Leven zonder tv heeft 2 kanten. Een leuke film of een tv serie kan ontspanning geven. Even niets. Even niet nadenken. Lekker lachen tijdens een comedy, of geheel in een spannende film gezogen worden. En tegelijk neemt het veel tijd van je weg, wat je ook zinvoller kunt besteden. In deze blog neem ik je mee in mijn proces hoe wij kozen om onze televisie de deur uit te doen.

.

Leven zonder tv

In 2017 zijn we verhuisd naar een prachtig boshuisje in de buurt van Gemert (NB). Dat was het moment dat we kozen om te leven zonder tv.  Als eerste omdat we niet wisten waar we deze moeten plaatsen. Want wij vinden een televisie echt lelijk en het was zeker geen aanwinst voor ons leuke boshuis. Tijden de verhuizing was het moment dat we bewust weer stilstonden bij wat de meerwaarde was van tv kijken. 

We kwamen tot de conclusie dat we meer bewust en zinvoller wilden leven. Ik stond mede dankzij de opleidingen die ik volgde tot holistisch coach steeds vaker stil bij wat echt belangrijk voor me was. Mijn man ging hier gemakkelijk in mee. We deelden het gevoel en stonden achter de keuze: Leven zonder tv.

Wat er vooraf ging aan deze keuze, lees je hieronder.

.

Het gaf me ontspanning

In ons vorige huis hadden we nog een tv. Ik werkte toen als verpleegkundige in de psychiatrie en zette soms ‘s morgens een film op. Omdat ik me ‘even niets’ gunde en het hielp me om de rem op mijn to do lijst te zetten. Anders deed ik voor mijn avonddienst teveel in huis. Een feelgood film werd het meestal, zoals The Holiday met Cameron Diaz. Een van mijn favoriete films. Deze filmtijd in de ochtend voelde echt als me-time. Ik kon zonder schuldgevoel op de bank ploffen met een grote pot thee. Even helemaal niets. 

Of ’s avonds met Floris gezellig een film kijken terwijl we lekker tegen elkaar kropen. Ofwel fijne ervaringen met de tv!

.

tv verslaving

Met tv kijken naar zenders (zonder netflix) waren we al een tijd klaar. We irriteerden ons aan de reclames tussendoor en er kwam nooit iets op wat we leuk vonden. Met gevolg dat we zapten van de ene naar de andere zender. Niet rustgevend en erg frustrerend.

En dan het verslavende gevoel wat naar boven kwam bij het kijken van een serie op Netflix. Ik wilde altijd door naar de volgende aflevering en bleef zo uren achter de tv hangen: Bingewatchen. Voor mij was het geen ontspanning meer. Ik werd er lui en moe van. Ik wilde stoppen met tv kijken, want de voordelen wogen niet op tegen de nadelen. Het voelde als een tv verslaving. Herkenbaar?

.

Onze eerste ervaring zonder tv

Het voordeel van leven zonder tv was niet nieuw voor ons. In 2009 kwamen wij terug van een half jaar reizen met onze camper door zuid Europa. We hadden geen tv in de camper. Wat een rijkdom was het om echt met leven bezig te zijn, in plaats van zinloos naar een scherm te kijken.

Bij terugkomst van onze reis, gingen we samenwonen en kozen bewust voor een leven zonder tv. We lazen veel, deden samen spelletjes. Of we zaten graag buiten met een lekker drankje, maakten regelmatig een wandeling en maakten meer tijd voor gezelligheid, of een goed gesprek.

We hadden aandacht voor elkaar. 

Helaas werden we al vrij snel verleid door een mooi aanbod: 3 maanden TV voor 10 euro.

Wij dachten: “Hey, het is toch best leuk om af en toe een film te kijken!”

En we waren om.

Elke avond dat we thuiskwamen belanden we na het eten voor de tv en alle andere activiteiten verdwenen naar de achtergrond. Zo zonde! De tv verslaving was weer geactiveerd.

.

Stoppen met tv kijken

Op dit moment wonen we in ons mooie boshuis. En zijn we heel blij dat we opnieuw gekozen hebben voor een leven zonder tv. Nu blijvend.

We genieten volop van al het moois om ons heen en zijn veel meer buiten. Genietend van de veranderingen in de natuur. Van de mooie vogels en hun prachtige gezang. Van de verschillende geuren en kleuren die elk seizoen veranderden. Elk seizoen heeft zijn charme.

Wij krijgen nu vaak reacties als: “Hebben jullie geen tv??? Wat doen jullie dan?”.

Ik heb een blog met een lijst met activiteiten gemaakt voor een zinvoller leven. Mijn man miste het uiteindelijk wel om regelmatig een serie, of film te kijken. Die kijkt hij nu (vaak met oordopjes) op de bank via de laptop. En af en toe kijk ik een inspirerende film, of romantische comedy op de laptop. Maar overall doen we spelletjes, tafelen we gezellig na, of lopen we door het bos. En een inspirerend of ontspannen boek lezen is ook een mooi alternatief voor tv kijken.

Bekijk mijn inspirerende boekentips.

.

Valkuil voor leven zonder tv

Waak ervoor dat je de TV niet vervangt door meer op internet te surfen, of veel van je tijd op je telefoon te spenderen. Want dat is net zo verslavend en brengt je vaak (onbewust) meer onrust, dan ontspanning. En het kost je veel tijd. Deze ‘verloren tijd’ kun je naar mijn idee beter besteden aan je vrienden, familie, aan van betekenis zijn in het leven en met stip op nummer één: Besteed deze tijd aan jezelf 💜.

Kun je inspiratie voor jezelf gebruiken?

Wil je meer aandacht voor jou en je persoonlijk ontwikkelen op een laagdrempelige manier?

Lees verder over de cursus Een innerlijke reis naar meer verbinding met jezelf.

Liefs, Els

.

2 Comments

 1. Michiel Peters schreef:

  Ik keek het meeste TV toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde.
  Maar ook toen was ik veelal buiten te vinden en speelde ik met mijn vrienden of we gingen iets leuks doen.
  Als bijvoorbeeld mijn Oma op bezoek was dan speelde we een spelletje.
  Tv was nooit echt mijn ding en als ik een film wilde kijken ging ik naar de Bioscoop.

  Toen ik het huis uit ging kocht ik wel een TV, maar kijken deed ik eigenlijk nooit.
  Ik zat veel meer achter de computer en ook dat is iets wat ik eigenlijk wil minderen.

  Het scheelt natuurlijk wel dat ik op mijzelf woon en een fulltime baan heb doordeweeks.
  Ik heb verder ook nog hobby´s en dus ben ik zeker neit elke avond thuis.
  Echt op de bank hangen voor een TV-programma of een film/serie zit er voor mij dan ook niet in.
  Ook de reclames vond ik altijd erg storend.

  Maar gaande weg door de jaren heen begon ik steeds meer in te zien dat de TV ons brein en geest negatief beinvloed.
  Is het niet vanwege het steeds meer wordende geweld op TV, de alleen maar slecht nieuws TV, de misleiding, eenzijdige beeldvorming en zo verder, dan is het wel vanwege de Censuur en de politieke propaganda waar je mee doodgegooid wordt.
  Inmiddels zie ik TV-kijken dan ook niet al iets wat gezond is, maar meer een kastje van het kwaad en misleiding.
  Natuurlijk zijn er ook leuke dingen op TV, maar over het algemeen ben ik van mening dat TV-kijken niet een gezonde bezigheid is.

  Na inmiddels al maanden geen TV meer te kijken heb ik nu voor de 2e keer besloten om mijn TV de deur uit te doen.
  En nu blijvend!

  Het levert zoveel meer tijd op die je nuttiger kunt besteden aan andere dingen die het leven een stuk leuker en gezonder maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *