kies voor jezelf, geloof in jezelf, els van dongen
Je hebt altijd een keuze
januari 13, 2018
leefstijlcoach, kies voor jezelf, zelfvertrouwen
Omring je met mensen die vertrouwen in je hebben
januari 31, 2018
Laat alles zien

Van een gevangen gevoel naar vrijheid

vrij - kies voor jezelf, geloof in jezelf, coach - leefstijlcoach

 

Denk jij vaak: dat durf ik niet, dat kan ik niet?

Laat jij je vaak leiden door angst, onzekerheid en twijfel?

Laat jij je vaak beïnvloeden door anderen, of heb je last van vergelijkeritis?

Vind jij het lastig om nee te zeggen, je eigen mening te geven of je eigen plan te trekken?

Vind jij het lastig om voor jezelf te kiezen, om te voelen of dit nu echt is wat JIJ wilt, of dat het meer de wens van de ander is?

 

Ik heb me jarenlang gevangen gevoeld

Sommigen schrikken van het word gevangen en vinden dit vreemd klinken. Toch heb ik me jaren zo gevoeld. Ik voelde me vast zitten in mijn gedachten, in mijn relatie en in mijn lichaam. Ik dacht dat ik geen kant op kon. Ik voelde een band om mijn lichaam en durfde geen stappen te zetten omdat ik dacht dat ik het niet kon.

 

Ik dacht dat ik nooit auto zou kunnen rijden

In 2005 heb ik pas mijn rijbewijs gehaald. Ik was toen 25. Eerder dacht ik dat ik nooit zou kunnen autorijden. Hier was ik van overtuigd. Toen ik mijn rijbewijs had vond ik het nog steeds erg spannend om te rijden. Ik ontweek het dan ook graag. Als ik de snelweg ergens op moest dan kon ik daar al dagen mee in mijn maag rondlopen. Je begrijpt wel dat een rit met angst en onzekerheid mij enorm veel energie kostte met het resultaat dat ik vaak doodop op mijn bestemming aankwam.

2 jaar geleden ging ik toch de uitdaging aan. Ik koos ervoor om me niet meer te laten leiden door angst en onzekerheid.  Het waren in het begin vermoeide ritten, maar mijn zelfvertrouwen groeide. Ik kreeg steeds meer ervaring op de weg en voelde me ook steeds meer vertrouwd op de weg.

En deze 2 weken staat er een retourtje naar Woerden (80 km) op de planning en over 2 weken ga ik zelfs op en neer naar Borger (225km!). Ik kies er dan wel voor om daar te overnachten voor een paar dagen om uitgerust aan te komen voor 2 coachdagen. Maar ik ga de uitdaging aan en zonder slapeloze nachten! Met vertrouwen omdat ik weet dat ik het kan! En dit geeft een groot gevoel van vrijheid en dit voelt heerlijk en krachtig omdat ik dit durf en doe. En ik zie de overnachting daar niet als een moetje, maar ik gun het mezelf!

.

Ik maak nu mijn eigen keuzes

Als ik kijk naar vrijheid dan heb ik al veel bereikt. Ik doe nu precies wat ik wil, met de mensen die ik graag om me heen heb. Ik heb mijn angsten en onzekerheden overwonnen waardoor ik nu op een prachtplek woon in het bos. Ik maak nu mijn eigen keuzes. Ik voel me een stuk energieker en krachtig waardoor ik tegen veel meer dingen JA kan zeggen. Ik durf mijn mening voortaan te uiten, ook in een groep. Dit alles geeft zoveel vrijheid.

Er zijn uiteraard nog uitdagingen genoeg  voor mij, maar ik kan de uitdagingen met open armen ontvangen. Deze brengen mij allemaal dichterbij naar nog meer vrijheid. Dit groeiproces vind ik een prachtig proces. Dit gun ik iedereen, want het brengt je zoveel!

 

Tips op weg naar meer vrijheid

  • Vraag hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.
  • Benoem naar anderen dat je iets lastig, eng of spannend vindt. Door het woorden te geven maak je het al minder zwaar.
  • Ga de uitdaging aan (met hulp) en zoek de grens op van je comfortzone. Deze is nog veilig.
  • Deins niet weg van iets wat moeilijk is. Hier is de meeste groei te halen. Durf stappen te zetten, het veilige los te laten, risico’s te nemen, en ben niet bang om fouten te maken.
  • Word je bewust van wat jou al vrijheid geeft en ben daar dankbaar voor. Dankbaarheid is zo’n krachtige tool.
  • Zeg positieve affirmaties als: Ik kan het!  Of: Mijn auto brengt mij in alle rust en veiligheid naar mijn bestemming. En voel dat dit zo is.
  • Relativeer. Vaak gaan onze gedachten met ons op de loop. De angst om de angst.
  • Werk aan je lichamelijke gezondheid. Een fit lichaam geeft energie en kracht, wat jou ook weer sterker maakt in het maken van keuzes en het zetten van stappen. En je hebt meer energie om dat te doen wat je graag wilt!

 

De vrijheid zit hem erin dat je steeds meer kunt, durft en doet wat je echt heel graag wilt. Dat je afrekent met al die beperkende gedachtes.

 

Heb vertrouwen dat je het kunt. Ga oefenen met kleine uitdagingen. En weet dat alles wat je echt graag wilt, je dit kunt leren.

 

Je kunt én bent zoveel meer dan je denkt.

Voor meer leesinspiratie:

blog: je hebt altijd een keuze