Vind je balans tussen geven en nemen.
Maak jij graag anderen blij? Zorg jij het liefst voor de ander en zie je vaak wat hij of zij nodig heeft voordat de ander het ziet? Cijfer jij jezelf gemakkelijk weg?
Aan de andere kant voel jij je mogelijk niet gewaardeerd door de ander. Je irriteert je eraan als een ander minder doet dan jij eigenlijk (terug) verwacht. Je vindt het lastig om je grens aan te geven en je hebt moeite om voor jezelf hulp te vragen en te ontvangen.
Herken jij je hierin?
.
Een grote kans dat er bij jou een onbalans is tussen geven en nemen. Je geeft meer dan je neemt of kunt ontvangen, waardoor je mogelijk last hebt van vermoeidheid, burn-out, verdriet, boosheid, en/of frustratie. Dit is bij veel lezers van mijn blog het geval.
Ik ben van nature een echte gever en vind het fijn om anderen blij en het naar hun zin te maken. Ik hou ervan om anderen vooruit te helpen, vanuit een grote betrokkenheid.
Als er iets miste op tafel dan was ik degene die opstond om het alsnog te pakken. Ik heb bijvoorbeeld voelsprieten als iemand iets nodig heeft. Aan de andere kant vind ik het lastig om te ontvangen. Denk aan complimenten. Of als ik hulp aangeboden kreeg, reageerde ik vaak met: “Nee dank je, dat hoeft niet.” Ik vond het ook lastig om iets te vragen. Ik was bang dat ik teveel was. Ik wilde anderen niet tot last zijn.
Herkenbaar voor jou?
Tijdens mijn kankerproces heb ik geleerd dat het gewaardeerd wordt als ik hulp vraag. En heb ik de hulp die ik aangeboden kreeg met liefde (leren) ontvangen.
.
Je kunt een ander afhankelijk van je maken. Je ontneemt de ander zijn of haar groei door dingen voor te kauwen en hun verantwoordelijkheid over te nemen. Of je gaat over de grenzen van de ander door ongevraagd iets te geven. Denk aan ongevraagd advies. Of dat we ons verhaal beginnen te delen met onze partner, terwijl die met iets anders bezig is waarbij je direct een luisterend oor terugverwacht.
Wanneer er een disbalans is tussen geven en nemen heeft dit dus altijd nadelige consequenties.
Leven en liefde is geven en nemen
Vaak is er een verstoring ontstaan in onze kindertijd, met overtuigingen van onze ouders en omgeving die onze manier van handelen en denken hebben beïnvloed. Bijvoorbeeld dat bescheidenheid loont. Of dat het niet netjes is om iets te vragen.
Door teveel te geven bestaat de kans dat je te weinig verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven. je geeft daarmee jezelf te weinig aandacht om te onderzoeken wat jij nodig hebt en wilt in je leven. Met overbelasting tot gevolg.
.
.
.
Ps. Als je deze blog over geven en nemen nu leest en erachter komt dat jij meer neemt dan geeft.… Vraag dan eens of je iets voor iemand kan betekenen. Houd eens een deur voor iemand open. Ga helpen als er iemand om hulp vraagt.
.
Gratis kennismaken met mijn manier van werken? Bekijk dan eerst dit.
2 Comments
Heel herkenbaar verhaal ,gever cijfer me zelf vaak weg ,vooral werk en me zoon 23 studeren .
Toch ga steeds beter af door nee te zeggen en voor mezelf op te komen is en blijft moeilijk
Angelique, dank voor je reactie! Fijn dat het nee zeggen je al beter afgaat. Wat kun je nu nog meer doen om jezelf vaker op nr 1 te zetten? Stel je even voor dat er geen belemmeringen of blokkerende gedachten zijn, wat zou jij dan nu willen doen? ?