Maak jij graag anderen blij en voel je haarscherp aan wat iemand nodig heeft, soms nog voordat diegene het zelf weet? Voel je je niet gewaardeerd, en vind je grenzen aangeven, of om hulp vragen lastig? Een grote kans dat jij jezelf wegcijfert en dat geven en ontvangen uit balans is.
Geven en ontvangen in balans: hier gaat het vaak fout.
Het gaat vaak fout bij dat je meer geeft dan je ontvangt. Dat put je uit en kan leiden tot vermoeidheid, boosheid, frustratie, verdriet of burn-out. Het is het waard om te onderzoeken waarom je zoveel gemakkelijker geeft dan ontvangt. Als je dat weet, dan kun je daar bewust verandering in aanbrengen.
Kijkend naar mezelf, geeft het me voldoening om anderen te helpen en blij maken te maken. Ik voel haarfijn aan wat iemand nodig heeft, maar zelf ontvangen, zoals een compliment was lastig. Als iemand me hulp aanbood, zei ik vaak: ‘Nee hoor, hoeft niet.’ Hulp vragen? Dat voelde ongemakkelijk. Bang om teveel te zijn, om anderen te belasten. Als er iets miste op tafel, stond ik meteen op om het te pakken. Een paar voorbeelden uit mijn leven waar geven en nemen niet in balans waren.
Toch leer ik dit stap voor stap los te laten, omdat ik weet hoeveel verschil het maakt in hoe ik me voel.
“Geven en ontvangen zijn twee zijden van dezelfde munt. Alleen in balans kunnen ze waardevol zijn.”
7 tips voor een gezonde balans in geven en ontvangen
Om jou te helpen en inspireren hoe je de balans in de juiste richting brengt, heb ik 7 tips voor jou die geven en nemen in balans brengen. Welke tip ga jij toepassen? Deel hem gerust onder deze blog in een reactie.
- Word je bewust van of je meer neigt naar geven of ontvangen: Is er verschil op je werk, thuis of met vrienden?
- Zeg eens nee als iemand je om hulp vraagt: Geef je grens aan door aan te geven dat het nu niet uitkomt. Of als je het niet wilt doen. Je kunt het niet voor iedereen goed doen. Lees meer in deze blog over nee zeggen.
- Blijf eens zitten als je ziet dat iemand iets nodig heeft: Wacht totdat het je gevraagd wordt. Plaats om je te helpen, je handen onder je billen 😉
- Geef geen ongevraagd advies: Vraag bijvoorbeeld eerst of iemand jouw advies of hulp wil.
- Oefen met ontvangen: Zeg bij een compliment of hulp: “Dankjewel!” Zonder uitleg, of een compliment teruggeven
- Vraag om hulp: Begin klein. Vraag iemand om een glas water of een taak over te nemen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
- Vergroot je eigenwaarde, zodat je voelt dat je het waard bent om te ontvangen. Onderzoek wie jij bent en wat jij wilt en nodig hebt. Hieronder vraag je 50 inspirerende ‘wie ben ik vragen’ aan om jezelf beter te leren kennen. Je ontvangt naast de wie ben ik vragen, 10 journal tips én 10 oefeningen erbij, waardoor je jouw inzichten moeiteloos op papier krijgt.
.
Waarom teveel geven ook de ander schaadt
Door steeds te geven, maak je anderen afhankelijk. Je ontneemt hen de kans om zelf te groeien. Door dingen voor te kauwen en hun verantwoordelijkheid over te nemen. Of je gaat over de grenzen van de ander door ongevraagd iets te geven. Denk aan ongevraagd advies. Of dat we ons verhaal beginnen te delen met onze partner, terwijl die met iets anders bezig is waarbij je direct een luisterend oor terugverwacht.
Een disbalans in geven en ontvangen heeft altijd gevolgen. Vaak ligt de oorzaak in onze kindertijd. Overtuigingen als ‘bescheidenheid siert’ of ‘je hoort niet om hulp te vragen’ kunnen ons diep beïnvloeden.
Teveel geven in een relatie kan betekenen dat je te weinig verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Daardoor verlies je jezelf en raak je uitgeput.
Lees verder over jezelf kwijtraken en jezelf weer hervinden
Systemische krachten
De balans tussen geven en ontvangen is een van de systemische krachten waar ik altijd naar kijk in de coaching als de klant een gebrek aan energie heeft. Je ziet de systemische kracht niet, maar net als zwaartekracht voel je de gevolgen wel, doordat je energie verlies krijgt als je meer geeft dan neemt.
Ik heb in deze blog een casus van Hanneke uitgeschreven, over een werkissue met haar collega’s. Ik benader dit vanuit de systemische krachten die altijd onder een probleem verscholen liggen.
“Wie niet leert ontvangen, ontneemt een ander de vreugde van het geven”
Geven, ontvangen en schrijven voor meer balans
Wil je meer inzicht krijgen in hoe jij omgaat met geven en ontvangen? Schrijven is een krachtige manier om jouw patronen te ontdekken en helderheid te krijgen in wat jij nodig hebt. En zoals ik in deze blog benoemde, vergroot zelfinzicht je eigenwaarde. Met mijn cursus ‘Leer jezelf kennen door te schrijven‘ help ik je graag op weg.
Voor slechts 11,- is de schrijfinspiratie voor jou.
2 Comments
Heel herkenbaar verhaal ,gever cijfer me zelf vaak weg ,vooral werk en me zoon 23 studeren .
Toch ga steeds beter af door nee te zeggen en voor mezelf op te komen is en blijft moeilijk
Angelique, dank voor je reactie! Fijn dat het nee zeggen je al beter afgaat. Wat kun je nu nog meer doen om jezelf vaker op nr 1 te zetten? Stel je even voor dat er geen belemmeringen of blokkerende gedachten zijn, wat zou jij dan nu willen doen? ?