Wat anderen van je denken en vinden
Wat anderen van je denken, verwachten of vinden
september 18, 2020
Dankbaarheid
De kracht van dankbaarheid
oktober 16, 2020
Laat alles zien

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch

Is kiezen voor jezelf egoïstisch?

Vind jij de volgende kies voor jezelf ervaringen egoïstisch?

  • Je kiest ervoor om met de feestdagen met je gezin en/of vrienden op vakantie te gaan met het gevolg dat je kerst niet met je ouders viert.
  • Je hebt besloten om niet naar een verjaardag te gaan van je familie, omdat je niet tegen de drukte kunt van gillende kinderen.
  • Je overweegt om bij je relatie weg te gaan, terwijl je weet dat je hem of haar daar heel veel verdriet mee doet.
  • Of wat denk je van nee zeggen tegen je dochter die graag een spelletje wil doen, maar je hoofd staat er nu echt niet naar. Of nee zeggen tegen een taak op je werk?
  • Je wil graag een nieuwe studie of coachtraject doen om meer jezelf te worden. Met de wens dat je partner bepaalde (opvoedkundige) taken van je overneemt om ruimte hiervoor vrij te maken. Terwijl hij het ook al druk heeft.

.

Redenen om voor jezelf te kiezen

Iedereen heeft zijn eigen reden om nee te zeggen of iets anders te doen dan wat er van je verwacht wordt. Je wilt je energie, frustratie of ergernis besparen. Of je wilt graag doen wat jij leuk of belangrijk vindt. Je wilt je hart volgen. Dit kan wel eens voor het nodige onbegrip zorgen bij de ander. Maar sta even stil bij wat het jou kost als je jezelf vaak wegcijfert en leeft volgens de regels en verwachtingen van anderen? Wat levert het jou op als je je hart niet volgt, dat jou laat voelen dat je een andere keuze mag maken?

.

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch

Kiezen voor jezelf wordt vaak als egoïstisch gezien of gevoeld. Veel van mijn lezers en klanten hebben last van dit gevoel. Ze voelen dat ze het een willen, maar voelen zich schuldig als ze aan dit gevoel gehoor geven. 

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch als je over je keuze bewust nadenkt en de juiste afweging maakt. Sta niet alleen stil bij of je de ander geen pijn doet of teleurstelt, maar sta ook stil bij wat het met jou doet. Het gaat tenslotte om jou in dit leven. Hoe egoïstisch dit voor sommigen ook klinkt. Je bent hier niet op de wereld gekomen om je aan te passen en weg te cijferen. Maak bewuste keuzes, waarin het goed is om met een ander rekening te houden, maar jezelf hierin ook zeer zeker serieus te nemen. Je kunt het tenslotte nooit voor iedereen goed doen.

.

Geef het goede voorbeeld

Laat zien dat het mogelijk is om alles wat jij wenst uit het leven te halen. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen dat het oké is om nee te zeggen en dat het goed is om je lichaamssignalen serieus te nemen. Want je wilt toch niet dat je kinderen, of neefjes en nichtjes zich later net zo weg gaan cijferen als wat jij tot nu toe gedaan hebt? 

Kies voor jezelf.

Hoe mooi is het dat jij hen nu het voorbeeld kunt laten zien dat iedereen uniek is en dat je kunt zijn wie je graag wilt zijn. Dat jouw verlangen en grenzen er net zo toe doen als die van iemand anders. 

En door goed voor jezelf te zorgen en jouw verlangens en grenzen serieus te nemen, wordt je een veel leukere vriendin, moeder, partner en collega. Je bent hierdoor zoveel mogelijk jezelf. En dat is mooi en perfect zoals je bent!

.

Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor de ander

.

Uitzonderingen

Uiteraard kun je wel uitzonderingen maken. Je bent tenslotte niet alleen op deze wereld. Mogelijk heb je een partner, kinderen en leven je ouders nog. Soms is het goed om een uitzondering te maken. Door bijvoorbeeld de keuze te maken dat je door het jaar heen zoveel mogelijk trouw bent aan jezelf en dan de feestdagen wel samen viert met je (schoon)ouders. Hier is geen goed of fout in, als je hier maar een bewuste keuze in maakt. En doe dit dan niet omdat dit van je verwacht wordt, of om de lieve vrede te bewaren, maar kijk of je er dan ook echt achter kunt staan. 

.

Wat als je partner er nu heel anders over denkt? 

Je partner of je ouders kunnen hier heel anders over denken. Dit kan voor de nodige wrijving of irritatie zorgen, omdat je hierin niet op een lijn zit. 

Wat kun je dan doen? 

  • Nodig elkaar uit om begrip voor elkaars standpunt te hebben en het te accepteren zoals het is
  • Maak af en toe in sommige situaties een uitzondering, waarin je de ander tegemoetkomt
  • Leer met de onvrede om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken wat er onder je frustratie of irritatie zit. Je kunt de ander niet veranderen. Wel jezelf.
  • Of in het ergste geval, verbreek je het contact met elkaar. Als je dit besluit overweegt dan is er meer aan de hand dan de situaties die ik in deze blog schets. 

.

Wees trouw aan jezelf

Wat voor mij telt is dat je trouw bent aan jezelf. Zoals ik hierboven al schreef gaat het om jou in dit leven. Ik weet dat er veel mensen zijn die hier anders over denken. Zij vinden dit erg egoïstisch klinken. Maar je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Begin dus met jezelf tevreden te stellen. 

Waarom zou je jezelf verplichten om ergens te zijn waar je niet wilt zijn? Omdat dit hoort? Of van je verwacht wordt?

Waarom zou je bij een vriendschap of relatie blijven terwijl je gevoel zegt dat het niet meer klopt? Omdat anderen vinden dat dit het beste is? Of omdat de ander zich hierdoor gekwetst voelt?

Waarom zou een ander van je verwachten dat je naar zijn of haar feestje komt, terwijl je liever thuis blijft? Met het gevolg dat je een energie uitzendt die de sfeer geen goed doet: Want al blijf je lachen, de spanning is (onbewust) voelbaar.

.

Je kunt het nooit goed doen voor iedereen. Wees trouw aan jezelf

.

Maak bewuste keuzes

Maak altijd een bewuste keuze met juiste afwegingen en kijk wat de gevolgen voor jezelf en voor de ander hierin zijn. Als je op deze manier een keuze maakt, dan doe je het naar mijn mening altijd juist. En weet dat je niet door iedereen aardig gevonden kunt worden. We willen er graag bij horen. Als een ideale vriendin, partner, dochter gezien worden. Maar dat kan niet. Iemands ideale plaatje hoeft niet jouw ideale plaatje te zijn. Dit kan niet, omdat we allemaal uniek zijn met eigen verlangens, grenzen en overtuigingen.

Lees verder over dit thema: In deze blogpost vind je inspiratie over nee zeggen als je een grens voelt. En in deze blog vind je 10 tips bij het maken van een juiste keuze.

.

Kiezen voor jezelf is niet altijd eenvoudig. Je leven wordt er wel een stuk leuker en gemakkelijker door als je trouw kunt zijn aan jezelf.

.JJJJ

Jezelf serieus nemen

Wil jij jezelf vanaf nu serieus nemen? En onderzoeken waar jij vaker voor jezelf wilt kiezen? Wil jij onderzoeken wat jij nodig hebt om meer jezelf te kunnen zijn en het goede voorbeeld te geven?

Om je te helpen heb ik een gratis ebook voor jou gemaakt. Je kunt het hieronder aanvragen. Er zit een waardevolle oefening in om inzicht te krijgen in wat jouw hoogste prioriteit heeft.

innerlijke rust, innerlijke vrijheid
Gratis ebook voor een volgende stap naar innerlijke rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *