“Ik ben telefoon verslaafd en grijp de hele dag naar mijn telefoon”, hoor ik vaak in mijn praktijk.
Herkenbaar? Met deze 21 tips zit je minder op jouw telefoon.
Dit is heel herkenbaar voor mij. Ik grijp vaak naar mijn telefoon. Ik neem me voor om alleen de nieuw binnen gekomen appjes te lezen. Voordat ik het in de gaten heb, open ik vervolgens Facebook en Instagram , of kijk een YouTube filmpje. En er is weer een half uur voorbij. Het geeft me een gevoel van overprikkeling en stress.
Genoeg reden voor het schrijven van een blog met tips om minder op je telefoon te zitten.
.
De telefoon verslaving ontstaat door hormonen die we aanmaken. Het hormoon dopamine (ons geluk hormoon) wordt aangemaakt als je bijvoorbeeld een appje of like binnenkrijgt. Je kunt het zien als een beloning. Elke keer als je kijkt word je beloont met nieuws van de buitenwereld, wat een dopamine shotje geeft. Dit voelt in het begin fijn, waardoor je steeds vaker wil kijken of er nieuwe berichtjes binnen komen. Helaas heb je er steeds meer van nodig om je dopamine op peil te houden.
Tegelijk wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt bij het steeds weer pakken van je telefoon. Net als bij (vr)eten. Het begint bij het genot van een handje chips. En uiteindelijk heb je heel de zak nodig om dat fijne gevoel te krijgen. En later geeft het je stress en teleurstelling dat je jezelf weer niet onder controle hield. Het wel bekende gevoel van falen.
.
Er zit een onderliggende angst onder dat je vaak op je telefoon kijkt. Deze angst heeft te maken met dat je graag leuk gevonden, of gezien wil worden.
Waarschijnlijk ken je wel een situatie waarbij je aan jezelf begint te twijfelen omdat die vriend of vriendin al even niet terug heeft gereageerd op jou. Dit kan je continu de drang geven om je telefoon te checken.
Of wat denk je van de drang die we voelen om meteen te reageren, omdat je de ander niet wilt teleurstellen.
En dan hebben we nog de FOMO (fear of missing out). De angst om iets te missen. We willen in elke appgroep of Facebook groep omdat we bang zijn dat we bepaalde informatie missen.
.
Als je stil staat bij het fenomeen van angst dat je iets mist.
Wat mis je allemaal voor waardevols in de vele uren dat je achter je telefoon zit?
Welke momenten op jouw telefoon geven jou betekenis in je leven? Wat zou jij met je tijd kunnen doen, als je een paar uur minder achter die telefoon zit?
En wat denk je van afleiding, om maar niet te voelen? Om maar niet stil te staan bij wat er werkelijk speelt.
Steeds naar de telefoon grijpen is vaak vluchtgedrag. Net als televisie kijken. We vinden het lastig om even niks te doen. Terwijl het ‘niet-doen’ juist zo waardevol kan zijn.
En wat denk je van het vergelijkeritis syndroom? Waarom vergelijken we ons met anderen? In plaats van onderzoeken wat voor prachtige unieke mensen we allemaal zijn. We zijn nu juist goed zoals we werkelijk zijn.
.
.
Een extra tip om minder op je telefoon te zitten, is om stil te staan bij jezelf. Bij wie je bent en wat belangrijk is in jouw leven. Wil jij jouw leven zinvoller maken?
Breng je aandacht van op buiten gericht, naar binnen. Daar is jouw geluk en voldoening te vinden.
Om je te helpen heb ik 52 inspirerende vragen voor jou.
Je ontvangt er nu als bonus een mini cursus schrijven bij. Voor meer zelfinzicht en loslaten van wat jou niet meer dient. Met schrijftips en schrijfideeën. Besteed je tijd goed!
.
Ik sprak bovenstaande tips voor minderen op telefoon met mijn coachee. We spraken met elkaar af, welke tips we gingen toepassen. Ik ben me nu zo bewust geworden van wat het met me doet om verslaafd te zijn aan mijn telefoon. Ik heb er echt last van én vind het te erg voor woorden dat ik deze verslaving voorrang geef op wat er werkelijk toe doet. Deze bewustwording gaat mij hier verder in helpen.
Voor gedragsverandering gaat het om de why, de reden achter je wens. Nou die heb ik nu gevoeld! Voor nu ben ik blij en dankbaar dat het me afgelopen dagen al super is gelukt en voel ik al direct de winst. En het kost me helemaal niet veel moeite. Dit was eerder niet zo het geval.
Welke tips ga jij toepassen? Heb je nog een aanvullende tip? Deel het onderaan deze blog in een reactie.
.
Ps. Ik sprak laatst een vrouw die vertelde over de negatieve gevolgen van wifi waar wij ons steeds meer mee omringen. Waaronder door onze telefoon steeds bij ons te hebben. Ik vond het erg interessant wat ze deelde. Voor mij naast het verslavend karakter dus nog een bevestiging dat het goed is als we minderen met ons telefoongebruik en hier anders mee om leren gaan. De vrouw die ik gesproken heb heeft samen met een paar anderen een site waar ze over het wifi thema meer info deelt. Als je hier ook meer over wilt weten, check dan hun website.
.
..
.
4 Comments
Lieve els
Wat kun en blijf jij di gen mooi omschrijven..we hebben er samen ook over gesproken..mooi uitgewerkt en blijft mooie bewustwording!!
Dank je wel els..
Je bent en blijft een topper
Dank je Joan voor je lieve woorden. Het begint bij bewustwording. Dus we zijn goed op weg!
Zelf ook heel erg veel last gehad van een telefoonverslaving. De FOMO werd me op gegeven wel te veel. Dit zijn hele nuttige tips die me geholpen hebben bij een uiteindelijk veel rijker leven. Dankje!
Wat fijn te lezen dat de tips je geholpen hebben. Precies wat je zegt, je leven wordt er zoveel rijker door als je je telefoon wat vaker weg legt en je tijd besteed aan wat positief bijdraagt aan je leven. Dank je voor je reactie!