emoties, onbewuste, voelen, intuïtie, onderbuikgevoel
10 tips bij het maken van een juiste keuze
april 29, 2019
wat wil ik?
Laat jij je tegenhouden door reacties uit je omgeving?
juni 25, 2019
Laat alles zien

Affirmaties? Werken ze echt?

Krachtige gedachten, zelfvertrouwen

Affirmaties. Zweverig of realistisch?

.

Onlangs tipte ik een vriendin van me over de kracht van affirmaties. Haar reacties was “ik geloof daar niet in. Ik vind het niet realistisch. Het voelt vooral erg zweverig”. 

Ik kan me zo’n reactie goed voorstellen en het kan wellicht mensen afschrikken wanneer ik hierover begin. Net als het systemisch werken, waaronder een tafelopstelling, wat een belangrijk onderdeel kan zijn in een coachtraject bij mij. 

Maar uit eigen ervaring WEET ik dat dit hele waardevolle en krachtige technieken zijn om jezelf te ontdoen van belemmerende overtuigingen en om jouw uitdagingen te behalen. Mits ze goed uitgevoerd worden. Hier schrijf ik verder in dit blog over.

.

Iedereen volgt zijn eigen groeiproces op zijn eigen tempo

Een aantal jaren terug vond ik veel dingen ook vaag en kon ik me niet voorstellen hoe het allemaal werkte. Het leek allemaal acacadabra, met de gedachte dat als je maar positief blijft denken, alles goed kwam. Ik denk dat ik er toen nog niet klaar was én er nog niet de juiste kennis over had. Want met alleen positief denken ga je er niet komen.

Vanaf het moment dat ik verder kwam in mijn eigen groeiproces, ontdekte ik al snel dat er veel meer mogelijk was dan we in eerste instantie kunnen zien en denken en ging steeds meer open staan voor nieuwe technieken en ervoer al snel de kracht ervan en zet dagelijks oa affirmaties in om mijn doelen te bereiken. 

.

Ik zeg dagelijks mijn affirmaties op

Ik start er altijd mijn dag mee, nadat ik eerst hardop heb verwoord wat mijn verlangen is. Waarom ik dit verlangen heb en wat ik ga doen om dit te bereiken en hoe. Met vervolgens de affirmaties die hierbij passen. ‘s Avonds voor ik ga slapen herhaal ik deze nogmaals. Dit is voor mij een fijn ritme. Kies een tijd wat voor jou haalbaar en werkbaar is. Een moment dat je even een kunt zijn met je verlangen.

Ik wil je dus uitnodigen om de deur niet helemaal dicht te trekken bij nieuwe dingen mocht het nu nog ver van je bed staan. Wie weet ben je er sneller klaar voor dan je denkt. Of geef je het na het lezen van dit blog direct al een kans om het te proberen. Het is het proberen waard!

.

De herhaling van affirmaties leidt tot geloof. Als dat geloof een diepe overtuiging wordt, gaan er dingen gebeuren.

– Muhammad ali –

.

Wat zijn affirmaties? 

Affirmaties zijn positieve en krachtige zinnen die je helpen om jouw wensen, dromen en doelen te bereiken. Je herhaalt deze dagelijks (meerdere keren) hardop of in je gedachten. 

De woorden kies je door stil te staan bij hoe je je wilt voelen en wat je wilt bereiken. Bijv Ik voel me energiek. Ik ben succesvol. Ik ben wie ik graag wil zijn. Ik voel me een goeie moeder. Ik heb een juiste balans tussen werk en privé. Belangrijk is dat je zinnen maakt die uitspreken alsof het al zo is. Dus niet…: “ik wil me vol vertrouwen voelen”, maar “Ik ben vol vertrouwen”.

.

We gebruiken vaak gedachten die ons tegenwerken

Vaak gebruiken we gedachten en woorden die ons tegen werken. Ik denk dat we dit vaker doen dan we denken. We zien vaak eerder een angst of onzekerheid dan dat we iets met vertrouwen tegemoetzien. 

Als je bijv tegen jezelf zegt dat het je nooit gaat lukken, dan gaat het niet lukken. Dit zijn belemmerende gedachten. En als je deze vaak genoeg herhaald hebt in je leven, dan is het een grote kans dat het een belemmerende overtuiging is geworden. Het is dus belangrijk dat we ons bewust worden van onze gedachten en deze voor ons gaan laten werken in plaats van tegen ons.

.

Of je nou denkt dat je het kan of denkt dat je het niet kan, je hebt hoe dan ook gelijk.

– Henri Ford  – 

.

Affirmaties werken alleen als jij het voelt

Naast het opzeggen van de affirmatie is het belangrijk dat je deze gedachten kunt voelen. Dus als je de affirmatie op zegt: I WILL, I CAN, I DO dan mag je ook voelen dat je het kunt en gaat doen! Als het krachtige gevoel ontbreekt zal de affirmatie niet werken. 

Het is daarom belangrijk dat je je eigen affirmaties maakt met je eigen woorden. Als jij kunt voelen dat deze woorden en gevoelens werkelijkheid kunnen worden dan kun jij jouw doelen bereiken. In het begin fake je het gevoel en uiteindelijk ga je er steeds meer in geloven en kun je steeds gemakkelijker dit gevoel erbij ervaren. 

Als je het vaak genoeg herhaalt, gaat je onbewuste geloven wat je zegt en ga je uiteindelijk krijgen wat je wenst in je leven. Ofwel herhalen, herhalen, herhalen en het geloof gaat komen en jij gaat jouw doel bereiken.

Belangrijke aanvulling:

Ga er ook naar gaan handelen want zonder actie geen resultaat!

.

Affirmaties zijn niet altijd voldoende

Ik wil nog een belangrijk gegeven met je delen en dat is dat sommige overtuigingen diep zitten. We geloven diep in ons onbewuste dat de overtuiging waar is. Deze overtuiging heb je bijvoorbeeld in je kinderjaren eigengemaakt, of heb je meegekregen vanuit je familielijn, bijv van je ouders of overgrootouders of zelfs nog verder terug. Mijn ervaring is dat dan een affirmatie niet voldoende werkt. Er is dan echt meer voor nodig.

Het mooie is dat ook aan deze diepliggende overtuigingen iets te doen is. Door middel van een coachgesprek ga ik samen met jou op zoek naar de oorzaak van het probleem. Naar de bron waar deze overtuiging is ontstaan. Ik gebruik hier oa de kennis van het systemisch gedachtengoed. Met deze kijk kom je snel tot de kern waardoor je inzichten opdoet en er een verandering kan plaats vinden. Ik verbaas me er nog elke keer over hoe bijzonder het werkt.

.

Klantervaring healing en systemisch coachen

Mijn klanten ervaren hierin al snel een verschil. Ze doen inzichten op vanuit het onbewuste waar ze met hun bewuste zijn niet bij konden en waar ze ook direct iets mee kunnen doen. Dat laatste is ook erg belangrijk want met alleen inzichten ga je er niet komen. Je zult er altijd iets voor moeten doen. Met alleen inzicht ben je er niet.

Wil jij graag dat ik met je mee kijk voor een passende affirmatie voor jou? Stuur me gerust een mailtje, dan denk ik gratis en vrijblijvend met je mee.

.

Samenvatting

-Affirmaties zijn krachtige zinnen die je dagelijks opzegt en die helpen bij het bereiken van jouw verlangens en doelen. Belangrijk is dat je het niet alleen maar opzegt maar dat je het ook gaat voelen. Dus voelen alsof het al zo is! Anders gaat het niet werken. 

-Ben je bewust van de kracht van je gedachten, dus ook van de gedachten die je (onbewust) tegenwerken.

-En mocht je met een diepliggende overtuiging kampen… Weet dan dat affirmaties niet krachtig genoeg hiertegen zijn, maar dat je ook die overtuiging kunt veranderen door op zoek te gaan naar de bron, of het probleem wat je op je plaats houdt.

.

Welke affirmatie ga jij nu opschrijven en dagelijks herhalen? Als je het leuk vind mag je het altijd delen met me. Stuur me dan een mailtje naar info@elsvandongen.com. Ik zal altijd reageren en wie weet heb ik nog een tip voor je om je affirmatie nog krachtiger te omschrijven.

.

Let me know als jij dit graag wenst.

.