Waarom je je lichaamssignalen niet zou moeten negeren

Barbara heeft zich een paar dagen geleden ziek gemeld. Ze heeft hartkloppingen en voelt trillingen in haar lijf als ze aan haar werk denkt. Het afgelopen half jaar heeft ze al meerdere keren op haar werk aangegeven dat het op deze manier niet meer werkt. Het is er onveilig en het ene voorval na het andere voorval toont zich. Elke keer denkt ze: “Dit is de grens! Nu is het genoeg”. 

Tegelijk denkt ze aan haar collega’s en aan de cliënten die ze begeleidt. Ze heeft het gevoel dat ze nodig is op haar werk. En ze is erg betrokken bij de mensen die ze begeleidt. Die kan ze toch niet in de steek laten? Het is al zo dramatisch nu? En ze negeert haar lichaamssignalen.

.

Lichaamssignalen

Barbara gaat maar door en door. Ze neemt haar grenzen en signalen die haar lichaam haar geeft niet voldoende serieus. Je kern, je ziel, je Zijn, hoe je het ook noemen wilt, geeft signalen af aan jou. Het wil je iets vertellen. Als je deze signalen negeert dan bestaat er een grote kans dat je klachten erger worden met de tijd. Met mogelijk een burn-out tot gevolg.

Hoever moet het gaan voordat je gaat luisteren naar wat je echt nodig hebt? Voordat je gaat luisteren naar wat je ziel je wil zeggen?

.

Luisteren naar jezelf betekent trouw zijn aan wie je werkelijk bent

.

Zet jezelf op nummer 1

In de situatie van Barbara gaat het om haarzelf belangrijker vinden dan haar collega’s en cliënten. Ze mag haar grens serieus gaan nemen en zichzelf nu op nummer 1 gaan zetten.

Hoe zit het met jouw grens? Hoe zit het met jouw signalen en verlangens? Mogelijk heb je het al vaker gelezen in mijn blogs, maar het draait om jou in dit leven. Je bent hier niet op de wereld gekomen om jezelf weg te cijferen voor anderen. Je bent hier om je kwaliteiten optimaal te benutten en dat is onmogelijk als je jezelf wegcijfert.

Lees hier het blog over kiezen voor jezelf is niet egoïstisch

.

Luister naar de signalen die je lichaam je geeft

Barbara heeft eindelijk gekozen om naar haar lichaamssignalen te luisteren en zichzelf serieus te nemen. Want de organisatie doet dit niet. Zelfs allesbehalve. Ze voelt een steeds grotere afstand tussen de organisatie en haarzelf. Dit proces is niet makkelijk voor haar, want ze zet zich gewoonlijk op een 2de of 3de plaats als dit voor een ander beter is. 

Ze appte me: “ik voel me nu al schuldig dat ik me ziek gemeld heb. Nadat ik me ziek gemeld had voelde ik meer rust in mijn lichaam. Tegelijk gaat er nu door mijn hoofd, dat ik dan toch weer kan werken?”.

Mogelijk denk jij ook wel zodra het weer iets beter gaat: “Kom op, geen flauwekul”.

.

Opluchting

Natuurlijk geeft het opluchting en hierdoor verlichting van je lichamelijke klachten, als een grote stressbron naar de achtergrond gaat. Maar dat wil niet zeggen dat het alleen benoemen van je grens voldoende is. En dat je dan vanuit schuldgevoel weer gaat werken. Want je houdt jezelf hiermee voor de gek. Je doet hiermee jezelf niet alleen tekort, maar ook je werkplek. Want zij weten zo niet waar ze aan toe zijn. 

En daarbij open je mogelijk de ogen van je werkgever dat het echt niet werkbaar is op dit moment. En dat er mogelijk echt iets moet veranderen om te voorkomen dat er nog meer collega’s uit gaan vallen of opstappen. Want vaak ben je niet de enige die het zo ervaart.

Hoe langer jij je lichaamssignalen negeert, hoe erger de klachten uiteindelijk zullen worden. En hoe langer het gaat duren voordat jij hier weer bovenop komt. Of mogelijk openbaren er zich nieuwe klachten. Want je ziel wil gehoord worden.

.

Stel je open voor wat er ook is

Zorg goed voor jezelf. Gun je de rust die je nodig hebt. In plaats van te denken voor wat anderen nodig hebben en tekort komen als jij jezelf op nummer 1 plaatst. Uit eigen ervaring met een burn-out weet ik dat het altijd doorgaat op het werk. Er komt altijd een oplossing. 

Stel je open voor wat er nog meer mogelijk is. Dit doe je door je hart te openen door dingen te doen die je fijn vindt. Waar je energie van krijgt en/of ontspanning bij voelt. Op het moment dat je je hart opent, gaat de energie weer stromen. Hierdoor stel je jezelf open voor nieuwe mogelijkheden en kansen die passen bij wie jij werkelijk bent en bij wat jij echt wilt.

.

Welke lichaamssignalen krijg jij?

Wat wil jouw lichaam je vertellen? Waar mag jij meer naar luisteren? Wat helpt jou bij het openen van je hart? Welke les kun jij leren uit een bepaalde situatie? Wat zeg jij tegen jezelf als je het lastig vindt om naar je lichaam te luisteren?

Niets gebeurd voor niets. Start nu nog met het serieus nemen van de signalen die je lichaam jou geeft.

.

Wil jij jezelf vanaf nu serieus gaan nemen? Wil jij meer focus leggen op wat nu jouw aandacht vraagt? Vraag dan hieronder het gratis ebook aan.

innerlijke rust, innerlijke vrijheid
Vraag hier jouw gratis ebook aan voor meer innerlijke rust en vrijheid.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *