Wat is holistisch coachen?

Holistisch coachen

Wat is holistisch coachen, holisme en wat doet een holistisch coach? Ik beantwoord deze vragen in deze blog.

‘Ik loop vast Els. Mijn gedachten blijven maar doorgaan en ik ben altijd bezig. Ik vind het zo lastig om rust te nemen en word overspoelt door mijn emoties.’

Ik tekende voor Maartje een poppetje waarin ik uitleg gaf over mijn holistische kijk op de mens en wat er in haar innerlijke systeem gebeurde. Haar verstandelijk deel was namelijk voor 90% actief, als het niet meer was. En je bent veel meer dan alleen je verstand. 

.

Wat is holisme?

Holisme is een filosofische kijk, een levenshouding op het leven dat er vanuit gaat dat alles met elkaar verbonden is en invloed en een wisselwerking op elkaar heeft. Holisme komt van het Griekse woord ‘Holos’, dat ‘geheel’ of ‘volledig’ betekent.

Alles is energie en alles is een geheel. Mensen, dieren, planten, voorwerpen, je gedachten, verlangens en je gevoelens. Deze individuele componenten uit het leven beïnvloeden elkaar. Positief of negatief.

Een uitspraak van de filosoof en wetenschapper Aristoteles, vat het begrip holisme mooi samen: “Het geheel is meer dan de som der delen.”

Stel je bijvoorbeeld een schilderij voor dat is opgebouwd uit verschillende kleuren strepen. Elke streep op zichzelf heeft niet veel betekenis. Wanneer je de kleurrijke strepen samenbrengt op een doek, ontstaat er een schilderij met diepte, emotie en betekenis. Het wordt een kleurrijk geheel.

Voorbeelden die laten voelen dat alles energie is en dat we met elkaar verbonden zijn:

  • Heb jij wel eens ervaren dat je in een nieuwe ruimte komt en je energie ineens veranderd?
  • Of denk aan telepathie: dat jij en je vriendin bijvoorbeeld op hetzelfde moment aan elkaar denken. Of hetzelfde denken op hetzelfde moment!
  • Of jouw kat of hond die jou kopjes geeft, wanneer jij je verdrietig voelt. Hij voelt jouw energie.

Yin en yang zijn geen tegengestelden, maar complementaire polariteiten. Samen kunnen ze meer dan elk afzonderlijk

Citaat uit het boek De 8 grote lessen van de natuur, van Gary Ferguson.

Holistisch coachen

Zoals ik onder het kopje holisme uitleg, is alles met elkaar verbonden, ook in jouw eigen systeem. Denk aan verbindingen tussen je fysieke lichaam, je emoties, je gedachten, je verlangens en je ziel. Alles heeft invloed op elkaar. Je kunt het één niet los zien van het ander.

Een holistisch coach kijkt naar jou als één geheel. Je bestaat niet alleen uit je verstand en je lichaam, je hebt ook een ziel. Ik zie het zo: Je verstand is onder andere je denken. Je fysieke lichaam is je voertuig. En je ziel is wie je werkelijk bent. Alles staat met elkaar in verbinding.

Een onbewuste overtuiging, of onverwerkte emotie kan de oorzaak zijn van een lichamelijke klacht. Of is de reden waarom jij niet doet wat je diep van binnen wilt doen. 

Bij weinig energie kan de oorzaak in jouw eet-, beweeg-, of gedachtenpatroon zitten. Het kan ook zijn dat jij niet JOUW leven leidt, maar je continu aanpast aan anderen. Of omdat je een onbewuste overtuiging hebt dat jij er niet toe doet.

Je kijkt bij holistisch coachen niet alleen naar een specifieke klacht. Je gaat op zoek naar de relatie van het probleem tussen je lichaam, verstand en ziel. Of kijkt naar de relatie tussen jou en je omgeving.

Voorbeeld:

Bij een laag zelfbeeld, werken we niet alleen aan positieve gedachten (verstandelijk). We onderzoeken jouw verlangen (meer zelfvertrouwen) en gaan op zoek naar de oorzaak van jouw issue: Wat maakt dat jij een laag zelfbeeld hebt? (zielsniveau). En wat doet dit met jou? (voelen in lichaam). Om vervolgens bijvoorbeeld affirmaties en visualisaties in te zetten, om je gedachten en gevoel te veranderen. Lees meer over wat zijn affirmaties en hoe werkt het.

Emoties zijn signalen van je ziel

.

Wat doet een holistisch coach?

Een holistisch coach helpt je een evenwichtiger, gezonder en bevredigender leven te leiden door naar het grotere geheel te kijken en de samenhang tussen diverse aspecten van hun leven te begrijpen. Denk aan fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten.

Ze gaat met jou op zoek naar de bron van jouw probleem. Werkend vanuit het NU. Want alleen in het nu kun je iets veranderen. Het verstandelijk, lichamelijke en zielsdeel wordt hierin meegegenomen.

Het verstandelijk deel wordt bij velen in het leven overgewaardeerd. We DENKEN ontzettend veel en verwachten van alles van onszelf. We maken meestal keuzes met ons verstand. Ook in veel coaching en therapie wordt vaak de hulp vanuit een verstandelijk perspectief benaderd.

De laatste jaren krijgt ons lichaam gelukkig al meer aandacht. We zijn meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Het voelen van onze signalen in ons lichaam is een belangrijke toevoeging hieraan. Mogelijk vind jij dit net als velen spannend. Of heb je geen idee hoe, want je denken neemt het vaak direct over.

En dan hebben we nog onze ziel, het on(be)grijpbare. Dat wat verstandelijk niet te verklaren is. Niet te pakken is.

Je ziel gaat over wie jij werkelijk bent en wat jij diep van binnen wilt en nodig hebt. Waar jij behoefte aan hebt. Dit gaat ook over zingeving. Wat heb jij te leren en te brengen in dit leven?

Een holistisch coach helpt je bij het vergroten van jouw bewustwording van je verlangens, je overtuigingen, gedachten, emoties, gevoelens en handelen. Om vervolgens tot andere acties over te gaan waar dat in jouw vermogen ligt. Je leert luisteren en voelen wat je diep van binnen nodig hebt en wilt. Én al weet! Op weg naar jouw gewenste verandering.

Lees verder onder de afbeelding.

.

Systemisch werken en andere tools die ik inzet

Elke holistisch coach heeft zijn eigen tools om mee te werken. Ik maak gebruik van meditaties, lichaamswerk, evolutionaire astrologie ( gericht op jouw potentieel) en thetahealing (overtuigingenwerk).

Daarnaast werk ik vanuit de wet van aantrekking en systemische krachten. Dit zijn wetmatigheden, natuurwetten, die er altijd zijn en je niet direct ziet. Net als bij de zwaartekracht: Je ziet de zwaartekracht niet, maar je ziet wel de gevolgen hiervan. In ons leven zijn er verschillende wetmatigheden die grote invloed hebben op hoe wij ons voelen.

Een van deze wetmatigheden is dat niets uit zichzelf verdwijnt. Als jij een probleem blijft ontkennen, dan zal het, mogelijk op andere manieren, zich opnieuw bij je openbaren. Bij jou, of bij jouw (klein) kinderen.

Ook jij bent een kind van iemand. Je draagt mogelijk onbewust worstelingen met je mee die niet van jou zijn. Je voelt bijvoorbeeld een onverklaarbare emotie, of begrijpt niet waarom je keer op keer in dezelfde valkuil stapt. De oorzaak zou zo maar eens een onverwerkt verlies van je (over-overgroot) oma kunnen zijn. Wat nu voelbaar is in jouw lichaam.

Inzicht opdoen door middel van inzichten in hoe de systemische krachten een belemmerende rol spelen in jouw leven kan voor een grote transformatie zorgen. De inzichten doe je op door mijn vraagstelling, of bijvoorbeeld door een vloer-, of tafelopstelling.

Met mijn wijze van coachen, hebben de meeste mensen genoeg aan 5 sessies in 3 maanden tijd. Dit in tegenstelling tot veel andere coaching en therapieën.

Lees reviews van de transformaties die mensen hebben gemaakt.

.

Stressklachten en ontkennen van je ziel

Een vrouw die ik op een holistische wijze coachte, kwam bij mij met extreme stressklachten. Ze had haaruitval, sliep slecht en piekerde veel.

Tijdens de coaching kwam naar boven dat ze haar zielsdeel grotendeels ontkende. Ze wilde heel graag een bepaalde richting op met haar werk. Ze wilde doorleren, maar hield zich tegen uit loyaliteit naar haar zus. Haar zus had moeite met leren en liet vaak genoeg haar jaloezie horen. Mijn klant cijferde zich hierdoor compleet weg. Want ze vond de acceptatie van haar zus veel belangrijker, dan dat wat zij zelf wilde en nodig had.

Nadat ze inzicht kreeg in haar patroon en wat er speelde in het gezin van herkomst, kon ze volmondig kiezen voor dat wat ze diep van binnen wilde. Met het gevolg dat de extreme stressklachten stopten.

Weer in contact komen met jouw innerlijke wijsheid en intuïtie. In liefdevolle verbinding met jezelf.

Holistische levenswijze

Een holistische levensstijl maakt het leven zoveel leuker, waardevoller én simpeler! Het helpt je bij een gezonde en fijne relatie met jezelf en je omgeving. Je voelt weer balans en vertrouwen in je leven doordat je jouw leven vanuit een ander perspectief bekijkt en hier (anders) naar handelt. Je neemt jezelf weer serieus.

Maartje ging naar huis met de opdracht om te onderzoeken hoe ze meer aandacht kon geven aan haar lichaam en ziel. Ze werd zich bewust van haar overmatige verstandelijke deel en wist deze te temperen.

Maartje appte me tijdens het coachtraject:

“Ik voel dat ik na mijn ontsporing weer terug op mijn rails aan ‘t komen ben. Op eigen kracht maar met helpende hand van jou.”

Elke keer dat jij je bewust wordt van je denken, emoties en handelen, kun je bewust kiezen, of je hiermee door wil gaan of dat je een andere keuze maakt. Bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening te doen. Of door te voelen wat je nu op dit moment nodig heeft.

.

Ben jij op zoek naar meer balans in je leven?

Wil jij graag weer balans, vertrouwen en innerlijke rust in je leven? Wil jij inzicht in je relatie met jezelf en in de relatie met jouw omgeving?

En ben jij klaar voor een verandering?

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek (30 minuten). We onderzoeken samen wat jou tegenhoudt en wat jij nodig hebt.

Op naar het vergroten van jouw bewustzijn en het leven hoe jij het wenst.

Ik help je er graag bij.

Liefs Els

Holistisch en systemisch coach

Persoonlijke ontwikkeling.

.

2 Comments

  1. Emma de Graaf schreef:

    Wat interessant om meer te lezen over holistisch coachen! Ik kan me goed vinden in de benadering dat alles met elkaar verbonden is en dat een mens meer is dan alleen verstand of alleen gevoel. Ik wil mijn werknemers graag een workshop aanbieden, om hen vooruit te helpen op persoonlijk en professioneel vlak. Informatie over holisme is zeker iets dat ik in overweging neem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *