Holistisch coachen.

‘Ik loop vast Els. Mijn gedachten blijven maar doorgaan en ik ben altijd bezig. Ik vind het zo lastig om rust te nemen en word overspoelt door mijn emoties.’

Ik tekende voor Maartje een poppetje waarin ik uitleg gaf over mijn holistische kijk op de mens en wat er in haar eigen systeem gebeurde. Haar verstandelijk deel was namelijk voor 90% actief, als het niet meer was. En je bent veel meer dan alleen je verstand. 

.

Wat is holistisch?

Alles is energie. Alles is een geheel en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met alles bedoel ik echt alles. Mensen, dieren, spullen en de natuur. Oftewel het hele Universum. Deze kijk op het leven wordt een holistische visie genoemd.

Ook in jouw eigen systeem is alles met elkaar verbonden. Alles heeft invloed op elkaar. Je kunt het één niet los zien van het ander. Als jij jezelf niet de rust geeft, wordt jouw ziel niet gelukkig. Een onbewuste overtuiging kan de oorzaak zijn achter een lichamelijke klacht, of onverklaarbare emotie. Of de onbewuste overtuiging is de reden waarom jij niet doet wat je diep van binnen wilt doen. 

Van ons hoofd naar ons hart, dat is de beweging die wij vaker mogen maken.

.

Wat is holistisch coachen?

Als holistisch coach kijk ik naar jou als één geheel. 

Je bestaat niet alleen uit je verstand en je lichaam, je hebt ook een ziel.

Ik zie het zo: Je verstand is onder andere je denken. Je lichaam is je voertuig. En je ziel is wie je werkelijk bent.

Het verstandelijk deel wordt bij velen overgewaardeerd. We DENKEN ontzettend veel en verwachten van alles van onszelf. We maken de meeste keuzes met ons verstand. De laatste jaren krijgt ons lichaam gelukkig al meer aandacht. We zijn meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Al vraag ik me af of het de juiste manier is, want naar mijn idee schieten sommige er in door. 

En dan heb je het zielsdeel, wat gaat over wie jij werkelijk bent en wat jij diep van binnen wilt en nodig hebt. Wat hoort bij jou en wat heb jij te leren in dit leven?

Je kunt de onderdelen verstand, lichaam en ziel, niet los zien van elkaar.

Het gaat zelfs een laag dieper. Want we zijn samen met de natuur en de mensen om ons heen een geheel. Alles heeft invloed op elkaar.

Inzicht opdoen over jouw innerlijk systeem (verstand, lichaam, ziel) en inzicht verkrijgen in je relatie met anderen en met de natuur, is daarom nodig voor een gewenste verandering. Alles is energie en heeft een wisselwerking met elkaar.

Het gaat om een juiste balans tussen de verschillende onderdelen. 

Ik help je als holistisch en systemisch coach om contact te maken met je onbewuste, je intuïtie en innerlijke wijsheid. We gaan samen op zoek naar de oorzaak van je worsteling. De bron van het probleem. We kijken daarna naar welke stappen nodig zijn om te verkrijgen van wat jij diep van binnen wilt. Ik combineer hiermee het aardse met het spirituele.

.

Systemisch coachen

Een belangrijke tool in mijn holistische manier van begeleiden, is inzicht in de systemische krachten. Dit zijn 5 wetmatigheden die er altijd zijn en je niet direct ziet. Net als bij zwaartekracht: Je ziet niet de zwaartekracht, maar je ziet wel de gevolgen hiervan. Zo is dat ook in ons leven. Een van deze wetmatigheden is dat niets uit zichzelf verdwijnt. Je kunt iets niet zomaar wegdenken. We dragen bijvoorbeeld problemen onbewust met ons mee die niet van ons zijn. Bijvoorbeeld de onverwerkte pijn van je oma. 

Lees meer over systemisch coachen, waarin ik een casus deel over een vrouw die vast liep op haar werk.

.

Stressklachten

Een vrouw die ik op een holistische wijze coachte, kwam bij mij met extreme stressklachten. Ze had haaruitval, sliep slecht en piekerde veel. Tijdens de coaching kwam naar boven dat ze haar zielsdeel grotendeels ontkende. Ze wilde heel graag een bepaalde richting op met haar werk. Ze wilde doorleren, maar hield zich tegen uit loyaliteit naar haar zus. Haar zus had moeite met leren en liet vaak genoeg haar jaloezie horen. Mijn klant cijferde zich hierdoor compleet weg. Want ze vond de acceptatie van haar zus veel belangrijker, dan dat wat zij zelf wilde en nodig had. Nadat ze inzicht kreeg in haar patroon en wat er speelde in het gezin van herkomst, kon ze volmondig kiezen voor dat wat ze diep van binnen wilde. Met het gevolg dat de extreme stressklachten stopten.

.

Jij bent uniek. Er is niemand zoals jij

Met holistisch coachen kijk ik naar jou als individu. Jij bent uniek. Er is niemand zoals jij. Iedereen heeft dan ook een geheel eigen begeleiding nodig. Ik werk om deze reden niet met een plan van aanpak wat je op iedereen kunt plakken. Dit werkt niet. Op het moment van een coachsessie haal ik die tool of handvat uit mijn ‘gereedschapskist’ die nodig is en wat past bij wat jij aankan of waar jij staat in jouw proces. 

.

Holistisch coachen helpt je weer in contact te komen met jouw innerlijke wijsheid en intuïtie. 

.

Verbinding met jezelf

Hoe staat het met jouw verbinding met jezelf? 

Voed jij jezelf op de juiste manier? Met helpende gedachten? Gezonde voeding? Beweeg jij voldoende? Voel jij je verbonden met alles om je heen? Hoe kijk jij naar een lichamelijke klacht als stress of slecht slapen? Mogen jouw emoties er zijn? Doe jij wat je echt leuk vindt? Ken jij jouw grenzen en neem jij deze serieus? Maak jij bewust contact met je lichaam?

Vind jezelf weer terug en maak weer contact met jezelf. Van hoofd naar hart.

Tip: Ga ontspannen zitten en leg je hand op je hart. Zie het voor je hoe je hart (links) in je borstkas ligt. Maak contact met je hart. Voel het. Adem er naartoe. Voel je adem door je hart stromen. Hoe voelt het? Wat doet dit met je?

Heb jij het gevoel dat je jezelf kwijt bent? Lees deze blog met 7 tips om jezelf weer terug te vinden.

.

Holistische levenswijze

Ik kan je een holistische levensstijl van harte aanraden. Het maakt het leven zoveel leuker, waardevoller én simpeler! 

Maartje ging naar huis met de opdracht om te onderzoeken hoe ze meer aandacht kon geven aan haar lichaam en ziel. En dat ze bewust werd van haar overmatige verstandelijke deel.

Elke keer dat je hiervan bewust wordt, kan je bewust kiezen of je hiermee door wil gaan of dat je een andere keuze maakt. Bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening te doen. Of door te voelen wat je nu op dit moment nodig heeft.

Maartje appte na een week met de woorden: ‘Ik voel dat ik na mijn ontsporing weer terug op mijn rails aan t komen ben. Op eigen kracht maar met helpende hand van jou.’

Mooi hoe ze dat zelf verwoordt. Want ik help je met inzichten en geef je handvaten, maar je ‘moet’ het zelf doen.

.

Wil jij eens met mij in gesprek om hier samen naar te kijken? Om je belemmeringen te onderzoeken en hier een verandering in energie in te creëren? Lees meer over mij en hoe ik jou kan helpen vanuit holistisch en systemisch coachen.

Liefs Els

Holistisch coach, Persoonlijke ontwikkeling.

.

inspiratiemails

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *