Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf

‘Ohh dat is goed! Ja hoor, prima! Dank je. Nee ,echt geen probleem! Ik doe het wel.’ 

Wie herkent zich in deze woorden?

Hoe vaak zeg jij ja tegen een ander, terwijl je een nee voelt? 

.

Pleasegedrag

Oftewel wie herkent zich in please gedrag? Altijd maar ja zeggen tegen een ander, terwijl je gevoel misschien wel heel hard nee zegt. Of misschien voel je het niet eens, omdat je niet (meer) weet wat jij nu zelf wil.

Hoe komt het toch dat je zo gemakkelijk ja zegt? Je plaatst daarmee jezelf onder de ander. De ander of de situatie maak je belangrijker dan jezelf. Terwijl het om jou gaat in dit leven. Je bent het waard om gehoor te geven aan jouw innerlijke stem. Jouw mening, jouw gevoel, jouw tijd doet er net zo toe.

Een reden achter pleasgedrag is dat je graag aardig gevonden wil worden. Je wil erbij horen en geaccepteerd worden. Je vertoont pleasgedrag uit angst voor afwijzing. 

Leer van jezelf te houden. Accepteer jezelf met al je tekortkomingen. Ga ervaren dat nee zeggen geaccepteerd wordt en dat hier geen afwijzing aan vast zit. En gebeurd dit wel, wat zegt dit dan over de ander? En mag zijn of haar grens, zijn of haar nee er ook zijn?

.

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

 

Jouw grens serieus nemen

Door je grens aan te geven ben je eerlijk naar jezelf. Je neemt jezelf serieus. Door eerlijk naar jezelf te zijn kom je dichterbij wie je werkelijk bent. Ik moedig je bij deze aan om vaker ja tegen jezelf te zeggen.

Je helpt een ander er ook mee wanneer jij je grens aan geeft. Zo weet de ander waar hij of zij aan toe is. Je maakt mogelijk een blinde vlek bij de ander zichtbaar waar hij weer op kan reflecteren. En door goed voor jezelf te zorgen geef je het goede voorbeeld. Door grenzen te stellen laat je ook respect zien aan de ander. Jij wilt toch ook niet dat iemand iets voor jou doet, terwijl hij eigenlijk ergens anders had willen zijn? Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf.

Lees hier het blog over waarom kiezen voor jezelf niet egoïstisch is.

Zolang jij alles over blijft nemen, krijgt de ander ook niet de kans om zichzelf met zijn of haar grenzen tegen te komen. Hierdoor ontneem je hem of haar een leerervaring. 

.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Luister naar je lichaam. Luister naar jouw innerlijke stem en neem deze serieus

.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven

Een paar jaar geleden voelde ik me erg verdrietig. Er was veel losgekomen in een opleidingsdag en ik was alleen thuis. Ik wilde het graag delen met iemand en belde een vriendin op met de vraag: “Ik voel me erg verdrietig, kom het uit dat ik even mijn verhaal met je deel?” Ze vond mijn vraag zo fijn, omdat ze altijd het idee heeft dat ze er ALTIJD voor haar vriendinnen moet zijn. Ook als het niet uitkomt, of als je zelf even in een dip zit.

Mijn vriendin had tijd voor me en door het ventileren kwam er bij mij weer rust in mijn lijf. Ze vroeg me na afloop van ons gesprek het volgende: “Stel dat ik nee had gezegd, hoe had je dat dan geaccepteerd? Ik zei: “Ja natuurlijk, het was toch een vraag en daar kan nee toch ook als antwoord? Ik heb liever dat je het aangeeft dat het niet lukt op dat moment, dan dat je half naar me luistert en te laat komt op een afspraak of je jezelf niet de rust gunt omdat je bijvoorbeeld met hoofdpijn op bed ligt.” “Goh… zo fijn dit. Ja zo hoort het met echte vriendschap. Wel fijn dat ik er nu toch voor je kon zijn.” 

                                                                                                                                                                                                                                                                             

Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf | TIPS

  • Waar zou jij graag ja tegen willen zeggen? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En waar voel je een duidelijk NEE bij?
  • Stel jezelf de regelmatig de vraag: “Zeg ik ja omdat dit het beste is voor mij? Of zeg ik ja omdat ik geaccepteerd wil worden, of omdat ik de ander niet af wil wijzen?”
  • Sta stil bij wat jij als een verplichting voelt. Wat zou je liever niet doen, als je geen rekening met een ander hoeft te houden?
  • Ga oefenen met nee zeggen. Zeg bijvoorbeeld eens nee tegen een goede vriendin of een collega waar je je prettig en geaccepteerd bij voelt. Sta bewust stil bij hoe ze reageert op jouw nee. Mijn ervaring is dat het ze het nu juist waarderen als je eerlijk bent naar jezelf én naar hen. En wie weet stimuleer je de ander om ook meer trouw te zijn aan zichzelf. Je bent hiermee een voorbeeld voor de ander.
  • Lees in deze blog inspiratie om meer trouw te blijven aan jezelf.
  • Sta stil bij de situatie waar jij nee tegen wil zeggen. Wat betekent dit voor jou? Wat heeft het voor (positieve) gevolgen? Wat levert het jou op, of wat brengt het jou als je het niet doet?
  • Tel tot 10 voordat je een keuze maakt of het ja of nee wordt. In deze blog geef ik tips voor het maken van een juiste keuze.
  • Wat zou jij willen doen als nog maar kort te leven had? Waar zou jij dan ja tegen zeggen? 

.

In deze blog deel ik een ervaring, waarin ik mijn grens niet serieus nam en wat het met me deed. Jij bent belangrijk.

 

.

Kies voor jezelf
Herken jij je in het gemakkelijk wegcijferen van jezelf? Wil jij vaker Ja zeggen tegen jezelf? Schrijf je dan nu hierboven in voor mijn beste kies voor jezelf tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *