Geloof in jezelf – 7 tips

geloof in jezelf

Jarenlang heb ik me laten tegenhouden door overtuigingen als het niet waard zijn, niet goed genoeg zijn, dat het altijd beter kan. Om er een paar te noemen. Het geloof in mezelf was ver te zoeken.

Het raakt me dat er zoveel mensen om mij heen ook met deze gevoelens en gedachten rondlopen. Met een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfliefde.

Voor sommigen is dit niet voor te stellen. Zij kennen deze gevoelens  niet. Ze begrijpen het ook niet. Voor diegene die wel kampen met deze gevoelens kan het pijnlijk zijn en kan het als erg lastig ervaren worden. Het blokkeert ze in het leven naar wat ze willen en wie ze diep van binnen willen zijn.

.

Negatieve gedachten en gebrek aan zelfliefde

Mogelijk ken jij dit gebrek aan eigenwaarde ook. Je voelt je zwak, dik, of onzeker en hebt veel last van negatieve gedachten en een gebrek aan zelfliefde. Hierdoor ben je mogelijk veel bezig met wat anderen van je vinden. Je hebt er al zo vaak over nagedacht, maar het lukt je niet om deze gedachten om te buigen naar een positieve en liefdevolle gedachte, met zelfvertrouwen.

Een oefening welke ik dagelijks toepas en waar ik al veel mensen bij geholpen heb, is het werken met affirmaties. Affirmaties zijn krachtige gedachten die je dagelijks tegen jezelf kunt vertellen. Je traint hiermee je hersenen naar een positieve overtuiging. Net als dat je je spieren traint door te sporten naar een krachtiger lichaam.

Lees meer over affirmaties, hoe ze werken en voorbeelden.

Helaas zijn affirmaties opzeggen vaak niet voldoende omdat de belemmerende overtuiging diep in jouw cellen is opgeslagen. Opgeslagen in je onderbewuste. Weet dat er ook tools en oefeningen zijn om de dieper liggende overtuigingen aan te pakken. Door naar je onderbewuste te gaan, kun je jouw beperkende overtuigingen veranderen in gedachten en gevoelens die jij wel wenst en wilt. Waardoor je weer gaat geloven in jezelf!

.

Geloof in jezelf. Je kunt én bent zoveel meer dan je denkt

.

Bewust, onbewust en je onderbewuste

We denken en handelen op een bewust, of onbewust niveau. En je hebt ook nog je onderbewuste.

Bij het bewuste handelen kun je denken aan een boodschappenbriefje maken. Bij het onbewuste kun je denken aan werken op de automatische piloot bijvoorbeeld autorijden of tandenpoetsen. Ook het functioneren van je lichaam als het kloppen van je hart gaat onbewust. Hier denk je niet over na, het gaat vanzelf.

En je hebt veel overtuigingen vastgelegd in je onderwustzijn. Een overtuiging is een gedachte die je heel vaak hebt gehoord of gedacht, waardoor je deze nu gelooft. Je denkt en voelt alsof dit de waarheid is. Dit startte al in je kindertijd. Denk aan je ouders en leerkrachten die met jou hun overtuigingen deelden, alsof het zo is. Goed bedoelt en vanuit hun overtuiging. Helaas met de gevolgen dat je nu twijfelt aan jezelf, en je vaak afvraagt of je wel goed genoeg bent, of het wel goed genoeg doet.

Overtuigingen als: “Hard werken is gezond. Je moet beter je best doen. Niks doen kan altijd nog. Hang nooit je vuile was buiten, daar heeft niemand iets mee te maken. Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn”. En zo zijn er tig voorbeelden van overtuigingen die jij gehoord hebt in je leven en die een enorme impact op jou hebben.

Maar zijn deze overtuigingen de waarheid? Wil jij blijven geloven wat jou nu erg beperkt in je doen en laten?

 

Gemiddeld doen en ervaren we 1% bewust en 99% speelt zich op onbewust niveau af.

.

Belemmerende overtuigingen loslaten

In 2015 ben ik actief aan de slag gegaan met het loslaten van mijn belemmerende overtuigingen. Ik was verrast wat het mij bracht. Echt bizar wat ik dat jaar gegroeid ben en wat ik heb bereikt.

Er kwamen hierdoor 2 grote veranderingen die ik nooit voor mogelijk had gehouden:

Verandering 1: Ik ben met vertrouwen gestart met mijn coachpraktijk Geloof in jezelf.

Waarom ik dat nooit verwacht had:

Een arts liet mij in 1998 geloven dat leren en werken voor mij nooit meer haalbaar was. Ze sprak over een cursus bloemschikken. Wanneer ik me alleen daar op zou focussen en verder geen andere activiteiten erbij deed, dan zou de cursus haalbaar voor me zijn. Ik was 18 jaar toen ik ze me dat vertelde. Dit zei ze na uitgebreid onderzoek, naar aanleiding van een ongeval met hersenletsel. Kun je je voorstellen wat dat met mijn zelfvertrouwen deed?

Verandering 2: We kochten ons droomhuis in het bos!

Voorbij mijn angsten en onzekerheden en kleinmakende gedachten. Want ik droomde er al een paar jaar over, maar veel gedachten hielden me steeds tegen.

Ik ben nog altijd dankbaar en blij dat ik de juiste hulp heb gevraagd en deze zelfontwikkeling ben aangegaan. Mijn zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven is erg toegenomen.

Welke belemmeringen houden jou tegen om ja tegen jezelf en je dromen te zeggen? Wat zou jij heel graag willen en doe je nog niet?

Weet dat alles mogelijk is! De wonderen zijn de wereld niet uit.

Een van de manieren die ik gebruik om je beperkende overtuigingen te onderzoeken is kijken vanuit de systemische krachten.

Lees een blog over systemisch coachen waar ik een casus deel over een vrouw die onvrede ervoer in het contact met haar collega’s.

.

.

7 tips Geloven in jezelf

  • Omring je zelf met mensen die geloven in jou. Mensen die jou ondersteunen en het beste met je voor hebben. Belangrijk is het om te weten, dat mensen die dichtbij je staan, je ook tegen kunnen houden vanuit (onbewuste) bescherming. Om deze reden kan een gesprek met iemand die iets verder van je afstaat helpen. Bijvoorbeeld met een coach.
  • Stop met je vergelijken met anderen. Niemand is perfect. Iedereen kent onzekerheden en moeilijkheden. Ook ik ken deze nog steeds, ondanks mijn innerlijke groei en succes ervaringen. Het gras is altijd groener bij de buren.
  • Visualiseer: Verbeeld je dat je met zelfvertrouwen een bepaalde activiteit doet, die je nu nog lastig vindt. Vraag een gratis visualisatie aan. Fake it til you make it.
  • Daag jezelf uit door je comfortzone op te rekken. Het is hierbij belangrijk dat de activiteit die je wil doen, veilig voor je voelt. Kies kleine stappen. Je hoeft niet meteen in het diepe te springen.
  • Geloof niet alles wat je zegt. Train je mind met positieve gedachten. Zodra je je bewust wordt dat je een klein makende gedachten hebt, kies je bewust opnieuw voor een helpende gedachten. Bijvoorbeeld: Ik geloof in mezelf. Mijn zelfvertrouwen wordt elke dag een beetje meer. Ik ben het waard om zelfliefde te voelen. Lees meer affirmaties voor zelfliefde.
  • Durf fouten te maken. Zie het als leermoment in plaats van als falen als iets niet (meteen) gaat zoals jij wenst. En denk terug aan een of meer succeservaringen in je leven.
  • Sta stil bij wat er al goed gaat in je leven. Waar ben je goed in op je werk? Waarom is je partner blij met jou? Wat doe jij goed als moeder? Wat krijg jij als compliment te horen?

.

Innerlijke rust, vrijheid en zelfvertrouwen

Toen ik voelde dat ik het waard was om gelukkig te zijn én dat echt ALLES mogelijk is, voelde ik een innerlijke vrijheid! Dit was zo ongekend voor mij om te voelen, omdat ik me jarenlang gevangen hebt gevoeld.

En nu voel ik innerlijke rust, vrijheid en vertrouwen.

Ik vind het dan ook super dat ik mijn kennis en ervaring met jullie kan delen in mijn blogs en coaching. Zodat ook jij afstand kan gaan doen van overtuigingen die jou tegen houden om het leven te leiden dat jij graag wil. Zodat ook jij weer de liefde voor jezelf en zelfvertrouwen gaat voelen.

Geloof in jezelf en in je dromen en ga het leven leiden waar jij yes tegen zegt! 

.

Lees meer over jezelf kwijt zijn en hoe je jezelf weer terugvindt | 7 tips.

.

Meer inspiratie?

Wil jij aan jezelf en jouw dromen de aandacht geven die het verdient? Vraag hieronder het gratis ebook aan met een waardevolle oefening en inspiratie. Aandacht geven aan jezelf, helpt bij aan het versterken van het geloof in jezelf.

innerlijke rust, innerlijke vrijheid

Wil je meer over mijn ontwikkelingsproces lezen of luisteren? Neem een kijkje op mijn blog over mijn kankerproces. Of luister en kijk naar het interview waar ik openhartig spreek over mijn grootste Kies voor jezelf ervaring.

Ik hoop een voorbeeld voor jou te zijn, zodat jij gemotiveerd wordt om het vertrouwen in jezelf te versterken. Omdat het kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *