Jezelf kwijt zijn. Hoe vind je jezelf terug? | 7 tips

Jezelf kwijt zijn. Wat te doen als je jezelf bent kwijtgeraakt?

“Ik ben mezelf niet meer”, zei Marja in ons kennismakingsgesprek. 

Ze had last van stress en zat veel in haar hoofd. De spanningen in haar lichaam namen toe en ze merkte op dat ze steeds drukker werd in haar doen en praten. Ontspanning was al even ver te zoeken. Marja heeft zich jaren aangepast aan anderen en twijfelde vaak aan zichzelf: “Deed ze het wel goed voor de kinderen en was ze een wel goede vrouw?” Ze voelde dat er verandering nodig was, maar ze kwam er zelf niet meer uit. Ze miste de verbinding met haar gevoel.

Hoe kan het gebeuren dat jij jezelf kwijt raakt? En wat kun je doen om weer bij jezelf te komen?

En raak je jezelf echt kwijt? Je leest de antwoorden op de vragen in deze blog.

,

De verbinding met jezelf kwijt zijn

Je voelt dat je jezelf aan het kwijtraken bent, maar wat houdt dat eigenlijk in? Want je bent niet iets tastbaars kwijt, net als dat je je sleutels niet kunt vinden.

Waar het hierbij om gaat is dat je de verbinding met jezelf kwijt bent. Je bestaat uit een lichaam, je verstand en je hebt een ziel. Je lichaam kun je zien als je voertuig. Je verstand is verantwoordelijk voor je denken, discussiëren en leren. En je ziel is dat wat je in wezen bent, dat wat jou echt jou maakt.

Waarschijnlijk heb je niet geleerd om aandacht te besteden aan je ziel. De ziel kun je zien als ‘het ondergeschoven kind.’ Alsof het niet meetelt. In principe raak je jezelf dus niet kwijt. Jouw ziel is altijd bij je. Het lukt je alleen niet meer om deze te voelen en te horen.

.

Jezelf kwijt zijn | Signalen

Jezelf kwijt zijn heeft verschillende uitingen. Ik noem hieronder een aantal signalen die erbij passen. In welke herken jij je?

 • Je vraagt je af wie je echt bent, of wat je leuk vindt
 • Je weet niet waar jij echt goed in bent
 • Je loopt rond als een kip zonder kop
 • Je voelt je vaak opgejaagd en leeft met name vanuit je hoofd
 • Je zoekt veel afleiding van je telefoon, of door meer te eten, werken of sporten
 • Je vindt het lastig om te voelen wat er in je omgaat
 • Je praat veel
 • Je ervaart minder levensenergie
 • Je mist een doel in je leven en vraagt je af: ‘Is dit het nou?’
 • Je leeft voornamelijk naar ‘de verwachtingen’ van anderen
 • Je vindt het lastig om ‘niets’ te doen
 • Je zit niet lekker in je vel
 • Je bent vaak moe en hebt last van spanningen in je lichaam
 • Je zoekt vaak bevestiging bij de ander.

Het is niet fijn om jezelf kwijt te zijn. Ik heb dit gevoel ook gekend. Maar je er bewust van worden dat het speelt, is de eerste stap naar verandering. Kun jij deze situatie zien als een handreiking om het vanaf nu anders te gaan doen? Om je opnieuw af te stemmen op wat jij diep van binnen wilt?

.

Hoe raak je jezelf kwijt?

De verbinding met jezelf kwijtraken kan meerdere oorzaken hebben. Je raakt jezelf langzaam kwijt doordat je meer buiten jezelf bezig bent, dan met jezelf. Doordat je het goed voor de ander wilt doen. Of bang bent voor afwijzing. Of omdat je in je opvoeding geleerd hebt om eerst aan de ander te denken.

Je kunt jezelf ook kwijtraken na een ingrijpende gebeurtenis. Bijvoorbeeld het verliezen van een relatie, of baan. Je rol als partner, of collega verdwijnt en je vraagt je af: ‘Wie ben ik zonder deze rolvervulling?’. Of je bent jezelf kwijtgeraakt doordat je moeder bent geworden en alle aandacht ineens naar je kinderen gaat.

Een andere oorzaak van jezelf kwijtraken is leven op de automatische piloot. Je doet bepaalde routines al jaren, omdat het van je verwacht werd, of omdat iedereen dit deed. Of misschien maakte je eerder een bewuste keuze en past het nu niet meer bij je. Je inspiratie en levensenergie verdwijnt hierdoor langzaam uit je leven.

.

Belemmerende overtuigingen

“Doe maar normaal dan doe je gek genoeg”. Heb jij deze opmerking wel eens gehoord? Bij Marja thuis werd hij vaak benoemd.

Deze opmerking zorgt ervoor dat je jezelf klein houdt en dat je niet laat zien waar je echt goed in bent. Het is een belemmerende overtuiging die je vanuit thuis, of school hebt meegekregen.

En er zijn nog veel meer belemmerende overtuigingen die jij mogelijk als waarheid hebt aangenomen, waardoor je jezelf bent kwijtgeraakt. Bijvoorbeeld: “Het kan beter. Je bent te stil. Denk eerst aan de ander en dan pas aan jezelf.”

Deze goed bedoelde opmerkingen halen je uit de verbinding met wie je werkelijk bent.

Mijn tip aan jou: Trek je vanaf nu minder aan van wat anderen ervan denken en neem jouw plek in. Laat je licht stralen lieve JIJ en laat jouw mooie zelf zien.

Lees meer over trouw zijn aan jezelf.

Hoe vind je jezelf terug? 7 tips

 1. Luister naar jouw innerlijke stem. Wordt stil en luister. Welke ingevingen krijg jij onder de douche of tijdens een wandeling? Jouw innerlijke stem is er altijd. Vraag en luister ernaar.
 2. Ontdek de verbinding met jezelf door middel van een meditatie en ademhalingsoefeningen. Dit helpt je bij rust in je hoofd en lijf, waardoor het contact met jezelf weer herstelt.
 3. Neem vaker pauze momenten en neem dan echt pauze. Laat je telefoon voor wat het is. Eet mindful je brood, staar naar buiten, ga dansen. Of maak een wandeling en sta even stil bij hoe jij je voelt op dat moment.
 4. Vergroot je bewustwording door je belemmerende overtuigingen te onderzoeken. Welke gedachten zijn er mede verantwoordelijk voor dat jij jezelf bent kwijtgeraakt? Welke gedachten houden jou klein en wil jij deze gedachten blijven geloven? 
 5. Word je bewust van jouw grenzen. Voel jij jouw grens? Geef je hem op tijd aan? Benoem je het wanneer het jou teveel wordt, of wanneer jij iets niet meer leuk vindt? Oefen hierin. Elke klein stap, is een begin.
 6. Stop met jezelf klein houden. Durf jezelf open te stellen voor nieuwe dingen en mensen. Mensen die jou steunen en je helemaal aanvaarden precies zoals jij bent.
 7. Ontdek wie jij werkelijk bent en wat jij diep van binnen wilt. Stop met pleasen en aanpassen. Ga jezelf ontdekken en weer voelen waar jij blij van wordt. Wat zijn jouw kernwaarden en drijfveren? Wat is echt belangrijk voor jou en doet ertoe? Ontdek wat voor een mooie ziel jij hebt. Jij bent zoveel meer dan je je denken. Heb jezelf volledig lief en accepteer jezelf. Je bent helemaal goed zoals jij bent.

Lees meer tips om vaker jezelf te zijn.

.

Weer in verbinding met jezelf

Marja ging op zoek naar wie ze werkelijk was. Ze was klaar met de stress en onzekerheid. Ze wilde weer met blijheid door het leven gaan. Door middel van meditaties, opdrachten en een coachgesprek, keerde de rust terug en nam haar zelfinzicht toe. Ze voelt zich nu steeds meer zichzelf en durft haar grenzen beter aan te geven. Sterker nog, ze voelt minder frustratie thuis en op haar werk, omdat ze nu veel beter zorgt voor zichzelf en keuzes maakt die passen bij wie ze werkelijk is en waar ze zich goed bij voelt. 

Wil jij hier hulp en extra inspiratie bij? Neem dan een kijkje bij de online cursus waarin ik je 12 weken lang innerlijk mee op reis neem naar een krachtige verbinding met jezelf

jezelf kwijt zijn

.

Ik gun het je om weer in verbinding met jezelf te zijn. Dit geeft innerlijke rust, energie, vrijheid en vertrouwen.

Liefs,

Els

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *