Laat jij je tegenhouden door reacties uit je omgeving?

.

“Ken je dat? Je hebt iets bedacht om te gaan doen, je vertelt er vol enthousiasme over aan je omgeving maar zij zijn lang niet zo enthousiast. Integendeel, door hun reacties begin je opeens te twijfelen of je het wel moet doen. 

.

Ik kan me nog goed de reacties herinneren van de mensen om me heen toen ik aangaf mijn baan te willen opzeggen om een coachpraktijk te starten. “Dat kan toch niet zomaar? Je hebt toch een hypotheek? En stel dat het je niet gaat lukken? Je moet niet denken dat je al meteen een goed lopende coachpraktijk hebt!”

.

Gelukkig was ik al voorbereid

Gelukkig stond ik al voor een groot gedeelte achter mijn plan, wat ik al uitgedacht had met een coach. Zij had me al voorbereid op mogelijke reacties vanuit mijn omgeving. Hierdoor voelde ik me zekerder en sterker in het maken van mijn keuze. Anders hadden deze reacties ervoor gezorgd dat ik ervan af zou zien. Was ik echt gaan twijfelen aan mezelf en aan mijn kunnen. Want in mijn hoofd waren er ook verschillende onzekerheden als kan ik het wel? Heb ik het wel in me om ondernemer te zijn? Stel dat ik straks geen inkomen heb? En wat als hun nu eens gelijk krijgen?

.

.

Een inspirerend gesprek

Laatst had ik een inspirerend gesprek met een vrouw die ik enorm bewonder. Ze heeft een jaar geleden haar huis en baan opgezegd om te gaan reizen. Ze vond het erg spannend maar de drang om te vertrekken kwam van binnenuit en ze voelde in elke cel van haar lichaam dat ze deze stap mocht zetten. Vanuit alle kanten kwamen er signalen dat dit de weg was die ze mocht gaan. Deze signalen/tekens/gevoel waren sterker dan haar onzekerheid, welke er ook volop was. Toen ze besloot om te gaan, wist ze totaal niet waar haar haar reis naar toe ging. Hoe het zou gaan. Of ze na een maand al terug zou zijn of misschien bleef ze wel een half jaar weg? Of langer? Ze had geen doel, ze wist alleen dat ze ‘moest’ gaan. 

.

Het gesprek met haar ouders over haar grootste plannen

Ze had het pas met haar ouders gedeeld op het moment dat ze het besluit voor zichzelf al definitief had genomen. (Dit is een goeie actie van haar geweest, omdat ouders vaak heel beschermend reageren en dit je mogelijk van je plannen afbrengt).

Haar vader kon zich gemakkelijker meebewegen met haar reisplan. Haar moeder reageerde in het begin minder enthousiast. Het nieuws kwam totaal onverwachts. Ze vond het erg spannend en was bang dat haar dochter een te groot risico zou nemen door alles op te geven. Want dan zou ze niks meer hebben als ze terugkwam. 

“Als jij nu gaat dan heb je niks meer als je terugkomt. Dan ben je alles kwijt??”. Zei ze met een bezorgde stem.

.

Ik kan het me goed voorstellen dat een ouder zo reageert. Want je zegt ook veel zekerheid op als je je huis én baan opzegt! En dan alleen als (jonge) vrouw op reis in een camperbus. Je hoort zoveel verhalen wat er allemaal kan gebeuren. Daar wil je je dochter toch maar al te graag voor besparen.

.

“Als jij nu gaat dan heb je niks meer als je terugkomt. Dan ben je alles kwijt”.

.

Hoe gaat het nu met deze vrouw?

En als we dan kijken naar hoe deze vrouw terugkwam van haar reis, dan kan ik alleen maar bewondering hebben voor haar keuze. Het is een bijzondere reis en ervaring geweest met uiteraard ook veel onzekerheden. Uiteindelijk heeft ze een jaar lang gereisd en woont ze nu tijdelijk bij haar ouders en had ze al vrij snel een nieuwe baan. Ze heeft veel geleerd over zichzelf, mooie mensen ontmoet en vertrouwen gekregen dat ze op haar gevoel mag en kan vertrouwen. Ook als dat heel spannend voelt. Ofwel een prachtige ervaring rijker.

.

Zoek iemand die gelooft in jouw plannen

Omdat kiezen voor wat jij wilt al een grote stap is voor jou die vaak gepaard gaat met onzekerheid, werken de niet-motiverende reacties van je dierbaren niet mee. Daarom nodig ik je uit om iemand te zoeken die gelooft in jou. Die weet dat jij geen verkeerde keuzes kunt maken als je je keuzes weloverwogen maakt. Ga in gesprek met iemand die jou steunt in jouw verlangen. Die jou de ondersteuning biedt die jij nu nodig hebt om een stap te maken in de juiste richting voor jou.

.

Hou jij je nog klein?

Hou jij je nog ergens in tegen? Voel jij van binnen dat je heel graag een andere keuze wil maken? Of dat er een verandering nodig is in jouw leven? En laat jij tegenhouden door de angst om zekerheid te verliezen? Of door angst dat het je niet gaat lukken?

.

Ik word altijd enthousiast als ik hoor dat mensen voor hun dromen gaan! Ik kan dan echt van binnen klappen in mijn handen en een juigsprong maken. Ik vind het knap en tegelijk super dat ze uit hun vertrouwde leven stappen en gaan voor wat ze diep van binnen voelen dat ze mogen gaan doen. Risico’s en onzekerheden horen erbij. Ik geloof dat  alles mogelijk is.  Als je er maar in gelooft en ervoor gaat!  

Ik wil je bij deze aanmoedigen om echt die stap naar een nieuwe richting te gaan maken. Het is nu nog spannend en onzeker, maar als je van binnen voelt dat dit wel nodig is, als je nu niet tevreden bent met je leven… Kies dan voor jezelf. Je bent het waard.

.

Leestip:

Hoe kies je voor jezelf?

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *