wat wil ik?
Laat jij je tegenhouden door reacties uit je omgeving?
juni 25, 2019
els van dongen, eigenwaarde, zelfvertrouwen
Ik was slaaf van mijn bedrijf
september 17, 2019
Laat alles zien

7 Tips voor balans tussen geven en nemen

Maak jij graag anderen blij? Zorg jij het liefst voor de ander en zie je vaak wat hij of zij nodig heeft voordat de ander het ziet? Cijfer jij jezelf gemakkelijk weg?

Aan de andere kant voel jij je mogelijk niet gewaardeerd door de ander. Je irriteert je eraan als een ander minder doet dan jij eigenlijk (terug) verwacht. Je vindt het lastig om je grens aan te geven en je hebt moeite om voor jezelf hulp te vragen en te ontvangen.

Herken jij je hierin?

.

Disbalans tussen geven en nemen

Er is een grote kans dat er bij jou een disbalans is tussen geven en nemen. Oftewel je geeft meer dan je neemt, waardoor je mogelijk last hebt van vermoeidheid, burn-out, verdriet, boosheid, en/of frustratie.

Ik ben van nature een echte gever. Ik vind het fijn om anderen blij en het naar hun zin te maken. Ik hou ervan om anderen vooruit te helpen. Als er iets miste op tafel dan was ik degene die opstond om het alsnog te pakken. Ik heb bijvoorbeeld voelsprieten als iemand iets nodig heeft. Aan de andere kant vond ik het erg lastig om te ontvangen. Denk aan complimenten. Of als ik hulp aangeboden kreeg, reageerde ik vaak met: nee dank je, dat hoeft niet. Ik vond het ook lastig om iets te vragen. Ik was bang dat ik teveel was. Ik wilde anderen niet tot last zijn.

.

Teveel geven heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de gever

Je kunt een ander: de nemer afhankelijk van je maken. Je ontneemt de ander zijn of haar groei door dingen voor te kauwen en hun verantwoordelijkheid over te nemen. Je kunt over de grenzen van de nemer gaan door ongevraagd iets te geven. Denk aan ongevraagd advies. Of dat we ons verhaal beginnen te delen met onze partner, terwijl die met iets anders bezig is waarbij je direct een luisterend oor terugverwacht. 

Wanneer er een disbalans is tussen geven en nemen heeft dit dus altijd nadelige consequenties.

Vaak is er een verstoring ontstaan in onze kindertijd, met overtuigingen van onze ouders en omgeving die onze manier van handelen en denken hebben beïnvloed. Bijvoorbeeld dat bescheidenheid loont. Of dat het niet netjes is om iets te vragen. 

Door teveel te geven bestaat de kans dat je te weinig verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven. je geeft daarmee jezelf te weinig aandacht om te onderzoeken wat jij nodig hebt en wilt in je leven. Met overbelasting tot gevolg.

.

.

7 Tips om geven en nemen in balans te krijgen

  1. Word je er bewust van of je meer neigt naar geven of nemen. Kijk dit eens aan in verschillende systemen. Bij een systeem kun je denken aan je gezin of met wie je samenwoont, je gezin van herkomst, met wie je werkt, met je klanten, vriendinnen, je buddy.
  2. Zeg nee als iemand je om hulp vraagt en je deze hulp niet wilt of kunt geven (op dat moment). Geef bijvoorbeeld je grens aan door aan te geven dat het nu niet uitkomt. Je nu geen energie hebt voor een luisterend oor. Of je het (gewoonweg) niet wilt doen. Je kunt het niet voor iedereen goed doen en iedereen op alle momenten helpen.
  3. Blijf eens zitten als je ziet dat iemand iets nodig heeft waar jij goed bij zou kunnen helpen. Wacht totdat het je gevraagd wordt. Dit zal je in het begin moeite kosten als je anders gewend bent, maar het is het waard om je op je stoel te houden. Plaats desnoods je handen onder je billen.
  4. Let op met ongevraagd advies geven. Hier zit de nemer vaak helemaal niet op te wachten. Vraag bijvoorbeeld eerst of iemand jouw tip of advies wil.
  5. Ontvang wat je aangereikt wordt, waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een compliment, hulp of een lekker stuk eigen gemaakte appeltaart. In plaats van je bescheidenheid te laten spreken.
  6. Vraag eens om hulp. Ook voor jou staat er iemand met veel liefde en plezier klaar.
  7. Werk aan je eigenwaarde en ga onderzoeken wat jij wilt. Je bent het waard om te ontvangen!

.

Ps. Als je dit nu leest en erachter komt dat jij meer neemt dan geeft … Vraag dan eens of je iets voor iemand kan betekenen. Houd eens een deur voor iemand open. Ga helpen als er iemand om hulp vraagt. 

.

Wil je graag mijn beste tips en inspiratie ontvangen om jezelf vaker op nummer 1 te plaatsen?

Schrijf-je-hier-in-voor-mijn-inspiratiemails

.