Keuzes maken in het leven

Kies je met je hoofd of hart?


Herken jij dit gevoel? Je moet een belangrijke keuze maken maar gaat continu van links naar rechts, van ja naar nee. Wat zegt je hoofd? Wat zegt je hart? En wat zegt je onderbuikgevoel? Welke keuze is voor jou nu de juiste? En in hoeverre laat je de mening van anderen meetellen? 

.

Hoe weet je of je de juiste keuze maakt?

Hoe maak je keuzes in het leven?

Neem al je ingevingen van je hoofd, hart en intuïtie mee. Neem hier de tijd voor als het om grote beslissingen gaat die nogal wat gevolgen met zich mee kunnen brengen. En hecht extra belang aan de informatie die je intuitie je geeft. Luister dus naar je onderbuikgevoel. 

Ofwel ga voelen! Dit kan spannend zijn, omdat het erg onzeker kan aanvoelen. Je verliest even je zekerheid. Wat vertrouwd voor je is. Want we zijn meestal gewend om met ons hoofd te denken.

Mogelijk voelt het als onbekend voor je. Krijg je nieuwe informatie door waar je nog niet bij stil had gestaan. En daar vind je hoofd en je omgeving ook weer wat van. Want die gaan liever voor safe. Voor het bekende.

.

Leer te luisteren naar je intuitie. Naar je onderbuikgevoel. Je onbewuste. 

.

Durf erop te vertrouwen dat de uiteindelijke keuze die je maakt de beste keuze is. En kom je er later achter dat het toch anders had mogen gaan? Dan kun je er altijd nog op terugkomen. Niks staat in steen gebeiteld.

.

Hoe maak je een keuze als er ook emoties spelen?

Vaak zeggen mensen dat je je je hart moet volgen. Een coach van mij legde me ooit het verschil uit tussen het volgen van je intuïtie en je hart. In je hart voel je ook je emoties. Als je bijvoorbeeld overweegt om bij je partner weg te gaan dan voel je in je hart ook verdriet en pijn. Er is een verlies ervaring. Misschien raak je jouw huis hierbij kwijt. Mogelijk zijn er kinderen bij betrokken en doet de keuze die je wil maken hen veel pijn en verdriet. 

Dit voelt niet goed! Je kunt hierdoor bijvoorbeeld de keuze maken om te blijven bij je partner terwijl je onbewust weet dat dit niet de juiste keuze is. Een juiste keuze hoeft niet goed te voelen.

Qua kiezen vanuit je emoties kan je ook een andere kant op gaan; Je maakt vanuit emoties een abrupte keuze. Bijv door na een heftig conflict op je werk, meteen ontslag te nemen. En dan achteraf spijt hebben of twijfels of dit de juiste keuze was.

Als je kiest vanuit je intuïtie kies je voor je onderbuik gevoel. Je innerlijke stem die spreekt.

Wees trouw aan jezelf. Ik gun het je, want het gaat om jouw leven!

.

Lees meer over kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel.

.

 10 tips bij het maken van een JUISTE keuze

.

  1. Maak eerst contact met je lichaam bijv door je ademhaling te volgen. Je komt zo uit je hoofd, uit je denken.
  2. Sta stil bij wat je voelt. Wat je voelt in je onderbuik. Hier spreekt je intuitie. 
  3. Leg een tarot kaart. Trek een kaart uit een kaartendeck en voel wat deze kaart je wil zeggen.
  4. Schrijf 2 (of 3) opties elk op een A4tje. Keer de A4tjes om en hussel ze door elkaar zodat je niet meer weet welke optie op welk vel staat. Stel jezelf een keuzevraag en ga op een vel staan. Voel wat het met je lichaam doet. Voelt het prettig, ontspannen of misschien voel je een verkramping.  Wat vertelt jouw onderbewuste je?
  5. Laat de keuze even rusten en neem even afstand. Je hoeft niet meteen te beslissen. Een goeie optie is bijv om naar buiten te gaan voor een wandeling of een ronde te fietsen. 
  6. Spreek met jezelf een periode af om te kiezen. Bijv een maand observeren hoe vaak het een ja of nee is als antwoord op je keuze. Na een maand kijk je wat het vaakst naar voren kwam: Ja of Nee.
  7. Stel jezelf een vraag: is dit de juiste keuze voor dit moment? Wat is het eerste wat na het stellen van de vraag in je opkomt?
  8. Berust erin wat je kiest. Vertrouw erop dat je de beste keuze gemaakt hebt die je had kunnen maken op dat moment. 
  9. Je doet het nooit verkeerd. Je kunt je keuze altijd bijstellen als je gevoel aangeeft dat het anders had ‘moeten’ zijn. Ik heb wel eens ervaren dat mijn gevoel heel duidelijk een richting op wees. En later bleek ik toch een andere keuze te willen maken. Heb ik dan de eerste keer verkeerd gekozen? Nee, door deze keuze kwam ik erachter wat ik werkelijk wilde. Ooit is het ook een kwestie van kiezen en ervaren en groeien richting nog meer jij.
  10. Laat je emoties niet leidend zijn. Laat ze niet jouw leven bepalen. Luister naar de onderliggende boodschap. Bijv als je heel erg boos bent op je collega, neem je dan meteen ontslag of laat je het even bezinken? Slaap er een nacht over. Ga wandelen en voel wat er onder deze boosheid zit. En denk ook nog even terug aan het voorbeeld wat ik eerder in dit blog schreef over het weggaan bij je partner. Doe niet (alleen) wat goed voelt maar nog meer wat juist is.

.

– Alleen in stilte hoor je je intuitie spreken –

.

Welke tips ga jij toepassen? 

Als je een vraag hebt of wilt reageren op deze blog stuur me dan gerust een mailtje naar info@elsvandongen.com.

.Ps>..

Leestip, blog: JE HEBT ALTIJD EEN KEUZE

.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.