Van klagen en dragen naar vragen

‘Waarom zetten ze de vieze kopjes en borden in plaats van op de aanrecht niet direct in de vaatwasser  die daar echt niet ver vandaan staat?’ 

‘Mijn collega’s lopen er vaak de kantjes vanaf.  Dit frustreert me enorm’ 

‘Waarom laten die kinderen toch altijd hun tas slingeren?’

Zucht!

‘Ik doe het wel weer!’

.

Klagen en dragen

We klagen wat af tegen anderen. We benoemen het met een zucht van frustratie of irritatie bij de irriterende gebeurtenis, We klagen tegen anderen over een ander. Of doen iets met de gedachte: ‘ik doe het wel weer zelf’. Bij het laatste maken we er geen woorden aan vuil, maar het is voelbaar in de energie. Dit bedoel ik met drager. 

Hoogstwaarschijnlijk doe jij het ook wel eens en gaan er nu al frustraties door je heen die jij wel eens weg zucht of benoemd. Een vraag aan jou: Heb je er ooit iets mee bereikt? En dan bedoel ik of  het gedrag van de ander positief hierin veranderd is?

.

Je hebt klagers en klagers

Nu wil ik wel even duidelijk stellen dat je klagers en klagers hebt. Af en toe klagen doen we allemaal wel eens en je hebt ook mensen die constant klagen. Voor de laatste groep heb ik een allergie. Dit zijn vaak de mensen die zich als slachtoffer zien, of steeds dezelfde frustratie benoemen en er geen actie in ondernemen. 

Ik denk dan altijd: ‘Wat heeft het voor zin? Je verlaagt er je energie mee en het verandert niks aan de situatie’. 

.

Is jouw glas half leeg of half vol?

Leg jij de focus op je zo goed mogelijk voelen of vul jij je energie met ontevredenheid en neem je geen gewenste actie hierop? 

Sta eens even stil bij waar jij je over frustreert en hoe je hiermee omgaat. Klaag jij veel en doe je er niets aan, of klaag je wel eens en kijk je wat je er aan kunt doen? Of zit je er ergens tussen in? En wat betekent jouw reactie voor de ander?

Stel dat jij er nu achterkomt dat je meer klaagt dan dat voor jou wenselijk is, dan hoef je je niet te veroordelen. Je neemt het waar en kunt jezelf afvragen wat je ermee wilt en wat daarbij helpend kan zijn.

.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor hoe jij je voelt

Een ander kun je niet veranderen. Je kunt de ander wel uitnodigen tot verandering en je hebt invloed in hoe je je wilt voelen.

Laat je je meeslepen in irritatie en frustratie en leg je het bij de ander neer? Of ga je onderzoeken hoe een situatie mogelijk kan veranderen en hoe jij je stemming niet meer laat beïnvloeden door nalatigheid van anderen? Wat is nodig voor een gewenst effect?

.

Als je niets kunt veranderen aan de situatie, kun je altijd iets veranderen aan jezelf.

.

Ga vragen in plaats van klagen

Je kunt bijvoorbeeld aan de ander de vraag stellen of hij of zij dat wil doen, wat ze naar jouw idee laten. En als je dit al meerdere keren gedaan hebt (op een respectvolle manier), dan is het aan jou om met deze frustratie om te leren gaan. Dit kun je doen door het gedrag te accepteren, of uit het systeem te stappen. 

Bijvoorbeeld door uit de situatie te stappen waar je op dat moment de frustratie voelt. En je kunt ook voor een grotere stap kiezen met een grotere impact ,door van baan te veranderen of bij je partner weg te gaan als er te veel frustraties en irritaties zijn ontstaan en je er klaar mee bent.

.

Balans

Oeps dat is wel heel drastisch he… Maar als de frustraties oplopen en de last ervan groter is dan jij wilt accepteren, dan is dit zeker een optie om te overwegen. Het gaat om jou. Om jouw leven. Om jouw geluk. Maak de balans op van jouw grenzen. 

.

Jouw persoonlijke ontwikkeling

Dit geldt ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Vaak hoor ik mensen hun onvrede uiten in dat ze bijvoorbeeld twijfelen over hun werk of dat ze te weinig tijd hebben voor zichzelf. Ze missen voldoening in hun werk en leven. Misschien zou jij ook wel iets anders willen proberen, maar de stap zetten vind je erg lastig. Want wat wil je dan? En kun je dat wel? Je blijft dan liever bij het oude bekende, dan de stap te wagen naar een betekenisvoller leven.

.

Hoe tevreden ben jij over je leven? 

Nu je dit zo leest, sta dan nu stil bij hoe tevreden jij bent over je leven. Blijf je je onvrede benoemen of ga je er iets mee doen? Waar kun jij overgaan van klagen en dragen naar vragen?

.

Vraag hulp waar nodig

Blijf niet herhalen dat je het niet naar je zin hebt op je werk, dat je gezonder wil gaan leven of dat je je zo weinig tijd hebt voor jezelf. Kom in actie en vraag om hulp als het je alleen niet lukt en je een stok achter de deur goed kunt gebruiken of bepaalde vragen wilt onderzoeken. Er zijn genoeg mensen die je hierbij kunnen helpen.

.

.

Kies voor jezelf
Wil je regelmatig inspiratie om vaker te kiezen voor jezelf? Schrijf je dan in voor mijn gratis inspiratiemails met mijn beste tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *