Systemisch coachen | Werkissue

Ik deel hieronder een situatie van Hanneke over een issue met haar collega’s op het werk. Ik kijk met behulp van de systemische krachten naar haar onvrede.

“ik heb onvrede op mijn werk. Ik heb het idee dat mijn collega’s over mij praten. Dat ze er wat van vinden over hoe ik naar ons werk kijk en hoe ik soms op hen reageer. Ik heb namelijk vaak vraagtekens bij hoe het op mijn werk gaat. Ik deel dan mijn kijk hierop bij mijn collega’s. Helaas wordt dit bijna nooit opgepakt. Want waar maak ik tenslotte een probleem van? Het werkt volgens hun toch prima zo?”

.

Groot gevoel van verantwoordelijkheid

Ik luisterde eerst naar het verhaal van Hanneke. Al snel kwamen we erachter wat hier mogelijk een grote rol in speelt. Namelijk een verstoring in de rangorde. Ze maakte dingen bespreekbaar met haar collega’s die ze graag anders zou zien. Dit paste echter niet bij de functie die ze nu heeft. Deze taak hoorde bij haar teamleidster, die helaas haar rol als teamleidster niet goed invulde. De feedback en ideeën die door Hanneke werden aangedragen, werden door haar teamleidster genegeerd. Dit leverde flink wat frustratie op. Het viel me op dat ze een grote verantwoordelijkheid voelt op haar werk.

.

Waarom je doet wat je doet

We onderzochten hoe het komt dat ze zich zo verantwoordelijk voelde en altijd 10 stappen vooruit dacht. We kwamen onder andere uit bij haar moeder. Dit is namelijk een herkenbaar patroon wat haar moeder ook laat zien. De volgende sessie tekende ik een genogram met haar. Dit is een tekening waar familiepatronen inzichtelijk worden en je inzicht opdoet waarom je doet wat je doet. Dit gaf Hanneke verder verheldering waarmee ze op een ander manier naar haar collega’s kon reageren.

.

Systemische krachten

Vanuit systemische krachten bekeken, vindt er bij elk probleem een verstoring plaats in 1 of meer van de volgende systemische krachten: Balans tussen geven en nemen, rangorde, juiste plek, loyaliteit en wat er onbewust in je familiepatroon afspeelt.

Denk bij familiepatronen aan terugkerende patronen die spelen bij jou en je ouders, of (verre) voorouders. Inzicht opdoen in wat er werkelijk speelt, is de eerste stap op weg naar verandering. Alles begint bij bewustwording. Hierna kun je gericht actie ondernemen.

Lees tips voor meer balans tussen geven en nemen.

.

Holistisch en systemisch coachen

Als holistisch en systemisch coach stel ik specifieke vragen. Daarbij gebruik ik verschillende tools om de bron van het probleem te ontdekken. Allemaal manieren om het onderbewuste aan te raken, om naar de oorzaak van een probleem te gaan. Want daar vind je de antwoorden. We proberen het vaak te bedenken met ons verstand (is uiteraard ook prima). Maar dit is vaak niet voldoende om een verstoring op te heffen. Het is dan nodig om naar de oorzaak van het probleem te gaan.

Lees meer over holistisch coachen.

.

Hoe het nu met Hanneke gaat

Na 3 sessies voelde Hanneke veel meer rust op haar werk en in haar zelf. Ze kon veel meer loslaten en genieten van wat er was. Ze nam geen taken meer op zich die niet van haar waren. Hierdoor had ze veel meer tijd om aandacht te geven aan haar cliënten, wat ze het liefste deed. De relatie met haar collega’s is ook verbeterd. Ze kon vaker de boel de boel laten. Hanneke moet er nu regelmatig om lachen als ze terugdenkt aan hoe stressvol ze ooit kon zijn.

.

Loop jij vast in je leven? 

Loop jij vast met jezelf, in je relatie, of op je werk? Val jij steeds in terugkerende patronen?

Wil jij inzicht in een bepaalde situatie of waarom je doet zoals je doet en hier met mij vanuit een systemische blik naar te kijken? Ik help je graag verder.

Met behulp van systemisch coachen pakken we niet alleen de gevolgen aan. (Denk aan het nemen van een paracetamol bij hoofdpijn). We gaan als eerste samen op zoek naar de oorzaak van jouw probleem. Om vervolgens te kijken wat wenselijk is en welke stappen jij kunt en wilt nemen.

Schrijf-je-hier-in-voor-mijn-inspiratiemails

.

Verder lezen over een van de systemische krachten? Lees hier een blog over een juiste balans tussen geven en nemen, waarin ik 7 tips deel.

..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *