In 3 stappen naar meer controle over je gedachten

Ken je dat, dat je gedachten alle kanten opschieten? Van irritaties, tot meerdere veranderingswensen, tot taken die je graag gedaan wilt hebben? Zou jij meer controle willen over jouw gedachten?

Marjet voelde onvrede op haar werk. Ze had thuis het gevoel dat ze alles alleen moest doen. Er waren nog veel dingen die in haar hoofd rond bleven gaan als het maken van een fotoboek of het zich ontdoen van veel spullen in huis. Ze wilde ook nog werken aan haar gevoel van zelfacceptatie. O ja nu ze toch bezig was wilde ze ook meer tijd voor haar vriendinnen. Dit alles met een gevoel van onrust en onvrede tot gevolg en dat niks veranderd werd.

.

Je gedachten gaan van links naar rechts

Je gedachten gaan soms van links naar rechts. Ideeën, verwachtingen naar jezelf, teleurstelling in de ander (of jezelf) en de vele moetjes. “Zal ik dit doen, of dat doen?” Waar ga je als eerste mee aan de slag om jouw doel of wens te bereiken? 

Verschillende veranderingswensen zitten in je hoofd, waardoor je aandacht is versnipperd en wat je wilt uitblijft. 

Voor je het weet ben je (weer) verwijderd van dat wat echt belangrijk is voor jou. Verzeild in gedachten die je voornamelijk een onrustig gevoel geven en je geen stap verder brengen.

.

Je kunt niet alles tegelijk veranderen

Je kunt niet alles tegelijk doen of veranderen. Als je met te veel taken of doelen tegelijk aan de slag gaat is het gedoemd om te mislukken. Of het gebeurt half half, je stelt iets continu uit, of je blijft ergens over piekeren en er komt geen verandering. Het blijft dan alleen bij de wens dat je het graag anders wilt. Of bij de wens wat je graag afgevinkt wilt hebben. Met onvrede en onrust tot gevolg en mogelijk ook teleurstelling, want het is je weer niet gelukt.

Lees hier een blog over hoe je meer rust in je hoofd krijgt door middel van mindfulness en vertragen.

.

In 3 stappen naar meer controle over je gedachten

Hieronder deel ik 3 stappen die je helderheid, rust en overzicht geven. Dit geeft jou meer controle over jouw gedachten, waardoor je ook efficiënter met taken of verwachtingen aan de slag kunt.

.

Stap 1 Schrijf van je af

De eerste stap om je gedachten af te remmen is door ze van je af te schrijven. Schrijf alles op wat je raakt of bezighoudt. Je kunt al je gedachten en gevoelens op papier kwijt. Je kunt hier een speciaal schriftje voor gebruiken wat je op een plek legt waar niemand anders het kan lezen. Of je schrijft het op en verbrand het daarna meteen. Je geeft zo je gedachten de ruimte om er te zijn. 

.

Stap 2 Maak een keuze

De tweede stap om je gedachten af te remmen is door bewust keuzes te maken. 

Begin de dag met een brainstorm moment over alles wat je van jezelf moet of wat je graag gedaan wilt hebben. Dat waarop jij je focus wilt leggen. Kies hier maximaal 3 klusjes, taken of actiepunten uit en spreek met jezelf af dat je die gaat doen vandaag. Als je van jezelf verwacht dat je het hele lijstje moet afvinken dan voelt het als een hele lijst. En al kom je een heel eind, er bestaat een grote kans dat je teleurgesteld bent, want je hebt niet alles afgekregen. Dus kies er 3 uit die jij vandaag gedaan wilt hebben.

Voel het verschil

Voel je het verschil? Je legt de lat een stuk lager voor jezelf en je schept helderheid en rust in je gedachten. Dit met succes en tevredenheid tot gevolg. En wanneer je tijd en energie over hebt, dan kun je altijd nog een volgend actiepunt uitkiezen. Of je besteedt de tijd bewust aan jezelf door het lezen van dat boek wat al zo lang klaar ligt om te lezen. En morgen is weer een nieuwe dag waar je opnieuw een top 3 gaat maken.

We maken het in ons hoofd vaak veel groter dan dat het werkelijk is. Het begint bij bewust keuzes maken. Het helder maken voor jezelf en dan beginnen. Dit schept rust in je hoofd en helderheid en controle over je gedachten.

.

Stap 3 Focus op een aandachtsgebied

De derde stap is door je aandacht te focussen op een aandachtsgebied.

Wat ook veel rust in je hoofd brengt én de kans tot verandering vergroot is door te focussen op een aandachtsgebied. Focus op een thema waar jij je aandacht de komende periode op wilt richten. Focus bijvoorbeeld op het verhogen van je energie of op het werken aan je relatie (met jezelf). De rest komt daarna wel, of verandert mogelijk tegelijk mee. 

Wat heeft nu voor jou de hoogste prioriteit tot verandering? Wat wil jij nu het allerliefste veranderd zien? Dat is waar jij je focus op mag leggen.

.

Een eenvoudige en praktische oefening

Een van de eerste oefeningen die Marjet kreeg was de oefening om helderheid te brengen in waar ze nu echt haar aandacht op wilde richten. Het werd haar al snel duidelijk dat de balans tussen werk en privé haar veel energie kostte. En als ze meer voldoening en acceptatie zou voelen op haar werk, dat ze dan waarschijnlijk ook minder geprikkeld thuis zou zijn. Ze kon hierdoor de keuze maken om haar onvrede op het werk als eerste aan te pakken.

De oefening die Marjet zo goed geholpen heeft, wil ik ook graag met jou delen. Vraag hieronder het ebook aan wat jou in 15 minuten tijd inzicht geeft wat op dit moment het waardevolst is om je aandacht aan te besteden.

Vraag hier jouw gratis ebook aan met een praktische en inzichtgevende oefening.

.

Inspirerend verhaal over 2 wolven

Ik wil deze blog graag afsluiten met een inspirerend verhaaltje over 2 wolven.

Een oude Cherokee indiaan geeft zijn kleinzoon onderricht over het leven.

‘Binnen in me is een gevecht gaande.’ zegt hij tegen de jongen. ‘Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht. Hij bestaat uit woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego. De andere wolf is goed. Hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof.

Binnen in jou woedt dezelfde strijd en datzelfde geldt voor ieder mens.’

De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal het gevecht winnen?’

De oude Cherokee glimlacht en antwoordt: Heel eenvoudig, degene die je voedt.’

Dit verhaal over de 2 wolven komt uit het boek De kracht van gedachten.

.

Lieve jij, welke wolf laat jij winnen in jouw leven?

Heb jij voldoende controle over jouw gedachten en emoties?

Wees lief voor jezelf 🧡

Liefs,

Els

Ps. Wil jij meer controle over je gedachten? En leren loslaten? Neem een kijkje bij de online cursus Een innerlijke reis naar meer verbinding met jezelf. Positieve mindset en loslaten is daar een belangrijk thema in.

hoe vind je jezelf terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *