Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel.

‘Suze deelde met mij dat haar moeder verwacht dat ze elke zondag bij hun komen eten. Suze wil dit niet meer, omdat ze de zondag graag voor haar eigen gezin wil houden. Haar moeder begrijpt dit niet, want ze doen dit toch altijd zo? Ze wil ook tijd met haar kinderen. Suze gaf hier altijd aan toe, want haar moeder is super lief en doet veel voor haar. Dan is het toch egoïstisch om voor jezelf te kiezen?’

Je voelt een nee, of wilt een afspraak afzeggen, maar je bent bang om een ander teleur te stellen. Je voelt een grens op je werk, maar ze zitten al met te weinig personeel. Je twijfelt over je relatie, maar je wilt de ander geen verdriet doen.

Bij kiezen voor jezelf, speelt vaak schuldgevoel op. Lees verder in deze blog hoe hier mee om te gaan, waarbij ik 3 stappen deel om je grens aan te geven.

.

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

Kiezen voor jezelf wordt vaak als egoïstisch gezien of gevoeld, want veel keuzes hebben gevolgen voor een ander.

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch als je over je keuze bewust nadenkt en de juiste afweging maakt. Sta niet alleen stil bij of je de ander pijn doet of teleurstelt, maar sta ook stil bij wat het met jou doet. Het gaat tenslotte om jou in dit leven. Hoe egoïstisch dit voor sommigen ook klinkt. Je bent hier niet op de wereld gekomen om je aan te passen en weg te cijferen.

Maak bewuste keuzes en neem jezelf hierin serieus.

Natuurlijk zijn er ook mensen en situaties die minder blij zijn met jouw keuze. En dat is oké en niet jouw verantwoordelijkheid, Mits je je grens op een juiste manier aangeeft. Onthoudt dat je het nooit voor iedereen goed kan doen.

.

Kiezen voor jezelf in een relatie

Iedereen heeft zijn eigen redenen om voor zichzelf te kiezen. Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel komt vaak als issue naar voren in coach gesprekken. Bijvoorbeeld kiezen voor jezelf in een relatie. Je voelt dat de relatie op is. Je komt er achter dat je meer als broer en zus leeft. Of je bent het zat dat je partner steeds over jouw grens gaat. Of mogelijk ben jij persoonlijk aan het groeien en blijft je partner achter. Jullie zitten niet meer op een lijn wat steeds meer afstand of wrijving geeft.

Bij de overweging om bij je partner weg te gaan, komt vaak een schuldgevoel naar boven. Want je partner wil niet dat het eindigt en die heeft er veel verdriet van. Of je hebt kinderen die je het liefste een thuis gunt waarbij papa en mama samen zijn. Of je voelt het onbegrip van je (schoon)ouders. Want jullie hebben het toch fijn samen? Zij zien niet altijd wat er speelt, of willen het niet zien.

.

Je grens aangeven in 3 stappen

Wat de reden om te kiezen voor jezelf ook is, jouw grens is er niet voor niets. Je voelt een nee, of wilt iets anders doen dan wat er van je verwacht wordt. Of je wil graag doen wat jij leuk en belangrijk vindt. Met andere woorden: Je wil je hart volgen.

Mijn tip aan jou: Maak je grens, of frustratie op tijd bespreekbaar. Wacht niet tot het te laat is, dan is de relatie met je partner, familielid, vriendin, of werkgever mogelijk nog te redden. Als de ander niet weet wat je aan hem, of haar stoort, dan kan de ander er niet bewust iets in veranderen.

Het kan zijn dat jouw wens en grens uitspreken onbegrip, of verdriet bij de ander oproept. Dan komt dat schuldgevoel naar boven, want je wilt de ander niet kwetsen. Sta even stil bij wat het jou kost als je jezelf vaak wegcijfert en leeft volgens de verwachtingen van de ander.

Wat levert het jou op als jij je hart niet volgt en je innerlijke stem niet serieus neemt?

En soms is de beste optie om uit elkaar te gaan. Of om een contact te verbreken, als er niets verandert nadat je jouw wens besproken hebt. Het gaat om jou. Als jij jouw overwegingen bewust hebt afgewogen en het niet doet om een ander pijn te doen, dan is het juist om te kiezen voor jezelf.

.

Het is oké om nee te zeggen

Geef het goede voorbeeld aan je kinderen, door ze te laten ervaren dat het oké is om nee te zeggen. En leer je kinderen dat het belangrijk is om je grenzen te herkennen en hier gehoor aan te geven. Want je wilt toch niet dat je kinderen zich later net zo wegcijferen als jij tot nu toe gedaan hebt? 

Kies voor jezelf. Daar help je een ander mee. Je er schuldig over voelen is niet helpend. Het haalt je weg bij jezelf.

En door goed voor jezelf te zorgen en jouw verlangens en grenzen serieus te nemen, word je een veel leukere vriendin, moeder, partner en collega. Je staat hierdoor dichterbij jezelf en je straalt hiermee een fijnere energie uit.

Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor de ander.

Meer leesinspiratie over dit thema: Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf.

.

.

.

Wees trouw aan jezelf

Wat voor mij telt is dat je trouw bent aan jezelf. Zoals ik hierboven al schreef gaat het om jou in dit leven. Je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Begin dus met jezelf tevreden te stellen. 

Waarom zou je jezelf verplichten om ergens te zijn waar je niet wilt zijn? Omdat dit hoort? Of van je verwacht wordt?

Waarom zou je bij een vriendschap of relatie blijven terwijl je gevoel zegt dat het niet meer klopt? Omdat anderen vinden dat dit het beste is? Of omdat de ander zich hierdoor gekwetst voelt?

Kiezen voor jezelf is niet altijd eenvoudig. Je leven wordt er wel een stuk leuker en gemakkelijker door als je trouw kunt zijn aan jezelf.

Verder lezen? In deze blogpost vind je inspiratie over trouw zijn aan jezelf.

En ben je jezelf kwijt geraakt? Lees deze 7 tips om jezelf weer terug te vinden.

.

Weten is niet hetzelfde als voelen

Ik deelde mijn kijk met Suze over kiezen voor jezelf en egoïsme. Ze voelde het niet. Mogelijk voel jij het nu ook niet en kun je het verstandelijk wel begrijpen.

Als je het niet voelt, dan is het lastig om het anders te gaan doen.

Vaak zit er onbewust een patroon of overtuiging onder. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de bron van een probleem. In de coachbegeleiding met Suze keken we naar meerdere worstelingen. Ze kwam niet voor het issue met haar moeder bij mij. Het kiezen voor haar zelf speelde in al haar relaties.

Dit deelde Suze in haar review:

“Ik voel nu dat ik echt keuzes mag maken voor mezelf en ik voel me er minder schuldig over. Ik denk daar nu bewust over na, of het nu op het gebied is van mijn kinderen, partner, ouders of vrienden, dat maakt niet uit.Ik heb geleerd om vooral ook naar mijn eigen gevoel te luisteren in plaats van mijn eigen gevoel wegstoppen wat ik voorheen deed. Belangrijke inzichten die ik opgedaan heb zijn: Zolang je iemand niet bewust pijn doet is het geen egoïsme. En je mag je eigen grenzen aan geven, dit is niet gek, dit is zelfs nodig.

.

Wil jij kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel?

Wil jij ervaren om te kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel? Wil jij leren wat jij nodig hebt om meer jezelf (te durven) zijn? Dan kun je hieronder een gratis ebook downloaden: kennis, inzicht en een waardevolle oefening.

En heb je meer behoefte om eens met mij te sparren over jouw situatie? Laat het me weten door mij een mailtje te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *