Van klagen en dragen naar vragen
juni 5, 2020
ga voor je hartsverlangen
Ik wil graag iets anders, maar wat?
juni 15, 2020
Laat alles zien

Zo motiveer je jezelf om te gaan voor jouw verlangen

motivatie

Je wilt graag vaker bewegen, geld sparen voor een vakantie, meer (innerlijke) rust, of je wilt bijvoorbeeld een nieuwe studie gaan doen. Je begint er enthousiast aan (te werken) omdat je het echt graag wilt, maar uiteindelijk komt er toch weer de klad in. Een stem in jou vertelt je dat het lastig is, dat je het toch niet kunt volhouden en je valt weer in je oude patroon terug. Of er komen excuses naar voren als dat je er geen tijd voor hebt. Hoe motiveer jij jezelf?

.

Gebrek aan motivatie

Motivatie is een belangrijke sleutel om jouw verlangen waar te maken. Zonder motivatie voor wat je graag wilt bereiken is het gedoemd om te mislukken.

Hoe vaak ben jij ergens aan begonnen en heb je het niet afgemaakt? Je wilde bijvoorbeeld leren hardlopen en het ging niet snel genoeg en je stopte ermee. Je wilde minder snoepen omdat je weet dat de suikers een grote oorzaak zijn van je energietekort, maar toch viel je elke keer weer voor die reep chocolade.

Of het nu gaat om de wens van een andere baan of functie, meer energie, een nieuwe studie of coachtraject, meer innerlijke rust, of het verlangen om meer tijd voor jezelf te creëren… Zonder motivatie gaat het je niet lukken.

.

.

Belang van interne motivatie 

De vrouwen die ik begeleid voelen dat ze niet meer op de manier verder willen dan ze tot nu toe gedaan hebben. De last of de innerlijke drang tot verandering is zo groot dat ze er niet meer om heen willen. Interne motivatie is een voorwaarde om bij mij een coachtraject te volgen. Als de motivatie ontbreekt is het als trekken aan een dood paard en kun je op voorhand al zeggen dat er geen verandering gaat komen. 

Ze voelen de interne motivatie, dat ze het vanaf nu anders gaan doen en dat gaat ze ook lukken.

.

Je drijfveren

De eerste stap voor het behalen van een doel of verlangen is stil staan bij je motivatie en drijfveren. Wat brengt het je als je verlangen uitkomt? 

Hoe belangrijk is het voor je dat je meer energie krijgt? Wat zou het voor je betekenen als je elke dag met plezier naar je werk gaat? Wat is het je waard als je innerlijke rust voelt in plaats van de stress die je nu voelt? Wat verandert er als je je doel bereikt hebt? Wat doe je dan anders? Hoe voel je je na de verandering? Hoe graag wil je het?

Stel je wil graag meer rust voelen in je lijf? Wat verandert er dan als je die innerlijke rust ervaart? Kun je bijvoorbeeld meer genieten van je kinderen? Heb je meer energie en zin om weer leuke dingen te ondernemen met je vriendinnen? Voel je de ontspanning en rust om eindelijk eens dat inspirerende boek te lezen wat al zo lang op de plank ligt en je zo graag wilt lezen?

.

97% haakt af

Heb jij wel eens een onlinetraining of cursus gekocht waar je het alleen moest doen? Ik hoorde laatst dat 3 a 4 % de hele onlinetraining doorloopt. Dat is bar weinig toch? Ik heb er zelf ook eens een gekocht en er inderdaad niks mee gedaan. 

Sta eens stil bij de cursussen en online trainingen waar je geen stok achter de deur bij kreeg. Hoe vaak jij deze afgemaakt? Ben jij iemand die onder de 3 à 4 % valt? Of ben jij net als ik diegene die echt meer ondersteuning nodig heeft? 

Naast interne motivatie en het helder hebben van je drijfveren is externe motivatie erg waardevol.

.

Een van mijn talenten is aanmoedigen

Ik bied mijn klanten een grote stok achter de deur. Ik ben van nature een aanmoediger en geef ze hiermee stimulans en vertrouwen om door te zetten als het even tegen lijkt te zitten. 

De stok zit hem in het bespreken van hun doelen en acties waar we op terug komen in een volgend gesprek. Ze krijgen opdrachten en oefeningen voor thuis waar ik feedback op geef. En tussen de sessies door geef ik ze de mogelijkheid om te delen via spraakberichten of appjes. Dit wordt altijd als erg fijn en waardevol ervaren. Door mijn betrokkenheid hebben ze het gevoel dat ze het niet alleen doen.

.

Investeren in jezelf

Investeren in jezelf door een betaalt traject te volgen is ook een externe motivatie. Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerste coachtraject kocht bij een businesscoach. Een 4 maanden traject voor bijna 4000,-. Nou daar heb ik echt wel goed over nagedacht voor ik ja zei en toen besloot ik er ook echt alles uit te halen en ervoor te gaan. Daar pluk ik nu nog de vruchten van. 

Dit zie ik bij mijn klanten ook. Ze gaan ervoor. Ze zijn er klaar voor. Dit zet ze in beweging om ook echt die (gedrags)verandering te krijgen waardoor ze meer innerlijke rust, zingeving en vertrouwen gaan ervaren.

.

Een verandering is niet alleen maar leuk

Kiezen gaat altijd gepaard met verliezen. Je zult er echt je schouders onder moeten zetten met momenten en mogelijk ook blokkades aankijken en verwerken.

De vraag hierbij is, hoe houd je het leuk voor jezelf? Hoe ga je die uitdaging aan en wat heb je hierbij nodig? Wie kan je hierbij steunen? 

.

12 tips hoe je jezelf kunt motiveren om door te zetten als het lastig wordt

 • Sta stil bij je drijfveren: Waar doe je het voor? Breng je focus naar het resultaat.
 • Ga het delen met mensen uit je omgeving die je vertrouwt.
 • Ga op zoek naar een buddy die je begrijpt, zodat jullie elkaar kunnen motiveren.
 • Zoek een coach waar jij je vertrouwd bij voelt en die jou kan helpen bij dat thema waar jij graag aandacht aan wilt besteden.
 • Kies geïnspireerde acties op weg naar je verlangen. Acties waar je blij van wordt.
 • Sta stil bij helpende gedachten.
 • Geef jezelf een liefdevolle schop onder je kont.
 • Beloon jezelf tussendoor en geef jezelf regelmatig een compliment.
 • Werk met subdoelen en zie wat er al wel is.
 • Ga met maximaal 3 uitdagingen tegelijk aan de slag.   
 • Doe de minder leuke acties of taken waar je tegenop ziet als eerste; (eat that frog) en voorkom hiermee uitstelgedrag.

 • Wordt lid van de Kies voor jezelf Club voor een laagdrempelige stok achter de deur en voor wekelijkse inspiratie wat je dichterbij jou en jouw verlangens brengt.

.

Wat ga jij doen om je motivatie hoog te houden, zodat afstel- en uitstelgedrag geen kans krijgt?

.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *