7 tips voor meer tijd voor jezelf

In een coachgesprek met een moeder van 3 kinderen werd duidelijk dat deze vrouw het heel lastig vindt om meer tijd te nemen voor zichzelf. Ze is altijd met anderen bezig en ziet overal werk. Ze voelt zich gejaagd en gehaast en vraagt zich letterlijk af hoe ze meer tijd voor zichzelf kan maken. Het ligt zeker niet alleen aan het moederschap. Ze voelt ook druk en verwachtingen als collega, dochter en vriendin. Ze wil het voor iedereen goed doen.

En als ze al tijd voor zichzelf heeft, dan neemt ze het niet. Continu is er wel iets wat haar aandacht vraagt, of haar afleidt om echt iets voor zichzelf te gaan doen.

.

Meer tijd voor jezelf is nodig

Door meer tijd voor jezelf te nemen zorg je goed voor jezelf. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch ook goed voor de ander. Gun jezelf deze tijd. Je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Je hebt het nodig.

Het zorgt ervoor dat je batterij oplaadt. Je kunt er beter voor de ander zijn, omdat je meer ontspannen bent. Het zorgt voor rust in je hoofd wat voorkomt dat je opgebrand raakt en geïrriteerd reageert naar de mensen die je liefhebt.

Stel je even voor dat je een relaxte en vrolijke moeder of collega bent, wat straal je dan uit?

Je kunt je me-time ook inzetten om jezelf beter te leren kennen, waardoor je meer jezelf kunt zijn. Hierdoor word je leven leuker, makkelijker en betekenisvoller.

Het geeft ruimte voor inspiratie en nieuwe ideeën en ruimte voor zelfontwikkeling. Deze ontstaat zodra jij je hoofd rust gunt. Want als je steeds aanstaat en je hoofd altijd bezig is is er geen ruimte voor iets nieuws.

.

Schuldgevoel bij tijd voor jezelf

Een grote kans is dat jij je schuldig voelt naar anderen als jij tijd voor jezelf neemt. Ik nodig je uit om het om te draaien. Wat zou jij tegen je vriendin zeggen die te weinig tijd voor zichzelf vrij maakt?

Ik denk dat de mensen om je heen je dankbaar zullen zijn als ze merken dat jij lekkerder in je vel zit. En dat jij een vele leukere moeder, vrouw en vriendin bent als jij vaker kiest voor jezelf.

Mocht het schuldgevoel regelmatig opspelen is het natuurlijk een mooie kans om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Wat maakt dat je jezelf geen eigen-tijd gunt?

Leesinspiratie: Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel.

.

Tijd voor jezelf nemen is geen luxe. Het is noodzakelijk om je hersenen en lichaam rust te geven. Om in verbinding met jezelf te blijven. En het helpt je daarna met volledige aandacht er voor een ander of een taak te zijn. 

.

Ik weet dat het nodig is, maar het lukt me niet

Waarschijnlijk weet je wel dat meer tijd voor jezelf maken nodig is. Alleen is het vaak zo lastig om echt voor jezelf te kiezen.

Daarnaast kan het best confronterend voor je zijn. Bijvoorbeeld dat je niet weet wat je leuk vindt. Of dat je voelt dat je niet alleen kunt zijn. Of misschien ben je bang voor de stilte en rust, omdat je dit niet gewend bent.

Mogelijk voel je op die momenten ineens een oude pijn of frustratie die je niet wilt voelen. Of kom je erachter dat je niet op de juiste werkplek zit, of spelen er twijfels op over je relatie.

Deze gedachten zetten je wereld mogelijk nog meer op zijn kop. Dan lijkt het makkelijker om maar gewoon door te gaan. Maar is dit op de lange termijn helpend?

.

tijd voor jezelf

Creëer een moment voor jezelf

Ik kan je echt aanraden om een moment voor jezelf te creëren. Al is het maar elke dag 5 minuten.

Me-time gaat je enorm veel opleveren aan rust, energie en inspiratie. Je laadt weer op en kunt weer voelen waar je het voor doet. Even een ontstress-moment.

Daarnaast zijn we hier op aarde om ons te ontwikkelen. Om te leren en te groeien. Als we dit niet doen, dan staan we stil en gaat onze kwaliteit van leven achteruit. We voelen ons niet zinvol. Daarom is het belangrijk om af en toe en liefst dagelijks een moment voor jezelf te creëren om even stil te staan bij jezelf.

.

7 tips voor meer tijd voor jezelf

  1. Maak een afspraak met jezelf én deel deze met je huisgenoten wanneer jij jou me-time moment gaat nemen (dagelijks/wekelijks) en houd je eraan.
  2. Sta dagelijks stil bij de vraag wat jij nu nodig hebt en wilt doen. Focus op wat echt belangrijk voor jou is. Deze 52 inspirerende vragen om jezelf beter te leren kennen helpen je hierbij.
  3. Pak kleine momenten voor jezelf door bijvoorbeeld heel bewust een kop thee te drinken. Of focus een paar minuten op het vertragen van je ademhaling.
  4. Doe wat je kunt en zeg tegen jezelf dat dit goed genoeg is. Want het IS goed genoeg. Meer dan je best, kun je niet doen. Niet alles hoeft meteen af, of klaar te zijn.
  5. Verzamel jouw ‘moetjes’ en maak een prioriteitenlijstje. Kies een dagdeel uit voor de ‘klusjes’ van die week. Dit zal je tijd opleveren voor jouw me-time moment.
  6. Maak afspraken met je huisgenoten wie welke taak (en wanneer) kan doen. Je bent niet alleen verantwoordelijk. Samen bereik je meer dan alleen. En onderschat je kinderen niet. Hoe klein ze ook zijn, ze kunnen meer dan je denkt. Leestip: Van klagen en dragen naar vragen.
  7. Bespreek ook het belang van jouw eigen tijd met je partner, zodat hij je hierin kan steunen. En als het wrijving geeft, is het een goede invulling voor je geclaimde tijd, om te onderzoeken wat er werkelijk speelt.

.

Wat is echt belangrijk voor jou? Wat maakt jou gelukkig? Klik hier voor inspiratie om jezelf beter te leren kennen..

.

En een bonus tip: Word je bewust van je telefoongebruik. We zijn tegenwoordig verslaafd aan onze telefoon. In deze blog deel ik 20 tips om te minderen met je telefoon.

.

Benieuwd naar welke tips jij gaat toepassen. Laat je het me weten in een reactie onder dit blog?

.

..

2 Comments

  1. […] het doornemen van mijn scan was het voor Els duidelijk. Haar mooie coachingsblogs zijn het probleem niet… Ze schrijft prachtig! Maar ze ook nog delen, daar doet ze niet voldoende […]

  2. […] al is het een drukke bedoening, wees lief voor jezelf. Juist op zulke momenten is het belangrijk om tijd voor jezelf te creëren. Me-time is een manier om je batterijen op te laden. Als je dat niet doet, kost […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *