Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel.

‘Suze deelde met mij dat haar moeder verwacht dat ze elke zondag bij hun komen eten. Suze wil dit niet meer, omdat ze de zondag graag voor haar eigen gezin wil houden. Haar moeder begrijpt dit niet, want ze doen dit toch altijd zo? Ze wil ook tijd met haar kinderen. Suze gaf hier altijd aan toe, want haar moeder is super lief en doet veel voor haar. Dan is het toch egoïstisch om voor jezelf te kiezen?’

Je voelt een nee, of wilt een afspraak afzeggen, maar je bent bang om een ander teleur te stellen. Je voelt een grens op je werk, maar ze zitten al met te weinig personeel. Je twijfelt over je relatie, maar je wilt de ander geen verdriet doen.

Bij kiezen voor jezelf, speelt vaak schuldgevoel op.

.

Je bent het waard om voor jezelf te kiezen

Iedereen heeft zijn eigen redenen om voor zichzelf te kiezen. Jouw grens-gevoel is er niet voor niets. Je voelt een nee, of wilt iets anders doen dan wat er van je verwacht wordt. Je wilt je energie, frustratie of ergernis besparen. Of je wilt graag doen wat jij leuk of belangrijk vindt. Je wilt je hart volgen.

Jouw wens uitspreken zorgt soms voor onbegrip bij de ander. Maar sta even stil bij wat het jou kost als je jezelf vaak wegcijfert en leeft volgens de verwachtingen van de ander? Wat levert het jou op als je je hart niet volgt en je innerlijk weten niet serieus neemt?

.

Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf

.

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

Kiezen voor jezelf wordt vaak als egoïstisch gezien of gevoeld. Veel van mijn lezers en klanten hebben last van dit gevoel. Ze voelen dat ze het een willen, maar voelen zich schuldig als ze aan dit gevoel gehoor geven. Want het heeft ook gevolgen voor de ander.

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch als je over je keuze bewust nadenkt en de juiste afweging maakt. Sta niet alleen stil bij of je de ander pijn doet of teleurstelt, maar sta ook stil bij wat het met jou doet. Het gaat tenslotte om jou in dit leven. Hoe egoïstisch dit voor sommigen ook klinkt. Je bent hier niet op de wereld gekomen om je aan te passen en weg te cijferen.

Maak bewuste keuzes en neem jezelf hierin serieus.

Natuurlijk zijn er ook mensen en situaties die minder blij zijn met jouw keuze. En dat is oké en niet jouw verantwoordelijkheid, Mits je je grens op een juiste manier aangeeft. Onthoudt dat je het nooit voor iedereen goed kan doen.

.

Geef het goede voorbeeld aan je kinderen

Geef het goede voorbeeld aan je kinderen, door ze te laten ervaren dat het oké is om nee te zeggen. En dat het belangrijk is om je grenzen te herkennen en hier gehoor aan te geven. Want je wilt toch niet dat je kinderen zich later net zo wegcijferen als jij tot nu toe gedaan hebt? 

Kies voor jezelf. Daar help je een ander mee. Je er schuldig over voelen is niet helpend. Het haalt je weg bij jezelf.

En door goed voor jezelf te zorgen en jouw verlangens en grenzen serieus te nemen, word je een veel leukere vriendin, moeder, partner en collega. Je staat hierdoor dichterbij jezelf en je straalt hiermee een fijnere energie uit.

.

Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor de ander

.

Lees inspiratie: Je hebt altijd een keuze

.

Wees trouw aan jezelf

Wat voor mij telt is dat je trouw bent aan jezelf. Zoals ik hierboven al schreef gaat het om jou in dit leven. Je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Begin dus met jezelf tevreden te stellen. 

Waarom zou je jezelf verplichten om ergens te zijn waar je niet wilt zijn? Omdat dit hoort? Of van je verwacht wordt?

Waarom zou je bij een vriendschap of relatie blijven terwijl je gevoel zegt dat het niet meer klopt? Omdat anderen vinden dat dit het beste is? Of omdat de ander zich hierdoor gekwetst voelt?

Kiezen voor jezelf is niet altijd eenvoudig. Je leven wordt er wel een stuk leuker en gemakkelijker door als je trouw kunt zijn aan jezelf.

Verder lezen? In deze blogpost vind je inspiratie over trouw zijn aan jezelf.

.

Weten is niet hetzelfde als voelen

Ik deelde mijn kijk met Suze over kiezen voor jezelf en egoïsme. Ze voelde het niet. Mogelijk voel jij het nu ook niet en kun je het verstandelijk wel begrijpen.

Als je het niet voelt, dan is het lastig om het anders te gaan doen.

Vaak zit er onbewust een patroon of overtuiging onder. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de bron van een probleem. In de coachbegeleiding met Suze keken we naar meerdere worstelingen. Ze kwam niet voor het issue met haar moeder bij mij. Het kiezen voor haar zelf speelde in al haar relaties.

Dit deelde Suze in haar review:

“Ik voel nu dat ik echt keuzes mag maken voor mezelf en ik voel me er minder schuldig over. Ik denk daar nu bewust over na, of het nu op het gebied is van mijn kinderen, partner, ouders of vrienden, dat maakt niet uit.Ik heb geleerd om vooral ook naar mijn eigen gevoel te luisteren in plaats van mijn eigen gevoel wegstoppen wat ik voorheen deed. Belangrijke inzichten die ik opgedaan heb zijn: Zolang je iemand niet bewust pijn doet is het geen egoïsme. En je mag je eigen grenzen aan geven, dit is niet gek, dit is zelfs nodig.

.JJJJ

Jezelf serieus nemen

Wil jij jezelf vanaf nu serieus nemen? En onderzoeken waar jij vaker voor jezelf wilt kiezen? Wil jij onderzoeken wat jij nodig hebt om meer jezelf te zijn?

Om je te helpen heb ik een gratis ebook voor jou gemaakt. Je kunt het hieronder aanvragen. Er zit een waardevolle oefening in om inzicht te krijgen in wat jouw hoogste prioriteit heeft.

innerlijke rust, innerlijke vrijheid
Gratis ebook voor een volgende stap naar innerlijke rust.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.