7 tips voor meer tijd voor jezelf

meer tijd voor jezelf

“Sinds ik kinderen heb, heb ik bijna geen tijd meer voor mezelf. Ik sta AAN zodra ze wakker zijn. Ik breng ze naar school, dan komt het huishouden en boodschappen. Samen spelen, eten koken en weer op de fiets naar de dansles en sport van de kinderen. Oja en ik werk ook nog 20 uur per week.

En als ik al tijd voor mezelf heb, dan neem ik het niet omdat het zo weer opgaat aan iets anders. Continu is er wel iets wat mijn aandacht vraagt. Of wat me afleidt om echt iets voor mezelf te gaan doen“.

.

Tijd voor jezelf heeft iedereen nodig

Tijd voor jezelf vrij maken is erg belangrijk. Gun jezelf deze tijd. Je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Je hebt het nodig.

Het zorgt ervoor dat je batterij oplaadt. Je kunt er beter voor de ander zijn, omdat je meer ontspannen bent. Het zorgt voor rust in je hoofd wat voorkomt dat je opgebrand raakt en geïrriteerd reageert naar de mensen die je liefhebt.

Je kunt deze tijd ook inzetten om jezelf beter te leren kennen, waardoor je meer jezelf kunt zijn. Hierdoor word je leven leuker, makkelijker en betekenisvoller.

Het geeft ruimte voor inspiratie en nieuwe ideeën en ruimte voor zelfontwikkeling. Deze ontstaan zodra jij je hoofd rust gunt. Want als je steeds aanstaat en je hoofd altijd bezig is is er geen ruimte voor iets nieuws.

.

Schuldgevoel

Zijn dit redenen om je schuldig over te voelen? Ik denk dat de mensen om je heen je dankbaar zullen zijn als ze merken dat jij lekkerder in je vel zit.

Mocht het schuldgevoel regelmatig opspelen is het natuurlijk een mooie kans om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Wat maakt dat je jezelf geen eigen-tijd gunt?

Lees hier het blog: kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel.

.

Confronterend

Waarschijnlijk weet je wel dat dit belangrijk voor je is, maar tijd voor jezelf vrij maken is nogal een dingetje in ons drukke leven. Daarnaast kan het ook nog best confronterend voor je zijn. Bijvoorbeeld dat je niet weet wat je leuk vindt. Of dat je voelt dat je niet alleen kunt zijn.

Misschien voel je op die momenten ineens een oude pijn of frustratie die je niet wilt voelen. Of dat je erachter komt dat je niet op de juiste werkplek zit, of mogelijk twijfels krijgt over je relatie. Deze gedachten zetten je wereld mogelijk nog meer op zijn kop. Dan lijkt het makkelijker om maar gewoon door te gaan. Maar is dit op de lange termijn zo?

.

Ga een moment voor jezelf creëren

Ik kan je echt aanraden om een moment voor jezelf te creëren. Al is het maar elke dag 5 minuten. Je kunt hier een gratis 5 minuten-meditatie aanvragen voor een fijne start van je dag.

Me-time gaat je enorm veel opleveren aan rust, energie en inspiratie. Je laadt weer op en kunt weer voelen waar je het voor doet. Even een ontstress-moment.

Daarnaast zijn we hier op aarde om ons te ontwikkelen. Om te leren en te groeien. Als we dit niet doen, dan staan we stil en gaat onze kwaliteit van leven achteruit. We voelen ons niet zinvol. Daarom is het belangrijk om af en toe en liefst dagelijks een moment voor jezelf te creëren om even stil te staan bij jezelf.

.

Tijd voor jezelf nemen is goed voor jezelf zorgen

Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch ook goed voor de ander. Stel je even voor dat je een relaxte en vrolijke moeder of collega bent, wat straal je dan uit? Stel je nu voor dat je iemand bent die veel stress ervaart en steeds het gevoel heeft ook op een andere plek te willen zijn. Wat straal je dan uit? Wat voor effect hebben beide situaties op je omgeving? Vergeet niet dat kinderen onbewust veel meer oppikken dan je denkt.

.

7 tips voor meer tijd voor jezelf

Maak een afspraak met jezelf én deel deze met je huisgenoten wanneer jij jou me-time moment gaat nemen (dagelijks/wekelijks) en houd je eraan.

Sta dagelijks minimaal een keer stil bij de vraag wat jij nu nodig hebt of wilt doen.

Pak kleine momentjes voor jezelf door bijvoorbeeld heel bewust een kop thee te drinken. Of focus een paar minuten op het vertragen van je ademhaling.

Doe wat je kunt en zeg tegen jezelf dat dit goed genoeg is. Want het IS goed genoeg. Meer dan je best kun je niet doen. Niet alles hoeft meteen af of klaar te zijn.

Laat los wat er van je moet gebeuren en focus op wat echt belangrijk is. Maak bijvoorbeeld een prioriteitenlijstje. Dit zal je tijd opleveren voor jouw me-time moment.

Maak afspraken met je huisgenoten wie welke taak (en wanneer) kan doen. Je bent niet alleen verantwoordelijk. Samen bereik je meer dan alleen. En onderschat je kinderen niet. Hoe klein ze ook zijn, ze kunnen meer dan je denkt.

– Bespreek ook het belang van jouw eigen tijd met je partner, zodat hij je hierin kan steunen. En als het wrijving geeft dan is het een goede invulling voor je me-time om te onderzoeken wat er werkelijk speelt.

Benieuwd naar welke tips jij gaat toepassen. Laat je het me weten in een reactie onder dit blog?

.

Lees in deze blog een casus van een vrouw die ik begeleid heb. Ze worstelde met dat het haar niet lukte om tijd voor zichzelf vrij te maken.

.

Gratis ebook

Vraag hieronder het gratis ebook ‘Jouw eerste stap naar innerlijke vrijheid’ aan. Waarin ik je inspireer en laat stil staan bij wat nu echt belangrijk voor jou is. Er zit ook een praktische oefening in die jou direct inzicht geeft in je balans in je leven en waar jij meer tijd in wilt investeren.

innerlijke onrust, onzekerheid

..

2 Comments

  1. […] het doornemen van mijn scan was het voor Els duidelijk. Haar mooie coachingsblogs zijn het probleem niet… Ze schrijft prachtig! Maar ze ook nog delen, daar doet ze niet voldoende […]

  2. […] al is het een drukke bedoening, wees lief voor jezelf. Juist op zulke momenten is het belangrijk om tijd voor jezelf te creëren. Me-time is een manier om je batterijen op te laden. Als je dat niet doet, kost […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *