Hoe werken affirmaties?

Krachtige gedachten, zelfvertrouwen

Wat zijn affirmaties en hoe werken ze?

Onlangs tipte ik een vriendin over de kracht van positieve affirmaties om je verlangen te verwezenlijken. Haar reactie was: “Ik geloof daar niet in. Ik vind het niet realistisch. Het voelt vooral erg zweverig”. 

Ik nodigde haar uit om het toch te proberen. Niet geschoten is altijd mis. Stel je maar eens voor dat je dagelijks de volgende gedachte blijft herhalen: “Dit gaat me nooit lukken”. Wat denk je wat je krijgt?

En wat als je dagelijks tegen jezelf zegt: “Het gaat me lukken”. Ik doe mijn best om het te laten slagen”.

Voel jij het verschil?

.

Voorbij je belemmeringen

Er is veel meer mogelijk dan je in eerste instantie kunt zien en denken. Dagelijks affirmaties opzeggen kan je ondersteunen om je doelen te bereiken. En om voorbij belemmeringen te komen. Mits je ze op de juiste manier gebruikt en er open voor staat. Affirmaties opzeggen helpt bij het manifesteren van het leven dat jij wilt.

.

Lees een blog over hoe je met vertrouwen het leven creëert dat jij wilt.

.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn positieve en krachtige zinnen die je helpen bij meer (zelf)vertrouwen, op weg naar jouw dromen en verlangens. Ze helpen bij het bereiken van jouw doelen. Je herhaalt deze dagelijks (meerdere keren) hardop of in je gedachten. 

De woorden kies je door stil te staan bij hoe jij je wilt voelen en wat je wilt bereiken.

.

Affirmatie voorbeelden

Hieronder deel ik een paar affirmatie voorbeelden.

“Ik voel me energiek. Ik ben succesvol. Ik ben wie ik graag wil zijn. Ik voel me een goede moeder. Ik heb een juiste balans tussen werk en privé. Ik richt me op wat goed is voor mij en waar ik blij van word.”

Hier deel ik 30 affirmatie voorbeelden voor innerlijke rust.

Belangrijk is dat je je zinnen opschrijft en uitspreekt alsof het al zo is. In de tegenwoordige tijd. Dus niet…: “Ik wil me vol vertrouwen voelen”, maar “Ik ben vol vertrouwen”. En dat je focust op wat je wilt in plaats van wat je niet wilt.

Lees een blog over het vergroten van jouw zelfacceptatie en zelfliefde met 11 affirmatie voorbeelden

.

Hoe werken affirmaties?

Zeg dagelijks je affirmaties op, afgestemd op waar jij naar verlangt. Je kunt hier vaste momenten voor uitkiezen. Bijvoorbeeld met de start van je dag of ‘s avonds voor je gaat slapen. Of spreek je affirmaties in en neem het op, zodat je ze kunt beluisteren of nazeggen. Kies wat past bij jou. Wat voor jou werkt en haalbaar is.

Wat je ook kunt doen is deze krachtige gedachten uitspreken als je jezelf aankijkt in de (auto)spiegel. Kijk of je je ogen bewust kunt laten stralen waarbij je uitstraalt dat je gelooft wat je zegt. Want je gevoel en geloof bij het uitspreken is erg belangrijk. Kies daarom altijd zinnen die jij kunt geloven op dit moment. Als je bijvoorbeeld in een burn-out zit dan is de affirmatie ‘ik ben vol vertrouwen’ niet geloofwaardig. Dan zou de zin ‘ik heb er vertrouwen in dat ik hier weer boven op kom’ meer passend zijn.

.

Klik op de affirmatie hierboven om op Pinterest los te gaan met pinnen voor jouw affirmaties 🙌

.

De herhaling van affirmaties leidt tot geloof. Als dat geloof een diepe overtuiging wordt, gaan er dingen gebeuren.

– Muhammad ali –

.

We gebruiken vaak gedachten die ons tegenwerken

Vaak gebruiken we gedachten en woorden die ons tegenwerken. Dit zijn belemmerende gedachten. Dit doen we vaker dan we denken. We zien eerder een angst of onzekerheid dan dat we iets met vertrouwen tegemoetzien. 

Herken jij je in onderstaande voorbeelden?

‘Ik ben het niet waard. Ze zitten waarschijnlijk niet op mij te wachten. Ik ben niet interessant genoeg. Ik heb altijd tijd tekort. Ik ben niet goed genoeg. Ik heb daar geen geld voor. Ik weet niet hoe het moet. Ik moet het alleen doen.’

Als je naar jezelf blijft herhalen dat je altijd tijd tekort hebt, dan krijg je overal bewijs dat dit zo is. En als je deze vaak genoeg herhaald hebt in je leven, is er een grote kans dat het een belemmerende overtuiging wordt. Een overtuiging voelt als dé waarheid, maar is dat zo? Het is dus belangrijk dat je je bewust wordt van je gedachten en deze vóór je laat werken in plaats van tegen je.

Gun jezelf na het na het lezen van dit blog direct een kans om het te uit te proberen. Het is het proberen waard! Welke belemmerende gedachten die jou tegenhoudt op weg naar dat wat jij verlangt, kun jij ombuigen in een helpende affirmatie?

Wat ga jij vanaf nu elke dag tegen jezelf zeggen?

.

Of je nou denkt dat je het kan of denkt dat je het niet kan, je hebt hoe dan ook gelijk.

– Henri Ford  – 

.

Voel en geloof wat je zegt

Naast het opzeggen van de affirmatie is het belangrijk dat je deze krachtige gedachte kunt voelen. Bijvoorbeeld bij de affirmatie I WILL, I CAN, I DO, is het belangrijk dat je kunt voelen dat je het uiteindelijk kunt en gaat doen. Als je niet gelooft dat het waarheid kan worden, zal de affirmatie niet werken. 

Het is waardevol als jij je eigen affirmaties maakt, met je eigen woorden. Als jij kunt voelen dat deze woorden en gevoelens werkelijkheid kunnen worden dan kun jij jouw doelen bereiken. In het begin fake je het gevoel en uiteindelijk ga je er steeds meer in geloven en kun je steeds gemakkelijker dit gevoel erbij ervaren. 

Als je het vaak genoeg herhaalt, gaat je onbewuste geloven wat je zegt en ga je uiteindelijk krijgen wat je wenst in je leven. Oftewel herhalen, herhalen, herhalen.

.

Affirmaties zijn niet altijd voldoende

Ik wil nog een belangrijk gegeven met je delen en dat is dat sommige overtuigingen diep zitten. We geloven diep in ons onbewuste dat de overtuiging waar is. Deze overtuiging heb je bijvoorbeeld in je kinderjaren eigengemaakt, of heb je meegekregen vanuit je familielijn, bijvoorbeeld van je ouders of overgrootouders of zelfs nog verder terug. Mijn ervaring is dat dan een affirmatie niet voldoende werkt. Er is dan meer hulp nodig.

.

De bron van het probleem

Het fijne is dat aan deze diepliggende overtuigingen ook iets te doen is. Door middel van coachsessies ga ik samen met jou op zoek naar de oorzaak van het probleem. We gaan samen op zoek naar de bron waar deze overtuiging is ontstaan. Met de inzichten die hieruit voortkomen, verandert er direct iets in je systeem en kun je er naar gaan handelen. Want met alleen een inzicht komt je er niet.

En hoe groot jouw rugzak ook is, er is heling mogelijk.

.

Samenvatting

  • Hoe werken affirmaties en wat zijn het? Affirmaties zijn krachtige gedachten die je dagelijks opzegt en die helpen bij het bereiken van jouw verlangens en doelen. Belangrijk is dat je het niet alleen opzegt maar dat je het ook voelt. Voelen alsof het al zo is! Anders gaat het niet werken. 
  • Ben je bewust van de kracht van je gedachten, dus ook van de gedachten die je (onbewust) tegenwerken.
  • Mocht je met een diepliggende overtuiging kampen… Weet dan dat affirmaties niet voldoende werken. Er is meer voor nodig om deze overtuiging te veranderen. Het is dan nodig om op zoek te gaan naar de bron van het probleem dat je op je plaats houdt. Deze is vaak in je onbewuste Zijn te vinden.

.

Controle over jouw gedachten

Wil jij meer controle over jouw gedachten en hier zelfstandig mee aan de slag?

Neem dan zeker een kijkje bij de laagdrempelige online cursus ‘Geluk van binnenuit’. Hierin neem ik je onder andere mee naar het loslaten van belemmerde gedachten en help ik je om je focus te veranderen naar dat wat je wenst. In 7 weken naar meer innerlijke rust, zelfliefde en verbinding met jezelf.

.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *