Laat jij je tegenhouden door reacties uit je omgeving?

.

“Ken je dat? Je hebt iets bedacht om te gaan doen, je vertelt er vol enthousiasme over aan je omgeving maar zij zijn lang niet zo enthousiast. Integendeel, door hun reacties begin je opeens te twijfelen of je het wel moet doen. 

Ik kan me nog goed de reacties herinneren van de mensen om me heen toen ik mijn wens deelde om mijn baan op te zeggen om een coachpraktijk te starten. “Dat kan toch niet zomaar? Je hebt toch een hypotheek? Stel dat het je niet gaat lukken? Je moet niet denken dat je al meteen een goed lopende coachpraktijk hebt!”

.

Negatieve reacties op je droom

Gelukkig stond ik al voor een groot gedeelte achter mijn plan, wat ik al uitgedacht had met een coach. Zij had me al voorbereid op mogelijke negatieve reacties vanuit mijn omgeving. Hierdoor voelde ik me zekerder in het maken van mijn keuze.

Anders hadden deze negatieve reacties ervoor gezorgd dat ik ervan af zou zien. Was ik echt gaan twijfelen aan mezelf en aan mijn kunnen. Want in mijn hoofd waren er ook verschillende onzekerheden, als: “Kan ik het wel? Heb ik het wel in me om ondernemer te zijn? Stel dat ik straks geen inkomen heb?”

.

Ze had een droom om een reis te maken

Ik had eens een inspirerend gesprek met een vrouw die ik enorm bewonder. Ze had haar huis en baan opgezegd om te gaan reizen. Ze vond het erg spannend maar de drang om te vertrekken kwam van binnenuit en ze voelde in elke cel van haar lichaam dat ze deze stap mocht zetten.

Vanuit alle kanten kwamen er signalen dat dit de weg was die ze mocht gaan. Deze signalen/tekens/haar intuïtie waren sterker dan haar onzekerheid, welke er ook volop was. Toen ze besloot om te gaan, wist ze totaal niet waar haar haar reis naar toe ging, en hoe het zou verlopen. Ze wist niet of ze na een maand al terug zou zijn, of misschien bleef ze wel een half jaar weg. Of langer? Ze had geen doel, ze wist alleen dat ze ‘moest’ gaan. 

.

Het gesprek met haar ouders over haar grootste plannen

Ze had het pas met haar ouders gedeeld op het moment dat ze het besluit voor zichzelf al definitief had genomen. (Dit is een goeie actie van haar geweest, omdat ouders vaak heel beschermend reageren en dit je mogelijk van je plannen afbrengt).

Haar vader kon zich gemakkelijker meebewegen met haar reisplan. Haar moeder reageerde in het begin minder enthousiast. Het nieuws kwam totaal onverwachts. Ze vond het erg spannend en was bang dat haar dochter een te groot risico zou nemen door alles op te geven. Want dan zou ze niks meer hebben als ze terugkwam. 

“Als jij nu gaat dan heb je niks meer als je terugkomt. Dan ben je alles kwijt??”. Zei ze met een bezorgde stem.

.

Ik kan het me goed voorstellen dat een ouder zo reageert. Want je zegt ook veel zekerheid op als je je huis én baan opzegt. En dan alleen als (jonge) vrouw op reis in een camper. Je hoort zoveel verhalen wat er allemaal kan gebeuren. Daar wil je je dochter toch maar al te graag voor besparen.

Alleen houdt je zo ook haar droom en persoonlijke groei tegen. En er zijn heel veel positieve ervaringen. Of het nu een reis maken is, of voor jezelf beginnen, beiden kun je zien als een reis volop persoonlijke groei en ontwikkeling.

.

“Als jij nu gaat dan heb je niks meer als je terugkomt. Dan ben je alles kwijt”.

.

Hoe gaat het nu met deze vrouw?

Het is een bijzondere reis en ervaring geweest met uiteraard ook veel onzekerheden. Uiteindelijk heeft ze een jaar lang gereisd en woont ze nu tijdelijk bij haar ouders en had ze al vrij snel een nieuwe baan. Ze heeft veel geleerd over zichzelf, mooie mensen ontmoet en vertrouwen gekregen dat ze op haar gevoel mag en kan vertrouwen. Ook als dat heel spannend voelt. Ofwel een prachtige ervaring rijker.

.

Zoek iemand die gelooft in jouw droom

Omdat kiezen voor wat jij wilt al een grote stap is voor jou die vaak gepaard gaat met onzekerheid, werken de niet-motiverende reacties van je dierbaren niet mee. Daarom nodig ik je uit om iemand te zoeken die gelooft in jou. Die weet dat jij geen verkeerde keuzes kunt maken als je je keuzes weloverwogen maakt. Ga in gesprek met iemand die jou steunt in jouw verlangen. Die jou de ondersteuning biedt die jij nu nodig hebt om een stap te maken in de juiste richting voor jou.

Lees meer inspiratie over omring je met mensen die geloven in jou.

Ik word altijd enthousiast als ik hoor dat mensen voor hun dromen gaan. Hoe spannend het ook is. Ik kan dan echt van binnen klappen in mijn handen en een vreugdesprong maken.

Er is moed voor nodig om uit hun vertrouwde leven te stappen en te gaan voor wat ze diep van binnen voelen. Risico’s en onzekerheden horen erbij. Ik geloof dat  alles mogelijk is, als je er maar in gelooft.

Ik moedig je bij deze aan om echt die stap naar een nieuwe richting te zetten. Het is nu nog spannend en onzeker, maar als je van binnen een yessss voelt, of als je nu niet tevreden bent met je leven, Kies voor jezelf.

Liefs,

Els

Je kunt en bent zoveel meer dan je denkt

.

Lees meer inspiratie om te gaan voor jouw verlangen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *