je kunt zoveel meer dan je denkt
Er is zoveel meer mogelijk dan jij denkt!
december 5, 2017
kies voor jezelf, geloof in jezelf, els van dongen
Je hebt altijd een keuze
januari 13, 2018
Laat alles zien

Hoe kies je voor jezelf?

Els van dongen - leefsttijlcoaching - kiesvoorjezelf - wat wil ik

.

 • Denk je meestal eerst aan de ander en pas jij je gemakkelijk aan?
 • Vind jij het lastig om nee te zeggen? Of om je grens aan te geven?
 • Heb je geen idee hoe je een rustmoment op je werk of thuis kunt inplannen?
 • Voel je vaak een bepaalde onrust en neem je geen tijd om bij jezelf stil te staan?
 • Denk jij regelmatig: ‘is dit het nou?’ Voel jij dat er meer uit je leven te halen is en dat je meer kunt betekenen?
 • Voel je vaak een twijfel over wat jij wilt? Of weet je niet waar je naar verlangt?
 • Vind je het lastig om keuzes te maken?
 • Wil je heel graag een nieuwe hobby of ander werk, maar houden onzekere gedachten je tegen als ‘Kan ik het wel? Ben ik wel goed genoeg?’
 • Vind jij het lastig om me-time te creëren?
 • Laat jij je gemakkelijk tegenhouden of beïnvloeden door reacties van anderen?

Als jij je in bovenstaande herkent, dan nodig ik je van harte uit om vanaf nu vaker voor jezelf te kiezen. Je bent het waard!

 

Wat verandert er voor jou als je kiest voor jezelf?

Hoe belangrijk is het voor jou om bijvoorbeeld meer innerlijke rust te krijgen? Wat levert het je op als je weet wat je diep van binnen wilt en wie je werkelijk bent? Als je je lekkerder in je vel voelt. Als je  minder stress ervaart, waardoor ook je spanningen in je hoofd en nek afnemen. Hoe belangrijk is het voor je dat je van betekenis bent voor anderen? Dat je voldoening voelt in je leven. Wat levert het je op als je doet waar het werkelijk om gaat? Als je trouw kunt zijn aan jezelf?

.

Hoe kies je voor jezelf zonder schuldgevoel?

Maar hoe doe je dat? Goed voor een ander èn goed voor jezelf zorgen zonder schuldgevoel. Want waarschijnlijk voel je je daar snel schuldig over en zit in je systeem dat het egoïstisch is om voor jezelf te kiezen. Of dat je het jezelf (onbewust) niet waard vindt.

. 

We zijn onbewust op zoek naar bevestiging

Vaak zijn we geneigd om te denken voor de ander. We denken over wat een ander nodig heeft of wenst. Je wilt het graag zo goed mogelijk voor de ander doen en hem of haar zeker niet teleurstellen of zelfs boos maken, omdat we onbewust zoeken naar bevestiging. We willen leuk en meer dan goed genoeg gevonden worden. We halen onze eigenwaarde uit de reactie van de ander.

Maar hoe zou het zijn als jij je eigenwaarde uit jezelf kunt halen? Dat je de ander daar niet meer nodig voor hebt?  

..

 

Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch ook goed voor de ander

Als jij tijd voor jezelf neemt, je grens serieus neemt en jouw leven gaat leiden zoals het bedoeld is dan zullen anderen jou veel gemakkelijker accepteren. Ze voelen dat jouw keuze gemaakt wordt vanuit een zuivere energie. Vanuit jou. En jij zit lekkerder in je vel, je voelt een innerlijke rust wat je ook weer overbrengt op de ander. 

 

.

Voelt de ander een teleurstelling, dan is dat van de ander

Raak je iemand met jouw keuze, dan kun je dat bij hem of haar laten als jij de keuze met een juiste afweging gemaakt hebt. Met de emotie die loskomt bij de ander, daar kan de ander dan iets mee als hij of zij dat wil. Als jij continu bezig bent met dat de ander het goed heeft, cijfer je niet alleen jezelf weg, maar dan ontneem je hem of haar zijn/haar kans op groei, want waar weerstand of pijn is, is ook groei mogelijk.  Daarbij kun je niet voor een ander weten wat goed is voor hem of haar. 

Jij bent het allerbelangrijkste! En door goed voor jezelf te zorgen geef je ook een goed voorbeeld aan je omgeving. 

..

Tips hoe je kunt kiezen voor jezelf

.

 • Neem jezelf en je verlangen serieus en kom in actie. Zet stappen in de richting die jij graag op wilt, door jezelf beter te leren kennen en te weten wie je werkelijk bent en wat je diep van binnen wilt.
 • Stop met jezelf wegcijferen. Vind jezelf belangrijk. Je bent het net zo waard als ieder ander. Zet jezelf vaker op nummer 1.
 • Ga onderzoeken wie je werkelijk bent en wat je diep van binnen wilt.
 • Blijf trouw aan jezelf. Jouw mening, jouw verlangen doet er toe. Nu juist door achter jouw verlangen te staan wees je trouw aan jezelf. Jij wilt toch dat mensen jou waarderen precies om wie jij bent?
 • Plan regelmatig een moment voor jezelf, voor persoonlijke groei of ontspanning, of even niets.
 • Omring je met mensen die vertrouwen in je hebben. Die je steunen en jouw grens respecteren. En durf vriendschappen los te laten die je meer energie kosten dan geven.
 • Maak een prioriteitenlijstje en ga schrappen wat niet perse hoeft te gebeuren. Verwacht niet teveel van jezelf. We moeten vaak veel meer van onszelf dan echt nodig is.
 • Luister vaker naar je gevoel en volg je intuïtie in plaats van je verstand.
 • Doe wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Schrijf bijvoorbeeld eens op waar je blij van wordt.
 • Zeg nee tegen wat je niet wilt. Weet dat je nooit iedereen tevreden kunt houden. Ga ervaren dat een nee vaak prima geaccepteerd wordt. Tegen wat kun jij nu nee zeggen?
 • Kies voor een gezonde leefstijl. Kies bijvoorbeeld vaker voor groenten en minder je suikerinname. Of ga eens vaker naar buiten voor een wandeling. Zorg voor voldoende ontspanning. Doe bijvoorbeeld eens een ademhalingsoefening.
 • Maak een plan van aanpak (op papier). Vaak blijft het bij dromen en de wens tot een verandering. Maar helaas is het zo, dat met alleen wensen er geen verandering komt. Als je een verandering wenst, is het van belang dat je na gaat denken èn voelen over wat het nu echt is wat je wilt. Wat belangrijk voor je is. Je gaat kijken wat je hierin nodig hebt. Wat je tegenhoudt? Welke stappen je mag maken om jouw doel te bereiken. Wie kan je hierbij helpen?
 • Ga onderzoeken wat je tegenhoudt. welke blokkades en remmende gedachten houden jou tegen om te kiezen voor jezelf? Om dat te gaan doen wat echt belangrijk voor je is?
 • Vraag hulp waar nodig. Je hoeft het niet alleen te doen. Samen is zoveel makkelijker en haalt je blinde vlekken weg, waardoor je nog dichterbij jezelf kunt komen.

.

Het gaat om jou. Je bent hier niet op aarde gekomen om anderen het naar de zin te maken. Je bent hier om te leren en om te groeien en te genieten van jouw leven. Kies voor jezelf.

..K

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *