innerlijke rust
In 3 stappen naar meer controle over je gedachten
augustus 20, 2020
Hoe vind ik mijn passie?
Hoe vind je je passie op weg naar zingeving?
september 5, 2020
Laat alles zien

Ik ben verslaafd aan mijn telefoon

telefoon verslaving

“Els, ik ben telefoon verslaafd. Ik grijp heel de dag door naar mijn telefoon. Ik neem me voor om alleen de nieuw binnen gekomen appjes te lezen. Maar voor dat ik het in de gaten heb, open ik vervolgens mijn facebook, kijk ik een youtube filmpje en vervolgens ook nog mijn Instagram. Dan zie ik weer een nieuw mailtje of appje binnenkomen en ben ik zo weer een half uur verder. Ik mis hem ook echt als ik hem per ongeluk vergeten ben. Sinds kort heb ik een iPhone en daar kun je zien wat je schermtijd is.  Ik schrok ervan toen ik zag dat ik gemiddeld 4u per dag op mijn telefoon zit. Ik vond het echt schokkend! Hoe doe jij dat Els?”

“Eerlijk? Ik worstel met hetzelfde. Ik ben ook telefoon verslaafd en heb al vaker ervan afgekickt, maar val toch weer terug in mijn telefoonverslaving. Ik stond er ‘toevallig’ deze week nog bij stil dat ik weer in mijn oude patroon aan het terugvallen was. Het geeft me continu een gevoel van overprikkeling en stress.” (Ken je het gezegde: Bij de loodgieter thuis lekt de kraan?).

.

Verslaafd aan je telefoon, hoe komt het?

De telefoonverslaving ontstaat door hormonen die we aanmaken. Het hormoon dopamine (ons geluk hormoon) wordt aangemaakt als je bijvoorbeeld een appje of like binnenkrijgt. Je kunt het zien als een beloning. Elke keer als je kijkt word je beloont met nieuws van de buitendwereld, wat een dopamineshotje geeft. Dit voelt in het begin fijn, waardoor je steeds vaker wil kijken of er nieuwe berichtjes binnengekomen zijn. Helaas heb je er steeds meer van nodig om je dopamine op peil te houden.

Tegelijk wordt ook het stresshormoon cortisol aangemaakt bij het steeds weer pakken van je telefoon. Net als bij (vr)eten. Het begint bij het genot van een handje chips. En uiteindelijk heb je heel de zak nodig om dat fijne gevoel te krijgen. En later geeft het je stress en teleurstelling dat je jezelf weer niet onder controle hield.

.

Onderliggende angst

Er zit ook een onderliggende angst onder die te maken heeft met graag leuk gevonden en gezien worden. Waarschijnlijk ken je wel een situatie waarbij jij aan jezelf begint te twijfelen omdat die vriend of vriendin al even niet terug heeft gereageerd op jou. Dit kan je continu de drang geven om je telefoon te checken. Of wat denk je van de drang die we voelen om meteen te reageren, omdat je de ander niet wilt teleurstellen. Of deze: de angst om iets te missen. We willen in elke appgroep of fb groep omdat we bang zijn dat we bepaalde informatie missen. We willen het niet echt, maar door de angst om iets te missen denken we dat het niet anders kan.

.

Angst om iets te missen

Als ik even stil sta bij het fenomeen van angst dat we iets missen, dan wil ik jullie de volgende vraag stellen: Wat mis je allemaal voor waardevols in de vele uren dat je achter je telefoon zit? Hoeveel momenten zijn nu echt waardevol voor je? Welke momenten op jouw telefoon geven jouw betekenis in je leven? Wat zou jij met je tijd kunnen doen, als je een paar uur minder achter die telefoon zou zitten? Word je daar eens bewust van en maak van daaruit een keuze wat je er nu mee wilt.

En wat denk je van afleiding? Om maar niet te voelen? Om maar niet stil te staan bij wat er werkelijk speelt. Steeds naar de telefoon grijpen is vaak ook vluchtgedrag. Net als televisie kijken. We vinden het lastig om even niks te doen. Terwijl het niet-doen nu juist zo waardevol kan zijn. En wat denk je van het welbekende vergelijkeritis syndroom? Waarom vergelijken we ons met anderen? In plaats van onderzoeken wat voor prachtige unieke mensen we allemaal zijn. We zijn nu juist goed zoals we werkelijk zijn. Een vraag voor jou: Doet het vergelijken je goed, of haalt het je zelfvertrouwen zelfs alleen maar naar beneden?

.

Tips om van je telefoon gebruik te minderen

 1. Word je bewust van hoe vaak je op je telefoon zit. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een week je schermtijd te observeren.
 2. Spreek met jezelf af dat je een bepaald dagdeel je telefoon uit zet. En als je denkt dat je echt altijd bereikbaar moet zijn voor je kinderen, leg hem dan dat dagdeel uit het zicht bijvoorbeeld in een la.
 3. Kies een dag in de maand (of per week) om je telefoon een hele dag uit te zetten. Plan dit in je agenda. Kijk wanneer dit een goed moment voor je is. Bijvoorbeeld in het weekend.
 4. Zet alle meldingen uit van je social media. Je kunt de apps op je telefoon verplaatsen naar een volgend scherm, zodat je bij het pakken van je telefoon niet direct de icoontjes ziet van Facebook of Instagram.
 5. Stop met social media. Ja dat is echt een keuze! Of begin met het stoppen met één platform.
 6. Meld je af voor nieuwsbrieven die niets toevoegen aan je leven. Ga uit appgroepen waar je teveel prikkels van krijgt, of irritatie. Het kan en is niet stom of egoïstisch.
 7. Zet je telefoon ‘s nachts uit of in ieder geval: neem hem niet mee naar je slaapkamer. Koop een wekker als je nu die van je telefoon gebruikt.
 8. Start niet je dag direct met je telefoon. Ga eerst me-time creëren, ontbijten of een wandeling maken en spreek met jezelf een tijd af vanaf wanneer jij je telefoon aanzet of erbij pakt. Zo begin je je dag niet direct met (onbewuste) stress. 
 9. Laat je telefoon eens thuis als je bij iemand op bezoek gaat.
 10. Waak ervoor dat je niet de verschuiving gaat maken om dan je social media en berichten te checken op je computer als je daar veel op werkt.
 11. Maak met jezelf de afspraak hoe lang je per keer op je telefoon zit.
 12. Ga jezelf aanwennen om je telefoon weg te leggen tijdens het eten. 
 13. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen. 
 14. Maak afspraken met jezelf hoe vaak jij op je telefoon wilt kijken tijdens je vakantie. Het nadeel is dat we vaak de fotocamera op onze telefoon zetten. Maar vraag je dan af of je echt overal een foto van moet maken. Heb je echt 1000 foto’s nodig om je vakantie te herinneren? Het geeft ook weer stress om zoveel foto’s uit te moeten zoeken voor jouw fotoalbum.
 15. Doe het in kleine stapjes. Begin met 2 van deze tips en kijk of het lukt en wat het je brengt.
 16. Je kunt je smartphone inruilen voor een gewone telefoon. Dit is echt een grote stap die ik al vaker heb overwogen. Maar voor mij is hij te groot omdat ik voor mijn werk ook veel doe met mijn telefoon. Maar het is het overwegen waard.
 17. En als laatste: Sta stil bij wat het je kost en oplevert als je er wel of niet iets in gaat veranderen.

.

Vergroot je bewustwording

Ik sprak bovenstaande tips en ervaringen met mijn klant en we spraken beiden met onszelf af dat we bewust gingen stil staan bij wat voor ons de stap is om te minderen. Ik ben me nu zo bewust geworden van wat het met me doet om verslaafd te zijn aan mijn telefoon. Ik heb er echt last van én ik vind het te erg voor woorden dat ik deze verslaving voorrang geef op wat er werkelijk toe doet. Deze bewustwording gaat mij hier verder in helpen. Voor gedragsverandering gaat het om de why, de reden achter je wens. Nou die heb ik nu gevoeld! Voor nu ben ik blij en dankbaar dat het me afgelopen dagen al super is gelukt en voel ik al direct de winst. En het kost me helemaal niet veel moeite. Dit was eerder niet zo het geval.

Ik ben er echt klaar mee! En jij?

Welke tips ga jij toepassen? Of heb je nog een aanvullende tip? Deel het hieronder in een reactie.

.

Wifi

Ps. Ik sprak laatst een vrouw die vertelde over de negatieve gevolgen van wifi waar wij ons steeds meer mee omringen. Waaronder door onze telefoon steeds bij ons te hebben. Ik vond het erg interessant wat ze deelde. Voor mij naast het verslavend karakter dus nog een bevestiging dat het goed is als we minderen met ons telefoongebruik en hier anders mee om leren gaan. De vrouw die ik gesproken heb heeft samen met een paar anderen een site waar ze over het wifi thema meer info deelt. Als je hier ook meer over wilt weten, check dan hun website.

.

Wil jij ook anderen deze tips gunnen, zodat steeds meer mensen bewust gaan worden van wat het hen kost? Scroll dan naar boven en deel dit bericht via het Facebook icoontje.

.

2 Comments

 1. Joan schreef:

  Lieve els

  Wat kun en blijf jij di gen mooi omschrijven..we hebben er samen ook over gesproken..mooi uitgewerkt en blijft mooie bewustwording!!

  Dank je wel els..
  Je bent en blijft een topper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *