Nee zeggen.
Of: ‘Ohh dat is goed! Ja hoor, prima! Dank je. Nee ,echt geen probleem! Ik doe het wel.’
Wie herkent zich in deze woorden?
Hoe vaak zeg jij ja tegen een ander, terwijl je een nee voelt? Staat jouw deelpersoonlijkheid ‘pleaser’ meer op de voorgrond?
Onderaan deze blog vind je 7 tips om vaker ja te zeggen tegen jezelf.
.
Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf
Herken jij je in please gedrag? Zeg jij gemakkelijk ja tegen, terwijl je gevoel vaak (heel hard) nee zegt?
Hoe komt het toch dat je zo gemakkelijk ja zegt? Je plaatst daarmee jezelf onder de ander. De ander, of de situatie maak je belangrijker dan jezelf. Terwijl het om jou gaat in dit leven. Je bent het waard om gehoor te geven aan jouw innerlijke stem. Jouw mening, jouw gevoel, jouw tijd doet er net zo toe.
Een reden achter pleasgedrag is dat je graag aardig gevonden wil worden. Je wil erbij horen en geaccepteerd worden. Je vertoont pleasgedrag uit angst voor afwijzing.
Leer van jezelf te houden. Accepteer jezelf met al je tekortkomingen. Ga ervaren dat nee zeggen geaccepteerd wordt en dat hier geen afwijzing aan vast zit. En gebeurd dit wel, wat zegt dit dan over de ander? En mag zijn of haar grens, zijn of haar nee er ook zijn?
.
Ben eerlijk naar jezelf
Door je grens aan te geven ben je eerlijk naar jezelf. Je neemt jezelf serieus. Door eerlijk naar jezelf te zijn kom je dichterbij wie je werkelijk bent. Ik moedig je bij deze aan om vaker ja tegen jezelf te zeggen.
Je helpt een ander er ook mee wanneer jij je grens aan geeft. Zo weet de ander waar hij of zij aan toe is. Je maakt mogelijk een blinde vlek bij de ander zichtbaar waar hij weer op kan reflecteren. En door goed voor jezelf te zorgen geef je het goede voorbeeld. Door grenzen te stellen laat je ook respect zien aan de ander. Jij wilt toch ook niet dat iemand iets voor jou doet, terwijl hij eigenlijk ergens anders had willen zijn? Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf.
Lees hier het blog over waarom kiezen voor jezelf niet egoïstisch is.
Zolang jij alles over blijft nemen, krijgt de ander niet de kans om zichzelf met zijn of haar grenzen tegen te komen. Hierdoor ontneem je hem of haar een leerervaring. Dus nog een reden om vaker je grens aan te geven.
.
Luister naar je lichaam. Luister naar jouw innerlijke stem en neem deze serieus.
Nee zeggen, is ja zeggen tegen jezelf.
.
Kies voor jezelf ervaring
Ik voelde me erg verdrietig. Er was veel losgekomen in een opleidingsdag en ik was alleen thuis. Ik wilde het graag delen met iemand en belde een vriendin op met de vraag: “Ik voel me erg verdrietig, kom het uit dat ik even mijn verhaal met je deel?” Ze vond mijn vraag zo fijn, omdat ze altijd het idee heeft dat ze er ALTIJD voor haar vriendinnen moet zijn. Ook als het niet uitkomt, of als jezelf even in een dip zit.
Mijn vriendin had tijd voor me en door het ventileren kwam er bij mij weer rust in mijn lijf. Ze vroeg me na afloop van ons gesprek het volgende:
“Stel dat ik nee had gezegd, had je dat dan geaccepteerd?”
Ik: “Ja natuurlijk, het was toch een vraag en daar kan nee toch ook als antwoord? Ik heb liever dat je het aangeeft dat het niet lukt op dat moment, dan dat je half naar me luistert en te laat komt op een afspraak, of je jezelf niet de rust gunt omdat je bijvoorbeeld met hoofdpijn op bed ligt.”
Vriendin: “Goh… zo fijn dit. Ja zo hoort het met echte vriendschap. Wel fijn dat ik er voor je kon zijn.”
Kies voor jezelf. Jouw grens is waardevol voor beide partijen.
Meer kies voor jezelf tips lezen? Lees verder in deze blog.
7 Tips Nee tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf
- Waar zou jij graag ja tegen willen zeggen? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En waar voel je een duidelijk NEE bij? Wat zou jij willen doen als je nog maar kort te leven had? Waar zou jij dan ja tegen zeggen? En waar nee?
- Stel jezelf de regelmatig de vraag: “Zeg ik ja omdat dit het beste is voor mij? Of zeg ik ja omdat ik geaccepteerd wil worden, of omdat ik de ander niet af wil wijzen?”
- Sta stil bij wat jij als een verplichting voelt. Wat zou je liever niet doen, als je geen rekening met een ander hoeft te houden?
- Ga oefenen met nee zeggen. Zeg eens nee tegen een goede vriendin, of een collega waar je je prettig en geaccepteerd bij voelt. Sta bewust stil bij hoe ze reageert op jouw nee. Mijn ervaring is dat het ze het nu juist waarderen als je eerlijk bent naar jezelf én naar hen. En wie weet stimuleer je de ander om ook meer trouw te zijn aan zichzelf. Je bent hiermee een voorbeeld voor de ander. Lees in deze blog inspiratie om meer trouw te blijven aan jezelf.
- Sta stil bij de situatie waar jij nee tegen wil zeggen. Wat betekent dit voor jou? Wat heeft het voor (positieve) gevolgen? Wat levert het jou op, of wat brengt het jou als je het niet doet?
- Tel tot 10 voordat je een keuze maakt of het ja of nee wordt. Of slaap er een paar nachten over. In deze blog geef ik tips voor het maken van een juiste keuze.
- Leer jezelf beter kennen. Leer te voelen wat past bij jou en wat niet. Ontdek hoe je nog meer in verbinding bent met jezelf, voorbij belemmerende gedachten als angst voor afwijzing. Ontdek wat jij wilt.
.

.
.