De impact van het coronavirus
maart 11, 2020
Interview met Merijntje Betzema
april 8, 2020
Laat alles zien

Hoe kun je trouw zijn aan jezelf?

Kies voor jezelf

“Ik voel een leegte in mij en voel me onrustig. Ik voel heel sterk dat ik het anders wil. Maar ik weet niet wat of hoe en durf het niet goed aan. Ik ben bang wat anderen ervan zullen vinden”.

.

Dit vertelde een vrouw me in het intakegesprek. Ze hield altijd erg veel rekening met anderen, omdat ze anderen niet wil teleurstellen. Daarnaast had ze ook veel twijfels over zichzelf. “Kan ik het wel? is het niet te hoog gegrepen voor mij?” ging er door haar hoofd wanneer ze stil stond bij wat ze graag wilde. 

Omdat ze diep van binnen een drang voelde om haar verlangen serieus te nemen, nam ze contact met mij op. Fijn dat ik haar bij dit proces mocht begeleiden.

.

Hoe vaak cijfer jij jezelf weg… 

-Omdat iemand je afraadt om bepaalde stappen te nemen

-Of misschien wil je graag op een andere baan solliciteren, maar ben je bang wat anderen hiervan vinden en blijf je op je huidige plek. 

-Of blijf je bevriend met iemand terwijl je voelt dat de energie eruit is. Of dat een bepaald contact je meer energie kost dan oplevert. 

-Hoe vaak heb jij je verlangen genegeerd, omdat je twijfelt aan jezelf?

.

Leef loyaal aan jezelf

Ga onderzoeken wat voor jou belangrijk is. Wat doet er toe voor jou? Welke waardes leef jij graag na? Wat vind jij echt leuk om te doen? Waar krijg jij energie van?

Durf hierin keuzes te maken en risico’s te nemen. Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met een andere werkgever. Of neem tegen advies van anderen in toch een bepaalde beslissing, wanneer jouw gevoel aangeeft dat je een bepaalde richting op wilt. 

Ook als anderen dit niet begrijpen. Ook als anderen je bang maken voor een bepaalde keuze. Of als een afwijzing het gevolg is van een bepaalde keuze als je bijvoorbeeld je grens aangeeft bij een vriendin. Of dat je er mogelijk op een ander gebied op achteruit gaat. 

.

Het gaat om jou

Het gaat om jouw leven. Kies voor jezelf. Je bent hier op de wereld gekomen om jouw leven te leiden en niet om het leven te plezieren van een ander en jezelf weg te cijferen. Je bent hier niet om het voor een ander goed te willen doen, wat ten koste gaat aan jouw energie of stemming. Jij bent hier om te leren en om te groeien. Om te genieten van het leven. Om er het maximale uit te halen wat jij wenst. 

.

Zeg eens nee tegen je (schoon)ouders

Ga nieuwe ervaringen aan. Ga bijvoorbeeld eens een weekend in je uppie of met een vriendin weg als je daar behoefte aan hebt. Zeg eens nee tegen je (schoon)ouders. Ga een nieuwe cursus doen, die je stiekem al heel lang wilt doen. 

Laat je niet tegenhouden door anderen of door twijfels en onzekerheden. Ga steeds meer ervaren wie jij nu werkelijk bent en wat jou uniek maakt. Wat jij diep van binnen graag wilt.

.

Vertrouw op jouw keuze, ook richting anderen

Weet dat je het niet altijd goed kunt doen voor een ander. Maar als je een bewuste keuze maakt met een juiste afweging, dan doe je het juist en kun je vertrouwen op jouw keuze. Sta open voor nieuwe signalen die je de weg wijzen naar een volgende stap waardoor je gaat ervaren dat je juist gehandeld hebt. 

En kom je er later achter dat je het toch anders had kunnen aanpakken, dan is dat een mooie bewustwording en pas je je weg aan. Alles begint bij bewustwording.

.

Het leven wordt zoveel leuker en makkelijker 

Het leven wordt zoveel leuker en makkelijker als je jouw leven leidt vanuit jouw verlangens in plaats van de aangepaste versie die te veel rekening houdt met anderen. Of dat je je nog teveel laat leiden door je onzekerheden of twijfels.

Neem nu even een moment voor jezelf en ga eens schrijven wat jij zou doen als er geen belemmeringen van je omgeving of in je hoofd zijn. Wat zou jij graag willen doen? Waarin wil jij meer trouw zijn aan jezelf? 

.

Wil jij vaker geïnspireerd worden zodat jij gaat kiezen voor wat voor jou belangrijk is? 

Ontvang maandelijks inspiratie met tips, mijn nieuwste blogs en inspirerende interviews.

.