Onrust in je lijf, bij het doen van iets spannends

Ken je het gevoel dat je graag iets wilt doen en het tegelijk ook heel spannend vindt? Je voelt onrust in je lichaam en kunt wel een dosis vertrouwen gebruiken. Je wilt iets doen wat net buiten je comfortzone ligt.

Dit overkwam mij laatst op de dag dat ik geïnterviewd werd. Ik deel in deze blog hoe ik hiermee ben omgegaan. 

.

De zenuwen raasden door mijn lichaam

“Els, ik ben op zoek naar inspirerende vrouwen die hun verhaal willen delen tijdens een interview. Ik werd getipt op jou. Het interview wordt gefilmd en word daarna op YouTube gedeeld. Zou jij dit leuk vinden?”

 “Wat?? Ja super leuk!” En tegelijk voelde ik een onrust in mijn lichaam. Mijn onzekerheid speelde op.

Ondanks dat het niet mijn eerste keer was, gierden de zenuwen op de dag van dit interview door mijn lijf. Ik had de avond ervoor hoofdpijn van de onbewuste spanningen. Gedachten als: “Kom ik wel uit mijn woorden? Vinden ze me wel interessant? Kan ik wel duidelijk uitleggen wat ik voel en bedoel? Wat als het te persoonlijk wordt?” gingen door me heen. Ik voelde de spanningen in heel mijn lichaam en zat erg in mijn hoofd. 

Wat mij hierin geholpen heeft is dat ik met mezelf in gesprek ging. Ik werd mijn eigen coach.

 

Coach jezelf

Herken jij een moment in jouw leven dat je iets graag wilt doen, maar dat je het tegelijk ook heel spannend vindt en dat je hierdoor onrust in heel je lichaam voelt?

Ga jezelf dan coachen. Stel jezelf de juiste vragen die jouw inzicht geven wat jij nu nodig hebt. Dat jij in gaat zien wat er werkelijk speelt en helder krijgt welke overtuiging hieronder zit die aandacht behoeft. Doordat je het gesprek met jezelf aangaat, kun je voorbij je onrust en angsten komen. 

.

Welke vragen kun je jezelf stellen?

Voordat je het gesprek met jezelf aangaat is het goed om jezelf eerst in het hier en nu halen. Drink bijvoorbeeld heel bewust een kop thee. Of doe een ademhalingsoefening waarbij je weer in je lichaam komt en je mogelijk je ademhaling wat kunt vertragen. Dit haalt direct wat spanningen en onrust weg. 

Daarna kun je de volgende vragen aan jezelf stellen:

Waar komt deze onrust vandaan? Waar ben ik bang voor? Heb ik dit al ooit eerder ervaren? Wat gebeurde er toen? (vaak lijkt het in onze angst veel erger dan dat het werkelijk is. Door hier bewust bij stil te staan, kun je het vaak relativeren voor jezelf). Wat is het ergste dat kan gebeuren? En wat dan? Hoe belangrijk is het voor mij? Hoe graag wil ik deze uitdagende actie of activiteit gaan doen? En wat heb ik nu nodig? Wie of wat kan mij hierbij helpen? 

.

Hoe mijn spanning transformeerde in vertrouwen

Nadat ik me redelijk tot rust had gebracht stapte ik in de auto op weg naar het interview. Onderweg overviel mij ineens een sterk gevoel. Ik voelde dat het om iets groters ging dan mezelf. Ik was erg met mezelf bezig die ochtend. Maar ging het om mij? Nee, eigenlijk niet. Ik ging mijn persoonlijke verhaal delen met het doel om veel mensen te inspireren om vaker te kiezen voor zichzelf. Door zichzelf te accepteren en lief te hebben. 

En toen voelde ik het nog grootser. Als ik vele anderen weet te bereiken om beter voor zichzelf te zorgen dan kunnen zij ook het beste uit zichzelf naar boven halen. Zij gaan dit weer uitstralen en delen met hun omgeving waardoor de wereld zo weer een stukje mooier wordt. 

Ik voelde ineens een innerlijke rust opkomen. Mijn spierspanning leek letterlijk uit mijn lichaam te vloeien. Ik voelde vertrouwen en kreeg ineens erg veel zin in het gesprek. 

Weg waren de grootste zenuwen. En ze bleven weg, ook toen ik in de gaten kreeg dat alles professioneel opgenomen werd. Ik heb er zelfs van genoten. 

.

Verbind je met je drijfveren

Ik maakte verbinding met mijn drijfveren wat ervoor zorgde dat mijn zenuwen omgezet werden in een energie van vertrouwen.

Kun jij hetgeen wat jij graag wilt verbinden met jouw diepliggende verlangen? Met jouw drijfveren? Wie weet helpt het jou dan ook om gemakkelijker voorbij je angst, onzekerheid en onrust te komen.

.


Bekijk hieronder het interview waarin ik geïnterviewd word door Linda Jeekel.

Leuk als je onder dit blog in een reactie deelt wat je van het interview vindt of wat je er uit meeneemt.

.
Benieuwd naar het interview? Je kunt het hier bekijken.

Lees hier een blog waar ik deel over mijn burn-out ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *