jezelf zijn, kies voor jezelf, zelfacceptatie, aanpassen, geloof in jezelf
8 tips om vaker jezelf te kunnen zijn
maart 6, 2018
kies voor jezelf, geloof in jezelf, els van dongen
Waar licht is kan geen schaduw zijn
augustus 4, 2018
Laat alles zien

Waarom wij geen TV hebben

Geen TV, interesses, els van dongen

 

TV KIJKEN: ONTSPANNING OF ZONDE VAN JE TIJD?

 

Nu kan n leuke film of een tv serie voor ontspanning zorgen. Even niets. Even niet nadenken. Even lekker lachen tijdens een comedy, of geheel in een spannende film gezogen worden.

In ons vorige huis hadden we nog een tv en zette ik soms ‘s morgens een film op (netflix), omdat ik me ‘even niets’ gunde en het me hielp om de rem op mijn to do list te zetten. Al is het maar op de to-do list in mijn hoofd. Een feelgood film werd het meestal. Zoals the Holidays met Cameron Diaz. Een van mijn favorieten. Deze filmtijd in de ochtend voelde echt als me-time. Ik kon zonder schuldgevoel op de bank ploffen met een grote pot thee.

Of ’s avonds met mijn man gezellig een film kijken terwijl we lekker bij elkaar lagen. Ofwel positieve ervaringen met de tv!

Met gewoon tv kijken (dus zonder netflix) was ik al een tijd mee klaar. Er kwam nooit iets op wat ik leuk vond, op het moment dat ik daar zin in had en dan nog niet te spreken over de irritante reclames. Zappen van de ene zender naar de andere. Niet echt rustgevend en erg frustrerend.

En dan het verslavende gevoel wat naar boven kwam bij het kijken van een serie. Ik wilde altijd door naar de volgende aflevering en bleef zo uren achter de buis hangen. Voor mij was het zo geen ontspanning meer. Ik werd er lui en moe van. Kreeg daarna niks meer gedaan, waardoor ik me weer schuldig voelde omdat ik weet dat dit niet werkt voor mij en ik het toch weer gedaan had. En het werk wat nog gedaan moest worden lag er nog steeds!

.

De TV ging eruit

.

Sinds we verhuisd zijn naar het bos, hebben we (tot nu toe) gekozen voor geen tv. Als eerste omdat we niet weten waar we deze moeten plaatsen. Want wij vinden een tv echt lelijk en het is zeker geen aanwinst voor ons leuke boshuis.

Bijkomstig voordeel is dat ik de dingen die ik belangrijker vind, nu beter voor elkaar krijg, omdat de tv vaak voorrang kreeg. Tv kijken slurpt tijd. Voor je het weet zijn er uren voorbij en heb je nog niks gedaan.

Het voordeel van geen televisie was niet nieuw voor ons. In 2009 kwamen wij terug van een half jaar reizen in zuid Europa (zonder tv ). Toen we daarna gingen samenwonen kozen we bewust voor geen tv omdat we dit een half jaar niet gemist hadden. We lazen veel, deden samen spelletjes, gingen buiten zitten met een lekker drankje en gezellige buurt of een goed gesprek. We hadden aandacht voor elkaar.

Tot dat er een aanbieding kwam van 3 maanden TV voor 10 euro. Wij dachten: “Hey, das best leuk om af en toe weer eens een film te kijken!” en we waren om. Elke avond dat we thuiskwamen belanden we snel na het eten voor de buis en alle andere activiteiten verdwenen naar de achtergrond. Zo zonde! We waren weer ‘verslaafd’.

Dus nu ben ik heel blij dat het in dit huis niet ‘past’ en dat het weer ter discussie kwam.

Blij zonder televisie!! Weg met die verslaving voor de buis. Ik geniet nu volop van al het moois om ons heen. Ik ben heel graag buiten in de natuur. Ik kan echt genieten van de veranderingen in de natuur. Van de mooie vogels en de prachtige geluiden die ze produceren. Van de verschillende geuren. Voelt ooit als een film :-).

.

WAT DOEN WIJ DAN IN ONZE VRIJE TIJD?

Wij krijgen nu vaak reacties als: “Geen tv??”, wat doen jullie dan?”.

.

Hieronder vind je al een paar ideeën en hier vind je een interesselijst om je leven zinvoller te maken.

.
  • Lees een boek of tijdschrift
  • Ga wandelen of fietsen. Er zijn veel leuke routes op internet of bij de VVV te vinden. Of denk eens aan de knooppunten routes.
  • Zoek een masseur op. Of geef je partner een massage. Mogelijk masseert hij jou ook weer eens een keer.
  • Ga uitgebreid dineren/natafelen (thuis of uiteten)
  • Ga een spelletje doen
  • Knuffelen met je partner of kinderen
  • Zoek een vriend of vriendin op
  • Klussen in (en buiten) huis
  • Sporten (er zijn ook sporten die je wel leuk vindt, maar waar je mogelijk nog geen weet van hebt)
  • Ga eens iets doen wat je nog nooit gedaan hebt!
.

TIP

Waak ervoor dat je de TV niet vervangt door meer op internet te surfen. Een grote valkuil voor velen en ook een aandachtspunt voor mij.

.

Voor meer leesinspiratie: blog: je-hebt-altijd-een-keuze