Waar licht is kan geen schaduw zijn

coach Els van Dongen

“Met een enkele kaarsvlam kun je een enorme donkere kamer verlichten. Het licht hoe helder ook, kan alleen een dichte kast in die kamer niet verlichten. Zolang er dichte deuren zijn zal er duisternis zijn. Het licht heeft nog niet overal toegang. Het goede kan alleen daar zetelen waar de duisternis van onwetendheid is opgeheven”
-Susan Smits-

.

Worsteling

Ik sprak met een vrouw die het leven op dit moment een grote worsteling vindt. Ze is moeder en heeft het gevoel dat ze alle ballen in de lucht moet houden. En er wordt thuis continu aan haar getrokken. Ze heeft totaal geen eigen leven meer. Het lijkt of alleen de moeder- en werkrol haar leven is. Waneer kan ze eens doen wat ze zelf wil? En tegelijk: ‘ik weet niet eens wat ik zelf wil”. Ze voelt onmacht en verdriet.

.

Stilstaan

Je gaat maar door en door en neemt waarschijnlijk geen tijd om te luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen en wil laten voelen. Wat hierbij nodig is is dat je regelmatig stilstaat bij wat jeZelf je wil zeggen en bij wat er gevoeld wil worden. 

Onmacht en verdriet is er niet voor niets. Het is een uiting van iets waar je behoeftig naar bent. Het herinnert je mogelijk aan een oude pijn die je als kind gekend hebt. Dit wil gevoeld worden. Het wil dat je er het licht op laat schijnen zodat het zich gezien voelt. Jouw Zelf wil gezien en gehoord worden en serieus genomen worden. Je bent namelijk veel meer dan een moeder of werknemer ‘in dienst van een ander’. Je hebt ook eigen behoeften. Wie ben jij en wat wil jij echt? Wat heb JIJ nodig?

.

Tip om jezelf serieus te nemen

Gun jezelf vandaag 15 minuten eigen tijd. Plan dit alvast in. Ga kijken hoe dit mogelijk is voor jou. Is er iemand die een kwartier op je kinderen kan letten of een moment voor jezelf als ze op bed liggen. Claim die 15 minuten voor jou. Ga op een plek zitten waar je niet gestoord kunt worden. Pak pen en papier en ga schrijven over wat er bij je speelt.

Schrijf over je onmacht, hoe zwaar het allemaal is, over je verdriet, over dat je baalt dat je zo weinig tijd aan jezelf hebt besteedt. Je kunt er elke frustratie of pijn op delen die er maar boven komt. Je doet hier niemand pijn mee en helpt jezelf. Niemand hoeft dit te lezen. Verbrand het desnoods nadat je het geschreven hebt als dit je een veilig gevoeld geeft. Laat de gevoelens en gedachten die gezien willen worden eruit komen. Schrijf het van je af. Laat het licht er op schijnen.

.

Tranen

Als er tranen komen, laat ze stromen en geef ze de ruimte. Tranen reinigen de ziel. Huilen kan een grote opluchting geven. Er kan verdriet onder zitten waarvan je niet eens wist dat het er was. Kijk of je bij dit verdriet kunt blijven als dat je je eigen kind troost. Met liefde en aandacht. Het innerlijk kind in je zal je dankbaar zijn. 

.

Waar een worsteling is, is groei mogelijk. Zonder wrijving geen glans

.

In het hier en nu

In het hier en nu is het te doen. Voelen in plaats van denken over de toekomst of over het verleden. Nadat je liefdevolle aandacht aan jezelf hebt besteed, sluit je dit ook bewust weer af. Verbrand wat je geschreven hebt of leg je verhaal weg op een veilige plek. En kies er bewust voor om de draad weer op te pakken, zodat je niet blijft hangen in je verdriet of pijn. Voel even goed wat dat is voor jou op dit moment. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om even een klus  of taak te doen in huis. Of een wandeling buiten als daar ruimte voor is. Of quality-time met (een van) je kinderen.

.

Zonder wrijving geen glans

Zonder donker geen licht, zonder wrijving geen glans. We zijn vaak bang van het donker en vinden worstelingen en pijn helemaal niet prettig. Ik ben er zelf ook voor weggelopen en heb het proberen te ontkennen door het weg te eten en de boosheid in me naar mezelf te keren.

Gelukkig heb ik ervaren dat het anders kan en dat dit uiteindelijk zoveel fijner en gemakkelijker is. Ik zie worstelingen nu als cadeautjes. Ik durf het aan te kijken en te doorvoelen (wanneer daar de tijd voor is) en haal er mijn lessen uit en groei. Dit brengt innerlijke rust en vertrouwen, wat elke keer weer meer wordt vergroot.

.

Zet jij je deur een stukje open?

Durf jij het aan om je deur op een kier te zetten? Zodat het licht op plekjes kan komen waar het al lang niet meer geweest is? Om zo dichterbij te komen bij wie je werkelijk bent? Ik gun het je. Elke keer als je dit doet en een stukje verdriet of een andere emotie er kan zijn, kom je dichterbij jezelf. Dichterbij wie jij werkelijk bent. Je bent zoveel meer dan moeder, huishoudster, werknemer of ondernemer. Je bent zoveel meer dan vriendin, dochter, buurvrouw. Wie ben jij echt? Durf jij je ui af te pellen op weg naar de kern? En blokkades en pijn te voelen en los te laten?

.

.

Gratis ebook Jouw opstap naar innerlijke vrijheid

Wil je vaker geïnspireerd worden en tips krijgen die je dichterbij jezelf brengen?

Vraag hieronder mijn gratis ebook aan en ontvang daarnaast elke maand mijn inspiratiemails met mijn beste kies voor jezelf tips. 

innerlijke rust, innerlijke vrijheid

.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *