Ik zit op een kussen, op de grond voor de bank. Floris, mijn man, masseert mijn nek. Hij voelt een bultje in mijn hals en als hij erop drukt is het gevoelig. Het voelt als iets onschuldigs, maar ik laat het voor de zekerheid checken bij de huisarts. Ze verwijst me door voor bloedprikken en een echo. 

Een uur na de echo staat mijn wereld ineens stil en op zijn kop. Niks is meer hetzelfde.

De huisarts belt op en zegt dat ze slecht nieuws heeft. Ze deelt met me wat de radioloog zojuist met haar deelde. 

“Bedoel je kanker?” vraag ik. 

“Ja, het gaat om kanker.”

Twee dagen later zitten Floris en ik bij de oncoloog en plannen we met spoed verschillende onderzoeken in. 

De uitslag: de ziekte van Hodgkin. Een bloedziekte. Een vorm van lymfeklierkanker. 

Ik deel in deze blog mijn ervaringen als holistisch coach en kijk op het leven. En hoe ik keuzes heb gemaakt omtrent behandeling en aanvullende ondersteuning. Ik beantwoord vragen die ik de afgelopen weken veel kreeg en sluit deze blog af met 14 tips voor mensen met kanker en 10 tips voor hun naasten.

.

Het kan iedereen overkomen

Mijn omgeving reageerde geschrokken. Kanker wordt vaak direct geassocieerd met de dood. En ze hadden het bij mij niet verwacht. 

Ik leef gezond en bewust, heb veel innerlijk werk gedaan en heb een heel fijn leven op een droomplek met een droomman en mijn coachpraktijk zit vol in ontwikkeling. Ik vroeg me voorheen wel eens af; ‘Wat wil ik nog meer? En ik voel zoveel dankbaarheid en tevredenheid in mijn leven.’

Nou we zullen maar zeggen, dat het ‘t beste paard van de stal kan overkomen ;-).

.

Geleefd worden en grenzen stellen 

De eerste dagen kreeg ik vaak de vraag of ze langs mochten komen voor een knuffel en vragen als: ‘Hoe het me gaat, hoe ik geslapen heb, of hoe ik me voel’. Mijn telefoon stond roodgloeiend. Super lief bedoeld, maar voor mij: To much!

Ik was vóór de diagnose kanker al graag op mezelf en sprak in een week maximaal 2 keer af met mensen, om mijn energieniveau in balans te houden. Door een ongeluk op 17 jarige leeftijd vraagt mijn energie balans extra aandacht.

Door de vele apps en telefoontjes voelde het voor mij alsof ik heel de dag vragen aan het beantwoorden was. Tijd om stil te staan bij mijn proces was er niet. Ik stelde anderen gerust en deelde tig keer mijn verhaal. Zoals ze dat mooi noemen, werd ik geleefd en voelde al snel dat mijn energie flink naar beneden zakte.

Mijn grens bereikte ik na een paar dagen.  Dit kon ik niet volhouden. Er moest iets veranderen.

Ik maakte een verzendlijst aan op mijn telefoon voor de mensen dichtbij mij. En stuurde een appje hierin met de vraag om niet meer aan mij te vragen hoe het met me ging, maar mijn updates af te wachten. Dit gaf veel rust en iedereen begreep dit. 

.

De uitslag: Hodgkin, chemo en haarverlies

De uitslag van alle onderzoeken:

“Het gaat om de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. En je krijgt chemotherapie waarbij het hoogstwaarschijnlijk is dat jij je haren gaat verliezen.”

De woorden van de oncoloog kwamen binnen. Met name chemotherapie. Ik had in een boek gelezen dat chemo nu juist de veroorzaker is van dat mensen sterven aan kanker. Het is vergif wat al je gezonde cellen kapot maakt en mogelijk blijvende schade geeft.

Nou die haren verliezen vond ik nu niet zo erg. Dat was uiterlijk en groeide wel weer aan. Maar het woord chemo kwam binnen als een bom.

Alles wat de oncoloog daarna vertelde ging aan me voorbij. De arts zag dit gelukkig en maakte mijn angst bespreekbaar. “Je hebt altijd een keuze”, zei de arts. Hij vertelde erbij dat hij geen goede ervaringen met mensen met dezelfde ziekte had, die besloten om het zonder chemo te doen.

Je krijgt tijd om het te laten bezinken en tegelijk voel je de klok tikken, want kanker gaat om leven en dood. 

.

Ziekenhuis of alternatieve hulp

In mijn onderzoeksfase (er was nog geen diagnose en behandelingsvoorstel), verdiepte ik me in wat kanker is en welke mogelijkheden er zijn om te genezen van kanker. Ik kwam onder andere uit bij de Germaanse geneeskunde, omdat zij ervanuit gaan dat een lichamelijke klacht gepaard gaat met een emotionele betekenis en jouw overtuigingen.

Lichaam en geest zijn namelijk een en met elkaar verbonden. Denk maar even aan blozen als je in verlegenheid gebracht wordt. Als holistisch coach kijk ik hier altijd naar. Ik pak er regelmatig het boek De sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt bij. Christiane legt verbanden tussen ziekte en emoties.

Omdat ik benieuwd was naar een andere benadering van kanker, las ik het boek van Andreas Moritz: Kanker is geen ziekte, maar een overlevingsmechanisme.

Deze gedachte uit dit boek vind ik mooi en waardevol. Het hielp mij om anders naar kanker te kijken. Door het niet als vijand te zien, maar als helper.

Wat me tegenstond in dat boek, was dat hij de behandeling in het ziekenhuis helemaal afkraakte (zacht gezegd); “Niet de kanker maar de chemo maakt je dood.”

Angst is een slechte raadgever

Het gaf me angst om vertrouwen te hebben in een behandeling in het ziekenhuis. Ik werd meer getrokken naar alternatieve hulp. Ik was bang dat mensen in mijn omgeving dat totaal niet zouden begrijpen en accepteren. Mij dom zouden vinden en met Silvia Millecam als voorbeeld kwamen. Toch voelde ik in een nacht heel sterk dat ik MIJN keuze zou maken. Ik wilde DAT doen waar IK me goed bij voelde. Waar IK in geloofde. Ik wilde de regie over mijn leven voelen, welke behandeling ik ook kies.

Ik besprak dit met Floris en hij zei dat hij het niet zou begrijpen als ik behandeling in het ziekenhuis zou afwijzen, maar dat hij mijn keuze zou respecteren.

“Het gaat tenslotte om jouw lichaam”, zie hij.

De steun die ik hierbij vanuit Floris voelde was zo waardevol! Ik mocht keuzes maken die goed voelen voor mij, ondanks dat anderen dit een gekke of stomme keuze vinden. Ik voelde regie, ik gaf mezelf toestemming dat ik het geheel op mijn manier zou doen. 

Daarnaast werd ik me bewust van mijn angst. Het haalde mijn trillingsfrequentie naar beneden. Angst is een slechte raadgever. Deze bewustwording zorgde weer voor een ander gezichtspunt.

Lees meer over je trillingsfrequentie verhogen.

.

Kanker en holistisch leven

In de week erop kwam ik meer berichten tegen over Germaanse geneeskunde. Er wordt veel over gesproken en mensen zweren erbij. Het kwam op mij over als een nieuwe hype. Iets wat marketing technisch goed de wereld in is gegooid. De boodschap die ik bij elk bericht las over deze geneeskunde, was de weerstand tegen het ziekenhuis. Ondanks dat we een gedeelde visie hebben op ziekte en gezondheid. En zo zijn er vele stromingen die holistisch naar het leven kijken. maar voor mij hoeft het een het ander niet uit te sluiten.

Ik denk nooit in zwart-wit. Ik heb heel veel weegschaal energie in mij en ben altijd op zoek naar balans. Met deze eigenschap kan ik alles goed van 2 kanten bekijken. Het ene naast het ander, in plaats van tegenover het ander. 

Ik besprak met de oncoloog mijn holistische kijk op het leven en mijn hersenspinsels uit mijn zoektocht naar de juiste behandeling voor mijn kanker. Hij stond open voor aanvullende hulp ter ondersteuning.

.

Hand in hand in plaats van elkaars zienswijze afwijzen

Ik voelde heel sterk dat het hand in hand kan. De behandeling in het ziekenhuis gecombineerd met aanvullende hulp. Voor mij betekende dat acupunctuur en drukpuntmassage om bijwerkingen van de chemo te verminderen. Ik zei JA tegen extra liefdevolle energie op de dag van de chemo. En koos voor ondersteuning met vitaminen, mineralen en plantenextracten. 

Daarnaast paste ik mijn eigen wijsheid toe die ik afgelopen jaren heb opgedaan in mijn persoonlijke groeiproces en als holistisch coach:

Ik keek naar de huidige planeetstanden en mijn geboortehoroscoop. En stond stil bij vragen als: ‘Wat wil deze kanker mij vertellen? Wat maakt dat deze nu in mijn leven is? Waar leef ik nog niet MIJN leven? Welke overtuigingen spelen in mijn proces een rol?’

En ik heb aandacht voor welke energie ik uitzend naar de kanker en naar het leven en beïnvloed ik deze onder andere met meditaties en oefeningen om me zo goed mogelijk te voelen.

Behandeling in ziekenhuis met aanvullende hulp. Het kan hand in hand

Wat is chemo?

Chemo is er in alle soorten en maten. Je hebt tabletvorm, of via infuus of injectie. Er zijn verschillende soorten medicatie en doseringen. Het aantal kuren is ook per persoon verschillend. En niet bij elke chemosoort verlies je je haren.

Tussendoor krijg je scans om te kijken of de chemo aanslaat, zodat je niet overmatig belast wordt met meer, of zwaardere chemo’s dan nodig is. Dit in tegenstelling met 20 jaar geleden, met gevolg dat er blijvende schade optrad bij velen die toen behandeld werden.

Wat doet chemotherapie? De chemo vernietigd de kankercellen of remt de groei af. Helaas gaan hiermee ook gezonde cellen verloren, waardoor bijwerkingen optreden. Zoals vermoeidheid, pijn, misselijkheid en haarverlies. De gezonde cellen herstellen zich vaak snel weer, waardoor bijwerkingen vaak stoppen. 

Dit betekende voor mij dat ik zonder klachten, fit en gezond de behandeling in ging en de eerste week mezelf enorm tegenkwam in verband met vervelende pijn en erge vermoeidheid. Ik voelde me zwak, kwetsbaar en klein. Want als dat nu al was, wat betekent dit dan voor wat er komen gaat?

Ik ken ondertussen ook verhalen van mensen die in het begin bijna geen last hadden en waar alleen op het einde de grotere klachten kwamen. Mocht jij nu met kanker kampen, focus dan op jezelf en niet op ervaringen van anderen. Want je kunt er echt NIKS van zeggen hoe het bij jou zal zijn.

.

Soepel en flexibel meebewegen

Vanuit een holistisch oogpunt is iedereen, elke kanker en elk lichaam anders en uniek. De uitwerking van een behandeling ook. Je kunt je er eigenlijk niet op voorbereiden. Mijn ervaring is dat alles anders loopt dan gepland, of verwacht. Flexibel zijn en soepel meebewegen zijn hierin belangrijke eigenschappen. Naast kracht, lief zijn voor jezelf, een positieve mindset en doorzettingsvermogen. Wat je kunt doen als voorbereiding, is om je zo goed mogelijk te voelen en je te trainen met meebewegen op de golven die zich aandienen. Vanuit overgave.

De online training In 8 stappen lekkerder in je vel | Je gedachten de baas, helpt je hierbij.

holistisch leven

Pruik of sjaaltjes

Bij het horen dat ik waarschijnlijk mijn haar ging verliezen, voelde ik dat ik geen pruik wilde. Het lijkt me maar vies zitten en we gaan de zomer in. 

Floris en ik bekeken het met humor: Als ik een pruik zou kiezen zou ik nu iets totaal anders kunnen kiezen. Bijvoorbeeld een dikke lange donkere vlecht, of rode krullen. 

Ik nam bewust een moment voor mezelf om te voelen of ik wel of geen pruik wilde. Ik stelde mezelf vragen om helder te krijgen of ik een pruik voor mezelf, of voor de omgeving zou kiezen. Welke angst er mogelijk onder zat. En vanuit daar koos ik ervoor om mijn eerste ingeving te volgen: geen pruik. 

Ik ging voor mooie chemo mutsjes en sjaaltjes. Mijn haar begon op de 16de dag na mijn eerste chemo uit te vallen. Ik had toen nog geen 2de chemo gehad, omdat die uitgesteld werd in verband met te lage witte bloedlichaampjes. 

Confronterend

Wat was het confronterend om de douchebak ineens vol haar te zien. Je weet dat het er aankomt, maar als het dan zover is, dan is het toch schrikken. Het ging gepaard met dikke tranen. 

Bij mij ging het verlies geleidelijk aan en niet met dikke plukken en meteen kale plekken. Ik koos ervoor om nog even te genieten van mijn haar, omdat ze voornamelijk vielen bij aanraking. Ik bleef ik er zoveel mogelijk van af. Zo kon ik nog een paar dagen wennen aan het idee om straks kaal te zijn. Op de derde dag ging het haarverlies heel hard en vroeg ik Floris om het eraf te scheren.

.

Kanker en doodgaan

“Ga jij dood?”

Wat me opviel was dat veel mensen kanker associëren met doodgaan. Terwijl er tegenwoordig een groot deel van de mensen met kanker het overleven. Ze kunnen tegenwoordig veel!

Het verschil met 20 / 30 jaar geleden is dat ze nu steeds meer maatwerk leveren. Er zijn volop ontwikkelingen aan de gang, waardoor de behandelingen steeds milder worden en afgestemd op ieders unieke lichaam. 

Met name kinderen in mijn omgeving stelden mij de vraag: “Ga jij dood?” Voor velen is het een angst en daarom ook moeilijk om over te praten. Kinderen zijn wat betreft meer open.

.

Genezing van kanker

De oncoloog had benoemd dat we voor genezing gaan, dus daar ga ik voor. Doodgaan aan kanker zie ik op dit moment meer als uitzondering dan regel. Is het daarom minder erg? Nee, kanker is nog steeds een heftig proces waar veel bij komt kijken qua keuzes maken, je grenzen opnieuw ontdekken en grenzen stellen, omgaan met pijn, ziekzijn en weinig energie. En dan nog het verdriet om het verlies van je gezondheid en de extra verliezen die hiermee gepaard gaan.

Wat ik wel heb ervaren is, dat als je het in je mind en gevoel kunt dragen, dat het dan te doen is. In de tijden dat ik depressief was, voelde het vaak als zwaar en uitzichtloos. Dat was voor mij een pittigere tijd. Oké, ik schrijf dit nu in het begin van de chemo. Ik ben me er bewust van dat het zwaarder gaat worden, maar zolang ik het mentaal kan dragen, heb ik er vertrouwen in en kan ik het aan.

Chemo mutsjes passen.

14 Tips voor mensen met kanker

 • Maak vrij snel een verzendlijst aan waarin je updates deelt. Ben kritisch wie je hier in wil hebben en voel wat je hiermee wil wat betreft reageren op jouw updates. Ik heb bijvoorbeeld erin gedeeld dat het oké is als ze terug reageren op mijn app en dat het ook oké is als ze het niet doen. En dat ik waarschijnlijk niet op hun reactie terug zal reageren. Het gaat erom dat jij kiest in wat jij wilt, wenst en nodig hebt. Neem jouw grens hierin serieus.
 • Krijg je chemo met haarverlies tot gevolg? Ga op zoek naar een winkel of een haarstukjes praktijk waar ze chemomutsjes verkopen en waar je ze ook kunt passen. Ik zag namelijk erg leuke, maar ze staan zeker niet allemaal. Door ze op te zetten weet je wat bij jouw hoofd past én wat lekker zit. Ik ben super geholpen door Heidi Jansen in Gemert.
 • Geef je grens aan bij je omgeving als je geen behoefte hebt aan tips of adviezen. Ik ben iemand die mijn eigen weg vind en vertrouw op mijn innerlijke kompas. Ik vertrouw erop dat als ik hulp ergens bij nodig heb dat ik daar dan de juiste hulp voor vind.
 • Vraag om hulp en ontvang. Bijvoorbeeld: Je wilt gezonder gaan eten. ‘Heb jij of heeft iemand een boekentip?’ Of je wilt graag onderzoeken wat er nog meer aan opties zijn naast behandelingen in het ziekenhuis. Of ondersteuning op andere vlakken dan de behandeling die de arts aanreikt.  Vraag in je directe omgeving, of op social media, of iemand een tip heeft. Of stel onderaan deze blog je vraag.
 • Probeer dagelijks te bewegen, om je conditie zoveel mogelijk hoog te houden. Als het lukt lekker in de buitenlucht. En op dagen dat het niet haalbaar is, weet dan dat de vaatwasser uitruimen, of stofzuigen ook bewegen is.
 • Kies voor gezonde voeding en vermijdt suikers zoveel mogelijk. Voor mij werken diëten niet. Ik zeg wel veel vaker nee tegen iets lekkers wat minder voedzaam is. Kankercellen leven namelijk van suikers. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt eten. Met andere woorden: zo min mogelijk pakjes en zakjes en zoveel mogelijk verse groenten en fruit.
 • Kies je voor chemo of een andere behandeling die ook invloed heeft op je gezonde cellen? Zie het dan niet als vergif, of een middel wat alles kapot maakt. Want dit verlaagt je trillingsfrequentie. Zie het als een helper die nodig is om de kanker te vernietigen. Geef de chemo een intentie mee bijvoorbeeld: Dankbaarheid voor zijn hulp.
 • Denk bij haarverlies ook aan het verliezen van je wenkbrauwen en/of wimpers. Dit hoeft niet, maar kan wel. Je wenkbrauwen tekenen je gezicht en uitstraling. Als je die mist dan zie je er zieker uit. Ik heb voor permanente make-up gekozen voor mijn wenkbrauwen. Laat je hierin goed informeren en kijk naar klantervaringen en bespreek jouw wensen hierin. Ik houd bijvoorbeeld van een natuurlijke uitstraling en een ander houdt van donker en opvallend.
 • Ben je geopereerd? Ik kan je deze litteken creme van Biodermal van harte aanraden. Mijn litteken is super mooi genezen.
 • Vertrouw op en maak verbinding met je innerlijke kompas. Diep van binnen weet jij wat goed voor jou is en wat jij nodig hebt. Deze 52 inspirerende vragen kunnen je hierbij helpen. Ze laten je stilstaan bij wat echt belangrijk voor jou is. En helpen je om voor jezelf te zorgen op zielsniveau.
 • Rem anderen af met hun adviezen als het teveel voor je is. Ik heb bijvoorbeeld (ook op social media) gedeeld dat ik geen behoefte heb aan tips en adviezen. Desondanks wisten toch veel goedbedoelde adviezen mij te bereiken, maar ik denk dat het er anders nog veel meer waren geweest.
 • Ga niet zomaar van alles slikken wat ze adviseren. Bepaalde voedingsmiddelen, vitaminen, mineralen en behandelingen kunnen de werking van de chemo  tegenwerken. Dit is per chemotherapie verschillend. Denk bijvoorbeeld aan grapefruit, mineoloa’s, vette vis en sint janskruid. Heel gezond, maar niet altijd. Je wilt de chemo natuurlijk zo snel mogelijk uit je lijf, maar het heeft wel de tijd nodig om zijn werking te kunnen doen.
 • Wordt je bewust van je mindset. Welke energie zend jij uit? Kies jij voor angst of vertrouwen?
 • Luister dagelijks naar een onspannen meditatie. Ik heb voor jou een meditatie opgenomen, die je gratis kunt downloaden. Een meditatie voor een fijne start van de dag. Deze helpt je om bewust te kiezen voor fijne gevoelens.

.

10 tips voor de naasten van mensen met kanker

 • Stuur in plaats van een persoonlijk berichtje op je telefoon een kaartje. Zo hoeft de ontvanger niet terug te reageren en het is erg fijn en tastbaar om kaartjes te krijgen.
 • Denk aan later in hun ziekte proces. Een ziekte is er niet alleen in het begin. Later wordt een berichtje, bloemetje, of kaartje nog steeds gewaardeerd.
 • Heb respect voor de wensen van de zieke. Ook als je dat lastig vindt. Ga het onderzoek met jezelf aan mocht je meer willen doen, dan de zieke wenst of aankan.
 • Check bij de zieke, of partner of een bezoekje uitkomt en blijf niet te lang.
 • De zieke is meer dan zijn ziekte. Ik vind het bijvoorbeeld fijn als mijn familie en vrienden blijven delen over hun leven. Vrolijk ze bijvoorbeeld op met een leuk filmpje van je kinderen. Of deel over een leuk uitje, een blunder, of je vakantie. Lachen is enorm helpend en trillingsfrequentie verhogend.
 • Vraag aan hem of haar wat ze nodig heeft en of je erop kunt vertrouwen dat ze jou om hulp vraagt mocht ze dit willen. Vertrouw daarop. En als ze aangeeft dat ze het moeilijk vindt om hulp te vragen, app haar dan af en toe. Spreek met hem of haar of wat hij/zij prettig vindt. En check dit af en toe of het nog steeds zo voelt of nodig is. Uiteraard allemaal afhankelijk van je band met de getroffene.
 • Maak aangeboden hulp concreet. Iets voor iemand betekenen kan op zoveel manieren. Draag iets aan waar jij goed in bent, bijvoorbeeld “Zal ik verse soep meenemen? Zal ik je naar het ziekenhuis brengen? Heb je boodschappen nodig? Kan ik de hond uitlaten? Je kunt me altijd bellen voor een luisterend oor”. Enzovoort. En accepteer als ze het liever van iemand anders ontvangt.
 • Aanvulling op bovenstaande tip. Wij krijgen vaak aangeboden om mee te eten. Dat is aan de ene kant super fijn en lief en aan de andere kant kost dit vaak ook veel kruim. Omdat je je dan groter houdt dan je je voelt en praten kost soms ook veel energie. Vraag wat ze willen, of kies ervoor om een maaltijd te koken en af te geven.
 • Ga niet zomaar met adviezen strooien. Als ik alle adviezen op zou volgen die ik aangereikt heb gekregen, dan zou ik nu heel mijn kast vol staan met supplementen en zou ik een dagtaak hebben om alle therapieën die mij zijn getipt te volgen. En die keuzes uit alle kanker diëten?? Op het moment dat je in een kankerproces zit, moet je aan zoveel denken. Er komt ontzettend veel nieuwe informatie op je af. Tips en adviezen kunnen dan to much zijn.
 • En als laatste; denk ook aan de partner of familie van de zieke. Kanker krijg je niet alleen. Ook voor de naasten heeft dit een grote impact.

.

Het is een uitgebreid blog geworden. Ik hoop dat ik jou ermee inspireer en dat je de tip hieruit vindt waar jij naar op zoek bent. Heb je nog een vraag of wil je iets met me delen? Of heb jij nog een tip voor mensen met kanker of hun naasten? Je kunt reageren in een reactie onderaan deze blog. Onder de blog aanbevelingen.

Wil je mijn proces blijven volgen?

Volg me dan op Facebook of Instagram. Hier deel ik regelmatig updates met inspiratie.

.

Deze pagina maakt gebruik van affiliatelinks.

.

.

2 Comments

 1. Henny schreef:

  Bedankt Els

  Je bent een sterke vrouw.

  Ik wens je heel veel sterkte , kracht en liefde toe.

  Beterschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.