Wat is een gezonde leefstijl?

Bij een gezonde leefstijl wordt vaak gedacht aan afvallen. We moeten gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Maar als je een gezond lichaamsgewicht hebt, is dit advies dan overbodig? En is meer groenten eten en meer bewegen voldoende om je weer krachtig en energiek te voelen?

.

Extreme vermoeidheid

Ik heb nooit overgewicht gehad. Ik had wel veel last van extreme vermoeidheid. Dit ten gevolge van een ongeluk in 1997 waarbij ik een hersenkneuzing opliep en ik niet meer kon sporten en leren en voor leuke dingen had ik geen energie meer. Ik had een slechte concentratie, geheugenproblemen en was altijd moe. Ik sliep ontzettend veel en had veel last van hoofdpijn. En misschien kun je je voorstellen wat dit met me deed als 17 jarige meid.

.

De winst die ik behaalde door het aanpassen van mijn leefstijl

Een van de winst factoren om hier grotendeels van te herstellen was door mijn leefstijl aan te passen. Ik koos ervoor om alle pakjes en zakjes weg te gooien en te leren koken met pure producten en met name de hoeveelheid groenten te verhogen. Ook ging ik dagelijks een ronde wandelen. Het liefst in de natuur. Door bewust naar de (vogel)geluiden te luisteren, de (bos)geuren op te snuiven, of de wind of regendruppels te voelen kreeg ik rust en ruimte in mijn hoofd. De spanningen leken weg te vloeien. Mijn energie kwam langzaam weer terug.

.

Gezond eten, bewegen en op tijd rust nemen waren de factoren dat ik me weer meer energiek ging voelen.

.

 

Jij kunt zoveel meer dan je denkt

Ook heb ik mogen ervaren dat er zoveel meer mogelijk is dan je kunt denken. Ik kreeg hulp om mijn belemmerende gedachten aan te pakken en kreeg hulp waarvan ik niet wist dat dit mogelijk was. Ik ging steeds meer ervaren dat je je eigen geluk kunt creëren.

Weet jij wie jij bent en wat jij wilt? Wat jou gelukkig maakt?  

.

Doe jij wat jij het liefste doet?

Door me jaren aangepast te hebben aan anderen was  ik ver van mezelf af komen te staan. De vraag “wat wil ik?” ging vaak door me heen. Toen ik deze vraag met behulp van een fantastisch coachtraject heb onderzocht, ervoer ik vrijheid! Ik wist weer wie ik was en wat ik wilde en had geleerd hoe ik dicht bij me zelf kon blijven, zodat ik me niet nogmaals kwijt zou raken. Met het resultaat dat ik voor mijn coachpraktijk gekozen heb waar ik mensen help weer in contact te komen met wie ze werkelijk zijn en wat ze diep van binnen willen. En hier word ik blij van! 

.

Samenvatting

Bij een gezonde leefstijl denk ik aan een lichamelijke gezondheid (voeding, ontspanning en beweging). Aan je verstandelijk niveau: dat je jezelf blijft uitdagen door nieuwe activiteiten te ondernemen en te werken aan je belemmerende overtuigingen. En aan je zielsontwikkeling. Wie ben jij werkelijk? Wat is jouw grote verlangen?

Alle 3 deze niveau’s (lichaam, verstand en ziel) zijn naar mijn idee van wezenlijk belang om te ontwikkelen. En het zielsniveau krijgt van mij net een iets groter belang ;-). 

 

In het blog ‘wat is nu gezond?’ lees je mijn visie over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *