Je hebt altijd een keuze

“Ik heb geen keuze”, antwoorde Chantal tijdens haar coachsessie. “Ik kan mijn baan niet opzeggen in verband met mijn hypotheek, omdat ik alleen ben.” Chantal had geen fijne ervaring met haar collega’s en ging met grote tegenzin naar haar werk. Ze voelde zich niet gezien en serieus genomen op haar werk. Ze zou het liefst stoppen bij haar werk, maar de gedachte dat ze haar inkomsten moest missen, hield haar op haar plek. Het voelde voor haar alsof ze vast zat aan haar baan en geen keuze had.

Heb jij ook het idee dat je vast zit? Op je werk, in je relatie, of in je gedachten? Voel jij dat er niets te kiezen valt? Of overkomt jou wel eens iets waar jij geen invloed op denkt te hebben? 

.

Je hebt altijd een keuze

Je hebt altijd een keuze. Een keuze in hoe je je wilt voelen of in wat je wilt en kunt doen. Je wilt bijvoorbeeld ergens anders gaan wonen of werken. Misschien wil je weg bij je relatie. Of misschien wil je veel meer rust, vertrouwen en (zelf)liefde voelen. Wat houdt jou op je plek? Wat houdt jou tegen om iets te veranderen?

Ontdek inspiratie voor meer zelfliefde en zelfacceptatie

De wens voor een verandering is er, maar je laat je tegenhouden door angsten, onzekerheden en overtuigingen die jou vertellen dat dit niet mogelijk of haalbaar is. Of dat je dit niet kunt. Dat je met die gewenste keuze teveel op het spel zet. Mogelijk zijn er ook mensen in je omgeving die je hierin bevestigen. Dit komt helaas vaker voor dan je zult denken. Of misschien voel je je slachtoffer in een bepaalde situatie en wijs je (onbewust) naar de ander dat het je niet lukt om je anders te voelen of een andere stap te zetten. Je denkt dan dat je geen keuze hebt. Dat het nu eenmaal zo is. Maar is dat zo? Wat als er toch een andere optie is?

.

Stap uit je slachtofferrol en neem de verantwoordelijkheid over jouw leven

.

In deze blog lees je over je omringen met mensen die vertrouwen in je hebben.

.

Kiezen is niet altijd makkelijk

Ik zeg niet dat het gemakkelijk is om keuzes te maken. Ik vind het nog steeds wel ooit lastig. Ik heb jaren met verschillende dilemma’s geworsteld betreffende een relatie, wonen, werk en voeding. En ik heb enorm geworsteld in mijn leven met mijn angsten en onzekerheden. Ik was slachtoffer geworden van mijn eigen leven. Ik had geen idee dat iets anders mogelijk was. Dus ik weet hoe moeilijk het kan zijn en dat het echt kan voelen alsof je geen keuze hebt.

Maar dit hoeft zo niet te zijn. Je hebt altijd een keuze. Jij bent verantwoordelijk voor hoe jij je wilt voelen. En verantwoordelijk voor de keuzes die jij maakt. 

.

Gedachtekracht en je emoties

In mijn coachgesprekken sta ik regelmatig stil bij de kracht van je gedachten in verband met hoe je je wilt voelen. Hierbij wil ik benadrukken dat ik het belangrijk vind om ook de minder prettige gevoelens te voelen en aandacht te geven. Want deze zijn er niet voor niets. Ze willen je iets zeggen. Je kunt er van leren. En het leven is niet alleen maar leuk. Lijden hoort bij het leven. Emoties als boosheid, angst of verdriet horen erbij. We hebben deze nodig om te groeien. 

Het gaat erom dat je weet dat je niet in de minder prettige gevoelens en gedachten hoeft te blijven hangen. Waar lijden is, is ook niet-lijden. Waar richt jij je aandacht op? Richt jij je aandacht op dat je vast zit en geen keuze hebt, of richt jij je aandacht op wat er nog meer mogelijk is, of hoe jij met een bepaalde situatie om kunt gaan? 

 

Keuzes brengen risico’s met zich mee

Wat betreft een verandering op het levensgebied wonen, werken en relaties is het vaak lastiger. Hier zitten vaak grotere risico’s aan verbonden. Dit zijn vaak risico’s met betrekking tot zekerheid. Sta eens stil bij het volgende:  Wat zijn de gevolgen en risico’s als je je innerlijke stem en intuïtie negeert door voor zekerheid, of de veilige vertrouwde weg te kiezen? Wat betekent dit voor jouw leven? Wat ontneem je jezelf? Neem je jezelf dan nog wel serieus?

Er is veel meer mogelijk dan je kunt denken. Nu juist door van je vertrouwde pad af te gaan, kom je op plekken waar je nooit aan gedacht zou hebben. Door nieuwe keuzes kom je mensen tegen die jou steunen in jouw keuze. En ga je nieuwe perspectieven zien. Het leven gaat weer stromen in je. Dit kan je leven enorm verrijken. Ik spreek uit eigen ervaring en heb al mooie veranderingen gezien vanuit mijn coachpraktijk.

.

Een opgelegde keuze

Zelfs als er een keuze opgelegd wordt (bijvoorbeeld op het werk) dan heb je een keuze hoe je hiermee omgaat. Ik heb hier vlak voor de start van mijn coachbedrijf nog ervaring mee gehad. Het voelde in eerste instantie niet als een keuze, maar ik kon gelukkig al snel voelen dat ik wel een keuze had. Ik kon het accepteren, ik kon me er tegen verzetten of ik kon voor mezelf kiezen. Kijkend naar mogelijkheden en kansen. Dit resulteerde voor mij in mijn eigen coachpraktijk wat uiteindelijk een van de beste keuzes ooit is geworden.

.

Niet kiezen is ook een keuze

Wat je ook kiest, elke keuze is oké.

Ook niet kiezen is een keuze. Weet wel dat als je bij het oude blijft waar je niet tevreden over bent en dus voor geen verandering kiest, dat er niets zal veranderen naar hoe jij het graag zou wensen. Besef dat  je op elk moment een nieuwe keuze kunt maken. Elk moment mag je zien als een nieuw begin, een mogelijkheid, een kans. En kies je er voor om op jouw plek te blijven, maak dan de keuze om uit je slachtofferrol te stappen en om te gaan met wat jou stoort, of niet naar wens is. 

Ben jij niet tevreden? Sta stil bij hoe je het graag wenst en kijk wat jij nodig hebt om een verandering aan te gaan. En vraag hulp waar nodig. Dit geeft je innerlijke vrijheid. Omdat je steeds meer trouw wort aan jezelf. Je hebt altijd een keuze!

.

Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg.

.

Wat Chantal bereikte nadat ze de verantwoordelijkheid nam

Chantal maakte haar irritaties en onvrede bespreekbaar met haar leidinggevende. Ze vond dit gesprek enorm spannend, omdat ze bang was dat haar leidinggevende de kant van haar collega’s zou kiezen. Ze was heel bang dat ze haar baan kwijt zou raken, omdat er bezuinigd moest worden. Tegen haar verwachting in kreeg ze een voorstel om op een andere afdeling te werken, waar ze dringend op zoek waren naar een versterkende kracht in verband met zwangerschapsverlof. En als het haar daar zou bevallen dan zou ze daar kunnen blijven. Met de garantie dat ze binnen 4 maanden terug kon op haar oude werkplek. Ze werd op haar nieuwe plek super goed ontvangen en koos ervoor om te blijven. Dit had ze nooit durven denken.

Je hebt altijd een keuze!

Verder lezen over keuzes maken? Lees mijn blog waarin ik 10 tips deel over hoe je een juiste keuze maakt.

 

innerlijke onrust, onzekerheid
Vraag hierboven het gratis ebook aan op weg naar zingeving, vertrouwen, rust, balans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *