7 tips voor meer tijd voor jezelf
april 22, 2020
Els van Dongen visie op het leven
Welke verandering zou jij in deze wereld willen zien?
mei 11, 2020
Laat alles zien

Hoe krijg ik meer tijd voor mezelf?

Kies voor jezelf

“Ik heb het ontzettend druk, ik kom niet toe aan mezelf. Ben altijd met en voor anderen bezig en als ik denk even tijd te hebben voor mezelf, komt er weer iets tussen”.

Tijdens een gesprek werd duidelijk dat deze vrouw haar dag vaak al gestrest begon, omdat ze meteen áán stond. Ze wilde graag overal de controle over hebben en vond het lastig om dingen los te laten en over te laten aan haar man en kinderen, want die deden het net op een ander manier en in een ander tempo.

Ze liep nu vaak als een stresskip door het huis en reageerde niet altijd even gezellig en je kunt je voorstellen wat dit voor effect heeft voor het hele gezin. 

.

Ze wilde een rustige en liefdevolle moeder en vrouw zijn

Wat zou je graag wensen in deze situatie? “Nou, dat ik een rustige en liefdevolle moeder ben en dat de dingen veel gemakkelijker verlopen. Zonder stress. Ik wil een relaxte dag hebben waarin alles gebeurt zoals het hoort te gebeuren, zoals kinderen netjes aangekleed en op tijd op school, naar mijn werk en tijd voor mezelf als een boek lezen of echt de tijd nemen om een meditatie van jou te luisteren of een van mijn schrijfopdrachten te doen. Ik merk dat dit toch vaak op de 2e of 3e plaats komt. Terwijl ik het wel heel belangrijk vind”.

Ik zag een liefdevolle vrouw tegenover mij zitten en vroeg haar, of ze zichzelf  geen liefdevolle moeder vindt. Jawel, zei ze, ze weet dat ze dit is. Alleen voelt het niet altijd zo. Ze vindt het erg vervelend dat ze zo vaak moppert naar haar kinderen.

.

Zet jezelf eens op je prioriteitenlijstje

.

Tijd voor jezelf

“Wat zou je hier graag in willen?” vroeg ik haar.

“Nou ik weet niet of elke dag haalbaar is voor mij, maar ik wil minimaal 3 keer per week even een half uur voor mezelf hebben waarin ik een ontspannen of inspirerend boek kan lezen, of dat ik een meditatie of schrijfopdracht van jou kan doen. En daarnaast vind ik het ook erg belangrijk om tijd met mijn vriendinnen door te brengen”.

Lees in deze blog 7 tips en inspiratie hoe meer tijd voor jezelf te nemen.

.

Het speelde ook bij haar moeder

In de sessie met deze vrouw zagen we dat de controle willen hebben een heel duidelijk terugkerend patroon was dat ook bij haar moeder (en bij haar oma) speelde. Ze wist te vertellen over wat haar moeder had meegemaakt en dat zij mogelijk nog (onbewust) kampte met een schuldgevoel van iets wat was gebeurd in haar leven. Ze herkende het patroon wat zich nu ook herhaalde in haar eigen leven. Ze zag in waar haar grote verantwoordelijkheidsgevoel en haar controledrang vandaan kwam en daarmee het gebrek aan ontspanning en tijd voor zichzelf.

.

Wat het inzicht haar bracht

Door dit inzicht en een oefening die we gedaan hebben, kon ze het verantwoordelijkheidsgevoel wat niet van haar was loslaten. Dit zorgde er onder andere voor dat ze nu een relaxtere moeder is die controle veel gemakkelijker los kan laten. Zelfs op momenten dat ze eerst echt vet in de stress zou zijn geschoten staat ze nu versteld van zichzelf hoe rustig ze reageert op een situatie die helemaal anders loopt dan gepland. Ze kan nu gemakkelijk thuis de boel de boel laten en neemt de tijd voor zichzelf om ’s avonds te gaan trimmen of de Happinez te lezen.

.

Alles begint bij bewustwording

Vraag je eens af hoe jij thuis reageert op situaties. Ben jij ook iemand die graag de controle houdt?  Die het lastig vindt om dingen aan anderen over te laten, omdat ze dan waarschijnlijk anders gedaan worden dan jij zou willen? Wil jij ook dat het gebeurt op jouw manier en gaat dit ten koste van jezelf?

Stel jezelf eens de volgende vragen: Wat belemmert jou om me-time voor jezelf in te plannen? Hoe kun jij vandaag nog tijd voor jezelf creëren? En wat ga jij dan het liefste doen? Wat wil je al heel lang, maar neem je nooit geen tijd voor? 

Als je hier het antwoord op vindt, wordt het makkelijker om de regie eens wat vaker los te laten. 

.

Kun jij een stok gebruiken voor meer tijd voor jezelf? 

Vraag hieronder mijn gratis ebook aan, waarmee jij focus gaat creëren. Dit helpt om daadkrachtiger voor jezelf te kiezen.

innerlijke rust, innerlijke vrijheid

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *