7 tips Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf

Hoe zou het zijn als je vaker nee zegt tegen een ander en daarmee ja tegen jezelf?

Of elke keer weer naar een verjaardagsfeestje gaan, terwijl je het veel te druk vindt of gewoonweg niet leuk vindt.

Of je etentje niet afzeggen, omdat je jouw vriendin niet wilt teleurstellen. Terwijl je hoofdpijn een duidelijk signaal is dat je beter rustiger aan kunt doen.

Hoe vaak zeg jij ja tegen een ander, terwijl je een nee voelt?

In deze blog vind je 7 tips om vaker ja te zeggen tegen jezelf. Daarnaast ga ik in op nee zeggen tegen familie en nee zeggen tegen een vriendin die jou nodig heeft.

.

Eerlijk naar jezelf en de ander

Je grens aangeven en nee zeggen als het een nee voelt, gaat over eerlijk zijn naar jezelf. Je neemt je zo serieus en komt hierdoor dichterbij wie je werkelijk bent.

Eerlijk zijn naar jezelf is niet alleen helpend voor jezelf, maar ook help je hier een ander mee. Zo weet hij of zij waar hij aan toe is. En je helpt hem of haar indirect door het ervaren van een minder fijne confrontatie:

Lees: een uitnodiging tot persoonlijke groei. Je maakt mogelijk een blinde vlek bij de ander zichtbaar, waar hij/zij op kan reflecteren en zich persoonlijk kan ontwikkelen.

En door grenzen te stellen laat je respect zien aan de ander. Jij wilt toch ook niet dat iemand iets voor jou doet, terwijl hij eigenlijk ergens anders had willen zijn, of er geen zin in heeft?

Luister naar je lichaam. Luister naar jouw innerlijke stem en neem deze serieus. Ik moedig je bij deze aan om vaker ja te zeggen tegen jezelf.                                                                                    

‘Een ‘nee’ tegen anderen is een liefdevolle ‘ja’ voor jezelf. Het opent de deur naar innerlijke balans, waarin jouw behoeften en grenzen de aandacht krijgen die ze verdienen’

7 Tips

Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf

 1. Waar zou jij graag ja tegen willen zeggen? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En waar voel je een duidelijk NEE bij? Wat zou jij willen doen als je nog maar kort te leven had? Waar zou jij dan ja tegen zeggen? En waar nee?
 2. Stel jezelf regelmatig de vraag: “Zeg ik ja omdat dit het beste is voor mij? Of zeg ik ja omdat ik geaccepteerd wil worden, of omdat ik de ander niet af wil wijzen?” Sta stil bij de situatie waar jij nee tegen wil zeggen. Wat betekent dit voor jou? Wat heeft het voor (positieve) gevolgen? Wat levert het jou op, of wat brengt het jou als je het niet doet?
 3. Sta stil bij wat jij als een verplichting voelt. Wat zou je liever niet doen, als je geen rekening met een ander hoeft te houden? Durf jij hiervoor te kiezen? Denk maar even terug aan mijn keuze wat betreft verjaardagen. Het is oké om jouw grens aan te geven.
 4. Ga oefenen met nee zeggen. Zeg eens nee tegen een goede vriendin, of een collega bij wie jij je prettig en geaccepteerd voelt. Sta bewust stil bij hoe ze reageert op jouw nee. Mijn ervaring is dat het ze het nu juist waarderen als je eerlijk bent naar jezelf én naar hen. En wie weet stimuleer je de ander om ook meer trouw te zijn aan zichzelf. Je bent hiermee een voorbeeld voor de ander. Lees in deze blog inspiratie om meer trouw te blijven aan jezelf.
 5. Vaak hebben mensen nu juist waardering en begrip voor jouw grens. Ze zien jou als voorbeeld en denken: ‘Ik zou ook wel vaker nee willen zeggen’. Het kan ook voorkomen dat mensen het niet (direct) begrijpen en afwijzend reageren op jouw grens. Dan kan deze zin je helpen: ‘Je hoeft mijn keuze niet te begrijpen, maar ik verwacht wel dat je hem respecteert’.
 6. Tel tot 10 voordat je een keuze maakt of het ja of nee wordt. Of slaap er een paar nachten over. In deze blog geef ik tips voor het maken van een juiste keuze.
 7. Leer jezelf beter kennen. Leer te voelen wat past bij jou en wat niet. Ontdek hoe je nog meer in verbinding bent met jezelf, voorbij belemmerende gedachten als angst voor afwijzing. Als jij diep van binnen voelt wat een wens of een grens is, dan is het ook gemakkelijker om dit uit te spreken.

Nee zeggen tegen familie

Wat gaf het me een fijn gevoel toen ik besloot om niet meer naar kinderverjaardagen van vrienden te gaan. Ik ben heel erg gevoelig voor geluid. Daarom vraagt het hebben van spelende (gillende) kinderen om me heen veel van mij.

Ik werd me laatst bewust dat ik het sowieso steeds lastiger vind om met veel mensen samen te zijn. Het voelt al snel als te druk en ik ervaar veel last van geluidsprikkels. Maar nee zeggen tegen familie vond ik nog al een ding. Dat voelde toch anders.

Toch besloot ik uiteindelijk om ook nee te zeggen tegen verjaardagen in de familie. Want het vroeg meer van mij dan dat ik het waard vond. Mijn energieniveau daalt namelijk flink na een verjaardag. Ik voel na een feestje vaak veel spanningen in mijn lichaam. En dit houdt soms een aantal dagen aan.

Ik maak wel een uitzondering voor mijn ouders en schoonouders. Niet vanuit verplichting, maar omdat ik dat wil. En past het die dag niet met mijn energie, dan kan ik altijd nog anders besluiten.

‘Je hoeft mijn keuze niet te begrijpen. Ik verwacht wel dat je hem respecteert’

Nee zeggen tegen een vriendin die jou nodig heeft

Een ander voorbeeld uit mijn leven:

Ik voelde me erg verdrietig na een intensieve opleidingsdag, terwijl ik alleen thuis was. En belde een vriendin op met de vraag:

“Ik voel me erg verdrietig, kom het uit dat ik even mijn verhaal met je deel?”

Ze vond mijn vraag zo fijn, omdat ze altijd het idee heeft dat ze er ALTIJD voor haar vriendinnen moet zijn. Ook als het niet uitkomt, of als jezelf even in een dip zit.

Mijn vriendin had tijd voor me en door het ventileren kwam er bij mij weer rust in mijn lijf. Ze vroeg me na afloop van ons gesprek het volgende:

“Stel dat ik nee had gezegd, had je dat dan geaccepteerd?”

Ik: “Ja natuurlijk, het was toch een vraag en daar kan nee toch ook als antwoord?

Ik heb liever dat je het aangeeft dat het niet lukt op dat moment, dan dat je half naar me luistert en te laat komt op een afspraak. Of dat je jezelf niet de rust gunt omdat je bijvoorbeeld met hoofdpijn op bed ligt.”

Vriendin: “Goh… zo fijn dit. Ja zo hoort het met echte vriendschap. Wel fijn dat ik er voor je kon zijn.” 

Kies voor jezelf. Jouw grens is waardevol voor beide partijen.

Lees deze blog over voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel.

Nee leren zeggen en jouw grens respecteren

Een grens is voor iedereen persoonlijk. En kan voelbaar worden in je relatie, in je familie, op je werk of bij je vrienden. Het kan ook per moment schelen. Bijvoorbeeld dat je normaal heel graag met vriendinnen uiteten gaat, maar door een stressvolle dag, liever rustig thuis blijft om weer balans te voelen in jezelf.

Een ander veel gehoord voorbeeld is dat je geen nee durft te zeggen op je werk, tegen extra terugkomen in verband met zieke collega’s. Of er steeds meer werk op jouw bord komt, omdat de werkdruk alleen maar toeneemt door bezuinigingen.

Wat is op dit moment jouw grootste grens die jij vanaf nu wilt respecteren? Waar wil jij nee tegen zeggen? Welke kleine stap kun jij al nemen?

Afbeelding: Freepik.com

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

Het is oké om nee te zeggen en dan bedoel ik niet:

“Nee, geen enkel probleem!” 😉

Deze nee’s bedoel ik wel:

“Nee, dat wil ik niet, nee dat doe ik niet, nee ik kom niet, nee, dat komt niet uit op dit moment.”

Ervaar dat nee zeggen geaccepteerd wordt en dat hier geen standaard afwijzing aan vastzit. Het is oké om jouw grens te delen en nee te zeggen. Als jij goed voor jezelf zorgt, zorg je daarmee ook goed voor de ander.

Het is interessant om te onderzoeken wat maakt dat je zo gemakkelijk aan jezelf voorbij gaat. Je bent het namelijk waard om gehoor te geven aan jouw innerlijke stem. Jouw mening, gevoel, energie en jouw tijd doet er net zo toe.

Holistische coaching kan je hierbij helpen, mocht je er alleen niet uitkomen.

Wanneer vind jij het lastig om nee te zeggen? Deel je het met me in een reactie onderaan deze pagina?

.

2 Comments

 1. Fientje schreef:

  ‘Neen’ zeggen voelt vaak aan als een vorm van egoïsme. Zeker als je daardoor anderen teleurstelt of als jouw keuze gevolgen heeft voor anderen (bv. jouw collega krijgt extra werk hierdoor).
  Dit blijft voor mij oefenen om toch dicht bij mezelf te blijven.

  • Els schreef:

   Dat is inderdaad oefenen en ervaren dat het echt oké is om nee te zeggen. Ik ervaar nu juist steeds vaker waardering voor mijn keuzes. En ja, soms zijn anderen teleurgesteld. Je kunt dit niet voorkomen bij je grenzen aangeven, omdat iedereen het anders ervaart. En wat betreft werk en het risico dat je collega dan meer werk krijgt hierdoor: als het voor je collega te veel wordt, dan is het ook aan hem/haar om dit kenbaar te maken. Als niemand zijn grens uitspreekt op het werk, dan weet de werkgever ook niet dat er werkdruk speelt. Of hij weet het wel, maar voelt geen noodzaak om er iets aan te doen. Succes met kiezen voor jezelf en geniet van elke keer dat het is gelukt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *