Van een gevangen gevoel naar vrijheid

Vanaf mijn tienerjaren heb ik last gehad van een gevangen gevoel in me. Sommigen schrikken van het woord gevangen, maar ik had sterk het gevoel dat ik vast zat. Ik voelde me vast zitten in mijn gedachten, in mijn lichaam en later in mijn relatie. Ik heb me erg alleen en afhankelijk gevoeld en liet anderen gemakkelijk over mijn grenzen gaan. 

.

Ik ben niet goed genoeg

Gedachten als: ‘ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard’ gingen regelmatig door mij heen. Deze gedachten weerhielden mij om stappen te zetten richting waar ik naar verlangde. Om eerlijk te zijn wist ik toen niet eens waar ik naar verlangde. Ik stond in de stand van overleven.

Mijn grenzen waren ver te zoeken. Als iemand iets vroeg of van mij verwachtte dan deed ik dat. Ook als mijn gevoel of intuïtie zei dat dit niet klopte. Of dat ik het niet wilde of er geen zin in had. Ik maakte hiermee de ander belangrijker dan mezelf en dacht erg minderwaardig over mezelf.

.

Ongeval

Op mijn 17de kreeg ik een fietsongeval, met een hersenkneuzing tot gevolg. Het lukte me niet meer om de SPW opleiding af te maken en moest stoppen met school. Ik had veel last van hoofdpijn en was altijd moe en lag hierdoor veel op bed. Je kunt je voorstellen dat dit mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde geen goed deed. Voor mijn gevoel kon ik geen kant meer op en voelde ik me me meer vastzitten in mijn leven.

..

Ik koos voor mezelf

In 2004 nam ik een groot besluit. Ik besloot om vanaf nu te kiezen voor mezelf. Ik ging weg bij mijn ex en de jaren erna ging ik verschillende uitdagingen aan om het beste uit mezelf te halen. Waaronder dat ik weer een opleiding ging doen (verpleegkundige bij de GGZ) en het halen van mijn rijbewijs. Nooit gedacht dat ik ooit auto zou kunnen rijden. Op mijn 25ste heb ik mijn rijbewijs gehaald en dat was mijn eerste succes ervaring sinds het ongeval.

.

Mijn angst voor autorijden

Toen ik mijn rijbewijs had vond ik het erg spannend om te rijden. Als ik de snelweg op moest dan kon ik daar al dagen mee rondlopen met slapeloze nachten. De angst en onzekerheid kostte mij enorm veel energie met het resultaat dat ik vaak doodop op mijn bestemming aankwam. Ik reed hierdoor zo min mogelijk..

In 2015 ging ik de uitdaging aan om over mijn autorijd-angst heen te stappen. Ik koos ervoor om me niet meer te laten leiden door angst en onzekerheid. Ondanks dat de spanningen er zeker waren stapte ik elke keer in de auto. Het waren in het begin vermoeiende ritten, maar mijn zelfvertrouwen groeide naarmate ik meer ervaring kreeg op de weg. En daarmee ging het rijden ook steeds beter.

.

Van gevangen naar vrijheid

Het feit dat ik niet meer afhankelijk was om met iemand mee te rijden versterkte mijn gevoel van vrijheid. Maar ook de ervaring dat ik zoveel meer kan dan ik denk heeft mijn vrijheidsgevoel versterkt. Hieruit heb ik verschillende keuzes kunnen maken waarin ik doe wat ik wil en wat goed is voor mij. Zonder hierbij egoïstisch te zijn.

De afgelopen jaren heb ik veel aan mezelf gewerkt waardoor ik mijn grenzen ben gaan herkennen en hiernaar handel. Ik durf mijn mening te geven en voel dat mijn mening er toe doet.  De belemmerende overtuigingen die ik als waarheid had aangenomen, heb ik onderzocht en veranderd. Hierdoor kon ik weer voelen wat ik diep van binnen wilde en wie ik werkelijk ben. Dit alles samen heeft mijn gevoel van vrijheid enorm versterkt.

Ik ontvang nu nieuwe uitdagingen met open armen, omdat ik weet dat deze me dichterbij brengen naar nog meer vrijheid. Dit groeiproces vind ik een prachtig proces en gun ik jou ook want het brengt je ontzettend veel. Het is niet altijd een gemakkelijk proces, maar je leven wordt er uiteindelijk wel veel gemakkelijker door.

 

9 tips op weg naar meer vrijheid

  • Kies voor jezelf door uit situaties te stappen waarvan jij voelt dat ze niet juist voor jou zijn. Situaties en relaties die jouw groei en ontwikkeling beperken.
  • Ga je belemmerende overtuigingen onderzoeken. Onze beperkende gedachten houden ons gevangen en op onze plek waar we niet willen zijn.
  • Benoem naar anderen dat je iets lastig, eng of spannend vindt. Door het woorden te geven maak je het al minder zwaar voor jezelf.
  • Ga een spannende uitdaging aan (met hulp) en zoek de grens op van je comfortzone. Begin met kleine stapjes. Kies je meteen voor een uitdaging ver buiten je comfortzone dan is het gedoemd om te mislukken en dit doet je eigenwaarde geen goed. Weet dat je veel meer kunt dan je denkt.
  • Deins niet weg van iets wat moeilijk is. Hier is de meeste groei te behalen. Durf stappen te zetten, het veilige los te laten, risico’s te nemen, en ben niet bang om fouten te maken.
  • Word je bewust van wat jou al het gevoel van vrijheid geeft en ben daar dankbaar voor. Dankbaarheid voelen is een krachtige tool die ik dagelijks toepas.
  • Zeg positieve affirmaties als: ‘Ik kan het!’, ‘Ik ben het waard’, of: ‘Mijn auto brengt mij in alle rust en veiligheid naar mijn bestemming.’ En voel het alsof het al zo is.
  • Relativeer. Wat is er werkelijk aan de hand? Vaak gaan onze gedachten met ons op de loop. 
  • Ga ontdekken wat jij diep van binnen wilt. Als jij dit gaat ontdekken dan zul je gaan merken dat veel vanzelf zal gaan. Er komen steeds weer mooie dingen op je pad gaan die passen bij wie jij werkelijk bent

 

 

Je kunt én bent zoveel meer dan je denkt

.

Wil je meer Kies voor jezelf tips ontvangen? Schrijf je hieronder in en ontvang direct mijn beste Kies voor jezelf tips in je mailbox.

Schrijf-je-hier-in-voor-mijn-inspiratiemails

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *