Kanker en holistisch leven

Ik zit op een kussen, op de grond voor de bank. Floris, mijn man, masseert mijn nek. Hij voelt een bultje in mijn hals en als hij erop drukt is het gevoelig. Het voelt als iets onschuldigs, maar ik laat het voor de zekerheid checken bij de huisarts. Ze verwijst me door voor bloedprikken en een echo. 

Een uur na de echo staat mijn wereld ineens stil en op zijn kop. Niks is meer hetzelfde.

De huisarts belt op en zegt dat ze slecht nieuws heeft. Ze deelt met me wat de radioloog zojuist met haar deelde. 

“Bedoel je kanker?” vraag ik. 

“Ja, het gaat om kanker.”

Twee dagen later zitten Floris en ik bij de oncoloog en plannen we met spoed verschillende onderzoeken in. 

De uitslag: de ziekte van Hodgkin. Een bloedziekte. Een vorm van lymfeklierkanker. 

Ik deel in deze blog mijn ervaringen als holistisch coach en kijk op het leven. En hoe ik keuzes heb gemaakt omtrent behandeling en aanvullende ondersteuning. Ik beantwoord vragen die ik de afgelopen weken veel kreeg en sluit deze blog af met tips voor mensen met kanker en tips voor hun naasten.

.

Oorzaak kanker | ongezonde leefstijl

Mijn omgeving reageerde geschrokken. Kanker wordt vaak direct geassocieerd met de dood en met een ongezonde leefstijl. En ze hadden het bij mij niet verwacht. 

Ik leef gezond en bewust, heb veel innerlijk werk gedaan en heb een heel fijn leven op een droomplek met een lieve man. En mijn coachpraktijk zit vol in ontwikkeling.

Ik vroeg me voorheen wel eens af: “Wat wil ik nog meer? Ik voel zoveel dankbaarheid en tevredenheid in mijn leven.”

Sommigen vroegen aan mij: “Waarom moet jou dit overkomen? Je hebt al zoveel op je bordje gehad.”

Of “Jij leeft zo gezond… Hoe kan dit?”

Kanker kan iedereen overkomen. Het is niet alleen een kwestie van pech of een ongezonde leefstijl.

“Tegenwoordig krijgt 1 op de 3 mensen kanker”, vertelt de arts.

Dat is enorm veel. De oorzaak van kanker is niet alleen te wijten aan een ongezonde leefstijl. Denk aan vervuiling in de lucht en vervuild water. Wat zit er allemaal in en op onze voeding? Denk ook aan wat we allemaal op ons smeren. En waar nog weinig aandacht voor is en naar mijn idee een belangrijke factor om mee te nemen: Trauma’s, oud verdriet en belemmerende overtuigingen.

En zou er ook een les te leren zijn vanuit je ziek zijn?

Ik focuste me op het laatste. Waarom was de kanker in mijn leven? Deze vraag niet vanuit slachtofferrol, maar wat had ik te leren, of te veranderen, wat zonder de kanker niet lukte? Ik bekeek het vanuit zielsniveau.

.

Geleefd worden en grenzen stellen 

De eerste dagen kreeg ik vaak de vraag van vrienden en familie of ze langs konden komen voor een knuffel en vragen als: ‘Hoe het me gaat, hoe ik geslapen heb, of hoe ik me voel’. Mijn telefoon stond roodgloeiend. Super lief bedoeld, maar voor mij: To much!

Door de vele apps en telefoontjes voelde het voor mij alsof ik heel de dag vragen aan het beantwoorden was. Tijd om stil te staan bij mijn proces was er niet. Ik stelde anderen gerust en deelde tig keer mijn verhaal. Zoals ze dat mooi noemen, werd ik geleefd en ik voelde al snel dat mijn energie flink naar beneden zakte.

Mijn grens bereikte ik na een paar dagen.  Dit kon ik niet volhouden. Er moest iets veranderen.

Ik maakte een verzendlijst aan op mijn telefoon voor de mensen dichtbij. En stuurde een appje met de vraag om niet meer aan mij te vragen hoe het met me gaat, maar mijn updates af te wachten. Dit gaf veel rust en iedereen begreep dit. 

.

De uitslag: Hodgkin, chemo en haarverlies

De uitslag van alle onderzoeken:

“Het gaat om de ziekte van Hodgkin Lymfoom. In de volksmond noemen ze dit een vorm van lymfeklierkanker. Je krijgt bestraling en chemotherapie waarbij je je haren hoogstwaarschijnlijk verliest.”

De woorden van de oncoloog kwamen binnen. Met name chemotherapie. Ik had in een boek gelezen dat chemo nu juist de veroorzaker is van dat mensen sterven aan kanker. Het is vergif wat ook je gezonde cellen kapot maakt en mogelijk blijvende schade geeft.

Nou die haren verliezen vond ik nu niet zo erg. Dat was uiterlijk en groeide wel weer aan. Maar het woord chemo kwam binnen als een bom.

Alles wat de oncoloog daarna vertelde ging aan me voorbij. De arts zag dit gelukkig en maakte mijn angst bespreekbaar.

“Je hebt altijd een keuze”, zei de arts.

Hij vertelde erbij dat hij geen goede ervaringen met mensen met dezelfde ziekte had, die besloten om het zonder chemo te doen.

Je krijgt tijd om het te laten bezinken en tegelijk voel je de klok tikken, want kanker gaat om leven en dood. 

.

Ziekenhuis of alternatieve hulp

In mijn onderzoeksfase (er was nog geen diagnose en behandelingsvoorstel), verdiepte ik me in wat kanker is en welke mogelijkheden er zijn om te genezen van kanker. Ik kwam onder andere uit bij de Germaanse geneeskunde. Zij gaan er vanuit dat een lichamelijke klacht gepaard gaat met een emotionele betekenis en jouw overtuigingen.

Lichaam en geest zijn namelijk een en met elkaar verbonden. Denk maar even aan blozen als je in verlegenheid gebracht wordt.

Als holistisch coach kijk ik hier altijd naar. Ik pak er regelmatig het boek De sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt bij. Christiane legt verbanden tussen ziekte en emoties.

Omdat ik benieuwd was naar de kijk op kanker vanuit de Germaanse geneeskunde, las ik het boek van Andreas Moritz: Kanker is geen ziekte, maar een overlevingsmechanisme.

Deze gedachte uit dit boek vind ik mooi en waardevol. Het hielp mij om anders naar kanker te kijken. Door het niet als vijand te zien, maar als helper.

Wat me tegenstond in dat boek, was dat hij de behandeling in het ziekenhuis helemaal afkraakte (zacht gezegd); “Niet de kanker maar de chemo maakt je dood.”

Angst is een slechte raadgever

Het boek van Moritz gaf me angst om vertrouwen te hebben in een behandeling in het ziekenhuis. Ik werd nog meer getrokken naar alternatieve hulp. Ik was bang dat mensen in mijn omgeving dat totaal niet zouden begrijpen en accepteren. Ze zouden mij dom vinden en met Silvia Millecam als voorbeeld komen.

Toch voelde ik in een nacht heel sterk dat ik MIJN keuze zou maken, wat anderen er ook van vinden. Ik wilde DAT doen waar IK me goed bij voel. Waar IK in geloof. Ik wilde de regie over mijn leven voelen, welke behandeling ik ook kies.

Kiezen voor jezelf.

Ik besprak dit met Floris en hij zei dat hij het niet zou begrijpen als ik behandeling in het ziekenhuis zou afwijzen, maar dat hij mijn keuze zou respecteren.

“Het gaat tenslotte om jouw lichaam”, zei hij.

De steun die ik hierbij vanuit Floris voelde was zo waardevol! Ik mocht keuzes maken die goed voelen voor mij, ondanks dat anderen dit een gekke of stomme keuze vinden. Ik voelde regie, ik gaf mezelf toestemming dat ik het geheel op mijn manier zou doen. 

Daarnaast werd ik me bewust van mijn angst. Het haalde mijn trillingsfrequentie naar beneden. Angst is een slechte raadgever. Deze bewustwording zorgde weer voor een ander gezichtspunt.

Lees meer over je trillingsfrequentie verhogen.

.

Kanker en holistisch leven

In de week erop kwam ik meer berichten tegen over Germaanse geneeskunde. Er wordt veel over gesproken en mensen zweren erbij. Het kwam op mij over als een nieuwe hype. Iets wat marketing technisch goed de wereld in is gegooid. De boodschap die ik bij elk bericht las over deze geneeskunde, was de weerstand tegen het ziekenhuis. Ondanks dat we een gedeeltelijk zelfde visie hebben op ziekte en gezondheid, haakte ik nu af bij hun gedachtegoed.

Voor mij hoeft het een het ander niet uit te sluiten.

Ik denk nooit in zwart-wit. Ik heb heel veel weegschaal energie in mij en ben altijd op zoek naar balans. Met deze eigenschap kan ik alles goed van 2 kanten bekijken. Het een naast het ander, in plaats van tegenover het ander. 

Ik besprak met de oncoloog mijn holistische kijk op het leven en mijn hersenspinsels uit mijn zoektocht naar de juiste behandeling voor de kwaadaardige cellen in mijn lichaam. Hij stond open voor aanvullende hulp ter ondersteuning.

.

Hand in hand in plaats van elkaars zienswijze afwijzen

Ik voelde heel sterk dat het hand in hand kan. De behandeling in het ziekenhuis gecombineerd met aanvullende hulp. Voor mij betekende dat acupunctuur en drukpuntmassage om bijwerkingen van de chemo te verminderen. Ik zei JA tegen extra liefdevolle energie van een healer op de dag van de chemo. En koos voor ondersteuning van een kruidenmengel uit de Chinese geneeskunde, voorgeschreven door Roland Pouw. Deze kruiden beschermden de 5 belangrijkste organen tijdens de chemo.

.

Eigen wijsheid als holistisch coach

Daarnaast paste ik mijn eigen wijsheid toe die ik afgelopen jaren heb opgedaan in mijn persoonlijke groeiproces en als holistisch coach:

Ik keek naar de huidige planeetstanden en mijn geboortehoroscoop.

Ik stond stil bij vragen als: ‘Wat wil deze kanker mij vertellen? Wat maakt dat de kanker nu in mijn leven is? Waar leef ik nog niet MIJN leven? Welke overtuigingen spelen in mijn proces een rol?’

Ik mediteerde en visualiseerde over een krachtig, liefdevol en gezond lichaam.

En ik had aandacht voor welke energie ik uitzond naar de kanker en naar het leven en beïnvloedde dit met oefeningen om me zo goed mogelijk te voelen.

Behandeling in ziekenhuis met aanvullende hulp. Het kan hand in hand

Wat is chemo?

Chemo is er in alle soorten en maten. Je hebt tabletvorm, of je krijgt het via infuus of injectie toegediend. Er zijn verschillende soorten medicatie en doseringen. Het aantal kuren is ook per persoon verschillend. En niet bij elke chemosoort verlies je je haren.

Tussendoor krijg je scans om te kijken of de chemo aanslaat, zodat je niet overmatig belast wordt met meer, of zwaardere chemo’s dan nodig is. Dit in tegenstelling met 20 jaar geleden, met gevolg dat er blijvende schade optrad bij velen die toen behandeld werden.

Wat doet chemotherapie? De chemo vernietigd de kankercellen of remt de groei af. Helaas gaan hiermee ook gezonde cellen verloren, waardoor bijwerkingen optreden. Zoals vermoeidheid, pijn, misselijkheid en haarverlies. De gezonde cellen herstellen zich vaak snel weer, waardoor bijwerkingen vaak stoppen. 

Dit betekende voor mij dat ik zonder klachten, fit en gezond de behandeling in ging en de eerste week mezelf enorm tegenkwam in verband met vervelende pijn en erge vermoeidheid.

Ik voelde me zwak, nietig, kwetsbaar en klein.

Want als dat nu al was, wat betekende dit dan voor wat er komen ging?

Ik ken ondertussen ook verhalen van mensen die in het begin bijna geen last hadden en waar alleen op het einde de grotere klachten kwamen. En hoorde laatst een ervaring van een vrouw met leukemie, die bijna geen last heeft gehad van de chemo. Ze is niet ziek geweest en had ook geen pijn!

Mocht jij nu met kanker kampen, focus dan op jezelf en niet op ervaringen van anderen. Want je kunt er echt NIKS van zeggen hoe het bij jou zal zijn. Elke behandeling is anders en elk lichaam reageert anders.

Geloof in jezelf en in de kracht van je zelf genezend vermogen! Je kunt zoveel meer dan je denkt.

.

Soepel en flexibel meebewegen

Vanuit een holistisch oogpunt is iedereen, elke kanker en elk lichaam anders en uniek. De uitwerking van een behandeling ook. Je kunt je er niet op voorbereiden.

Mijn ervaring is dat alles tijdens het proces anders liep dan gepland, of verwacht.

Flexibel zijn en soepel meebewegen zijn hierin belangrijke krachten. Naast lief zijn voor jezelf, een positieve mindset en doorzettingsvermogen.

Wat je wel kunt doen als voorbereiding, is om je zo goed mogelijk te voelen en je te trainen met meebewegen op de golven die zich aandienen. Vanuit overgave.

De online training In 8 stappen lekkerder in je vel | Je gedachten de baas, helpt je hierbij.

holistisch leven

Pruik of sjaaltjes

Bij het horen dat ik waarschijnlijk mijn haar ging verliezen, voelde ik dat ik geen pruik wilde. Het lijkt me maar vies zitten en we gaan de zomer in. 

Ik nam bewust een moment voor mezelf om te voelen of ik wel of geen pruik wilde. Ik stelde mezelf vragen om helder te krijgen of ik een pruik voor mezelf, of voor de omgeving zou kiezen. Welke angst er mogelijk onder zat. En vanuit daar koos ik ervoor om mijn eerste ingeving te volgen: geen pruik. 

Ik verloor mijn haar de 16de dag na mijn chemo en ging voor mooie chemo mutsjes en sjaaltjes en uiteindelijk koos ik ervoor om zonder mutsje de deur uit te gaan.

Confronterend

Wat was het confronterend en schrikken om de douchebak ineens vol haar te zien. Je weet dat het er aankomt, maar als het dan zover is, dan is het toch schrikken. Het ging gepaard met dikke tranen. 

Bij mij ging het verlies geleidelijk aan en niet met dikke plukken en meteen kale plekken. Ik koos ervoor om nog even te genieten van mijn haar, omdat ze voornamelijk vielen bij aanraking. Ik bleef ik er zoveel mogelijk van af. Zo kon ik nog een paar dagen wennen aan het idee om straks kaal te zijn. 

Op de derde dag ging het haarverlies heel hard en vroeg ik Floris om het eraf te scheren. Dat ervoer ik als heftig op die dag. De dag erna was ik er al een beetje aan gewend.

.

Kanker en doodgaan

“Ga jij dood?”

Wat me opviel was dat veel mensen kanker associëren met doodgaan. Terwijl er tegenwoordig een groot deel (75%!) van de mensen met kanker het overleven. Ze kunnen tegenwoordig ontzettend veel!

Een ander verschil met 20 / 30 jaar geleden is dat ze nu steeds meer maatwerk leveren. Er zijn volop ontwikkelingen aan de gang, waardoor de behandelingen steeds milder worden en afgestemd op ieders unieke lichaam. 

Met name kinderen in mijn omgeving stelden mij de vraag: “Ga jij dood?”

Voor velen is doodgaan een angst en daarom ook moeilijk om over te praten. Kinderen zijn wat dit betreft meer open. Ik ben nooit bang geweest voor de dood en kan de vragen van kinderen erg waarderen. Mijn tip aan jou: Bespreek wat er in je hoofd zit. Wie weet vind de ander het wel fijn om ook open over de dood of een andere angst te praten.

.

Genezing van kanker

De oncoloog had benoemd dat we voor genezing gingen, dus daar ging ik voor.

Doodgaan aan kanker is meer uitzondering dan regel.

Is het daarom minder erg?

Nee, kanker is nog steeds een heftig proces waar veel bij komt kijken qua emoties, keuzes maken, je grenzen opnieuw ontdekken en grenzen stellen, omgaan met pijn, ziek zijn en weinig energie. En dan nog het verdriet om het verlies van je gezondheid en de extra verliezen die hiermee gepaard gaan.

Het was een heftig proces, met pittige periodes en ook momenten vanuit dankbaarheid en vertrouwen.

Wat ik, ondanks dat het heftig was heb ervaren, is dat als je het in je mind en gevoel kunt dragen, dat het dan te doen is.

En onderschat je zelf genezend vermogen niet! Je bent tot zoveel meer in staat dan je denkt.

Chemo mutsjes passen.

Tips voor mensen met kanker

 • Geloof in jezelf. Je kunt veel meer dan je denkt. Kies voor helpende gedachten en maak je angsten bespreekbaar.
 • Maak vrij snel een verzendlijst aan waarin je updates deelt. Ben kritisch wie je hier in wil hebben en voel wat je hiermee wil wat betreft reageren op jouw updates. Ik heb bijvoorbeeld erin gedeeld dat het oké is als ze terug reageren op mijn app en dat het ook oké is als ze het niet doen. En dat ik waarschijnlijk niet op hun reactie terug zal reageren. Het gaat erom dat jij kiest in wat jij wilt, wenst en nodig hebt. Neem jouw grens hierin serieus.
 • Als het ondraaglijk voor jou voelt: Focus niet op het einde van de behandeling, maar breng je focus naar je volgende behandeling. Dit heeft mij erg geholpen omdat ik me anders verloor in angst voor wat er nog komen ging.

In deze blog lees je 21 tips voor mensen met kanker, waaronder ook specifieke tips voor chemo en haarverlies.

.

Tips voor de naasten van mensen met kanker

 • Stuur in plaats van een persoonlijk berichtje op je telefoon een kaartje. Zo hoeft de ontvanger niet terug te reageren en het is erg fijn en tastbaar om kaartjes te krijgen.
 • Heb respect voor de wensen van de zieke. Ook als je dat lastig vindt. Ga het onderzoek met jezelf aan mocht je meer willen doen, dan de zieke wenst of aankan.
 • Vraag aan hem of haar wat ze nodig heeft en of je erop kunt vertrouwen dat ze jou om hulp vraagt mocht ze dit willen. Vertrouw daarop. En als ze aangeeft dat ze het moeilijk vindt om hulp te vragen, app haar dan af en toe. Spreek met hem of haar of wat hij/zij prettig vindt. En check dit af en toe of het nog steeds zo voelt of nodig is. Uiteraard allemaal afhankelijk van je band met de getroffene.

Wil je meer tips lezen? Deze vind je in het blog: Hoe steun je iemand met kanker? De tips die ik deel zijn ook toepasselijk bij andere ernstige ziekten.

Het is een uitgebreid blog geworden. Ik hoop dat ik jou ermee inspireer en dat je de tip hieruit vindt waar jij naar op zoek bent. Heb je nog een vraag of wil je iets met me delen? Je kunt reageren in een reactie onderaan deze blog.

En ken je iemand met kanker? Voel je vrij om deze blog te delen.

.

Deze blog maakt gebruik van affiliatelinks.

.

.

9 Comments

 1. Henny schreef:

  Bedankt Els

  Je bent een sterke vrouw.

  Ik wens je heel veel sterkte , kracht en liefde toe.

  Beterschap

 2. No schreef:

  Chlorella en spirulina, voor ijzer en b12, maar vooral omdat die eerste reinigt. Chemo blijft jaren( altijd?) in je systeem en deze alg reinigt het elke dag.
  ook citroen ( sowieso véél vit. C eten) voor het ontzuren en
  rozemarijn in eten of kruidenthee.
  Ontzettend veel kracht en geduld.
  Je bent een échte kanjer want ik kan nu al je wijze levenslessen lezen, dankbaarheid voor jouw gulheid.
  Beterschap, van harte gegund.

  • Els schreef:

   Dank je wel voor je tips Anna! En ook voor je compliment en je beterschap wensen 🙌

  • Els schreef:

   No, een vraag: hoe lang zou jij de chlorella en spirulina blijven slikken?
   En een 2de vraag voor wie jouw tip leest na het lezen van mijn blog: is het ook al aan te raden tijdens chemo, of pas starten na afronding chemo? Want het moet de chemo niet tegenwerken uiteraard.
   Alvast dank je wel!

 3. Hes schreef:

  Heel veel beterschap gewenst voor jou🍀

  Ik had ook hodgkin en ben behandeld met chemo en bestraling van januari tm april 2022.

 4. Hes schreef:

  Heel fijn te horen dat je ook goed nieuws hebt.
  Wat schrijf je mooie blogs en wat een mooi intervieuw op je website! heel veel geluk en gezondheid gewenst😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *