kies voor jezelf, geloof in jezelf, leefstijlcoaching, snoepen, gedragsverandering, moe
Een gesprek met mezelf
februari 13, 2018
Geen TV, interesses, els van dongen
Waarom wij geen TV hebben
april 26, 2018
Laat alles zien

8 tips om vaker jezelf te kunnen zijn

jezelf zijn, kies voor jezelf, zelfacceptatie, aanpassen, geloof in jezelf

Bij wie kun jij jezelf zijn?

.

Jarenlang heb ik me aangepast aan anderen. Hoe ik dacht dat anderen mij graag zouden zien. Om maar niet op te vallen, uit schaamte voor mezelf, of uit angst om afgewezen te worden. Mijn aanpassingsgedrag zag er meestal uit dat ik me beter voordeed dan dat het met me ging. Ik zei dat het goed met me ging, terwijl ik het van binnen het anders voelde. Ik hield vaak mijn mond dicht, omdat ik bang was voor de reactie van de ander. En ik ging over mijn grenzen heen, omdat ik mijn grens niet durfde aan te geven.

Hoe pas jij je aan?

.

Vaak passen we ons aan en cijferen we onszelf weg. We vinden onszelf hiermee (onbewust) minder belangrijk.  Je continue aanpassen kost je veel energie en doet je eigenwaarde geen goed.

 

.

Hoe komt het dat we ons zo gemakkelijk aanpassen?

Ben je bijvoorbeeld bang om afgewezen te worden? Ben je bang om een ander te kwetsen? Of ben je bang voor een conflict of confrontatie?

En weet je eigenlijk wel wie je echt bent? Wanneer ben je jezelf?

Denk ook eens aan gedrag wat we laten zien omdat we denken dat het zo hoort. Omdat we denken dat dit van ons verwacht wordt. Dit hoeft niet altijd te stroken met hoe jij het ziet of graag zou willen.

Ik kan nu bij steeds meer mensen mezelf zijn.

En ik kan je zeggen dat dit zoveel fijner voelt en het is ook nog veel gemakkelijker!

Ik deel hieronder een aantal tips met je die ik vanuit mijn ervaring heb opgedaan. Doe er je voordeel mee.

 

.

8 tips om vaker jezelf te kunnen zijn

  • Stop met je vergelijken met een ander. Weet dat jij uniek bent en dat je daar trots op mag zijn. Jij bent goed zoals je bent en je hoeft je niet anders voor te doen. Jou mening, visie of manier van leven, jou ZIJN is helemaal oké. Wat een ander er ook van vindt. En onthoudt dat je niet overal goed in kan en hoeft te zijn. Niemand is perfect.
  • Ga werken aan je zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Dit versterkt het gevoel dat je je niet anders voor hoeft te doen.
  • Ga onderzoeken wie je echt bent. Wat je leuk vindt. Welke kijk je op het leven hebt. Wat je belangrijk vind in je werk/thuis/ vriendschappen. Welke hobby’s jou aanspreken. Wat typisch jij is, wat jouw bijzonder maakt.
  • Denk niet voor een ander. Je past je mogelijk aan omdat je denkt dat een ander dit gedrag prettiger vindt. Maar is dat zo?
  • Ga kritisch stil staan bij de mensen om je heen. En vraag je af of je energie van deze persoon krijgt of dat de omgang met deze persoon je energie kost. Hoe komt dit? Wat maakt het dat het lastig voor je is om jezelf te zijn bij hem of haar?
  • Kies voor jezelf! Als je er achter komt dat een relatie (vriendschap, collega, familielid) je energie kost, durf dan eerlijk naar jezelf te zijn. In welke mate wil je deze persoon blijven zien? (je hoeft iemand niet gelijk helemaal uit je leven te bannen). Daarnaast kun je ook gaan ervaren hoe het is als je wel jezelf kunt zijn. Hoe reageert de ander dan op jou? Is het alleen iets wat in jouw hoofd zich afspeelt?
  • Onthoudt dat het oké is om een andere mening te hebben. Jouw mening doet er net zo toe.
  • Als je afgewezen wordt, kijk dan of je er anders tegenaan kunt kijken. Want wil je een relatie met iemand die jou niet respecteert om wie je werkelijk bent?

.

Het draait om zelfacceptatie.

.

Ik hoor graag of je wat aan mijn tips gehad hebt. En mocht je graag met hulp van mij je zelfvertrouwen en zelfacceptatie willen vergroten zodat je weer gaat geloven in jezelf? Dan laat het me weten. Ik help je met liefde en betrokkenheid hier verder bij, omdat ik weet dat het leven zoveel mooier en makkelijker kan zijn dan dat het vaak ervaren wordt.

.