Decemberstress… Het moeten. Sociale verplichtingen. Ongezonder eten. Cadeautjes uitzoeken of surprises maken. Gebrek aan tijd voor jezelf. Kinderen die onrustiger zijn, of tieners die liever met vrienden afspreken dan een familiediner. Misschien sta je deze periode extra stil bij het gemis van een dierbare. En mogelijk wordt er op je werk in deze maand ook veel gevraagd ter afronding van bepaalde projecten.
.
Energievreters
December wordt als een drukke maand ervaren, Het kost je vaak meer energie dan het oplevert. Omdat er aan verschillende kanten iets van je verwacht wordt. En daarnaast omdat er vaak meer emoties opspelen door het verlies van een dierbare of onvrede in de familie.
Het moet voor de buitenwereld allemaal leuk zijn, maar zo hoef jij het niet te ervaren. Misschien wil jij wel heel iets anders dan je familie. En wat denk je van het ongezonde eten. Je wordt de gehele maand verleidt met lekkernijen als chocola en pepernoten. Als ze voor je neus staan, dan is het moeilijk om er geen te pakken. Dit ongezonde eten heeft uiteraard ook gevolgen voor je energieniveau.
Hoe ga je met deze feesdagenstress om, zodat het niet als overleven voelt? Want je wilt tenslotte genieten van je vrije dagen en van de mensen die belangrijk voor je zijn.
.
Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel
Durf jij voor jezelf te kiezen? Lukt het jou om nee te zeggen zonder schuldgevoel?
Een veel gehoord issue in mijn coachpraktijk is dat je kerst liever met je eigen gezin wil vieren in plaats van vol gepland met van alles met familie en vrienden. Je ziet nu al op tegen de meerdere etentjes per dag en dat een paar dagen achter elkaar. Je wilt namelijk ook tot rust komen en genieten van je vakantie en quality-time hebben met je gezin.
En dan komt dat vervelende schuldgevoel naar boven. Want je weet dat je (schoon)ouders jullie ook graag zien. Jullie zijn tenslotte hun kinderen. Kan dat dan wel? Je wilt hun niet teleurstellen.
Mijn tip: Maak het bespreekbaar met ze. Wie weet krijgen ze er (uiteindelijk) begrip voor. Doe een ander voorstel. Bijvoorbeeld dat het familiediner niet persé op de kerstdagen gepland hoeft te worden. Zodat je maximaal 1 afspraak per dag hebt met anderen en je de rest tijd hebt voor jezelf en je eigen gezin. Of kun je ook een familiediner plannen rondom de feestdagen? Kijk wat er mogelijk is.
Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch. Het gaat erom dat je goed voor jezelf zorgt. En wie stel je teleur als je voorbij gaat aan jouw verlangen? Precies, jezelf!
Lees meer inspiratie over waarom kiezen voor jezelf niet egoïstisch is.
.
De manier waarop je tegen een verplichting aankijkt bepaald hoe je het gaat ervaren.
.
7 tips tegen feestdagenstress
Ik deel hieronder 7 tips die helpen om de feestdagen te overleven. Lees ze allemaal door en voel welke tip(s) voor jou het meest waardevol is. Schrijf deze op een post-it en hang deze in het zicht, zodat je er dagelijks aan herinnert wordt.
- Vraag jezelf regelmatig af wat jij nodig hebt en waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Neem jouw rustmomentjes. Luister een meditatie of haal een paar keer per dag bewust adem. Als jij goed voor jezelf zorgt, dan heb je meer energie en daar pluk jij niet alleen de vruchten van. Je omgeving zal het ook waarderen.
-
Maak elke dag een wandeling. Bewegen helpt goed tegen stress. Ga alleen, met je kinderen of met je bezoek. Adem bewust een paar keer in en uit. En blaas op de uitademing de stress die je los kunt laten uit je lichaam. De frisse buitenlucht en de beweging brengt rust in je lijf en je verbrandt er extra calorieën door. Bijkomend voordeel op de momenten dat je aan het wandelen bent: Je wordt binnen niet verleidt door de lekkernijen op tafel. En wandelend ontstaan er vaak mooie gesprekken.
-
Geef je grens aan. Spreek uit wat jij graag wilt en durf nee te zeggen. Je mag het vieren op jouw manier. Hoe jij het fijn vindt. Met wie, waar en hoe jij het wilt. Wees trouw aan jezelf! Het gaat om jou.
- Bereid alle activiteiten goed voor. Maak in november al een lijstje met wat je wilt kopen aan cadeautjes en pak alles in. Houdt het lijstje met gekochte spullen in beeld, zodat je altijd nog even kunt checken wat je gekocht hebt. Wat betreft eten: Kies maaltijden die gemakkelijk voor te bereiden zijn. Die je bijvoorbeeld alleen nog in de oven hoeft te doen als het bezoek er is. Sta in november al stil bij wat je wilt koken. En haal je boodschappen voor de feestdagen in huis. Of laat ze thuisbezorgen.
- Vraag hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te bedenken en te doen. Ik vind het bijvoorbeeld altijd fijn om iemand mee te helpen. Er zijn er vast meer dan mij die het zelfs waarderen als je ze om hulp vraagt. Zodat ze even iets kunnen doen, in plaats van zitten en praten en vreten. Of spreek met elkaar af dat ieder een eigen gerechtje maakt.
- Doe regelmatig een incheckmoment en voel hoe je erbij zit. Wat kun jij doen om je iets beter te voelen? Bijvoorbeeld door muziek te luisteren waar jij blij van wordt, of nu juist rustgevende muziek. Of sta stil bij waar jij dankbaarheid voor voelt. Lees over de kracht van dankbaarheid.
- Vervang ik moet, naar ik kan, ik wil of ik ga… Je moet namelijk helemaal niets. Ervaar wat het verschil maakt als je voor een ander woord kiest in plaats van moeten.
Welke tip ga jij onthouden? Leuk als je het wilt delen in een reactie onderaan deze blog.
.
Bonus tip tegen stress met de feestdagen:
Laat je perfectionisme los. Het hoeft niet perfect. Het gaat om de intentie. Als je intentie juist is dan is het altijd goed!
Wees mild voor jezelf.
Liefs Els
.