“Sinds ik kinderen heb, heb ik bijna geen tijd meer voor mezelf. Ik sta AAN zodra ze wakker zijn. Ik breng ze naar school, dan komt het huishouden en boodschappen. Samen spelen en eten koken. En weer op de fiets naar de dansles en sport van de kinderen. Oja en ik werk ook nog 20 uur per week.

En als ik al tijd voor mezelf heb, dan neem ik het niet. Het zo weer opgaat aan iets anders. Continu is er wel iets wat mijn aandacht vraagt. Of wat me afleidt om echt iets voor mezelf te gaan doen“.

.

Bovenstaande kwam naar boven tijdens een coachsessie met mij.

Ik heb dan geen kinderen, maar mezelf wegcijferen en altijd aanstaan is heel herkenbaar voor mij. Dit blijft een aandachtspuntje.

.

Tijd voor jezelf heeft iedereen nodig

Tijd voor jezelf vrij maken is erg belangrijk. Gun jezelf deze tijd. Je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Je hebt het nodig.

Het zorgt ervoor dat je batterij oplaadt. Je kunt er beter voor de ander zijn, omdat je meer ontspannen bent. Het zorgt voor rust in je hoofd wat voorkomt dat je opgebrand raakt en geïrriteerd reageert naar de mensen die je liefhebt.

Je kunt deze tijd ook inzetten om jezelf beter te leren kennen, waardoor je meer jezelf kunt zijn. Hierdoor word je leven leuker, makkelijker en betekenisvoller.

Het geeft ruimte voor inspiratie en nieuwe ideeën en ruimte voor zelfontwikkeling. Deze ontstaan zodra jij je hoofd rust gunt. Want als je steeds aanstaat en je hoofd altijd bezig is is er geen ruimte voor iets nieuws.

.

.

Schuldgevoel

Een grote kans is dat jij je schuldig voelt naar anderen als jij tijd voor jezelf neemt. Ik nodig je uit om het om te draaien. Wat zou jij tegen je vriendin zeggen die te weinig tijd voor zichzelf vrij maakt?

Ik denk dat de mensen om je heen je dankbaar zullen zijn als ze merken dat jij lekkerder in je vel zit. En dat jij een vele leukere moeder, vrouw en vriendin bent als jij kiest voor jezelf.

Mocht het schuldgevoel regelmatig opspelen is het natuurlijk een mooie kans om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Wat maakt dat je jezelf geen eigen-tijd gunt?

Lees het blog: Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel.

.

Confronterend

Waarschijnlijk weet je wel dat meer tijd voor jezelf inplannen belangrijk voor je is. Alleen is het zo lastig om echt voor jezelf te kiezen.

Daarnaast kan het best confronterend voor je zijn. Bijvoorbeeld dat je niet weet wat je leuk vindt. Of dat je voelt dat je niet alleen kunt zijn.

Misschien voel je op die momenten ineens een oude pijn of frustratie die je niet wilt voelen. Of dat je erachter komt dat je niet op de juiste werkplek zit, of mogelijk twijfels krijgt over je relatie. Deze gedachten zetten je wereld mogelijk nog meer op zijn kop. Dan lijkt het makkelijker om maar gewoon door te gaan. Maar is dit op de lange termijn zo?

.

Creëer een moment voor jezelf

Ik kan je echt aanraden om een moment voor jezelf te creëren. Al is het maar elke dag 5 minuten.

Me-time gaat je enorm veel opleveren aan rust, energie en inspiratie. Je laadt weer op en kunt weer voelen waar je het voor doet. Even een ontstress-moment.

Daarnaast zijn we hier op aarde om ons te ontwikkelen. Om te leren en te groeien. Als we dit niet doen, dan staan we stil en gaat onze kwaliteit van leven achteruit. We voelen ons niet zinvol. Daarom is het belangrijk om af en toe en liefst dagelijks een moment voor jezelf te creëren om even stil te staan bij jezelf.

.

Tijd voor jezelf nemen is goed voor jezelf zorgen

Door tijd voor jezelf te nemen zorg je goed voor jezelf. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch ook goed voor de ander.

Stel je even voor dat je een relaxte en vrolijke moeder of collega bent, wat straal je dan uit?

Stel je nu voor dat je iemand bent die veel stress ervaart en steeds het gevoel heeft ook op een andere plek te willen zijn. Wat straal je dan uit? Wat voor effect hebben beide situaties op je omgeving? Vergeet niet dat kinderen onbewust veel meer oppikken dan je denkt.

.

7 tips voor meer tijd voor jezelf

  1. Maak een afspraak met jezelf én deel deze met je huisgenoten wanneer jij jou me-time moment gaat nemen (dagelijks/wekelijks) en houd je eraan.
  2. Sta dagelijks stil bij de vraag wat jij nu nodig hebt en wilt doen. Focus op wat echt belangrijk voor jou is.
  3. Pak kleine momenten voor jezelf door bijvoorbeeld heel bewust een kop thee te drinken. Of focus een paar minuten op het vertragen van je ademhaling.
  4. Doe wat je kunt en zeg tegen jezelf dat dit goed genoeg is. Want het IS goed genoeg. Meer dan je best, kun je niet doen. Niet alles hoeft meteen af, of klaar te zijn.
  5. Verzamel jouw ‘moetjes’ en maak een prioriteitenlijstje. Kies een dagdeel uit voor de ‘klusjes’ van die week. Dit zal je tijd opleveren voor jouw me-time moment.
  6. Maak afspraken met je huisgenoten wie welke taak (en wanneer) kan doen. Je bent niet alleen verantwoordelijk. Samen bereik je meer dan alleen. En onderschat je kinderen niet. Hoe klein ze ook zijn, ze kunnen meer dan je denkt. Leestip: Van klagen en dragen naar vragen.
  7. Bespreek ook het belang van jouw eigen tijd met je partner, zodat hij je hierin kan steunen. En als het wrijving geeft, is het een goede invulling voor je geclaimde tijd voor jezelf, om te onderzoeken wat er werkelijk speelt.

.

En een bonus tip: Word je bewust van je telefoongebruik. We zijn tegenwoordig verslaafd aan onze telefoon. In deze blog deel ik 20 tips om te minderen met je telefoon.

.

Benieuwd naar welke tips jij gaat toepassen. Laat je het me weten in een reactie onder dit blog?

.

Lees in deze blog een casus van een vrouw die ik begeleid heb. Ze worstelde met dat het haar niet lukte om tijd voor zichzelf vrij te maken.

.

..

2 Comments

  1. […] het doornemen van mijn scan was het voor Els duidelijk. Haar mooie coachingsblogs zijn het probleem niet… Ze schrijft prachtig! Maar ze ook nog delen, daar doet ze niet voldoende […]

  2. […] al is het een drukke bedoening, wees lief voor jezelf. Juist op zulke momenten is het belangrijk om tijd voor jezelf te creëren. Me-time is een manier om je batterijen op te laden. Als je dat niet doet, kost […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.