Met behulp van systemisch coachen naar een probleem kijken.

“ik heb onvrede op mijn werk. Ik heb het idee dat mijn collega’s over mij praten. Dat ze er wat van vinden over hoe ik naar ons werk kijk en hoe ik soms op hen reageer. Ik heb namelijk vaak vraagtekens bij hoe het op mijn werk gaat. Ik deel dan mijn kijk hierop bij mijn collega’s. Helaas wordt dit bijna nooit opgepakt. Want waar maak ik tenslotte een probleem van? Het werkt volgens hun toch prima zo?”

.

Verstoring in rangorde

Ik luisterde eerst naar het verhaal van Hanneke. Al snel kwamen we erachter wat hier mogelijk een grote rol in speelt. Namelijk een verstoring in de rangorde en mogelijk handelde ze hierdoor vanuit een onjuiste plek. Ze maakte dingen bespreekbaar met haar collega’s die ze graag anders zou zien. Dit paste echter niet bij de functie die ze nu heeft. Deze taak hoorde bij haar teamleidster, die helaas haar rol als teamleidster niet goed invulde. De feedback en ideeën die door Hanneke werden aangedragen, werden door haar teamleidster genegeerd. Dit leverde flink wat frustratie op.

.

Hoge verantwoordelijkheid

We gingen samen onderzoeken hoe het komt dat ze zich zo verantwoordelijk voelde en altijd 10 stappen vooruitdacht. We kwamen onder andere uit bij haar moeder. Dit is namelijk een herkenbaar patroon wat haar moeder ook laat zien. De volgende sessie gaan we een genogram tekenen. Dit is een ‘tekening’ waar familiepatronen inzichtelijk worden en je inzicht opdoet waarom je doet wat je doet. Dit zal dus verder verheldering gaan geven en vanuit daar kan ze weer nieuwe stappen maken. Want alleen met inzicht kom je er niet. Je zult er ook naar moeten handelen, wil je een verandering krijgen.

.

Systemische krachten

Vanuit systemische coachen, vindt er bij elk probleem een verstoring plaats in 1 of meer van de 5 systemische krachten: balans tussen geven en nemen, rangorde, plek, loyaliteit en wat er onbewust in je familiepatroon afspeelt. Denk aan je patronen bij je ouders of (verre) voorouders. In de hierboven geschreven casus vond op elke systemische kracht een verstoring plaats. Door inzicht te verkrijgen in wat er werkelijk speelde, kon ze hier gericht actie op ondernemen. 

Tips voor meer balans tussen geven en nemen.

.

.

Holistisch en systemisch coachen

Als holistisch en systemisch coach stel ik specifieke vragen. Daarbij gebruik ik verschillende tools om de bron van het probleem te ontdekken. Allemaal manieren om het onbewuste aan te raken, om naar de oorzaak van een probleem te gaan. Want daar vind je de antwoorden. We proberen het vaak te bedenken met ons verstand (is uiteraard ook prima). Maar dit is vaak niet voldoende om een verstoring op te kunnen heffen. Het is dan nodig om naar de bron te gaan.

Lees meer over holistisch coachen.

.

Hoe het nu met Hanneke gaat

Na 3 sessies voelde Hanneke veel meer rust op haar werk en in haar zelf. Ze kon veel meer loslaten en genieten van wat er was. Ze nam geen taken meer op zich die niet van haar waren. Hierdoor had ze veel meer tijd om aandacht te geven aan haar cliënten, wat ze het liefste deed. Ook thuis merkte ze verschil. Ze kon vaker de boel de boel laten. En moet er nu regelmatig om lachen als ze eraan terugdacht hoe stressvol ze ooit kon zijn.

.

Loop jij vast in je leven? 

Loop jij vast met jezelf, in je relatie of op je werk? Val jij steeds in terugkerende patronen. Wil jij inzicht in een bepaalde situatie of waarom je doet zoals je doet? Heb jij last van terugkerende onrust, angst, onzekerheid? Ben jij bang bent dat je er niet bij hoort? Of houd jij jezelf steeds klein houdt? Ben jij klaar voor een verandering en wil jij verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven? Ik help je graag verder.

..

Systemisch coachen pakt niet (alleen) de gevolgen aan. We gaan op zoek naar de oorzaak van een probleem. Om vervolgens te kijken wat wenselijk is en welke stappen jij kunt en wilt nemen.

.

Schrijf-je-hier-in-voor-mijn-inspiratiemails

.

Verder lezen over een van de systemische krachten? Lees hier een blog over een juiste balans tussen geven en nemen, waarin ik 7 tips deel.

..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.