Interview met Merijntje Betzema

Merijntje Betzema

“Ik had jarenlang een satelliet boven mijn hoofd die beoordeelde wat ik deed. De innerlijke criticus was er steeds.”

.

Graag laat ik je in een blogserie kennismaken met inspirerende vrouwen. Mensen die liefdevol in het leven staan. En die hun belemmeringen overwonnen hebben en hun waarden naleven. In deze eerste blog uit de serie interview ik Merijntje Betzema.

.

Waar ken ik Merijntje van?

Ik ken Merijntje al een paar jaar en ik vind haar een inspirerende, liefdevolle en wijze vrouw. Ik heb haar leren kennen vanuit het ondernemerschap en we zijn elkaars klant geweest. Ik heb bij Merijntje een kledingstijl traject gedaan en ik heb Merijntje met holistisch coachen geholpen om bepaalde belemmeringen te helen op onbewust niveau en voor haar een horoscoopduiding gedaan, wat haar geholpen heeft dichterbij zichzelf te komen. 

Omdat ik jullie haar wijsheid gun heb ik haar gevraagd of ze door mij geïnterviewd wilde worden en ze voelde zich vereerd.

.

Het interview met Merijntje Betzema

(Merijntje is grafisch ontwerper & image consultant)

.

Merijntje, hoe zou jij jezelf omschrijven in 3 woorden?

“Puur, eerlijk en een creatief mens.”

.

Welke waardes zijn belangrijk in jouw leven?

“Authenticiteit, harmonie en balans en blijheid in het leven zijn heel belangrijk voor mij. 

Er is wel een strijd tussen authentiek zijn en in harmonie leven met anderen. Ik hield voorheen bijna altijd mijn mening voor me, terwijl ik wel ergens sterk iets over voelde, met name het verschil in waarden. Ik koos dan voor harmonie en liet mijn mening niet horen, waardoor ik anderen over mijn grens liet gaan.

Er is recent een nieuwe waarde in mijn leven gekomen: blijheid, geluk. Het verlangen ernaar was er al maar ik dacht dan: dat wil toch iedereen? Wat is daar nou bijzonder aan? Ik heb echter ervaren dat het leven lichter, luchtiger, draagbaarder wordt als er blijheid en humor aan worden toegevoegd. Wat is het heerlijk om te genieten. Van schoonheid. Van vrolijkheid. In een Healing bij jou heb ik ervaren wat de kracht daarvan is. Mijn grafische werk is soms zwaar omdat het een schepping is van iets nieuws. Het werk kreeg naar mijn beleving waarde door die zwaarte maar in mijn burnout verloor ik daar de energie voor en kon ik m’n werk nog maar net volhouden. Super zonde. Wat is er mooier dan werken mét leuke mensen, mooie dingen mogen maken en doen waar je blij van wordt?! In de Healing boog ik de overtuiging en ontlastte ik mezelf van de overtuiging dat het ontwerpproces pas waarde heeft als het zwaar is. Heb het proces lief zei mijn vader vroeger vaak. Dat lukt nu. Eindelijk!”

.

Hoe vind je nu je balans tussen harmonie en authenticiteit?

“Deze balans vinden, lukt steeds beter doordat ik nu ruimte voor mezelf creëer. Ik mag er zijn en de ander mag er ook zijn. Dit hoeft onze ruimte niet te beperken. Ik heb geleerd dat ik niets met de mening van een ander hoef. In plaats van te denken ‘kan ik dit wel zeggen? Doe ik de ander er pijn mee? Maak ik de ander hiermee in de war?’ bespreek ik mijn visie of mening met de ander en dan kom ik er heel vaak achter dat het niet nodig is om te twijfelen aan mezelf. Ik ben niet meer zo bang wat de ander van mij vindt als die een andere mening heeft. Ook heeft het me geholpen om veel meer stil te staan bij vragen als: ‘Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Waar sta ik voor?’ 

.

Door te accepteren wat er nu is in mijn leven, dat ik er mag zijn zoals ik ben, heb ik gemerkt dat dit niemand beperkt in zijn of haar ‘zijn’. Dat is 100% zelfliefde.”

.

Zie je jouw waarden zowel in je privé- als in je werkleven terug?

“Als ik kijk naar mijn ontwerpwerk, vond ik het heel lastig om een mooi ontwerp te maken dat door het bedrijf waar ik werkte werd aangepast als zij dat nodig vonden. Dit is een van de redenen geweest om voor mezelf te gaan beginnen, om zo mijn authenticiteit te bewaren, om mijn eigen waarden en normen na te leven.”

.

Hoe ga jij om met lastige situaties waarin je belangrijke keuzes moet maken?

“Nou neem een voorbeeld tijdens de Coronacrisis. Bij de vraag of ik mijn zoon wel of niet met anderen kinderen moest laten buitenspelen, kwam er eerst angst in me op. Ik wilde mijn zoon geen verdriet doen, maar wist ook niet hoe de andere kinderen nu met hun hygiëne omgaan, wie zich op welke manier aan de regels houdt. Het was bovendien voor het eerst dat hij verder weg ging buitenspelen, zonder ons toezicht, dat was nog nooit gebeurd. Niet weten waar je kind is, wat hij doet en met wie. Een hele grote angst. Ik heb onderzocht waar mijn angst vandaan kwam. Ik kon de angst helemaal toelaten en me afvragen wat hier speelde. Toen ik wist wat er bij mij onder mijn angst zat, mijn eigen angst van vroeger om alleen buiten te spelen en ver weg van huis te zijn, kon ik het loslaten en ging de angst weg.”

.

Ik weet dat je je jaren hebt aangepast aan anderen omdat je graag voor anderen zorgt. Wat heeft bij jou voor de omslag gezorgd?

“Dat was op het moment dat ik op het randje van een burn-out zat. Er zit een enorm hoog overlevingsmechanisme in mij, waardoor ik maar doorging. Ik gooide maar meer en meer op mijn eigen bordje. Het was nooit genoeg wat ik deed, ondanks dat ik heel veel deed. Ik verzorgde bijvoorbeeld inspirerende diensten als geestelijke verzorger bij een religieus humanistisch kerkgenootschap. Onze visie is dat we zinvol willen leven in het hier en nu, met een goddelijk component. Een dienst verzorgen vond ik echt fantastisch om te doen, alleen kostte het me heel veel. Ik gaf, gaf en gaf en liep leeg. 

In ons geloof is de kern:

‘Heb je naaste lief, hij is zoals jij’.

Heb je naasten lief was wat heel mijn leven vooraan stond. Ik leefde om anderen lief te hebben. Maar als je goed luistert naar die zin, zit nog een tweede regel achter: ‘hij is zoals jij’. Dit is een uitnodiging om jezelf lief te hebben. Dat was bij mij niet het geval, of in ieder geval maar ten dele.

Nu weet ik dat ik het makkelijker vond om de ander lief te hebben omdat ik dan het geven, uitdelen onder controle had. Over wat je geeft daar heb jij controle over, wat je ontvangt daar heb jij geen controle over en dat is spannend en eng. Ik ben iemand die graag controle heeft.”

.

Hoe ben je uit je burn-out gekomen? 

“Door hulp van coaches en een psycholoog. Ik kwam erachter dat ik me enorm had aangepast aan anderen en dat kost verschrikkelijk veel energie. Ik had in mijn puberteit een enorme muur opgebouwd waar ik me zelf achter beschermde. Deze muur dacht ik ten dele te hebben afgebroken maar met de hulp van coaches en psychologen heb ik de laatste delen voorzichtig afgebroken door mezelf te gaan onderzoeken. Met een van de coaches heb ik stap voor stap alles wat ik op mijn bordje had liggen eraf gehaald.”

.

Hoe heb je de balans teruggevonden tussen zorgen voor anderen en zelfliefde?

“Door mijn gedachten te onderzoeken. Ik had bijvoorbeeld jaren een satelliet boven mijn hoofd die beoordeelde wat ik deed. De innerlijke criticus was er steeds. Door daaraan te werken en meer kaders te scheppen: ‘wanneer is het voor mij goed genoeg?’ En dan niet goed genoeg voor de innerlijke criticus maar voor het stemmetje dieper van binnen dat steeds helderder wordt.

Ook door te werken aan mijn waarden en normen vond ik balans. ‘Wat is voor mij belangrijk, hoe ga ik dat vormgeven?’ Daar ben ik eerst vrij verstandelijk bij stil te gaan staan, gaandeweg kon ik het integreren in mijn leven. De belemmerende overtuigingen hebben we met jouw healings aangepakt. Door ook met die overtuigingen aan de gang te gaan ontdekte ik dat er heel veel diepere lagen onder een overtuiging zitten die je kunt her-programmeren. Het is ongelooflijk wat je allemaal kunt. We denken als mens vaak dat we niet vrij zijn, maar dat is een overtuiging. Aan de andere kant is er de overtuiging dat alles maakbaar is. Nou dan zie ik bij de Coronacrisis dat helemaal niet alles maakbaar is. Waar je wel invloed op hebt is hoe je naar situaties kijkt en er mee omgaat. Dat is het stuk wat ik enorm ben gaan wonderen met behulp van mijn coaches.”

.

Wat is jouw kijk op zingeving?

“Wat een mooie vraag! Mijn ouders hebben me wel eens gezegd dat ze mijn rugzakje wel heel vol hebben gestopt met ‘hoe te leven’ en ‘hoe zin te geven aan je leven’. Voor mij was zingeving heel erg gericht op de vraag: ‘hoe is het met de ander?’. Maar er is wel verandering gekomen, zeker het afgelopen jaar.

Zelfwaardering

Ik heb geleerd om mezelf te waarderen en ontdekte dat ik mijzelf een mooi, fantastisch mens kan vinden wat mijn geschiedenis ook is, en dan krijgt alles in het leven veel meer zin. Dit alles maakt mijn leven zoveel rijker want alles wat ik nu ontvang in het leven, komt dieper binnen. 

Verbinding met de natuur

Voor mij is zingeving ook buiten in de natuur zijn. Ik voel verbinding met de natuur. De veranderingen in de natuur zien, dat geeft mijn leven zin. 

Voor mij gaat zingeving nog verder. Ik heb niet de overtuiging dat er een hiernamaals is en mede daardoor staat voor mij voorop dat het leven in het hier en nu zin heeft, die ik eraan kan geven. 

Omgaan met de dood

Ik vind het ontzettend boeiend om te zien hoe mensen met de dood omgaan en hoe je daar ook zin aan kunt geven. Dat het leven eindig is, dat dood bij het leven hoort, dat je er met elkaar naar toe kunt leven dat het leven eindig is en dat je het er met elkaar over kunt hebben wat je voor elkaar hebt betekent. Dat geeft het leven in mijn ogen nog meer zin. Wie weet is de ziel pure energie, die wél blijft bestaan als het lichaam – het stoffelijke deel – niet meer levend is. Dat idee, dat de energie een andere vorm krijgt, een nieuwe weg vindt op deze wereld of in ons universum, dat vind ik heel mooi om over te filosoferen. Dat mensen daar ook troost uit kunnen putten als een naaste is overleden, begrijp ik heel goed. In mijn gedachten blijven mensen die zijn overleden verder leven. In de liefde die ik voor hen voel en zij voor mij.”

.

En als afsluitende vraag:

Welke wijsheid of boodschap wil jij met mijn volgers delen?

“Je bent mooi zoals je bent!”

.

Wat een mooie afsluiter. Deze boodschap deel ik volkomen met Merijntje. Ik vond het een prachtig mooi gesprek en ben blij dat ik haar waardevolle boodschappen met jullie kan delen. Wil je meer over Merijntje weten? Volg haar op Instagram of in haar actieve community op Facebook rondom het image consult. Ze is ook bezig met het schrijven van een boek over een thema in haar leven waar ik al naar uitkijk, want haar inspirerende woorden kunnen niet genoeg gedeeld worden.

.

Wil je vaker inspiratie ontvangen over trouw zijn aan jezelf, rust en balans? Schrijf je hieronder in voor mijn inspiratiemails.

Kies voor jezelf

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *