Van tijdstress naar rust in je hoofd

“Mijn hoofd zit helemaal vol. Ik voel me vaak gestrest. Ik ren van het een naar het ander en heb altijd tijd te kort. Ik heb geen idee waar ik een rustmoment kan pakken. Ik moet nog zoveel doen.”

Deze woorden hoor ik heel vaak om me heen en ik heb er zelf ook regelmatig mee geworsteld.

.

Stress

We zijn vaak zo gestrest door tijdsdruk, dat we alleen maar doen wat we doen om erdoorheen te komen en om iets af te vinken van onze vaak te grote to-do-lijst. Tegenwoordig gaat alles snel, we zijn altijd met iets bezig. Ons hoofd krijgt nog maar weinig de rust die het zo hard nodig heeft. 

Stress kan zich uiten in je lijf als gespannen nekspieren. Opgetrokken schouders. Mogelijk reageer je geprikkeld of kortaf op iets wat je niet zou doen als je rust in je hoofd en lijf zou voelen.

In plaats van de rem erop zetten ga je nog een standje sneller. Je wilt je taken eens af hebben en gaat maar door. Doordat je al over je grens gegaan bent, is het nog moeilijker om even te pauzeren en voel je een constante gejaagdheid in je lichaam.

.

Stress kan uiteindelijk uitputten en je zelfs ziek maken.

.

Je maakt sneller fouten

Er ligt altijd werk. Je bent nooit klaar. Omdat je een taak mogelijk te snel en met te weinig tijd en aandacht gedaan hebt, maak je eerder fouten wat je weer extra tijd kost om het te herstellen. Ook neemt je frustratie toe omdat je volle hoofd je niet helder laat nadenken en het allemaal veel langer duurt dan gewenst en het niet gaat zoals jij wilt.

.

Niet-doen

Wat je hierbij kan helpen is pas op de plaats maken. Even niet-doen. Ontspanning en rust creëren door middel van mindfulness. Je denkt dat je hier geen tijd voor hebt, maar ik beloof je dat het je tijd zal opleveren. Start eens met 2 of 5 minuten en ga ervaren wat dit je zal opbrengen. Je zult merken dat het je geen tijd zal kosten, maar nu juist je het gevoel geeft dat je leeft.

Je zult mogelijk ook gaan merken dat door het niet-doen moment er weer rust en ruimte in je hoofd komt, waardoor het allemaal weer wat gemakkelijker en efficiënter zal gaan. Je kunt dit niet-doen doen door een mindfulness oefening of door bewust te vertragen. Ik daag je uit om dit eens te proberen. Ik ben benieuwd naar je ervaring!

.

Gun jezelf rust. Een ander trapt voor jou niet op de rem

.

Mindfulness 

Mindfulness betekent opmerkzaam zijn. Met heel je aandacht bij een activiteit zijn. Met je bewustzijn het huidige moment ervaren. Met een open en nieuwsgierige geduldige houding aandacht besteden aan het hier en nu. Je gedachten zien en loslaten terwijl ze komen en gaan.

Je brengt met mindfulness weer rust in je hoofd en herstelt het contact met jezelf. Je kunt hier al je zintuigen voor je gebruiken: voelen, proeven, ruiken. horen en zien.

Bijvoorbeeld mindful eten door te kijken wat er op je bord ligt, dankbaarheid te voelen, de structuur van het eten in je mond te voelen, de geuren van het eten bewust te ruiken en uiteraard de smaken echt proeven. Andere voorbeelden zijn mindful wandelen, douchen, lezen, koken, ademhalen. Elke activiteit die je kunt bedenken kun je met aandacht doen.

Mindful tandenpoetsen

Ik begin mijn dag altijd mindful door met al mijn aandacht mijn tanden te poetsen. Voorheen kleedde ik me aan tijdens het tandenpoetsen, ik deed de gordijnenen open, ik las appjes op mijn telefoon. Misschien ook herkenbaar voor jou.

.

Wat mis je door je gejaagdheid in het leven?

Denk je nog steeds dat je hier geen tijd voor hebt? Misschien omdat je dan iets mist of te laat komt? Vraag jezelf dan eens af wat je mist door niet intens te leven doordat je het moment niet echt beleeft maar vanuit je hoofd en gejaagdheid iets aan het doen bent. Je mist dan de echte ervaring van het leven.

Leef in het moment. Daar vind je de ontspanning en rust in je hoofd

Daarnaast help je er jezelf ook mee door een burn-out te voorkomen. Dit is mij overkomen toen ik altijd maar door ging en me liet leiden door perfectionisme en het goed willen doen. Hierdoor stond ik altijd aan en liep ik mezelf voorbij.

.

Een tandje langzamer

Sta eens stil bij wat jou stress geeft. Wat laat jou steeds rennen? Waarin kun jij meer geduld oefenen?

Kun je jezelf uitdagen om een tandje langzamer te gaan? 

Een voorbeeld uit mijn leven: Toen ik nog als verpleegkundige bij de ggz werkte, voelde ik altijd wat ik nog moest doen. Ik werkte op verschillende woonvormen en deed huisbezoeken. In plaats van  dat ik van de ene plek snel naar de andere plek fietste koos ik er regelmatig voor om nu juist met aandacht en langzaam te fietsen.

Ik vertraagde letterlijk om uit de werkstress te stappen. Het mooie was dat het weinig tijd scheelde en het effect groots was. Ik kwam op die momenten weer tot mezelf. Ik voelde de stress uit mijn lijf vloeien en genoot van de wind langs mijn huid en de vogeltjes die floten.

Wanneer ik bij het volgende woonadres aankwam had ik al mijn aandacht voor de client en zat ik niet nog in mijn hoofd bij waar ik was en wat ik straks nog moest doen.

.

In welke situatie is het wenselijk voor jou om meer mindful te leven? Deel het gerust hieronder in een reactie.

.

Kies voor jezelf
Schrijf je hier in als je 1 keer per maand een mail in je mailbox wilt ontvangen met mijn Kies voor jezelf inspiratie en beste tips.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *