Voor jezelf kiezen, zo doe je dat. 11 Tips

Jarenlang heb ik me aangepast aan anderen en cijferde me weg, omdat ik me niet belangrijk vond. Ik dacht dat ik er niet toe deed. Ik voelde me anders dan anderen en wilde er graag bij horen, waardoor ik voor de ander ging denken wat hij of zijn fijn zou vinden. Hoe zouden anderen willen dat ik was? Met het gevolg dat ik steeds verder van mezelf af kwam te staan. Ik wist niet meer wat ik leuk vond en was mezelf kwijt geraakt.

Kiezen voor mezelf was de eerste stap.

Ik ben van mening dat kiezen voor jezelf super belangrijk is. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun jij er ook niet optimaal voor een ander zijn. Wanneer jij je steeds maar aanpast, komt jou werkelijke Zijn niet tot uiting. Dit is een gemis voor iedereen. Jij hebt prachtige kwaliteiten meegekregen in dit leven die gedeeld willen worden. Daarnaast gaat het om jou in dit leven. Echt waar! Jij verdient het om het beste van jou leven te maken en keuzes te maken die juist zijn en voelen voor jou.

In deze blog neem ik je mee met inspiratie om vaker te kiezen voor jezelf. En onderaan het blog deel ik 11 tips Hoe kies je voor jezelf.

.

Wat houdt voor jezelf kiezen in?

Kiezen voor jezelf houdt in dat jij keuzes maakt die juist zijn voor jou. Deze hoeven niet altijd goed te voelen. Soms komt daar ook een schuldgevoel bij kijken. Bijvoorbeeld als een ander teleurstelling of verdriet voelt door jouw keuze. Kiezen voor jezelf houdt in dat je trouw bent aan jezelf. Dit kunnen keuzes zijn als op tijd rustmomenten inplannen, je grenzen uitspreken, kiezen voor een gezonde leefstijl. Maar ook kiezen om te stoppen met een vriendschap of bij je relatie weggaan, omdat je voelt dat je bij die persoon niet jezelf kunt zijn. Of van baan wisselen, omdat je voelt dat je meer in je hebt dan je nu kunt laten zien.

En denk ook zeker aan persoonlijke ontwikkeling. Door jezelf eens onder de loep te nemen of het nog in lijn is met wie jij werkelijk bent en wat jij diep van binnen wilt.

Voel jij dat je jezelf kwijt aan het raken bent? Lees deze blog over Jezelf kwijt zijn, 7 tips.

.

Herken jij je in hierin?

  • Denk je meestal eerst aan de ander en pas jij je gemakkelijk aan?
  • Vind jij het lastig om nee te zeggen? Of om je grens aan te geven?
  • Heb je geen idee hoe je een rustmoment op je werk of thuis kunt inplannen?
  • Voel je vaak een bepaalde onrust en neem je geen tijd om bij jezelf stil te staan?
  • Denk jij regelmatig: ‘is dit het nou?’ Voel jij dat er meer uit je leven te halen is en dat je meer kunt betekenen?
  • Voel je vaak een twijfel over wat jij wilt? Of weet je niet waar je naar verlangt?
  • Vind je het lastig om keuzes te maken?
  • Wil je heel graag een nieuwe hobby of ander werk, maar houden onzekere gedachten je tegen als ‘Kan ik het wel? Ben ik wel goed genoeg?’
  • Vind jij het lastig om me-time te creëren?
  • Laat jij je gemakkelijk tegenhouden of beïnvloeden door reacties van anderen?

Als jij je in bovenstaande herkent, dan nodig ik je van harte uit om vanaf nu vaker voor jezelf te kiezen. Je bent het waard!

.

In de cursus Een innerlijke reis naar meer verbinding met jezelf breng je heel je aandacht naar jou.

.

Wat verandert er voor jou als je kiest voor jezelf?

Als jij voor jezelf kiest ben je trouw aan wie je werkelijk bent. Hierdoor ga jij in plaats van stress en onrust meer innerlijke rust ervaren. Je voelt je lekkerder in je vel en het versterkt je vertrouwen en geloof in jezelf, omdat je dicht bij jezelf blijft.

In plaats van je klein maken en wegcijferen, durf jij eerder stappen te nemen die je normaal spannend vindt. Bijvoorbeeld dat je van werk gaat switchen waardoor je van grotere betekenis kan zijn voor anderen. Met het gevolg dat je meer voldoening voelt in je leven. 

Of dat je een fijnere relatie of vriendschap aantrekt, waar je gelijkwaardigheid bij voelt en mee levelt.

Als je kiest voor jezelf maak je mogelijk keuzes die ook een positieve invloed hebben op jouw omgeving. Je geeft bijvoorbeeld het goede voorbeeld aan je vriendinnen en je kinderen, wat ook weer een positief effect heeft op jou.

Laat je inspireren door een interview waar ik mijn kies voor jezelf ervaringen en tips met je deel.

Je vindt dit interview ook onderaan deze blog.

.

Hoe kies je voor jezelf zonder schuldgevoel?

Maar hoe doe je dat? Goed voor een ander èn goed voor jezelf zorgen zonder schuldgevoel. Want waarschijnlijk voel je je daar snel schuldig over en zit in je systeem dat het egoïstisch is om voor jezelf te kiezen. Of dat je het jezelf (onbewust) niet waard vindt.

We zijn onbewust op zoek naar bevestiging

Vaak zijn we geneigd om te denken voor de ander. We denken over wat een ander nodig heeft of wenst. Je wilt het graag zo goed mogelijk voor de ander doen en hem of haar zeker niet teleurstellen of zelfs boos maken, omdat we onbewust zoeken naar bevestiging. We willen leuk en meer dan goed genoeg gevonden worden. We halen onze eigenwaarde uit de reactie van de ander.

Maar hoe zou het zijn als jij je eigenwaarde uit jezelf kunt halen? Dat je de ander daar niet meer nodig voor hebt?  Wat zou het met je zelfvertrouwen doen, als jij vaker zou kiezen voor jezelf?..

Lees verder: Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch.

 

.

Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch ook goed voor de ander

Als jij tijd voor jezelf neemt, je grens serieus neemt en jouw leven gaat leiden zoals het bedoeld is dan straal jij een energie uit die fijn voelt voor anderen. Je zit lekkerder in je vel en je voelt een innerlijke rust wat je overbrengt op de ander. Dit geeft de ander ruimte om meer zichzelf te zijn.

En de ander voelt dat jouw keuze gemaakt wordt vanuit een zuivere energie. Je bent een voorbeeld hiermee voor anderen, waardoor de ander voelt dat het oké is om je grens aan te geven en jezelf serieus te nemen. 

.

Voelt de ander een teleurstelling, dan is dat van de ander

Raak je iemand met jouw keuze, dan kun je dat bij hem of haar laten als jij de keuze met een juiste afweging gemaakt hebt. Met de emotie die loskomt bij de ander, daar kan de ander dan iets mee als hij of zij dat wil. Als jij continu bezig bent met dat de ander het goed heeft, cijfer je niet alleen jezelf weg, maar dan ontneem je hem of haar zijn/haar kans op groei, want waar weerstand of pijn is, is ook groei mogelijk.  Daarbij kun je niet voor een ander weten wat goed is voor hem of haar. 

Jij bent het allerbelangrijkste in jouw leven. Kies voor jezelf.

..

 

11 tips hoe je kunt kiezen voor jezelf

De oranje woorden kun je aanklikken. Ze verwijzen naar een blog wat dieper ingaat op dat thema.

.

Het gaat om jou. Je bent hier niet op aarde gekomen om anderen het naar de zin te maken. Je bent hier om te leren en om te groeien en te genieten van jouw leven. Kies voor jezelf.

..K

 

Interview over mijn kies je voor mezelf ervaringen. Mijn leven was geen gemakkelijke, wel een heel waardevolle leerschool.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *