Jezelf kwijt zijn. Hoe vind je jezelf terug? | 7 tips

Jezelf terugvinden.

“Ik ben mezelf niet meer, hoe vind ik mezelf terug?”, zei Marja in ons kennismakingsgesprek. 

Ze had last van stress en zat veel in haar hoofd. De spanningen in haar lichaam namen toe en ze merkte op dat ze steeds drukker werd in haar doen en praten. Ontspanning was al even ver te zoeken. Marja heeft zich jaren aangepast aan anderen en twijfelde vaak aan zichzelf: “Deed ze het wel goed voor de kinderen en was ze een wel goede vrouw?” Ze voelde dat er verandering nodig was, maar ze kwam er zelf niet meer uit. Ze miste de verbinding met haar gevoel.

Hoe kan het gebeuren dat jij jezelf kwijt raakt? En hoe vind je jezelf terug?

En raak je jezelf echt kwijt? Je leest de antwoorden op de vragen in deze blog.

,

De verbinding met jezelf kwijt zijn

Je voelt dat je de verbinding met jezelf aan het kwijtraken bent, maar wat houdt dat eigenlijk in? Want je bent niet iets tastbaars kwijt, net als dat je je sleutels niet kunt vinden.

Waar het hierbij om gaat is dat je de verbinding met je ziel kwijt bent. Dit is niet tastbaar, maar wel voelbaar. Ook kun je de ziel zien in iemands ogen, mits hij of zij in verbinding is met zichzelf. Je bent dus meer dan alleen je lichaam en je verstand. Je hebt ook een ziel, waarmee je in verbinding staat met jezelf en met alles en iedereen om je heen. Een lichaam kun je zien als je voertuig. Je verstand is verantwoordelijk voor je denken, discussiëren en leren. En je ziel is dat wat je in wezen bent, dat wat jou echt jou maakt. Je lichaam, verstand en je ziel hebben alle 3 evenveel aandacht nodig.

Waarschijnlijk heb je niet geleerd om aandacht te besteden aan je ziel. De ziel kun je zien als ‘het ondergeschoven kind.’ Alsof het niet meetelt. In principe raak je jezelf dus niet kwijt. Jouw ziel is altijd bij je. Het lukt je alleen niet meer om de verbinding met haar te voelen en er naar te luisteren. Wil jij jezelf weer terugvinden?

.

Jezelf kwijt zijn | Signalen

Jezelf kwijt zijn heeft verschillende uitingen. Ik noem hieronder een aantal signalen die erbij passen. In welke herken jij je? In hoeverre ben jij de verbinding met jezelf kwijt?

 • Je vraagt je af wie je echt bent, of wat je leuk vindt
 • Je weet niet waar jij echt goed in bent
 • Je loopt rond als een kip zonder kop
 • Je voelt je vaak opgejaagd en leeft met name vanuit je hoofd
 • Je zoekt veel afleiding van je telefoon, of door meer te eten, werken of sporten
 • Je vindt het lastig om te voelen wat er in je omgaat
 • Je praat veel
 • Je ervaart minder levensenergie
 • Je mist een doel in je leven en vraagt je af: ‘Is dit het nou?’
 • Je leeft voornamelijk naar ‘de verwachtingen’ van anderen
 • Je vindt het lastig om ‘niets’ te doen
 • Je zit niet lekker in je vel
 • Je bent vaak moe en hebt last van spanningen in je lichaam
 • Je zoekt vaak bevestiging bij de ander.

Het is niet fijn om jezelf kwijt te zijn. Ik heb dit gevoel ook gekend. Je er bewust van worden dat het speelt, is de eerste stap naar verandering. Kun jij jouw huidige situatie zien als een handreiking om het vanaf nu anders te gaan doen? Om je opnieuw af te stemmen op wat jij diep van binnen wilt? Lees Verder onder de Loesje spreuk.

.

.

Hoe raak je jezelf kwijt?

De verbinding met jezelf kwijtraken kan meerdere oorzaken hebben. Je raakt jezelf langzaam kwijt doordat je meer buiten jezelf bezig bent, dan met jezelf. Doordat je het goed voor de ander wilt doen. Of bang bent voor afwijzing. Of omdat je in je opvoeding geleerd hebt om eerst aan de ander te denken.

Je kunt jezelf ook kwijtraken na een ingrijpende gebeurtenis. Bijvoorbeeld het verliezen van een relatie, of baan. Je rol als partner, of collega verdwijnt en je vraagt je af: ‘Wie ben ik zonder deze rolvervulling?’. Of je bent jezelf kwijtgeraakt doordat je moeder bent geworden en alle aandacht ineens naar je kinderen gaat.

Een andere oorzaak van jezelf kwijtraken is leven op de automatische piloot. Je doet bepaalde routines al jaren, omdat het van je verwacht werd, of omdat iedereen dit deed. Of misschien maakte je eerder een bewuste keuze en past het nu niet meer bij je. Je inspiratie en levensenergie verdwijnt hierdoor langzaam uit je leven.

En belemmerende overtuigingen die je in je leven als waarheid hebt aangenomen, houden je weg bij jezelf.

.

Belemmerende overtuigingen

“Doe maar normaal dan doe je gek genoeg”. Heb jij deze opmerking wel eens gehoord? Bij Marja thuis werd hij vaak benoemd. Het wordt een belemmerende overtuiging als jij deze gedachte gaat aannemen als de waarheid.

Deze opmerking zorgt ervoor dat je jezelf klein houdt en dat je niet laat zien waar je echt goed in bent. Het is een belemmerende overtuiging die je vanuit thuis, of school hebt meegekregen.

En er zijn nog veel meer belemmerende overtuigingen die jij mogelijk als waarheid hebt aangenomen, waardoor je de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt. Bijvoorbeeld: “Het kan beter. Je bent te stil. Denk eerst aan de ander en dan pas aan jezelf.”

Deze goed bedoelde opmerkingen halen je uit de verbinding met wie je werkelijk bent. Ik schrijf goed bedoelt, want ik ga er vanuit dat je ouders je altijd het beste willen geven. Dat dit niet altijd het beste is, dat is al vaak gebleken. Dat komt ineens sterk naar voren op het moment dat je vastloopt in je leven. Hier wordt dan ook vaak aandacht aan besteed in de begeleiding die ik bied.

.

Je afgewezen voelen en jezelf afwijzen

Naast belemmerende overtuigingen voelde jij mogelijk dat er iets anders van jou verwacht werd dan je diep van binnen wilde. Om je niet afgewezen te voelen door je ouders, ging je je aanpassen aan de wensen van je ouders, of opvoeders. Om toch die ene studierichting op te gaan die ze zo passend voor je vonden. Of toch wat rustiger thuis te zijn. Of met andere vriendinnen spelen dan je eigenlijk wilde. Je pleasede hiermee je ouders uit angst voor afwijzing. Maar wie wees je hierdoor af? Inderdaad jezelf.

Wat nodig is om jezelf terug te vinden, is om de beschermlaagjes van jezelf af te pellen. Door te onderzoeken welke belemmerende gedachten die jij gevormd hebt in je leven en deze blokkerende gedachten en beschermlagenlos te laten. Door weer contact te voelen met je ziel en te ontdekken wat jij wil.

Mijn tip aan jou: Trek je vanaf nu minder aan van wat anderen ervan denken en neem jouw plek in. Laat je licht stralen lieve JIJ en laat jouw mooie zelf zien.

Hoe vind je jezelf terug? 7 tips

 1. Luister naar jouw innerlijke stem. Word stil en luister. Welke ingevingen krijg jij onder de douche of tijdens een wandeling? Jouw innerlijke stem is er altijd. Vraag en luister ernaar.
 2. Ontdek de verbinding met jezelf door middel van mindfulness of meditatie. Bijvoorbeeld een meditatie waar je heel je aandacht bij jezelf houdt en je leert voelen wat er in je omgaat. In de cursus Een innerlijke reis naar meer verbinding met jezelf deel ik onder andere een mooie meditatie voor meer verbinding tussen je hoofd en je lichaam.
 3. Neem vaker pauze momenten en neem dan echt pauze. Laat je telefoon voor wat het is. Eet mindful je brood, staar naar buiten, of ga dansen. Maak een wandeling en sta even stil bij hoe jij je voelt op dat moment.
 4. Vergroot je bewustwording door je belemmerende overtuigingen te onderzoeken. Welke gedachten zijn er mede verantwoordelijk voor dat jij jezelf bent kwijtgeraakt? Wil jij deze gedachten blijven geloven? 
 5. Word je bewust van jouw grenzen. Voel jij jouw grens? Geef je hem op tijd aan? Benoem je het wanneer het jou teveel wordt, of wanneer jij iets niet meer leuk vindt? Zeg nee als je een nee voelt. En zeg ja als je een ja voelt. Oefen hierin. Elke klein stap, is een begin. Lees in deze blog tips om vaker ja te zeggen tegen jezelf en nee tegen een ander.
 6. Stop met jezelf klein houden. Durf jezelf open te stellen voor nieuwe dingen en ervaringen. Stel je open voor mensen die jou steunen en je helemaal aanvaarden precies zoals jij bent.
 7. Ontdek wie jij werkelijk bent en wat jij diep van binnen wilt. Stop met pleasen en aanpassen. Ga jezelf ontdekken en weer voelen waar jij blij van wordt. Wat zijn jouw kernwaarden en drijfveren? Wat is echt belangrijk voor jou en doet ertoe? Ontdek wat voor een mooie ziel jij hebt. Jij bent zoveel meer dan je je denken. Heb jezelf volledig lief en accepteer jezelf. Je bent helemaal goed zoals jij bent.

Lees meer tips om vaker jezelf te zijn.

.

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Marja ging op zoek naar wie ze werkelijk was. Ze was klaar met de stress en onzekerheid. Ze wilde weer met blijheid door het leven gaan.

Door middel van meditaties, opdrachten en coachsessies, keerde de rust bij Marja terug en nam haar zelfinzicht toe. Ze voelt zich weer zichzelf en durft haar grenzen aan te geven. Sterker nog, ze voelt minder frustratie thuis en op haar werk, omdat ze nu veel beter zorgt voor zichzelf en keuzes maakt die passen bij wie ze werkelijk is en waar ze zich goed bij voelt. 

Wil jij net als Marja graag hulp om jezelf weer terug te vinden? Wil jij weer innerlijke rust, vertrouwen en je betekenisvol voelen? Maak een vrijblijvende afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten, waarin je kunt voelen of ik de juiste hulp ben voor jou.

Liefs,

Els

Holistisch en systemisch coach

2 Comments

 1. Koos schreef:

  Ik ben 77 jaar en ben vanaf mijn geboorte mezelf kwijt geraakt ik heb de meest afschuwelijke dingen meegemaakt ik ben levenslang veroordeeld tot de eenzaamheid ik heb nooit iemand kwaad gedaan ik ben als was in de handen van iedereen die gebruik van mij wil maken ik kan mijzelf nooit verdedigen door pedofilie ben ik geestelijk gehandicapt ik heb nooit geweten wat ik zou willen waarom mag ik niet dood en moet ik tegen mijn wil door leven ik heb ooit een keer een zelfmoord poging gedaan maar de angst was erger dan de dood zelf waarom moet ik zo oud worden en kan ik mijzelf niet terug vinden in de dood ik weet niets van computers ik heb geen flauw benul of er iemand is die dit leest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *