Trouw zijn aan jezelf

“Ik voel een leegte in mij en voel me onrustig.'” Anette zat in een relatie en baan waar ze steeds vaker twijfels over voelde. “Is dit het nou?” ging door haar heen. Ze wist niet wat ze ermee wilde en twijfelde aan zichzelf. Ze was ook bang wat anderen ervan zouden vinden als ze een andere keuze ging maken. Daarbij was ze zich bewust van de consequenties die bepaalde keuzes met zich mee zouden brengen.

Annette wilde weer trouw worden aan zichzelf en vroeg mij om hulp.

.

Wees trouw aan jezelf

Wees trouw aan wie je werkelijk bent. Je bent hier niet op de wereld om je continu aan te passen en klein te houden. Trouw zijn aan jezelf heeft met loyaliteit aan jezelf te maken. Hoe loyaal ben jij aan de ander en hoe loyaal ben jij aan jezelf?

Ga onderzoeken wat voor jou belangrijk is. Wat doet er toe voor jou? Welke waardes leef jij graag na? Wat vind jij echt leuk om te doen? Waar krijg jij energie van?

Durf hierin keuzes te maken en risico’s te nemen. Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met een andere werkgever. Kies voor jezelf als jouw gevoel aangeeft dat je een verandering wilt. Laat je niet tegenhouden als anderen je keuze niet begrijpen of je bang maken voor dat een keuze niet goed is voor jou. Of als een afwijzing het gevolg is van een keuze wanneer je bijvoorbeeld je grens aangeeft bij een vriendin. Of dat je er mogelijk op een ander gebied op achteruit gaat. 

.

Cijfer jij jezelf weg?

Hieronder deel ik een aantal omschrijvingen die typerend zijn voor mensen die zichzelf gemakkelijk wegcijferen. En hiermee niet trouw zijn aan zichzelf.

  • Heb jij regelmatig gedachten als: ‘Ik ben niet goed genoeg.’ ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’
  • Pas jij je gemakkelijk aan en hou jij veel rekening met anderen?
  • Luister jij gemakkelijk naar adviezen van je dierbaren die je afraden om bepaalde stappen te nemen?
  • Laat jij je tegenhouden uit angst van wat anderen van jou vinden?
  • Blijf jij bevriend met iemand of in een relatie, terwijl je voelt dat de energie eruit is?
  • Vind je het lastig om je grens te onderzoeken en uit te spreken?
  • Voel jij dat je meer uit je leven kunt halen en meer van betekenis kunt zijn, dan je nu laat zien?

Herken jij je in een of meerdere omschrijvingen? Dan mag er meer ruimte ontstaan voor jou.

.

Het gaat om jou, wees loyaal aan jezelf

Het gaat om jouw leven. Kies voor jezelf. Je bent hier op de wereld gekomen om jouw leven te leiden en niet om het leven te plezieren van een ander en jezelf weg te cijferen. Je bent hier niet om het voor een ander goed te willen doen, wat ten koste gaat van jouw energie of stemming, of jouw verlangen.

Jij bent hier om te groeien en om te genieten van het leven. Kies jij ervoor om jezelf te blijven aanpassen en stil te blijven staan? Of kies jij voor het beste voor jou?

Lees deze blog over kiezen met je hoofd of hart.

.

Gun jezelf nieuwe ervaringen

Ga nieuwe ervaringen aan. Gun het jezelf, want het geeft je groei en betekenis aan je leven. Het geeft je nieuwe inspiratie om te ontdekken wie jij bent en wat jij wilt.

Ga bijvoorbeeld een weekendje weg in je uppie of met een vriendin. Zeg eens nee tegen je (schoon)ouders. Of ga een nieuwe cursus doen, die je stiekem al heel lang wilt doen. 

Laat je niet tegenhouden door anderen of door twijfels en onzekerheden. Ga steeds meer ervaren wat jou uniek maakt. en wat jij diep van binnen graag wilt. Hiermee ben je loyaal aan jezelf.

Vind je het lastig om nee te zeggen tegen een ander? Lees deze blog voor inspiratie om vaker nee te zeggen.

.

Het leven wordt zoveel leuker als je trouw bent aan jezelf 

Het leven wordt zoveel leuker en makkelijker als je jouw leven leidt vanuit jouw verlangens, in plaats van de aangepaste versie die te veel rekening houdt met anderen. Of dat je je nog teveel laat leiden door je onzekerheden of twijfels.

Neem nu even een moment voor jezelf en ga eens schrijven wat jij zou doen als er geen belemmeringen van je omgeving of in je hoofd zijn. Wat zou jij graag willen doen? Waarin wil jij meer loyaal zijn aan jezelf? 

.

Vertrouw op jouw keuze

Weet dat je het niet altijd goed kunt doen voor een ander. Als je een bewuste keuze maakt met een juiste afweging, dan doe je het juist en kun je vertrouwen op jouw keuze. Sta open voor nieuwe signalen die je de weg wijzen naar een volgende stap waardoor je gaat ervaren dat je juist gehandeld hebt. Hoe moeilijk sommige keuzes ook zijn.

En kom je er later achter dat je het toch anders had kunnen aanpakken, dan is dat een mooie bewustwording en pas je je route aan. Alles begint bij bewustwording en niks staat in steen gebeiteld.

.

De kracht van delen

Vind je het lastig om juiste keuzes te maken, omdat het grote gevolgen heeft voor jezelf of jouw omgeving? Of omdat je er gewoonweg niet achter komt wat jij nu echt wilt en nodig hebt?

Vraag dan hulp. Deel je worsteling met een vriendin die je vertrouwd. Of deel je twijfels met je huisarts. Of vraag een kennismakingsgesprek met mij aan. Bij mij is je verhaal veilig.

Het helpt om jouw twijfels te delen met iemand die zonder oordeel naar jou luistert en jou die vragen stelt om tot een juiste keuze te komen. Zodat je voorbij jouw blinde vlek komt en voorbij jouw belemmerende gedachten.

En soms speelt er onbewust heel iets anders op de achtergrond en is het niet nodig om een drastische keuze te maken. Wil jij daar het licht op laten schijnen? Lees deze blog over mijn holistische kijk op het leven en hoe ik deze inzet in mijn coachbegeleiding.

.

Hoe Annette trouw werd aan zichzelf

Annette ontdekte tijdens de coachbegeleiding wat haar echt tegenhield. Ze sprak haar frustraties nooit uit in haar relatie en op haar werk. Ze had van thuis uit mee gekregen dat je geen ruzie maakt en dat je beter je irritaties of onvrede voor je kon houden. In elke relatie is wel iets. Je kunt niet alles hebben. Ze kreeg als boodschap in haar opvoeding dat ze tevreden moest zijn met wat er is.

Toen ik mijn kijk hierop met haar deelde en haar tips gaf over hoe je respectvol je grens aan kunt geven, ging ze er meteen mee aan de slag. Ze deed hierbij fijne ervaringen op en haar man was haar dankbaar. Hij wilde namelijk dat ze gelukkig was en helemaal haar zelf kon zijn bij hem. Haar relatie verbeterde aanzienlijk en van de gedachte om uit elkaar te gaan was geen sprake meer.

.

.

Wil jij vaker geïnspireerd worden zodat jij gaat kiezen voor wat voor jou belangrijk is? 

innerlijke rust, innerlijke vrijheid
Vraag hierboven het gratis ebook aan, wat je helpt om inzicht te krijgen in waar jij meer trouw wilt worden aan jezelf. Je ontvangt daarna 1 keer per maand mijn goed gelezen inspiratiemails.

.Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *