De kracht van dankbaarheid

Leef jij regelmatig in een ratrace? Blijven minder fijne gevoelens te lang hangen? Wil jij je geluksgevoel verhogen en beter afgestemd zijn op dat wat jij diep van binnen wilt?

Ik gun je de ervaring van dankbaarheid.

.

De kracht van dankbaarheid

  • Door dankbaarheid te voelen haal je jezelf in het nu en het brengt je dichterbij wie je werkelijk bent
  • Je voelt waardering voor dat wat echt belangrijk voor je is en dat niet alles vanzelfsprekend is
  • Het verhoogt je trillingsfrequentie waardoor je gemakkelijker je verlangens naar je toe haalt
  • Het draagt bij aan je geluksgevoel
  • Het benoemen van je waardering voor de ander geeft verdieping aan jullie relatie. En je geeft de ander mogelijk een glimlach en prettig gevoel
  • Dankbaarheid voelen is een fijne manier om je stemming om te buigen. Je kunt namelijk niet tegelijk boosheid en blijdschap voelen. Je hebt een keuze in hoe je je wilt voelen.

.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Wat kies jij?

.

Ontkennen van minder fijne gevoelens

Ik schreef net dat je een keuze hebt in hoe je je wilt voelen. Ik zeg hiermee niet dat je je minder fijne gevoel als boosheid, verdriet, pijn of teleurstelling moet ontkennen. Het gaat erom dat dankbaarheid je kan helpen bij het doorbreken van deze emoties.

Kijk of je je boosheid toe kunt laten als daar ruimte voor is. En vervolgens kies je bewust of je in deze boosheid wilt blijven hangen, of dat je deze om wilt buigen naar een fijnere energie door stil te staan bij waar jij waardering voor hebt. Of bij wat er wel goed gaat.

Lees in deze blog over dat je altijd een keuze hebt.

.

Hoe pas je het toe

Je kunt dagelijks in een mooi notitieboekje alles opschrijven waar jij die dag dankbaarheid voor kunt voelen. Dit kunnen dingen uit het verleden zijn, ervaringen van die dag, of mooie dromen voor de toekomst. Erbij stil staan zonder het op te schrijven werkt ook prima.

Het zou erg waardevol zijn als je er een gewoonte van gaat maken. Bijvoorbeeld elke ochtend bij je dag opstart of ‘s avonds voor het slapen gaan. Dit laatste helpt ook goed om op een fijne manier in te slapen. Je gaat de nacht in met prettige gedachten en gevoelens.

Of denk aan vaste momenten bijvoorbeeld wanneer je de afwas doet, of nadat je je kinderen naar school hebt gebracht. Op deze manier komt er een routine in en wordt het een vast onderdeel van je leven.

.

Dankbaarheid-voorbeelden

Dankbaarheid en waardering voelen kan voor alles wat je maar kunt bedenken. Het kunnen kleine dingen en grote ervaringen zijn. Ik start er mijn dag mee en ga er mee slapen. En tijdens een vertraagde boswandeling voel ik vaak in het moment de dankbaarheid van iets moois.

In de natuur 

De herfstkleuren. Een regenboog. Heerlijke zon op je huid. Het voorbij springen van een ree tijdens een boswandeling. De zang van een vogel.

Dierbaren

Je partner. Vriendinnen/vrienden. Je kinderen. Familie. Collega’s waar je prettig mee samenwerkt. Een onverwacht en fijn bezoek.

Een gebaar

Hulp die je wordt aangeboden. Voorrang krijgen. Een glimlach die iemand je schenkt. Een verrassend gesprek. Het krijgen van een mooi cadeau. Een dankjewel die je terugkrijgt doordat jij iets voor iemand betekend hebt.

Je leven

Wat gaat er goed in je leven? Waar ben je tevreden over? Wat vind je mooi aan jezelf? Met welke eigenschap ben jij heel blij en wat heb je al bereikt? Is er een mooie of fijne plek waar je graag komt? Denk ook aan je dromen en verlangens die uit gaan komen.

Lees in deze blog hoe je dromen werkelijkheid worden. Hoe jij het leven creëert dat jij wilt.

Wijze les

Een mooi inzicht uit een boek, of een tip van iemand. En denk aan het verkrijgen van een inzicht door het onderzoeken van een pijn of onzekerheid. Het inzicht geeft namelijk groei en groei beweegt je meer richting vrijheid. Dus een hele mooie om waardering voor te voelen.

.

Voel wat het met je doet

Sta er niet alleen bij stil in je hoofd en/of door het op te schrijven, maar voel het ook. Voel wat dankbaarheid met je doet. Voel het in elke cel van je lichaam. Geniet van het gevoel wat het je geeft. Zo ervaar je de kracht van dankbaarheid.

.

“Je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, maar gelukkig omdat je dankbaar bent.”

David Steindl-Rast

.

Verwondering

Dankbaarheid voelen is een goede manier om je te blijven verwonderen over de mooie en fijne dingen in het leven. Het haalt je in het nu en maakt je bewust van wat je hebt. Van wat er goed gaat en waar je blij van wordt. Het is een manier om direct in een andere stemming of energie te komen als het even tegenzit. Of op het moment dat je niet los kunt komen van een minder prettig gevoel.  

Ik nodig je uit om vanaf nu vaker stil te staan bij waar jij waardering en dankbaarheid voor kunt voelen.

Leuk als je hieronder in een reactie laat weten waar jij op dit moment dankbaar voor bent.

.

Kies voor jezelf
Schrijf je hier in voor mijn maandelijkse inspiratiemail waarin ik je inspireer om je bewustzijn te vergroten en keuzes te maken die juist zijn voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *