7 Tips voor balans tussen geven en nemen

balans geven en nemen

Vind de balans tussen geven en nemen.

Maak jij graag anderen blij? Zorg jij het liefst voor de ander en zie je vaak wat hij of zij nodig heeft voordat de ander het ziet? Cijfer jij jezelf gemakkelijk weg?

En tegelijk kun je je niet gewaardeerd voelen door de ander. Je irriteert je eraan wanneer een ander minder doet dan jij eigenlijk (terug) verwacht. Je vindt het lastig om je grens aan te geven, of je hebt moeite om voor jezelf hulp te vragen en te ontvangen.

Herken jij je hierin?

.

Onbalans tussen geven en nemen

Een grote kans dat er bij jou een onbalans is tussen geven en nemen. Je geeft meer dan je neemt, of kunt ontvangen. Waardoor je last hebt van vermoeidheid, burn-out, verdriet, boosheid, en/of frustratie. Dit is bij veel lezers van mijn blog het geval.

Ik ben van nature een echte gever en vind het fijn om anderen blij en het naar hun zin te maken. Ik hou ervan om anderen vooruit te helpen, vanuit een grote betrokkenheid.

Als er iets mist op tafel, ben ik degene die opstaat om het alsnog te pakken. Ik heb voelsprieten als iemand iets nodig heeft. Aan de andere kant vind ik het lastig om te ontvangen. Denk aan complimenten. Als ik hulp aangeboden krijg, reageer ik snel met: “Nee dank je, dat hoeft niet.” Ik vind het ook lastig om hulp te vragen. Bang dat ik teveel ben. Ik wil anderen niet tot last zijn. Al doe ik deze voorbeelden bewust steeds minder, omdat ik weet dat het anders kan en wat het effect op me heeft..

Herkenbaar voor jou?

Tijdens mijn kankerproces heb ik geleerd dat het gewaardeerd wordt als ik hulp vraag. En heb ik de hulp die ik aangeboden kreeg met liefde (leren) ontvangen.

.

Teveel geven heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de gever

Je kunt een ander afhankelijk van je maken. Je ontneemt de ander zijn of haar groei door dingen voor te kauwen en hun verantwoordelijkheid over te nemen. Of je gaat over de grenzen van de ander door ongevraagd iets te geven. Denk aan ongevraagd advies. Of dat we ons verhaal beginnen te delen met onze partner, terwijl die met iets anders bezig is waarbij je direct een luisterend oor terugverwacht. 

Wanneer er een disbalans is tussen geven en nemen heeft dit dus altijd nadelige consequenties.

Leven en liefde is geven en nemen

Vaak is er een verstoring ontstaan in onze kindertijd, met overtuigingen van onze ouders en omgeving die onze manier van handelen en denken hebben beïnvloed. Bijvoorbeeld dat bescheidenheid loont. Of dat het niet netjes is om iets te vragen. 

Door teveel te geven bestaat de kans dat je te weinig verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven. je geeft daarmee jezelf te weinig aandacht om te onderzoeken wat jij nodig hebt en wilt in je leven. Met overbelasting tot gevolg.

.

7 Tips om geven en nemen in balans te krijgen

  1. Word je er bewust van of je meer neigt naar geven of ontvangen. Kijk dit eens aan in verschillende systemen. Bij een systeem kun je denken aan je gezin of met wie je samenwoont, je gezin van herkomst, met wie je werkt, met je klanten, vriendinnen, je buddy.
  2. Zeg nee als iemand je om hulp vraagt en je deze hulp niet wilt of kunt geven (op dat moment). Geef bijvoorbeeld je grens aan door aan te geven dat het nu niet uitkomt. Je nu geen energie hebt voor een luisterend oor. Of je het (gewoonweg) niet wilt doen. Je kunt het niet voor iedereen goed doen en iedereen op alle momenten helpen. Lees meer in deze blog over nee zeggen.
  3. Blijf eens zitten als je ziet dat iemand iets nodig heeft waar jij goed bij zou kunnen helpen. Wacht totdat het je gevraagd wordt. Dit zal je in het begin moeite kosten als je anders gewend bent, maar het is het waard om je op je stoel te houden. Plaats desnoods je handen onder je billen.
  4. Let op met ongevraagd advies geven. Hier zit de nemer vaak helemaal niet op te wachten. Vraag bijvoorbeeld eerst of iemand jouw tip of advies wil.
  5. Ontvang wat je aangereikt wordt, waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een compliment, hulp of een lekker stuk eigen gemaakte appeltaart. In plaats van je bescheidenheid te laten spreken.
  6. Vraag eens om hulp. Ook voor jou staat er iemand met veel liefde en plezier klaar.
  7. Werk aan je eigenwaarde en ga onderzoeken wie jij bent en wat jij wilt en nodig hebt. Je bent het waard om te ontvangen! Hieronder vraag je 52 vragen aan, die je helpen om meer in verbinding te komen met jezelf.

.

Systemische krachten

De balans tussen geven en nemen is een van de systemische krachten waar ik mee leef en werk. Als in een van de systemische krachten een verstoring zit, is dat niet te zien maar wel te voelen. Net als de zwaartekracht. Je ziet het niet, maar je ziet wel de gevolgen ervan.

Ik heb in deze blog een casus van Hanneke uitgeschreven, over een werkissue met haar collega’s. Ik benader dit vanuit de systemische krachten die altijd onder een probleem verscholen liggen.

Lees de casus over een werkissue en systemisch coachen.

Wil je meer lezen over trouw worden aan jezelf? Dan kan ik je deze blog aanraden.

.

Ps. Als je deze blog over geven en nemen nu leest en erachter komt dat jij meer neemt dan geeft.… Vraag dan eens of je iets voor iemand kan betekenen. Houd eens een deur voor iemand open. Ga helpen als er iemand om hulp vraagt. 

.

Gratis ebook voor meer innerlijke balans

Gratis kennismaken met mijn manier van werken? Bekijk dan eerst dit.

geven en ontvangen in balans
Op weg naar innerlijke rust, vertrouwen en een zinvol leven

2 Comments

  1. Angelique Kramer schreef:

    Heel herkenbaar verhaal ,gever cijfer me zelf vaak weg ,vooral werk en me zoon 23 studeren .

    Toch ga steeds beter af door nee te zeggen en voor mezelf op te komen is en blijft moeilijk

    • Els van Dongen schreef:

      Angelique, dank voor je reactie! Fijn dat het nee zeggen je al beter afgaat. Wat kun je nu nog meer doen om jezelf vaker op nr 1 te zetten? Stel je even voor dat er geen belemmeringen of blokkerende gedachten zijn, wat zou jij dan nu willen doen? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *