Geef jezelf de tijd
Neem je verlangen serieus
februari 7, 2020
Kies voor jezelf
Hoe kun je trouw zijn aan jezelf?
april 6, 2020
Laat alles zien

De impact van het coronavirus

Lees hier mijn kijk op deze situatie en tips over hoe je er mee om kunt gaan.

Bij ons in het dorp is nu een gezin wat in quarantaine leeft. Een vrouw is besmet met het coronavirus en zij moet nu tijdelijk apart leven in een kamer, afgezonderd van haar gezin die weer niet het huis uit kunnen omdat zij mogelijk ook besmet zijn. Dit is heftig. Het komt dan ineens erg dichtbij. Het gaat nog meer leven en versterkt de angst bij mensen in onze omgeving. Dat is heel begrijpelijk. 

Ik kan me goed voorstellen dat als het zo dichtbij komt, dat je niet meer uit je huis kunt, dat dit paniek, boosheid, angst, verdriet, onmacht en weet ik wat voor emoties oproept wat je niet met een knop omdraait. Ik begrijp dat deze angst ook overgaat op mensen die nog niet besmet zijn, maar dit echt niet willen meemaken. 

.

Mijn visie op het coronavirus

Ik noem het Coronavirus het angstvirus. We worden gek gemaakt en maken elkaar gek door hoe wij omgaan met wat er nu aan de hand is. 

Is het de bedoeling van het leven om in angst te leven? Naar mijn idee niet. Het doel van het leven is om te leren, om te groeien en om ons zo goed mogelijk te voelen. En dit alles kan niet zonder lijden. Het gaat erom dat we leren omgaan met het lijden.

Ik zeg niet dat er niks aan de hand is, want dat is er wel degelijk. Ik wil de situatie ook zeker niet bagatelliseren. De situatie die ik hierboven omschrijf heeft een grote impact op dit gezin en we weten niet in hoeverre dit uit gaat breiden, hoeveel mensen er nog besmet gaan worden. Maar om iedereen bang te maken en allemaal in angst te gaan leven gaat ons geen van allen verder helpen. Daar ben ik van overtuigd.

.

Angst is een slechte raadgever

Ik nodig jullie uit om bij jezelf naar binnen te gaan en te observeren hoe jij reageert op dit virus. Leef je in angst, in welke mate van angst? Ben je bang om ziek te worden of ben je bang voor de dood? (Angst voor de dood is vaak de bron van angst). Slaap je slecht? Maak je je zorgen om je eigen gezondheid of die van je dierbaren? Of om je bedrijf of werk? Maakt het je boos, of bagatelliseer je de situatie alsof er niets aan de hand is. Voel je onmacht? 

Observeer wat het met je doet en hoe je hierop reageert naar jezelf en op een ander. Word je bewust van de impact die jouw reactie hierop heeft. 

.

Een andere kijk op lijden

Je kunt er voor kiezen om hier anders naar te kijken. Vanuit het gedachtengoed dat lijden bij het leven hoort. En dat een crisis je kan helpen bij groei op zielsniveau.

Dat het je dichterbij jezelf brengt omdat het lijden ‘je roept’ iets te doen met je ziekte, je pijn en onzekerheden. Als je hier gehoor aan geeft leer je jezelf beter kennen en kun je bij een volgende crisis of lastige situatie er weer gemakkelijker mee omgaan.

Weet dat leven in angst het virus niet kan bestrijden. Het zal eerder je immuunsysteem omlaag brengen wat je vatbaarder maakt voor het virus.

I.p.v. de angst te voeden kun je jezelf afvragen wat is helpend nu voor mij en mijn omgeving? Wat kan ik doen om me zo goed mogelijk te voelen? Wat kan ik doen om anderen te steunen in hun proces?

.

Wat gaat je het meeste verder helpen? Paniek of weerstand bieden of je creatieve brein aanzetten? Kies je voor angst, of kies je voor een andere weg?

.

.

Mogelijk kun je ook voordelen ontdekken

Kun je voordelen ontdekken aan deze situatie? Loop je bijv. al even op je tenen op het werk en krijg je nu de kans om afstand te nemen. Of heb je een bedrijf wat nu ineens een flink verlies maakt en kun je je creatieve brein laten werken over wat er wel mogelijk is: Misschien komt er wel een briljant idee uit voort. Of zie je tijd om AAN je bedrijf te werken i.p.v. IN je bedrijf waar je normaal geen tijd voor hebt. Misschien kun je deze situatie aangrijpen om van jezelf te leren, om te leren omgaan met situaties waar je geen grip op lijkt te hebben. Of heb je nu extra tijd en aandacht voor je kinderen die je normaal door je werk en school (te) weinig ziet. 

.

Je bagatelliseert hiermee de situatie niet, maar je leert er mee omgaan waardoor je je zo goed mogelijk kunt voelen. 

.

.

Mijn tips voor jou om om te leren gaan met de angst die het coronavirus oproept

  • Word je bewust van je angstgedachten en haal je weer in het nu door bijv. een ademhalingsoefening of je bewust te worden van de geluiden om je heen. Of spreek je zelf elke keer toe dat deze angst niet helpend is.
  • Ben je bewust wat deze angst met je doet. Maakt het je boos, verdrietig, voel je onmacht? Ben je bang om ziek te worden of zelfs dood te gaan? Observeer jezelf zonder oordeel.
  • Deel je zorgen met iemand die deze niet versterkt maar luistert naar je.
  • Wat kun je doen om je nu zo goed mogelijk te voelen? (Lezen, mediteren, iets creatiefs, muziek luisteren, wandelen)
  • Denk in kansen, oplossingen en mogelijkheden. Zet je creatieve brein aan.
  • Ben dankbaar. Voor wie of wat kun je dankbaarheid voelen? Dankbaar zijn is zo helend. Probeer maar eens: sta stil bij de angst en sta stil bij gevoelens van dankbaarheid, en voel het verschil. 
  • Sta stil bij wat er nog meer is. Wat kun je aan voordelen zien? Bijvoorbeeld de extra tijd met je kinderen nu je thuis werkt en de kids vrij zijn van school. 

.

Laat je vooral niet gek maken en weet dat dit ook weer voorbij gaat.

.

Hier kun je een ademhalingsoefening luisteren die ik heb ingesproken, waarbij je je ademhalingsfrequentie en hartslag kunt vertragen. Ik hoor van meerderen terug dat ze deze heel fijn en ontspannen vinden. Ga jij hem luisteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *