BAM, ineens is daar het verschrikkelijke nieuws. Je krijgt te horen dat je ernstig ziek bent. Je hebt kanker. En als behandeling krijg je bestraling, een operatie en/of chemo. Dat is niet niks. Ik heb het ook ervaren. Bij het horen van de diagnose staat je wereld op zijn kop en kom je ineens in een rollercoaster terecht. Onderzoeken, keuzes maken, emoties en je omgeving die ook van alles voelt en nodig heeft.

Er komt ontzettend veel op je af. En veel is nieuw voor jou.

‘Wat is kanker? Wat is chemo? Wat houdt het in wat doet het met je? Wat is er allemaal mogelijk? Wat kan mij ondersteunen? ‘

In deze blog heb ik tips voor jou die ik heb ervaren tijdens mijn ziekteproces. Helpende woorden en acties die voor mij heel waardevol waren. Ik deel ze graag met jou! Wil je meer lezen over hoe ik mijn proces heb ervaren en antwoord op een van bovenstaande vragen? Lees over de keuzes en afwegingen die ik gemaakt heb in het blog Kanker en holistisch leven.

.

21 Tips voor mensen met kanker

 • Geloof in jezelf. Je kunt veel meer dan je denkt. Kies voor helpende gedachten en maak je angsten bespreekbaar. Ik voelde me erg zwak na de eerste chemo en al het geloof in mezelf zakte weg. Een vriendin van me zei: “Els: jij bent niet zwak. De chemo is zo hard aan het werk om de kanker uit je lichaam te halen. Dát zorgt ervoor dat je je zwak voelt. Je bént het niet.”
 • In deze blog deel ik tips om het geloof in jezelf te vergroten
 • Maak vrij snel een verzendlijst aan waarin je updates deelt naar je echte betrokkenen. Ben kritisch wie je hier in wil hebben en voel wat je hiermee wil wat betreft reageren op jouw updates. Ik heb bijvoorbeeld erin gedeeld dat het oké is als ze terug reageren op mijn app en dat het ook oké is als ze het niet doen. En dat ik waarschijnlijk niet op hun reactie terug zal reageren. Het gaat erom dat jij kiest in wat jij wilt, wenst en nodig hebt. Neem jouw grens hierin serieus.
 • Als het effect van een behandeling ondraaglijk voor jou voelt heb ik deze tip: Focus niet op het einde van de behandeling, maar breng je focus naar je eerst volgende behandeling. Dit heeft mij erg geholpen omdat ik me anders verloor in angst voor wat er nog komen ging. Stap voor stap!
 • Maak gebruik van het telefonisch spreekuur met de oncologie verpleegkundigen. Wacht er niet mee, maar bel als je iets wilt delen of een vraag hebt. Zij zijn er voor jou.
 • Geef je grens aan bij je omgeving als je geen behoefte hebt aan tips of adviezen. Ik ben iemand die mijn eigen weg vind en vertrouw op mijn innerlijke kompas. Ik vertrouw erop dat als ik hulp ergens bij nodig heb dat ik daar dan de juiste hulp voor vind. Teveel adviezen geeft chaos. Je hebt al genoeg keuzes te maken. En overal waar TE voor staat is teveel.
 • Vraag om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Dit kan praktische hulp zijn bijvoorbeeld om iemand mee te vragen naar het ziekenhuis, of de vraag om voor jou te koken. Of vraag iemand om hulp met wie jij kan sparren over de juiste keuzes maken in jouw ziekte- en herstelproces. Je kunt mij ook een mailtje sturen, of stel je vraag onderaan deze blog. 
 • Beweeg dagelijks om je conditie zo hoog mogelijk te houden. Mijn voorkeur heeft het om lekker in de buitenlucht te bewegen. Het draagt bij aan rust in je hoofd. En op dagen dat het niet haalbaar is, weet dan dat de vaatwasser uitruimen, of stofzuigen ook bewegen is. Of je benen naar je toe trekken als je in bed ligt. Forceer niks, maar blijf jezelf uitdagen om (licht) in beweging te blijven. Zo houdt je de afbraak van je conditie en kracht een beetje tegen.
 • Kies voor gezonde voeding en vermijdt suikers zoveel als mogelijk. Voor mij werken diëten niet. Ik zeg wel veel vaker nee tegen iets lekkers wat minder voedzaam is. Kankercellen leven namelijk van suikers. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt eten. Met andere woorden: zo min mogelijk pakjes en zakjes en zoveel mogelijk verse groenten en fruit. En eet extra eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Je vind deze in melkproducten, kaas, noten en vlees.
 • Drink voldoende water. Water helpt de afvalstoffen en gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Heb altijd een flesje water in je buurt, dat je uitnodigt om meer water te drinken.
 • Zie chemo niet als vergif. Kies je voor chemo of een andere behandeling die ook invloed heeft op je gezonde cellen? Zie het dan niet als vergif, of een middel wat alles kapot maakt. Want dit verlaagt je trillingsfrequentie. Zie het als helper die nodig is om de kanker te vernietigen. Geef de chemo een intentie mee bijvoorbeeld: Dankbaarheid voor zijn hulp. Lees in deze blog meer over trillingsfrequenties.
 • Krijg je chemo met haarverlies tot gevolg? Ga op zoek naar een winkel, of een haarstukjes praktijk waar ze chemomutsjes verkopen en waar je ze ook kunt passen. Ik zag namelijk erg leuke, maar ze staan zeker niet allemaal. Door ze op te zetten weet je wat bij jouw hoofd past én wat lekker zit. Ik ben super geholpen door Heidi Jansen in Gemert.
 • Denk bij haarverlies ook aan het verliezen van je wenkbrauwen en/of wimpers. Dit hoeft niet, maar kan wel. Je wenkbrauwen tekenen je gezicht en uitstraling. Als je die mist dan zie je er zieker uit. Ik heb voor permanente make-up gekozen voor mijn wenkbrauwen. Laat je hierin goed informeren en bespreek jouw wensen hierin. Ik houd bijvoorbeeld van een natuurlijke uitstraling en een ander houdt van donker en opvallend. 
 • Wees trouw aan jezelf. Bij elke keuze die je wilt maken, kun je de vraag stellen: ‘Doe ik dit voor mezelf of voor een ander?’ Ik koos er uiteindelijk voor om geen chemomutsjes meer te dragen, omdat ik voelde dat ik dit voor anderen droeg. Ik stopte daarmee, want de mutsjes voelden voor mij als bedrukkend en warm. Ik voelde heel sterk: Dit ben ik! Met of zonder haar… Ik kreeg hierop mooie reacties van anderen. En wat een verlichting! In de winter zou ik waarschijnlijk wel vaker een mutsje gedragen hebben in verband met de kou. Maar dan was het voor mezelf.
 • Ben je geopereerd? Ik kan je deze litteken creme van Biodermal van harte aanraden. Mijn litteken is super mooi genezen. En denk aan extra eiwitten voor een gezonde wondgenezing.
 • Vertrouw op en maak verbinding met je innerlijke kompas. Diep van binnen weet jij wat goed voor jou is en wat jij nodig hebt. Je bent meer dan alleen je lichaam. Jouw ziel heeft ook een belangrijke rol in je genezingsproces.  Deze 52 inspirerende vragen kunnen je hierbij helpen. Ze laten je stilstaan bij wat echt belangrijk voor jou is. En helpen je om voor jezelf te zorgen op zielsniveau.
 • Rem anderen af met adviezen als het teveel voor je is. Ik heb bijvoorbeeld (ook op social media) gedeeld dat ik geen behoefte heb aan tips en adviezen. Desondanks wisten toch veel goedbedoelde adviezen mij te bereiken, maar ik denk dat het er anders nog veel meer waren geweest.
 • Ga niet zomaar van alles slikken wat ze adviseren. Bepaalde voedingsmiddelen, vitaminen, mineralen en behandelingen kunnen de werking van de chemo  tegenwerken. Dit is per chemotherapie verschillend. Denk bijvoorbeeld aan grapefruit, mineoloa’s, vette vis en sint janskruid. Heel gezond, maar niet altijd. Je wilt de chemo natuurlijk zo snel mogelijk uit je lijf, maar het heeft wel de tijd nodig om zijn werking te kunnen doen.
 • Word je bewust van je mindset. Ik kreeg vaak te horen dat mensen mij verwonderden om mijn veerkracht. Deze veerkracht is te danken aan mijn mindset. Ben jij je bewust van wat jij denkt en voelt? Welke energie zend jij uit? Voel jij met name angst of vertrouwen? Wat kun jij doen om het vertrouwen in je herstelproces te vergroten? Wil jij hier hulp bij? Stuur me een mailtje naar info@elsvandongen.com. Ik help je graag bij het vergroten van jouw draagkracht.
 • Luister dagelijks naar een onspannen meditatie. Ik heb voor jou een meditatie opgenomen, die je gratis kunt downloaden. Een meditatie voor een fijne start van de dag. Deze helpt je om bewust te kiezen voor fijne gevoelens.
 • Op de dagen dat het beter met me ging, vond ik het fijn om een ontspannen en inspirerend boek te lezen. Ik heb een boekentips pagina gemaakt, voor als je nog inspiratie wilt.

.

Ik wens jou heel veel liefde, kracht en soepelheid om mee te bewegen in jouw herstelproces. Je kunt en bent zoveel meer dan je denkt! Geloof in jezelf en in je zelfgenezend vermogen. Ook al voel je het niet op momenten, er is heel veel mogelijk. Vergelijk je ook niet teveel met anderen die een soortgelijk proces hebben meegemaakt. Want iedereen is anders en reageert anders op een zelfde soort behandeling. In mijn blog over kanker en holistisch leven deel ik hier meer over.

Liefs,

Els

.

.

Deze blog maakt gebruik van affiliatelinks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *