Van altijd aan staan, naar rust in je leven

“Ik sta altijd aan en wil meer rust in mijn leven. Ik heb het ontzettend druk en kom niet aan mezelf toe. En ben altijd met en voor anderen bezig.”

Tijdens een gesprek werd duidelijk dat deze vrouw haar dag vaak al gestresst begon. Ze stond aan vanaf het moment dat ze wakker werd. Ze wilde overal de controle over hebben. En vond het lastig om dingen los te laten en over te laten aan haar man en kinderen. Want die deden het net op een ander manier en in een ander tempo.

Dit met gevolg dat ze vaak als een stresskip door het huis liep. Het was hierdoor niet gezellig thuis en je kunt je voorstellen wat dit voor effect had voor het hele gezin. 

.

Een rustige en liefdevolle moeder en vrouw zijn

“Wat zou je graag wensen in deze situatie?” vroeg ik haar.

“Dat ik een rustige en liefdevolle moeder ben en dat de dingen veel gemakkelijker verlopen. Zonder stress. Ik wil een relaxte dag hebben, waarin alles gebeurt zoals het hoort te gebeuren. Zoals kinderen netjes aangekleed en op tijd op school. Ik wil ook meer van mijn kinderenen man kunnen genieten. En ik zou graag tijd voor mezelf willen om een boek te lezen. Dit komt er nooit van, terwijl ik het wel heel belangrijk vind. En ik wil het goede voorbeeld geven aan mijn kinderen”.

Ik zag een liefdevolle vrouw tegenover mij zitten en vroeg haar, of ze zichzelf geen liefdevolle moeder vindt. Jawel, zei ze, ze weet dat ze dit is. Alleen voelt het niet altijd zo. Ze vindt het erg vervelend dat ze zo vaak moppert naar haar kinderen.

Lees in deze blog 7 tips en inspiratie hoe meer tijd voor jezelf te nemen.

.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

In de sessie met deze vrouw zagen we dat de controle hebben een terugkerend patroon was dat ook bij haar moeder (en bij haar oma) speelde. Ze vertelde over wat haar moeder had meegemaakt en dat zij mogelijk nog (onbewust) kampte met een schuldgevoel van iets wat was gebeurd in haar leven. Ze herkende het patroon wat zich nu ook herhaalde in haar eigen leven. Ze zag nu in waar haar grote verantwoordelijkheidsgevoel en haar controledrang vandaan kwam en daarmee het gebrek aan ontspanning en tijd voor zichzelf.

Zet jezelf op je prioriteitenlijstje!

.

Loslaten

Door dit inzicht en een oefening die we deden, kon ze het grote verantwoordelijkheidsgevoel wat niet van haar was loslaten. Dit zorgde er onder andere voor dat ze nu een meer relaxtere moeder is die controle veel gemakkelijker loslaat, of uit handen geeft. Ze staat nu minder aan en voelt meer rust in zichzelf. Op momenten dat alles anders loopt dan gepland, schoot ze eerst enorm in de stress. En nu staat ze verstelt van zichzelf hoe rustig ze reageert en met de situatie omgaat. Ze laat nu gemakkelijk thuis de boel de boel en neemt de tijd voor zichzelf om ‘s avonds te gaan trimmen of het lezen van een boek of de Happinez.

.

Alles begint bij bewustwording

Hoe reageer jij op stressvolle situaties? Ben jij ook iemand die graag de controle houdt?  Vind jij het lastig om dingen uit handen te geven? Wil jij ook dat het gebeurt op jouw manier en gaat dit ten koste van jezelf?

Wat belemmert jou om tijd voor jezelf in te plannen? Hoe zou jij je tijd het liefste inplannen? Wat wil je al heel lang, maar neem je nooit geen tijd voor? 

Alles begint bij bewustwording. Word je bewust van wat er speelt in je leven en kies vervolgens nieuwe acties die tot verandering in je leven overgaan. Zodat je niet altijd meer aan staat en er ook voor jou rust in je leven ontstaat.

Ik gun het je!

.

Wil jij jouw zelfbewustzijn vergroten? 

Vraag hieronder de 52 inspirerende vragen aan om te ontdekken wat echt bij jou past en wat jij leuk vindt om te doen. Zodat ook jij weer meer rust en zingeving voelt in je leven.

Je ontvangt er nu gratis een mini cursus schrijven bij voor meer zelfinzicht en loslaten. Met schrijftips en schrijfideeën, om jouw bewustwording te vergroten.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *