Telefoon verslaafd? | 21 tips om minder op telefoon te zitten

“Ik ben telefoon verslaafd en grijp de hele dag naar mijn telefoon”, hoor ik vaak in mijn praktijk.

Herkenbaar? Met deze 21 tips zit je minder op jouw telefoon.

Dit is heel herkenbaar voor mij. Ik grijp vaak naar mijn telefoon. Ik neem me voor om alleen de nieuw binnen gekomen appjes te lezen. Voordat ik het in de gaten heb, open ik vervolgens Facebook en Instagram , of kijk een YouTube filmpje. En er is weer een half uur voorbij. Het geeft me een gevoel van overprikkeling en stress.

Genoeg reden voor het schrijven van een blog met tips om minder op je telefoon te zitten.

.

Verslaafd aan je telefoon. Hoe komt het?

De telefoon verslaving ontstaat door hormonen die we aanmaken. Het hormoon dopamine (ons geluk hormoon) wordt aangemaakt als je bijvoorbeeld een appje of like binnenkrijgt. Je kunt het zien als een beloning. Elke keer als je kijkt word je beloont met nieuws van de buitenwereld, wat een dopamine shotje geeft. Dit voelt in het begin fijn, waardoor je steeds vaker wil kijken of er nieuwe berichtjes binnen komen. Helaas heb je er steeds meer van nodig om je dopamine op peil te houden.

Tegelijk wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt bij het steeds weer pakken van je telefoon. Net als bij (vr)eten. Het begint bij het genot van een handje chips. En uiteindelijk heb je heel de zak nodig om dat fijne gevoel te krijgen. En later geeft het je stress en teleurstelling dat je jezelf weer niet onder controle hield. Het wel bekende gevoel van falen.

.

Onderliggende angsten

Er zit een onderliggende angst onder dat je vaak op je telefoon kijkt. Deze angst heeft te maken met dat je graag leuk gevonden, of gezien wil worden.

Waarschijnlijk ken je wel een situatie waarbij je aan jezelf begint te twijfelen omdat die vriend of vriendin al even niet terug heeft gereageerd op jou. Dit kan je continu de drang geven om je telefoon te checken.

Of wat denk je van de drang die we voelen om meteen te reageren, omdat je de ander niet wilt teleurstellen.

En dan hebben we nog de FOMO (fear of missing out). De angst om iets te missen. We willen in elke appgroep of Facebook groep omdat we bang zijn dat we bepaalde informatie missen.

.

Angst om iets te missen

Als je stil staat bij het fenomeen van angst dat je iets mist.

Wat mis je allemaal voor waardevols in de vele uren dat je achter je telefoon zit?

Welke momenten op jouw telefoon geven jou betekenis in je leven? Wat zou jij met je tijd kunnen doen, als je een paar uur minder achter die telefoon zit?

En wat denk je van afleiding, om maar niet te voelen? Om maar niet stil te staan bij wat er werkelijk speelt.

Steeds naar de telefoon grijpen is vaak vluchtgedrag. Net als televisie kijken. We vinden het lastig om even niks te doen. Terwijl het ‘niet-doen’ juist zo waardevol kan zijn.

En wat denk je van het vergelijkeritis syndroom? Waarom vergelijken we ons met anderen? In plaats van onderzoeken wat voor prachtige unieke mensen we allemaal zijn. We zijn nu juist goed zoals we werkelijk zijn.

.

21 tips om minder op je telefoon te zitten

 1. Word je bewust van hoe vaak je op je telefoon zit. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een week je schermtijd te observeren.
 2. Spreek met jezelf af dat je een bepaald dagdeel (of uur) je telefoon uit zet.
 3. Als je nu denkt dat je echt altijd bereikbaar moet zijn voor je kinderen, leg hem dan uit het zicht. Bijvoorbeeld in een la. Of boven met het volume hard.
 4. Kies 1 dag in de maand (of per week) om je telefoon een halve of hele dag uit te zetten. Plan dit in je agenda. Kijk wanneer dit een goed moment voor je is. Bijvoorbeeld in het weekend. Rust gegarandeerd!
 5. Breng je vrienden en familie op de hoogte dat je wil minderen op je telefoon. Wie weet inspireer jij ze. Deel gerust deze blog.
 6. Zet alle geluidsmeldingen uit van social media app.
 7. Verplaats de apps op je telefoon naar een volgend scherm. Hierdoor zie je niet direct bij het pakken van je telefoon de icoontjes van Facebook of Instagram. Of haal Social media van je telefoon.
 8. Loop je app lijst eens door met app groepen. En kijk ook zeker naar jouw Facebook of Telegramgroepen. Welke draagt echt bij aan jouw leven? En welke kun je verwijderen? Lees waarom kiezen voor jezelf niet egoïstisch is.
 9. Stop met social media. Ja dat is echt een keuze! Of begin met het stoppen met één platform.
 10. Meld je af voor nieuwsbrieven die niets toevoegen aan je leven.
 11. Zet je telefoon ‘s nachts, of bijvoorbeeld vanaf 20.00 uur uit.
 12. Neem je telefoon niet mee naar bed. Dit voorkomt dat je meteen op je telefoon kijkt bij wakker worden. Koop een wekker als je nu die van je telefoon gebruikt.
 13. Start niet je dag direct met je telefoon. Ga eerst me-time creëren: mediteren, ontbijten, een wandeling maken, stil staan bij hoe je je dag wil ingaan. Spreek met jezelf een tijd af, wanneer jij je telefoon erbij pakt. Zo begin je je dag niet direct met (onbewuste) stress. 
 14. Laat je telefoon thuis als je bij iemand op bezoek gaat.
 15. Waak ervoor dat je niet je social media, mails en apps checkt op je computer.
 16. Maak met jezelf de afspraak hoe lang je per keer op je telefoon zit.
 17. Wen jezelf aan om je telefoon weg te leggen tijdens het eten. Geef een goed voorbeeld aan je kinderen!
 18. Maak afspraken met jezelf hoe vaak jij op je telefoon wilt kijken tijdens je vakantie. Het nadeel is dat we vaak de fotocamera van onze telefoon gebruiken. Vraag je dan af of je echt overal een foto van moet maken. Heb je echt 1000 foto’s nodig om je vakantie te herinneren? Het geeft weer stress om zoveel foto’s uit te zoeken voor jouw foto album.
 19. Je kunt je smartphone inruilen voor een gewone telefoon. Dit is echt een grote stap die ik al vaker heb overwogen. Voor mij is hij te groot, omdat ik voor mijn werk veel doe met mijn telefoon. Maar het is het overwegen waard!
 20. Doe het in kleine stapjes. Begin met 2 van deze tips en kijk of het lukt en wat het je brengt. Sla deze blog op in je leeslijst op de computer. Zo vind je hem gemakkelijk terug als je toe bent aan de volgende stap.
 21. En als laatste tip: Sta stil bij wat het je kost en oplevert als je er wel, of niets in gaat veranderen.

.

BONUS tip

Een extra tip om minder op je telefoon te zitten, is om stil te staan bij jezelf. Bij wie je bent en wat belangrijk is in jouw leven. Wil jij jouw leven zinvoller maken?

Breng je aandacht van op buiten gericht, naar binnen. Daar is jouw geluk en voldoening te vinden.

Om je te helpen heb ik 52 inspirerende vragen voor jou.

Je ontvangt er nu als bonus een mini cursus schrijven bij. Voor meer zelfinzicht en loslaten van wat jou niet meer dient. Met schrijftips en schrijfideeën. Besteed je tijd goed!

52 inspirerende vragen voor zelfinzicht + gratis schrijfcursus

.

Vergroot je bewustwording

Ik sprak bovenstaande tips voor minderen op telefoon met mijn coachee. We spraken met elkaar af, welke tips we gingen toepassen. Ik ben me nu zo bewust geworden van wat het met me doet om verslaafd te zijn aan mijn telefoon. Ik heb er echt last van én vind het te erg voor woorden dat ik deze verslaving voorrang geef op wat er werkelijk toe doet. Deze bewustwording gaat mij hier verder in helpen.

Voor gedragsverandering gaat het om de why, de reden achter je wens. Nou die heb ik nu gevoeld! Voor nu ben ik blij en dankbaar dat het me afgelopen dagen al super is gelukt en voel ik al direct de winst. En het kost me helemaal niet veel moeite. Dit was eerder niet zo het geval.

Welke tips ga jij toepassen? Heb je nog een aanvullende tip? Deel het onderaan deze blog in een reactie.

.

Wifi

Ps. Ik sprak laatst een vrouw die vertelde over de negatieve gevolgen van wifi waar wij ons steeds meer mee omringen. Waaronder door onze telefoon steeds bij ons te hebben. Ik vond het erg interessant wat ze deelde. Voor mij naast het verslavend karakter dus nog een bevestiging dat het goed is als we minderen met ons telefoongebruik en hier anders mee om leren gaan. De vrouw die ik gesproken heb heeft samen met een paar anderen een site waar ze over het wifi thema meer info deelt. Als je hier ook meer over wilt weten, check dan hun website.

.

..

.

4 Comments

 1. Joan schreef:

  Lieve els

  Wat kun en blijf jij di gen mooi omschrijven..we hebben er samen ook over gesproken..mooi uitgewerkt en blijft mooie bewustwording!!

  Dank je wel els..
  Je bent en blijft een topper

 2. Ten Hag schreef:

  Zelf ook heel erg veel last gehad van een telefoonverslaving. De FOMO werd me op gegeven wel te veel. Dit zijn hele nuttige tips die me geholpen hebben bij een uiteindelijk veel rijker leven. Dankje!

  • Els schreef:

   Wat fijn te lezen dat de tips je geholpen hebben. Precies wat je zegt, je leven wordt er zoveel rijker door als je je telefoon wat vaker weg legt en je tijd besteed aan wat positief bijdraagt aan je leven. Dank je voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *