10 tips om je zelfmotivatie te vergroten

zelfmotivatie tips

Je zelfmotivatie is ver te zoeken. De wil is er wel, maar bij het in actie komen blijf je vaak hangen.

Je wilt graag vaker bewegen, je wenst meer (innerlijke) rust, of je wilt bijvoorbeeld een nieuwe studie of andere baan. Je begint er enthousiast aan (te werken) omdat je het echt graag wilt, maar uiteindelijk komt er toch weer de klad in. Een stem in jou vertelt je dat het lastig is, dat je het toch niet kunt volhouden en je valt weer in je oude patroon terug. Of er komen excuses naar voren als dat je er geen tijd voor hebt. Hoe motiveer jij jezelf?

.

Voel jij een gebrek aan zelfmotivatie?

Motivatie is een belangrijke sleutel om jouw verlangen waar te maken. Zonder zelfmotivatie voor wat je graag wilt bereiken is het gedoemd om te mislukken.

Hoe vaak ben jij ergens aan begonnen en heb je het niet afgemaakt? Je wilde bijvoorbeeld leren hardlopen en het ging niet snel genoeg en je stopte ermee. Je wilde minder snoepen omdat je weet dat de suikers een grote oorzaak zijn van je energietekort, maar toch viel je elke keer weer voor die reep chocolade.

Of het nu gaat om de wens van een andere baan of functie, meer energie, meer innerlijke rust, of het verlangen om meer tijd voor jezelf te creëren… Zonder motivatie gaat het je niet lukken.

.

.

Belang van interne motivatie 

De mannen en vrouwen die ik begeleid voelen dat ze niet meer op de manier verder willen dan ze tot nu toe gedaan hebben. De last of de innerlijke drang tot verandering is zo groot dat ze er niet meer om heen willen. 

Interne motivatie is een voorwaarde om je verlangen te creëren. Als de motivatie ontbreekt is het als trekken aan een dood paard en kun je op voorhand al zeggen dat er geen verandering gaat komen. 

Je voelt diep van binnen dat je het anders wil en dat het gaat lukken.

.

Je drijfveren

De eerste stap voor het behalen van een doel of verlangen is stil staan bij je motivatie en drijfveren. Wat brengt het je als je verlangen uitkomt? Hoe voel jij je dan?

Lees meer over jouw belangrijkste drijfveren.

Hoe belangrijk is het voor je dat je meer energie krijgt? Wat zou het voor je betekenen als je elke dag met plezier naar je werk gaat? Wat is het je waard als je innerlijke rust voelt in plaats van de stress die je nu voelt? Wat verandert er als je je doel bereikt hebt? Wat doe je dan anders? Hoe voel je je na de verandering? Hoe graag wil je het?

Stel je wil graag meer rust voelen in je lijf. Wat verandert er dan als je die innerlijke rust ervaart? Kun je bijvoorbeeld meer genieten van je kinderen? Heb je meer energie en zin om weer leuke dingen te ondernemen met je vriendinnen? Voel je de ontspanning en rust om eindelijk eens dat inspirerende boek te lezen wat al zo lang op de plank ligt en je zo graag wilt lezen? Of ga je een cursus doen waarbij je je helemaal in je element voelt?

.

97% haakt af

Heb jij wel eens een onlinetraining of cursus gekocht waar je het alleen moest doen? Ik hoorde laatst dat 3 a 4 % de hele onlinetraining doorloopt. Dat is bar weinig toch? Ik heb er zelf ook eens een gekocht en er inderdaad niks mee gedaan. 

Sta eens stil bij de cursussen en online trainingen waar je geen stok achter de deur bij kreeg. Hoe vaak jij deze afgemaakt? Ben jij iemand die onder de 3 à 4 % valt? Of ben jij net als ik diegene die echt meer ondersteuning nodig heeft? Jezelf motiveren valt niet altijd mee. Ga op zoek naar steun, een stok achter deur. Dit kan een familielid, een vriendin, een buddy of een coach zijn. Wie kan jou nu het beste helpen?

Naast zelfmotivatie, oftewel interne motivatie, is externe motivatie erg waardevol.

.

Een van mijn talenten is aanmoedigen

Ik bied mijn klanten een grote stok achter de deur. Ik ben van nature een aanmoediger en geef ze hiermee stimulans en vertrouwen om door te zetten als het even tegen lijkt te zitten. 

De stok zit hem in het bespreken van hun doelen en acties waar we op terug komen in een volgend gesprek. Ze krijgen opdrachten en oefeningen voor thuis waar ik feedback op geef. En tussen de sessies door geef ik ze de mogelijkheid om te delen via spraakberichten of appjes. Dit wordt altijd als erg fijn en waardevol ervaren. Door mijn betrokkenheid hebben ze het gevoel dat ze het niet alleen doen.

.

Investeren in jezelf

Investeren in jezelf door een betaalt traject te volgen is een externe motivatie wat je zelfmotivatie vergroot. Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerste coachtraject kocht bij een businesscoach. Een 4 maanden traject voor bijna 3500,-. Nou daar heb ik echt wel goed over nagedacht voor ik ja zei en toen besloot ik er ook echt alles uit te halen en ervoor te gaan. Daar pluk ik nu nog de vruchten van. 

Dit zie ik bij mijn klanten ook terug. Ze gaan ervoor. Ze zijn er klaar voor. Dit zet ze in beweging om ook echt die (gedrags)verandering te krijgen waardoor ze meer innerlijke rust, zingeving en vertrouwen gaan ervaren. Want je kon het geld ook aan een vakantie uitgeven.

.

Een verandering is niet alleen maar leuk

Een verandering creëren is niet alleen maar leuk. Bij veranderingen horen keuzes maken. En kiezen gaat vaak gepaard met verliezen. Benader jezelf vanuit liefde. Geef je blokkades en belemmerende gedachten de aandacht die ze nodig hebben en geef je als het nodig is een liefdevolle schop onder je kont.

Hoe houd je het leuk voor jezelf? Hoe ga je de uitdaging aan om te gaan voor dat wat jij diep van binnen wilt? En wie of wat kan je hierbij ondersteunen? HOe vergroot jij je motivatie om voor jouw verlangen te gaan?

.

10 tips om je zelfmotivatie te vergroten

  • Sta stil bij je drijfveren: Waar doe je het voor? Breng je focus naar het eindresultaat. Zie voor je dat je bereikt hebt wat je wilt.
  • Ga jouw verlangen of doel delen met mensen uit je omgeving die je vertrouwt. Je geeft zo woorden aan je wens en deze gaat zo meer leven.
  • Ga op zoek naar een buddy die je begrijpt en ook met een doel of wens aan de slag wil, zodat jullie elkaar kunnen motiveren.
  • Stel haalbare doelen en denk in kleine(re) stappen. Te snel willen gaan, of te moeilijk denken is vaak een valkuil.
  • Kies geïnspireerde acties op weg naar je verlangen. Dit zijn acties waar je blij van wordt en energie van krijgt.
  • Sta stil bij helpende gedachten. Wat zeg jij steeds tegen jezelf? Zijn dit helpende gedachten of gedachten die je naar beneden halen?
  • Geef jezelf een liefdevolle schop onder je kont. Het veranderd niet uitzichzelf, het komt niet aanwaaien.
  • Beloon jezelf tussendoor en geef jezelf regelmatig een compliment. Welk compliment kun je jezelf nu al geven?
  • Ga met maximaal 3 uitdagingen aan de slag. Ik help je bij het kiezen in het gratis ebook: jouw eerste stap op weg naar innerlijke vrijheid
  • Doe minder leuke acties of taken waar je tegenop ziet als eerste; (eat that frog) en voorkom hiermee uitstelgedrag. En besteed hierna tijd en aandacht aan jezelf en en aan jouw verlangen. Gun jezelf om hier dagelijks bij stil te staan met helpende acties en gedachten.

.

Wat ga jij doen om je zelfmotivatie te vergroten, zodat afstel- en uitstelgedrag geen kans krijgt?

.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *