliefde: In plaats van streng te zijn voor jezelf, is het waardevol om je  zelfcompassie, acceptatie en zelfliefde te verhogen. Dit zorgt voor innerlijke rust, wat een groot effect heeft op je energiebalans. Stop met vechten tegen hoe het is, ben eerlijk naar jezelf over wat er speelt op dit moment. 11 tips om je zelfliefde te vergroten.

19. Leer los te laten: Laat los wat je niet kunt veranderen en focus op wat binnen je ‘macht’ ligt, om energieverspilling aan zorgen te verminderen. Want je hebt niet overal invloed op. Je hebt wel invloed op hoe je met een situatie omgaat en op hoe jij je voelt. Ontdek tips over controle over je gedachten krijgen.

20. Heel (oude) pijn: Minder fijne emoties kosten heel veel energie. Denk maar aan wat het kost om boos of verdrietig te blijven. Of denk aan overmatig piekeren. Besteed daar de juiste aandacht aan.

Tijdens het holistisch coachen is dit een belangrijke pijler. Want mogelijk heb jij net als ik en vele anderen, niet geleerd om te voelen. En ben je geneigd om nu juist bij de pijn weg te bewegen. Denk even aan een strandbal die je onder water houdt; Hoeveel energie kost dat? En hij komt altijd een keer omhoog en dan recht in je gezicht. Welke emotie vraagt veel energie die jouw aandacht wenst?

21. Check-in: Voel meerdere keren per dag waar je behoefte aan hebt. Hoe zit je erbij? Hoe voel jij je en wat heb je nodig? Is het nu juist een ontspannen activiteit, of heb je energie om in de actiestand te gaan?

Let op: Denk niet: ‘Wat moet er allemaal nog gedaan worden?’

Nee, echt voelen wat jij nodig hebt op dat moment. Geef er aan toe. Staar 2 minuten naar buiten, observeer je ademhaling, Of even lekker dansen kan een enorm verschil maken.

Energie tekort in mijn leven

Energie tekort heeft vanaf mijn jeugd een rol in mijn leven gespeeld. Op 17 jarige leeftijd kreeg ik een ongeval waarbij ik 8 jaar met extreme vermoeidheid thuis zat ten gevolge van een hersenkneuzing. Na 8 jaar nam ik weer ‘deel aan het leven’ en startte ik met de opleiding verpleegkundige in de psychiatrie en ging er vol voor, om me aan mezelf (en anderen) te bewijzen dat ik het kon. Met het gevolg dat ik na 6 jaar (weer) thuis kwam te zitten, maar nu met een burn-out.

In de tijd dat ik met een burn-out thuis zat kreeg ik, met hulp van een coach, inzicht in mijn belemmerende patronen als; Alles goed willen doen, en voor iedereen klaar staan. Ik sprak mijn grenzen niet uit en ik potte veel frustratie op. Tja, dat kost wat energie. Door de inzichten kon ik besluiten om het vanaf nu anders te gaan doen. Je mentale energie opbouwen is ook erg belangrijk.

Acceptatie van wat is dat is

Ik heb nog steeds last van de gevolgen van mijn hersenkneuzing. De gevolgen van de behandeling van kanker in 2022 heeft er nog een schepje bovenop gedaan.

Maar… ik kan je zeggen dat er veel veranderd is in mijn energie niveau. Het blijft een bewustwordingsproces van bovenstaande tips. En heel belangrijk in dit proces is het accepteren van wat is, dat is. Dit is niet hetzelfde als accepteren dat het nooit meer beter wordt. Want er is veel meer mogelijk dan je denkt. Dat heb ik in mijn leven al heel vaak ondervonden. Maar acceptatie is heel belangrijk, want sta er maar eens bij stil hoeveel energie weerstand kost.

Zoals je leest, je bent niet te enige die worstelt met een energie tekort. En je kunt er iets aan doen ;-).

“Je kunt en bet zoveel meer dan je denkt”

Geen quick-fix naar meer energie

Ik hoop dat de bovenstaande tips voor meer energie je inspireren en helpen. Tot slot is het ‘helaas’ geen Quick-fix. Goed werk heeft tijd nodig. Onthoud dat kleine veranderingen in je dagelijkse routine een groot verschil maken.

Wat is de eerste stap naar meer energie die jij nu kunt maken?

Blijf trouw aan jezelf en geef niet op.

En heb je al van alles geprobeerd en blijf je tegen een energie tekort aanlopen? Dan is de kans groot, dat er iets onbewust bij je in de weg zit, wat aandacht nodig heeft.

Wil je hier hulp bij? Bel of mail me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Liefs, Els

Holistisch coach

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *