Wat is nu gezonde voeding?

 

Ik merk dat ik me vaak irriteer als ik discussies hoor over voeding.

Of van die vaste overtuigingen die iemand laat horen waarom je echt voor dit dieet moet kiezen. Koolhydraatarm, het vastendieet, Sonja Bakker, maaltijdvervangers enz. Nu las ik vandaag in een artikel in de krant dat diabetes omkeerbaar is met een 8 weken dieet. Je valt in 8 weken 14 kilo af en geneest van diabetes. Dat je 14 kilo af kan vallen in 8 weken tijd dat geloof ik. Maar hoe ziet jouw eetpatroon eruit na die 8 weken? Hoe lang zou het duren voordat je je kilo’s er weer aan gegeten hebt? Of je weer moe voelt omdat je toch weer voor de bijl ging door in je oude eetpatroon te vervallen.

.

Dit mag je niet eten

Ik heb vooral moeite met woorden als je mag dit niet eten en je moet het zo doen. Dit hou je niet vol. Daarbij ben je mogelijk ook nog teleurgesteld in jezelf dat je het weer niet volgehouden hebt. Dit heeft weer invloed op je zelfvertrouwen, terwijl je je vaak al onzeker voelt over jezelf..

.

Ik geloof dat er meer niet onderzocht is over gezonde voeding dan wel. De inzichten die we nu hebben zullen door toekomstige onderzoeken weer een heel andere kijk op een bepaald product geven. Of wetenschapper A het nu zegt of voedingsjournalist B. Mijn advies: leer vertrouwen op jezelf. Op de signalen die jouw lichaam je geeft. Leer weer voelen welk eten goed voelt voor jouw lichaam.

Heb jij op dit moment zin in warme appeltaart? Kies er dan voor en geniet ervan!

Merk je dat je huid, of je darmen niet goed reageren op melk, avocado of een sinaasappel? Laat deze dan achterwege.  Wil jij geen dierlijke producten eten ivm dierenleed? Of ben je gek op een stukje vlees op zijn tijd? Alles is oké! Als je er maar bewust voor kiest.

.

Iedereen is uniek en reageert anders op producten

Je mag in principe echt alles eten. Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat je eet, hoeveel je eet en hoe je lichaam hierop reageert. Van daaruit  ga je kijken wat goed voelt, wat bij je past, wat je nodig hebt enzovoort. Dit resulteert uiteindelijk in een eetpatroon waar jij je prettig bij voelt, waarbij je weet wat je eet, weet waarom je voor deze keuze kiest, waar jij je goed bij voelt, alsook wat goed voor jou lichaam is..

.

Het gaat om de balans

Ik ben bijvoorbeeld gek op kroketten. Af en toe een kroket, terwijl je ervan geniet is prima! Afhankelijk van hoe vaak en wat je naast de kroket eet, bepaald of het gezond is of niet.

Gezonde voeding niet alleen belangrijk is voor je gewicht. Je gaat je ook krachtig, fit en energiek voelen.

.

Zorg voor voldoende voedingstoffen

Dus voor iedereen is het goed om zich bewust te worden van wat je eet. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt (zoals de aanbevolen vitamines, mineralen en vezels) en minder zoveel mogelijk me lege calorieën (producten waar geen voedingswaarde inzitten). Hiernaast is het belangrijk dat je een juiste balans vindt tussen energieverbruik en energie inname om op gewicht te blijven of om op een gewicht naar wens te komen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *