10 tips voor de juiste keuze maken

De juiste keuze maken

Hoe maak je de juiste keuze?

Herken jij het volgende? Je moet een belangrijke keuze maken maar gaat continu van links naar rechts, van ja naar nee. Wat zegt je hoofd, je hart en je onderbuikgevoel? Welke keuze is voor jou de juiste? En in hoeverre laat je de mening van anderen meetellen? 

In deze blog deel ik inspiratie en tips over keuzes maken in het leven.

.

Hoe weet je of je de juiste keuze maakt?

‘Wat moet ik kiezen?’, vraag jij je mogelijk af na vele overpeinzingen en gesprekken met anderen. Er gaan van allerlei gedachten en gevoelens door je heen. Het ene moment voel je dit en het andere moment voel je dat.

Bij een keuze horen vaak verlieservaringen die je keuze beïnvloeden. Dit maakt het niet gemakkelijk, want vaak zijn er ook anderen bij betrokken, die er nadeel aan ondervinden. Bijvoorbeeld stoppen met een relatie als je samen kinderen hebt. Je kinderen zullen veel verdriet hebben als jullie uit elkaar gaan. En je wil ze nu juist beschermen tegen onnodige pijn.

Hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Ik betrek in mijn keuzes altijd alle ingevingen en weet vanuit mijn geboortehoroscoop wat leidend mag zijn in mijn keuze. Want dit is bij iedereen anders. Toch deel ik graag tips voor hulp bij keuzes maken, die voor iedereen van toepassing zijn.

Een juiste keuze voelt niet altijd goed

Vaak zeggen mensen dat je je je hart moet volgen. Dat jouw gevoel leidend moet zijn. Maar is dat zo?

Sta even stil bij het volgende:

In je hart voel je ook je emoties. Dit is niet altijd een prettig gevoel. Als je bijvoorbeeld overweegt om bij je partner weg te gaan dan voel je in je hart verdriet.

Er is een verlies ervaring voor jezelf en voor je partner. Misschien raak je door jouw keuze ook jouw huis kwijt. En mogelijk zijn er kinderen bij betrokken en doet de keuze die je wil maken hen veel verdriet. Meerdere verlieservaringen voortkomend vanuit een bepaalde keuze, wat niet goed voelt.

Je kunt met kiezen vanuit je hart de keuze maken om bij je partner te blijven. Je emoties zijn hierin dan leidend. Terwijl je onbewust weet dat dit niet de juiste keuze is. Een juiste keuze voelt namelijk niet altijd goed.

Qua kiezen vanuit je emoties kun je ook een andere kant op gaan; Je maakt dan een abrupte keuze. Bijvoorbeeld door na een heftig conflict op je werk, meteen ontslag te nemen. En dan achteraf spijt hebben, of twijfelen of dit de juiste keuze was.

Toch kan het zijn dat het voor jou de juiste keuze is om je emoties leidend te laten zijn. Hoe je het beste keuzes maakt is namelijk voor iedereen anders. Voor de een is je intuïtie leidend en voor de ander kiezen vanuit je onderbuikgevoel. Bij de duiding van een geboortehoroscoop neem ik dit thema altijd mee, zodat jij weet wat het beste werkt voor jou.

Leer te luisteren naar je intuitie. Naar je onderbuikgevoel. Je onbewuste. 

.

 10 tips bij het maken van een JUISTE keuze

.

  1. Maak eerst contact met je lichaam bijvoorbeeld door bewust je ademhaling te volgen. Je komt zo uit je hoofd, uit je denken.
  2. Sta stil bij wat je voelt. Is het een ingeving, of is het een gevoel in je onderbuik? Of laten je emoties je iets voelen?
  3. Trek een orakelkaart of doe een tarot legging. Voor je een kaart trekt kun je een vraag stellen waar je graag inzicht in wilt. Kijk naar de gekozen afbeelding en voel wat deze kaart je wil zeggen. Laat je intuïtie spreken. Wat valt je op aan deze kaart, wat trekt je aandacht? Lees daarna eventueel de tekst bij de kaart voor inspiratie hoe je deze kaart ook kunt duiden.
  4. Schrijf 2 (of 3) opties elk op een A4tje. Keer de A4tjes om en hussel ze door elkaar zodat je niet meer weet welke optie op welk vel staat. Ga ontspannen staan, stel jezelf jouw keuzevraag en kijk naar de briefjes. Naar welk vel gaat jouw aandacht? Vervolgens ga je om ste beurt op een vel staan. Voel wat het met je lichaam doet. Voelt het prettig, ontspannen of misschien voel je een verkramping.  Wat vertelt jouw onderbewuste je?
  5. Laat de keuze even rusten en neem even afstand. Je hoeft niet meteen te beslissen. Een goeie optie is om naar buiten te gaan voor een wandeling nadat je je keuze optie hebt uitgesproken. En laat hem tijdens de wandeling even los.
  6. Spreek met jezelf een periode af om te kiezen. Bijvoorbeeld een maand observeren hoe vaak het een ja of nee is als reactie op je keuze opties. Na een maand kijk je wat het vaakst naar voren kwam: Ja of Nee.
  7. Stel jezelf een vraag: is dit de juiste keuze voor dit moment? Wat is het eerste wat na het stellen van de vraag in je opkomt? Hier spreekt je innerlijke stem, je intuïtie.
  8. Berust erin wat je kiest. Vertrouw erop dat je de beste keuze gemaakt hebt op dat moment. Soms is eerst een keuze maken nodig om er achter te komen dat het toch het andere moest zijn. Je doet het nooit verkeerd. Je kunt je keuze altijd bijstellen als je gevoel aangeeft dat het anders had ‘moeten’ zijn. Niks staat in steen gebeiteld.
  9. Laat je emoties niet direct leidend zijn. Luister naar de onderliggende boodschap. Slaap er een nacht over. Ga wandelen en voel wat er onder je emotie zit. Doe wat juist is in plaats van wat het fijnste gevoel geeft.
  10. Neem al je ingevingen van je hoofd, hart, onderbuikgevoel en intuïtieve ingevingen mee. Mogelijk voelt dit als onbekend voor je. Je krijgt mogelijk nieuwe informatie door waar je nog niet bij stil hebt gestaan. En daar vind je hoofd en/of je omgeving wat van. Want die gaan liever voor safe. Voor het bekende.

Bonustip: Het is prima om hulp te vragen bij keuzes maken, maar laat een ander niet voor jou kiezen. Luister naar de tip, of kijk van de ander en voel wat het met jou doet en wat het beste is voor jou.

.

– Alleen in stilte hoor je je intuitie spreken –

.Ps>..

Hulp bij keuzes maken

Om juiste keuzes te maken in het leven is het belangrijk om in verbinding te zijn met jezelf. Wie ben jij? Wat past bij jou en wat is echt belangrijk voor jou in het leven?

Mogelijk heeft jouw keuze een grote impact, of is je situatie gecompliceerd. Hulp is dan vaak wenselijk om in vertrouwen knopen door te hakken. Ik kijk graag met je mee vanuit een holistische systemische kijk op het leven. Ik ga niet zeggen wat jij moet doen, maar help je bij inzichten over wat het beste is voor jou, zodat jij zelf weet wat het juiste is om te kiezen.

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis kennismakingsgesprek (30 minuten) met me aan, zodat we ervaren of er een klik is en of ik de juiste persoon voor jou ben.

Succes met jouw keuze, ik wens je veel mooie inzichten toe!

Liefs Els

Holistisch systemisch coach

Leestip, blog: Je hebt altijd een keuze, of Lees meer over kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel.

.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *